Connect with us

Emisiuni

Stiinta si spiritualitatea in Europa Unita. Luni, de la ora 13 si apoi de la miezul noptii, in reluare, B1 TV.

Published

on

Emisiunea Calea Europeana a gazduit, luni, 26 octombrie, o editie speciala a dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in interiorul Europei Unite.

Invitatii mei au fost doi prieteni apropiati ai emisiunii, profesorul Florin Munteanu, presedinte al Centrului de Studii Complexe si profesorul Mircea Aurel Nita, specialist in comunicare interculturala. Invitatilor mei s-a  alaturat profesorul Basarab Nicolesco, al carui manifest pentru Transdisciplinaritate il puteti citi, in fragment, aici.

Fragmente din emisiune puteti urmari mai jos.


În continuare, puteti afla mai multe detalii legate de subiectele emisiunii chiar de la unul dintre invitati, profesorul Florin Munteanu.

“Miza dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in contextul formarii societatii Cunoasterii si al initiarii societatii Constiintei nu este alta decat supravietuirea speciei umane”

Dr. Florin Munteanu

m.c. al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania

presedinte al Centrului pentru Studii Complexe

Dialog pe marginea unui eveniment de exceptie

Un eveniment cu semnificatii la scara globala: “Romania, laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana”, conferinta internationala desfasurata in cadrul Academiei Romane, Bucuresti, 18-20 octombrie 2009

1 basarab deschidere

Ce a insemnat evenimentul?

Bilantul a 10 ani de activitate intensa, desfasurata in cadrul unui program aflat sub egida fundatiei John Templeton. Axa centrala a proiectului a urmarit plasarea Romaniei ca moderator activ in cadrul dialogului dintre Est si Vest privind natura dimensiunii spirituale a Omului, privita atat din perspectiva teologica cat si stiintifica. Cele peste 40 de carti tiparite in aceasta perioada, revistele si articolele dedicate subiectului, respcetiv numeroasele conferinte, mese rotunde si intalniri informale au constituit dovada concreta faptului ca Romania, prin pozitia sa geografica, prin istoria si mai ales prin deschiderea spirituala catre un dialog interconfesional dovedita in timp, poate fi considerata un laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana.

Proiectul a fost initiat de Academicianul Basarab Nicolescu, membru fondator al Centrului International de Cercetare Transdisciplinara (CIRET – Franta) si desfasurat, de-alungul celor 10 ani,  in parteneriat cu Asociatia pentru Dialogul dintre Stiinta si Teologie in Romania, (asociatie de nivel academic fondata in Romania, avand ca presedinte pe doamna Dr. Magdalena Stavinschi). Au fost antrenati in acest dialog un numar impresionant de participanti, specialisti de inalta tinuta academica, atat din lumea stiintifica cat si din cea teologica si religioasa, din tara si din strainatate.

Cum se justifica interesul pentru un asemenea subiect ?

Omenirea  se afla intr-o transformare profunda, indusa de o serie de factori obiectivi printre care:

a) generalizarea infrastructurii specifice Societatii Informationale care, pe langa difuzia in societate a tehnicii de calcul a declansat si o seama de transformari majore in structura socio-economica a Lumii, in special datorita :

– delocalizarii muncii (telelucrul)

– dematerializarii produselor (prototipare virtuala, instrumentatie virtuala, obiecte didactice virtuale etc.)

– capacitatii de procesare si vizualizare a unui numar extrem de mare de date, preluate si puse on-line la dispozitia unui “creier colectiv”, difuz amplsata la scara intregului glob (iar aceasta inseamna dezvoltare personala, “mind-building”, formare de echipe, o alta mentalitate)

b) dezvoltarea stiintei si tehnologiei in corelatie cu o gandire din ce in ce mai abstracta au deschis domenii noi de aplicatie: bioelectronica, micromenica si nanotehnologia, genetica, memetica, infodinamica, neuroteologia etc., generand nise in piata (oportunitate) dar in acelasi timp creind probleme majore in:

–          adaptarea pietii la produse ce se diversifica exponential si sunt din ce in ce mai dificil descriptibile datorita inglobarii de noi principii, tehnologii si functii, respectiv

–          adaptarea  mediului unversitar in a pregatiri specialisti capabili sa inteleaga dinamica atat a proceselor fizico-chimice implicate in structura produselor cat si a celor socio-economice ce le decid soarta pe o piata din ce in ce mai volatila. Iata cateva puncte ce atesta schimbarea la care ne asteptam:

  1. tendinte in Stiinta in urmatorii 50 de ani in stiinta – (video – engleza)
  2. monitorizarea schimbarii in lume (consecinte socio-economice; transhumanitarism)
  3. ce este in fond o evolutie exponentiala? si ce ar ar trebui sa stim despre limita unei dezvoltari exponentiale intr-un mediu  finit. (film de exceptie – engleza)

O dezvoltare durabila nu poate fi gandita decat in corelatie cu stabilitatea “emotionala” a populatiei supusa unei puternice presiuni de reorgnizare, de restructurare, de redefinire, de explorare, structurare  si valorizare a Noului.   Iar aceasta necesita o cat mai buna cunoastere a Omului, a structurii sale emotionale, a credintelor si in final a fibrei sale spirituale. Aceasta din urma este poate singura capabila sa redefineasca stilul de viata al omului, dand sansa convietuirii pasnice la scara globala. Acest stil de viata ce se incearca a fi definit si asumat poate genera, printr-o sansa de emergenta sinergica ceea ce azi se numeste Societatea Cunoasterii (definita de documentul Lisabona)

Este acest dialog dintre stiinta si spiritualitate mai intens azi?

Este nu doar mai intens ci mult mai pertinet, mai fecund, si asta in primul rand ca rezultat al unei rafinari deosebite a stiintei ce a reusit sa formeze o viziune coerenta:

–          asupra modului de abordare a sistemelor numite Complexe (sisteme vii, care se adapteaza, invata, se transforma brusc, altfel spus a sistemelor cu care se ocupa biologia, ecosofia, sociologia, economia);

–          asupra structurii creierului, a procesului de formare al Mintii si a capacitatii de formalizare a ceea ce Omul vede si simpte, mergand pana la a intelege si asuma limita pe care, in cele din urma, demersul stiintific o presupune.

Fizica cuantica a permis reintegrarea Omului in experimentul stiintific, iar studiile experimentale tind sa valideze intuitiile profunde, dar expimate sub forma metaforica, a marilor initiati al lumii: Omul este o fiinta speciala capabila sa isi structureze reprezentari coerente si abstrate asupra lumii fizice si care, are, in anumite conditii de dezvoltare intelectual-afectiva, capacitatea de a interactiona cuantic cu materia. Omul este in acelasi timp o entitate fizica izolata si una spirituala, aflata continuu intr-o unitate indivizibila. Din aceste studii, coraborate cu textele sacre, cu textele teologice ale diferitelor credinte, se naste o noua viziune asupra naturii si metodologiei de educare si dezvoltare a Omului in vederea valorizarii unor proprietati speciale ale Mintii, cea de a interactiona la nivel cuantic cu universul Fizic, iar asta presupune o intelegere si traire intesa, un antrenament specific a starilor afective, o traire teologica.

Ce se asteapta de la acest dialog?

Un spirjin in lupta concertata a tuturor specialistilor, indiferent de profesie si credinta, in a gasi elemente concrete capabile sa defineasca:

–          educatia si initierea Omului capabil sa se dezvolta intr-o societate a Cunoasterii, in baza unei atitudini creative, proactive si a unei etici Universale;

–          noile piete si produse specifice unei economii globale, ce valorizeaza Informatia ca resursa curata;

–          conceptele, metodele si ideile de baza  ce pot forma germenii de initalizare a ceea ce academicianul Mihai Draganescu definea a fi: Societatea Constiintei.”

Emisiunea Calea Europeana

Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?

Published

on

 

calea

Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Continue Reading

concurs

CONCURS CALEA EUROPEANA

Published

on

 

capsuniTransmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Mai multe detalii aici.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana

Published

on

muncitoriDan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.

Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.

Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.

Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G77 hours ago

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

G78 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA11 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi11 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.12 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA13 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu16 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE2 days ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA6 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending