Emisiuni
Stiinta si spiritualitatea in Europa Unita. Luni, de la ora 13 si apoi de la miezul noptii, in reluare, B1 TV.
Published
16 years agoon
By
REDACTIA
Emisiunea Calea Europeana a gazduit, luni, 26 octombrie, o editie speciala a dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in interiorul Europei Unite.
Invitatii mei au fost doi prieteni apropiati ai emisiunii, profesorul Florin Munteanu, presedinte al Centrului de Studii Complexe si profesorul Mircea Aurel Nita, specialist in comunicare interculturala. Invitatilor mei s-a alaturat profesorul Basarab Nicolesco, al carui manifest pentru Transdisciplinaritate il puteti citi, in fragment, aici.
Fragmente din emisiune puteti urmari mai jos.
În continuare, puteti afla mai multe detalii legate de subiectele emisiunii chiar de la unul dintre invitati, profesorul Florin Munteanu.
“Miza dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in contextul formarii societatii Cunoasterii si al initiarii societatii Constiintei nu este alta decat supravietuirea speciei umane”
Dr. Florin Munteanu
m.c. al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania
presedinte al Centrului pentru Studii Complexe
Dialog pe marginea unui eveniment de exceptie
Un eveniment cu semnificatii la scara globala: “Romania, laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana”, conferinta internationala desfasurata in cadrul Academiei Romane, Bucuresti, 18-20 octombrie 2009
Ce a insemnat evenimentul?
Bilantul a 10 ani de activitate intensa, desfasurata in cadrul unui program aflat sub egida fundatiei John Templeton. Axa centrala a proiectului a urmarit plasarea Romaniei ca moderator activ in cadrul dialogului dintre Est si Vest privind natura dimensiunii spirituale a Omului, privita atat din perspectiva teologica cat si stiintifica. Cele peste 40 de carti tiparite in aceasta perioada, revistele si articolele dedicate subiectului, respcetiv numeroasele conferinte, mese rotunde si intalniri informale au constituit dovada concreta faptului ca Romania, prin pozitia sa geografica, prin istoria si mai ales prin deschiderea spirituala catre un dialog interconfesional dovedita in timp, poate fi considerata un laborator al dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in lumea contemporana.
Proiectul a fost initiat de Academicianul Basarab Nicolescu, membru fondator al Centrului International de Cercetare Transdisciplinara (CIRET – Franta) si desfasurat, de-alungul celor 10 ani, in parteneriat cu Asociatia pentru Dialogul dintre Stiinta si Teologie in Romania, (asociatie de nivel academic fondata in Romania, avand ca presedinte pe doamna Dr. Magdalena Stavinschi). Au fost antrenati in acest dialog un numar impresionant de participanti, specialisti de inalta tinuta academica, atat din lumea stiintifica cat si din cea teologica si religioasa, din tara si din strainatate.
Cum se justifica interesul pentru un asemenea subiect ?
Omenirea se afla intr-o transformare profunda, indusa de o serie de factori obiectivi printre care:
a) generalizarea infrastructurii specifice Societatii Informationale care, pe langa difuzia in societate a tehnicii de calcul a declansat si o seama de transformari majore in structura socio-economica a Lumii, in special datorita :
– delocalizarii muncii (telelucrul)
– dematerializarii produselor (prototipare virtuala, instrumentatie virtuala, obiecte didactice virtuale etc.)
– capacitatii de procesare si vizualizare a unui numar extrem de mare de date, preluate si puse on-line la dispozitia unui “creier colectiv”, difuz amplsata la scara intregului glob (iar aceasta inseamna dezvoltare personala, “mind-building”, formare de echipe, o alta mentalitate)
b) dezvoltarea stiintei si tehnologiei in corelatie cu o gandire din ce in ce mai abstracta au deschis domenii noi de aplicatie: bioelectronica, micromenica si nanotehnologia, genetica, memetica, infodinamica, neuroteologia etc., generand nise in piata (oportunitate) dar in acelasi timp creind probleme majore in:
– adaptarea pietii la produse ce se diversifica exponential si sunt din ce in ce mai dificil descriptibile datorita inglobarii de noi principii, tehnologii si functii, respectiv
– adaptarea mediului unversitar in a pregatiri specialisti capabili sa inteleaga dinamica atat a proceselor fizico-chimice implicate in structura produselor cat si a celor socio-economice ce le decid soarta pe o piata din ce in ce mai volatila. Iata cateva puncte ce atesta schimbarea la care ne asteptam:
- tendinte in Stiinta in urmatorii 50 de ani in stiinta – (video – engleza)
- monitorizarea schimbarii in lume (consecinte socio-economice; transhumanitarism)
- ce este in fond o evolutie exponentiala? si ce ar ar trebui sa stim despre limita unei dezvoltari exponentiale intr-un mediu finit. (film de exceptie – engleza)
O dezvoltare durabila nu poate fi gandita decat in corelatie cu stabilitatea “emotionala” a populatiei supusa unei puternice presiuni de reorgnizare, de restructurare, de redefinire, de explorare, structurare si valorizare a Noului. Iar aceasta necesita o cat mai buna cunoastere a Omului, a structurii sale emotionale, a credintelor si in final a fibrei sale spirituale. Aceasta din urma este poate singura capabila sa redefineasca stilul de viata al omului, dand sansa convietuirii pasnice la scara globala. Acest stil de viata ce se incearca a fi definit si asumat poate genera, printr-o sansa de emergenta sinergica ceea ce azi se numeste Societatea Cunoasterii (definita de documentul Lisabona)
Este acest dialog dintre stiinta si spiritualitate mai intens azi?
Este nu doar mai intens ci mult mai pertinet, mai fecund, si asta in primul rand ca rezultat al unei rafinari deosebite a stiintei ce a reusit sa formeze o viziune coerenta:
– asupra modului de abordare a sistemelor numite Complexe (sisteme vii, care se adapteaza, invata, se transforma brusc, altfel spus a sistemelor cu care se ocupa biologia, ecosofia, sociologia, economia);
– asupra structurii creierului, a procesului de formare al Mintii si a capacitatii de formalizare a ceea ce Omul vede si simpte, mergand pana la a intelege si asuma limita pe care, in cele din urma, demersul stiintific o presupune.
Fizica cuantica a permis reintegrarea Omului in experimentul stiintific, iar studiile experimentale tind sa valideze intuitiile profunde, dar expimate sub forma metaforica, a marilor initiati al lumii: Omul este o fiinta speciala capabila sa isi structureze reprezentari coerente si abstrate asupra lumii fizice si care, are, in anumite conditii de dezvoltare intelectual-afectiva, capacitatea de a interactiona cuantic cu materia. Omul este in acelasi timp o entitate fizica izolata si una spirituala, aflata continuu intr-o unitate indivizibila. Din aceste studii, coraborate cu textele sacre, cu textele teologice ale diferitelor credinte, se naste o noua viziune asupra naturii si metodologiei de educare si dezvoltare a Omului in vederea valorizarii unor proprietati speciale ale Mintii, cea de a interactiona la nivel cuantic cu universul Fizic, iar asta presupune o intelegere si traire intesa, un antrenament specific a starilor afective, o traire teologica.
Ce se asteapta de la acest dialog?
Un spirjin in lupta concertata a tuturor specialistilor, indiferent de profesie si credinta, in a gasi elemente concrete capabile sa defineasca:
– educatia si initierea Omului capabil sa se dezvolta intr-o societate a Cunoasterii, in baza unei atitudini creative, proactive si a unei etici Universale;
– noile piete si produse specifice unei economii globale, ce valorizeaza Informatia ca resursa curata;
– conceptele, metodele si ideile de baza ce pot forma germenii de initalizare a ceea ce academicianul Mihai Draganescu definea a fi: Societatea Constiintei.”
You may like
Eurostat: În 2023, UE avea 7,7 milioane de femei care lucrau în domeniul științei și ingineriei, cu cele mai mari ponderi în Danemarca, Spania și Bulgaria
MCID a lansat competiția pentru Gala Cercetării Românești – Ediția 2024. Se vor acorda premii totale de 3,3 milioane de lei
Un nou supercalculator european de talie mondială este inaugurat în Spania. MareNostrum5 este și cel mai ecologic supercalculator din Europa
Statele Unite și Japonia semnează un acord-cadru privind cooperarea în domeniul spațial
Eurostat: 74 milioane de cetățeni ai UE lucrau anul trecut în domeniul tehnologiei și științei. Cei mai mulți activau în Franța, Spania, Italia și Germania
Ministrul Digitalizării: Lucrăm intens să operaționalizăm un oficiu românesc pentru știință și tehnologie în Silicon Valley
Emisiunea Calea Europeana
Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?
Published
11 years agoon
January 24, 2014By
REDACTIA
Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.
Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Transmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.
Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.
ALEGERI 2014
Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana
Published
11 years agoon
January 16, 2014By
REDACTIA
Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.
Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.
Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.
După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.
Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.
Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
6 Comments