Studiu Pew Research: Cum influențează valorile diferitelor religii credința în viața de apoi

Conform unui studiu realizat de institutul Pew Research Center, aproximativ 7 din 10 americani ( 72%) susțin că ei cred în Rai, definit ca „un loc unde oamenii care au făcut lucruri bune vor primi răsplata veșnică.”

În același timp, 58% dintre adulții Statelor Unite cred în Iad, „un loc unde oamenii care au dus o viață greșită și au murit fără să se căiască sunt pedepsiți.”

Din 2007 și până în prezent, acest procentaj nu a suferit schimbări evidente. Atunci, studiul realizat de institutul amintit anterior a evidențiat faptul că 74% dintre americani cred în Rai și 59% dintre aceștia cred în Iad.

Screen Shot 2015-11-16 at 12.57.34 PM

Printre cei care sunt afiliați unei religii, credința că există Rai este mult mai răspândită, 82% dintre respondenți fiind de această părere, aceeași cotă procentuală întâlnindu-se și în anul 2007. Comparativ cu cei care nu sunt afiliați unei religii sau cei care nu sunt de religie creștini, americanii creștini tind să creadă cu atât mai mult în viața de Apoi. Existența Raiului este accceptată aproape în totalitate în rândul mormonilor ( 95%) și în rândul protenstanților de culoare ( 93%), dar și în rândul protestanților evanghelici, catolici, creștin-ortodocși, unde 8/10 respondenți cred că Raiul există. 82% dintre protestanții evanghelici și membri protestanți de culoare cred, de asemenea, că Iadul există. Ceva mai puțini din rândul catolicilor, mormonilor, protestatarilor conservatori și creștin-ortocșilor cred același lucru. Musulmanii și creștinii au aceeași viziune despre viața de Apoi, 89% dintre ce cei chestionați precizând că Raiul există, 79% dintre aceștia crezând în Iad.

În rândul celor care nu sunt creștini, credința că există locuri după moarte unde răsplată și pedeapsă veșnică se vor întâlni nu este atât de larg răspândită. Aproximativ jumătate sau chiar mai puțin dintre hinduși, budiști sau evrei cred în Rai, 1/3 dintre cei precizați anterior având credința că Iadul există.

Deloc surprinzător, din cadrul celor fără religie (grupuri precum ateii, agnosticii și oameni care afirmă că religia lor nu „reprezintă nimic special” ) sunt cu atât mai puțini cei care nu cred în viața de Apoi. Mai puțin de 4 din 10 (37%) dintre cei care declară ca nu au nicio religie cred în Rai, în vreme ce 27% cred în Iad.

O excepție demnă de luat în calcul sunt cei din rândul categoriei menționată aterior care susțin că religia este importantă pentru ei. Viziunea lor este la unison cu a celorlalte grupuri, 72% dintre ei crezâmd în Rai. De asemenea, când vine vorba de credința în Iad, sunt de două ori mai numeroși decât cei care nu sunt afiliați religios ( 55% comparativ cu 27%).

Teodora Ion

.

.

One Response to Studiu Pew Research: Cum influențează valorile diferitelor religii credința în viața de apoi

  1. Pingback: Susţinător ISIS, ridicat la Craiova | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.