Connect with us

ROMÂNIA

SUA și România: parteneri strategici de 25 de ani. Washington-ul prezintă bornele unui parteneriat “înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice” în ajunul vizitei lui Blinken la București

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Departamentul de Stat al SUA a emis luni un comunicat prin care marchează aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România, centrând materialul pe vizita șefului diplomației americane Antony Blinken la București, pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO, și reliefând pilonii importanți ai parteneriatului americano – român: cooperarea bilaterală și ca aliați NATO în materie de securitate, prosperitatea economică comună, legăturile inter-umane și sprijinirea Ucrainei în fața războiului declanșat de Rusia.

“Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la încheierea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România. Secretarul de stat Antony J. Blinken se va deplasa la București, România, în perioada 28-30 noiembrie, pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO și se va întâlni cu înalți oficiali români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu”, transmite Departamentul de Stat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Diplomația de la Washington recurge și la momentul istoric din 11 iulie 1997, când președintele Clinton a anunțat Parteneriatul strategic în timpul unei vizite istorice în România.

Vorbind în Piața Universității din București, el a declarat: “Am convenit să stabilim un Parteneriat Strategic între națiunile noastre, un parteneriat important pentru America, deoarece România este importantă pentru America – importantă în sine și importantă ca model în această parte dificilă a lumii. România poate arăta oamenilor din această regiune și, de fapt, oamenilor din întreaga lume, că există o cale mai bună decât lupta, divizarea și represiunea. Aceasta este cooperarea, libertatea și pacea. Prietenia noastră va rezista testului timpului. Atâta timp cât veți merge pe drumul democrației, America va merge alături de voi”.

Statele Unite și România: parteneri strategici de 25 de ani

În ultimii 25 de ani, arată Departamentul de Stat, Statele Unite și România au mers împreună pe acest drum și au consolidat relațiile bilaterale, au sprijinit dezvoltarea democratică a României și integrarea euro-atlantică, au încurajat prosperitatea comună și au lucrat împreună pentru a face față provocărilor regionale și globale. Parteneriatul nostru strategic este înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice, inclusiv statul de drept, piețele deschise, respectarea și promovarea drepturilor omului, precum și legăturile puternice dintre popoarele României și Statelor Unite.

Cooperarea în materie de securitate este esențială pentru Parteneriatul nostru strategic ca aliați NATO

În sprijinul angajamentului nostru de apărare colectivă și al intereselor noastre comune în materie de securitate națională, România continuă să își consolideze capacitățile pentru operațiunile NATO și multinaționale și a desfășurat în mod repetat forțe și mijloace, inclusiv contribuții semnificative de trupe, echipamente și alte tipuri de asistență în Afganistan, Irak, Libia și Kosovo.

România găzduiește Comandamentul Diviziei Multinaționale NATO din Sud-Est, care este nodul de comandă și control pe deplin operațional al NATO pentru regiune – o Unitate de Integrare a Forțelor NATO și o Brigadă Multinațională Sud-Est pe deplin operațională.

În 2005, Statele Unite și România au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării, stabilind un cadru de acces pentru forțele americane, care a stabilit mai multe facilități de utilizare comună în România. Aproximativ 3.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în România.

În 2014, Marina SUA a înființat oficial Naval Support Facility-Deveselu, unde a fost construit amplasamentul de apărare antirachetă EPAA Aegis Ashore. Baza găzduiește aproximativ 200 de marinari americani și contractori ai Marinei pe bază de rotație persistentă.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu (MK) de lângă Constanța este un important nod de transport multimodal pentru forțele americane și găzduiește în prezent aproximativ 2.800 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 aeropurtate (Air Assault). Se preconizează că viitoarele elemente ale echipei de luptă a brigăzii americane vor avea, de asemenea, cartierul general la MK.

Baza aeriană 71-a, situată la Câmpia Turzii, găzduiește în prezent aproximativ 100 de aviatori americani care sprijină operațiunile USAF MQ-9.

Foaia de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030, semnată în octombrie 2020, a subliniat prioritățile strategice pentru relația bilaterală și a inclus colaborarea în domeniul securității cibernetice, al modernizării militare și al operațiunilor multi-domeniu în Marea Neagră.

Din 2016, Statele Unite au oferit României aproape 500 de milioane de dolari în asistență de securitate și finanțare pentru cooperare în domeniul securității din partea statului și a DoD.

Țările noastre colaborează îndeaproape pentru a susține instituțiile democratice și a se opune autoritarismului la nivel global. Apreciem sprijinul și cooperarea de lungă durată a României în ceea ce privește Republica Moldova și problemele cu care se confruntă aceasta.

Prosperitatea economică comună a fost un alt obiectiv important al Parteneriatului nostru strategic

Statele Unite sunt un partener comercial important și în creștere al României. În urmă cu 25 de ani, Statele Unite importau anual bunuri românești în valoare de 400 de milioane de dolari și exportau bunuri americane în valoare de 258 de milioane de dolari. Parteneriatul nostru a crescut aceste cifre la 3 miliarde de dolari în importuri din România și 1,4 miliarde de dolari în exporturi americane în 2021.

Acest lucru se adaugă la cele aproape 8.000 de firme care operează în România susținute de investitori americani și la aproximativ 4 miliarde de dolari în investiții străine directe americane în România – un număr care va crește pe măsură ce România continuă să își consolideze climatul investițional prin transparență juridică.

În 2019, Statele Unite s-au clasat pe locul al cincilea în topul celor mai mari investitori străini în România, atunci când au fost luate în considerare filialele europene ale companiilor americane.

Guvernul Statelor Unite, împreună cu firma americană NuScale Power, va oferi 14 milioane de dolari pentru a sprijini studiul Front-End Engineering and Design pentru desfășurarea în România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest tip.

Așa cum a anunțat trimisul prezidențial special pentru schimbări climatice, John Kerry, împreună cu președintele Iohannis la COP 27, suntem încântați că Banca de Export Import a SUA lucrează la un pachet generos de finanțare pentru centrala nucleară de la Cernavoda, care va furniza energie curată, sigură și fiabilă, care va alimenta România pentru generațiile viitoare.

Parteneriatul strategic a încurajat înțelegerea reciprocă și legăturile durabile între popoarele noastre, bazate pe valorile noastre comune

România și Statele Unite sunt legate între ele prin nenumărate legături interumane în domeniul turismului, culturii, sportului și artelor, precum și în domeniul cercetării și al învățământului universitar.

Promovăm înțelegerea reciprocă printr-o rețea solidă de programe de schimb, inclusiv Future Leaders Exchange (FLEX) pentru elevii de liceu și un program Fulbright solid gestionat de Comisia Fulbright bilaterală.

Ușile universităților noastre sunt deschise și, în fiecare an, aproximativ 1.000 de studenți români se înscriu în cele mai importante instituții de învățământ superior din America.
România ocupă locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul de tineri care vizitează Statele Unite în fiecare an prin programul nostru Summer Work and Travel, mult peste 5.000 anual.

Statele Unite ajută la conservarea patrimoniului cultural unic și frumos al României. Printre subvențiile recente acordate prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru conservarea culturii se numără 500.000 de dolari pentru restaurarea unei biserici săsești fortificate din secolul al XIV-lea din satul Alma Vii, 80.000 de dolari pentru conservarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighet și 60.000 de dolari pentru lucrări de restaurare și conservare la Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia.

Statele Unite și România sunt alături de Ucraina

Apreciem primirea călduroasă pe care România a oferit-o milioanelor de civili care fug de violențele lui Putin. În timp ce mulți au călătorit în siguranță mai departe, mulțumim României și poporului său pentru că continuă să găzduiască multe mii de refugiați.

Aplaudăm România pentru că a livrat alimente, apă, medicamente, combustibil și sprijin material Ucrainei și pentru că găzduiește un centru logistic pentru ca asistența internațională să ajungă în Ucraina.

De asemenea, România a jucat un rol esențial în facilitarea transportului de cereale, cereale și alte bunuri ucrainene prin portul său Constanța, pentru a fi transportate ulterior în alte țări. Până în prezent, România a facilitat aproximativ 6 milioane de tone de exporturi de cereale; acest lucru a fost esențial pentru asigurarea securității alimentare globale.
România a pledat în mod constant pentru o mai mare integrare a Ucrainei în instituțiile transatlantice și europene. De asemenea, România a fost fără echivoc în sprijinul său pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Statele Unite sunt onorate să fie alături de România, așa cum dumneavoastră sunteți alături de vecinii dumneavoastră din Ucraina. Vicepreședintele Kamala Harris a vizitat România în martie 2022. Prima Doamnă Dr. Jill Biden a vizitat România în mai 2022.

Din februarie, Statele Unite au oferit aproape 49 de milioane de dolari în asistență umanitară pentru a sprijini răspunsul Ucrainei în România.

Pentru a consolida capacitățile de apărare și descurajare ale României, am oferit peste 121 de milioane de dolari în asistență de securitate în acest an prin intermediul finanțării militare externe (FMF), inclusiv prin legislația suplimentară a Congresului privind Ucraina.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Miniștrii sănătății din România și Franța au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru organizarea sistemelor de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile

Published

on

© Ministerul Sănătății

România și Franța vor colabora în domeniul schimbului de informații cu privire la organizarea sistemelor de sănătate și de asigurări de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile și a riscurilor epidemice, prevenirea și abordarea integrată a bolilor netransmisibile și reducerea factorilor de risc care sunt implicați în producerea acestora.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, joi a avut loc semnarea, la Paris, a Memorandumului de Înțelegere de către ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, și ministrul Sănătății și Prevenției din Republica Franceză, François Braun. Au participat la discuții si la ceremonie oficiali ai ministerului de profil din Franța și membri ai Ambasadei României în Franța.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit în cursul zilei cu experți francezi în domeniul sănătății, iar ulterior va vizita si va avea consultări cu reprezentanți ai unor spitale din Paris, ai Agenției de Biomedicină și ai Înaltei Autorități pentru Sănătate, pentru dezvoltarea colaborării concrete în domeniul medical.

Printre temele de discuție se numără colaborarea în domeniul controlului cancerului, modele de bună practică în domeniul asistenței medicale primare, dezvoltarea serviciilor de medicină de urgență și asistență medicală spitalicească, și îmbunătățirea sistemului de asigurări de sănătate, Franța având unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din UE.

Continue Reading

ROMÂNIA DIGITALĂ

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Published

on

© MCID/ ADR

Platforma Ghișeul.ro, sistemul oficial de plăți online cu cardul al statului, are începând din această săptămână și aplicație mobilă disponibilă pentru dispozitivele inteligente cu sisteme de operare Android și iOS, au anunțat joi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) cu ocazia unei conferințe de presă de lansare a aplicației.

 

“Subiectul principal este lansarea aplicației Ghiseul.ro. Suntem mândri că am ajuns în punctul în care putem prezenta românilor o aplicație simplă, ușor de folosit, o aplicație care este menită să le ușureze viața. Orice român care va descărca aplicația va descoperi că este mult mai ușor să plătești din câteva click-uri taxe și impozite locale sau amenzi, decât să stai la coadă să aștepți rândul la ghișeu”, a declarat ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja.

Aplicația mobilă Ghișeul.ro este disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store, putând fi descărcată și utilizată în mod gratuit de către toți utilizatorii.

Mastercard și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au demarat încă din 2021 demersul pentru dezvoltarea aplicației mobile Ghișeul.ro, instrumentul digital de ultimă generație și următorul pas pentru digitalizarea sectorului de plăți din România. Finanțată de Mastercard și dezvoltată alături Tremend Software Consulting, aplicația va integra toate standardele și reglementările de conformitate actuale, și va fi pusă gratuit la dispoziția ADR, pentru a fi utilizată apoi la scară largă pe teritoriul țării.

Aplicația mobilă Ghișeul.ro se adresează tuturor cetățenilor români, persoane fizice sau juridice, reprezentând cea mai sigură, modernă, rapidă și accesibilă soluție pentru achitarea taxelor și a impozitelor către statul român.

Aplicația pune la dispoziția utilizatorilor toate funcționalitățile platformei web Ghișeul.ro, care vor avea posibilitatea de a achita peste 300 de taxe și servicii publice, în orice moment și de oriunde. Aplicația mobilă integrează cele mai noi standarde de conformitate, tehnologii și opțiuni, de la înregistrare și autentificare biometrică la posibilitatea de înrolare carduri, istoricul tranzacțiilor, activarea notificărilor utile, opțiuni de filtrare informații și situația la zi a datoriilor și plăților, în materie de taxe, servicii sau amenzi.

Platforma Ghișeul.ro a devenit un proiect esențial pentru dezvoltarea digitală a României, având peste 1,5 milioane de utilizatori.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul JAI: Ministrul de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen și a cerut Austriei să își reconsidere poziția

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Ministrul de interne Lucian Bode a participat, joi, la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Stockholm, context în care a avut o întrevedere cu omologul suedez, țară care deține președinția Consiliului UE, și cu omologul austriac, cel care în decembrie anul trecut a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen.

“I-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României”, a afirmat Bode despre întâlnirea cu ministrul de interne, Gerhard Karner, potrivit unei postări publicate pe pagina de Facebook de a ministrului

“În ceea ce privește relația cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, și sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, a scris, pe Facebook, ministrul Lucian Bode.

 

Citiți și Consiliul JAI se reunește în Suedia pentru prima oară după respingerea aderării României la Schengen. România promite să continue discuțiile pentru identificarea unei soluții

Despre întâlnirea cu omologul suedez, ministrul de interne a precizat că i-a solicitat acestuia un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare.

“Mă bucur că Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spațiului Schengen fiind una dintre prioritățile anunțate. Un prim pas important a fost făcut deja și apreciez decizia Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toți partenerii europeni în vederea identificării modalităților concrete de a debloca acest dosar”, a mai scris ministrul de Interne.

Lucian Bode a participat, joi, la Stockholm la secțiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

“Alături de miniștrii afacerilor interne din statele membre și partenerii europeni am abordat subiecte deosebit de importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, precum combaterea criminalității organizate și reducerea migrației ilegale către UE și, evident, aderarea României la spațiul Schengen. În dialogul cu partenerii europeni am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față – aderarea României la spațiul Schengen. În context, am subliniat că România a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare și am cerut soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil. Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condițiilor de aderare, așa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciții de evaluare voluntară din România”, a mai spus ministrul de interne.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Presa americană: Joe Biden ar putea vizita Europa în jurul datei de 24 de februarie pentru a marca un an de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO7 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA7 hours ago

Miniștrii sănătății din România și Franța au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru organizarea sistemelor de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile

ROMÂNIA DIGITALĂ7 hours ago

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Daniel Buda8 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, întâlnire cu ministrul agriculturii din R. Moldova: Eliminarea contingentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas în intensificarea relațiilor

CONSILIUL UE8 hours ago

Consiliul JAI: Ministrul de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen și a cerut Austriei să își reconsidere poziția

U.E.8 hours ago

Platforma de coordonare a donatorilor internaționali în sprijinul redresării și reconstrucției din Ucraina își începe activitatea

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

Eugen Tomac9 hours ago

Eugen Tomac avertizează că în absența unei decizii pentru un calendar clar în Consiliul JAI privind aderarea României la Shengen, „situația va rămâne neschimbată pentru mult timp”

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Aer curat: Comisia Europeană solicită României și altor 13 țări membre UE să reducă emisiile generate de mai mulți poluanți atmosferici

NATO7 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA8 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL1 day ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

POLITICĂ3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române din 1859

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației române, la Forumul de la Davos: Nu ne permitem niciun fel de ambiguitate strategică. Ucraina este victima agresiunii, iar Rusia este agresorul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Secretarul general NATO cere o creștere a sprijinului militar pentru Ucraina: Armele sunt calea spre pace. Negocierile depind în totalitate de forța de pe câmpul de luptă

NATO1 week ago

Mircea Geoană a deschis reuniunea Șefilor de Stat Major din țările NATO: Trebuie să investim mai mult în apărare și să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie

Team2Share

Trending