Connect with us

NATO

Reuniunea Liderilor de la München: Bogdan Aurescu a pledat pentru un “to-do list” transatlantic pentru securitatea la Marea Neagră

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit luni alături de președintele Conferinței de Securitate de la München, Christoph Heusgen, sesiunea de bun-venit a Reuniunii Liderilor de la München, eveniment co-organizat de Ministerul Afacerilor Externe cu Conferința de Securitate de la München la București, în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din NATO, context în care șeful diplomației române a pledat pentru o listă pragmatică de acțiuni transatlantice (un „to-do list” transatlantic) pentru securitatea la Marea Neagră.

În intervenția sa de bun-venit, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat desfășurarea formatului acestei Conferințe prestigioase la București, ca o recunoaștere a eforturilor României fără precedent în sprijinul Ucrainei și în contracararea efectelor războiului Rusiei contra statului vecin, precum și a rolului fundamental al României ca furnizor de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre, respectiv a importanței strategice a Mării Negre, inclusiv în contextul războiului ilegal și nejustificat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

De asemenea, șeful diplomației române a salutat desfășurarea acestei reuniuni înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO, pe care o va găzdui la București în perioada 29 – 30 noiembrie 2022, accentuând că, pentru trei zile capitala României va fi capitala diplomației regionale, europene și euroatlantice. 

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică, și subliniat evaluările României cu privire la acțiunile provocatoare și destabilizatoare ale Rusiei în regiune – inclusiv prin alimentarea artificială a conflictelor prelungite din Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În context, a pledat pentru necesitatea stabilirii unei liste concrete de acțiuni transatlantice prioritare (transatlantic to-do list)  pentru consolidarea securității la Marea Neagră, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Eficiența acestei liste prioritare se bazează pe soliditatea relației transatlantice, pe consolidarea complementarității între NATO și UE, precum și pe întărirea cooperării regionale și a responsabilității asumate regional.

“România, inclusiv eu personal, avertizează de mult timp asupra pericolului reprezentat de comportamentul agresiv al Rusiei în regiunea Mării Negre. Zona Mării Negre a fost regiunea în care Rusia a creat și alimentat conflicte artificiale “înghețate” sau “prelungite”, unde și-a testat pentru prima dată tacticile de dezintegrare. Republica Moldova în 1992, Georgia în 2008 și Ucraina începând cu 2014, au fost teatrele agresiunii militare rusești. Această regiune a fost, de asemenea, folosită de Rusia ca platformă principală pentru proiectarea războiului hibrid împotriva UE și NATO, ca bază pentru acțiunile maligne rusești în alte zone geografice, precum și pentru încercările sale țintite de a semăna diviziuni și discordie între aliați. (…) Ne aflăm acum într-un punct în care recunoaștem cu toții cât de mult este în joc. Suntem acum conștienți de faptul că modul în care răspundem la provocarea Rusiei va determina cum va arăta lumea noastră în viitor. Prin urmare, este clar că avem nevoie de o “listă de lucruri de făcut” pentru consolidarea securității în Marea Neagră. Nu doar una regională, ci o “listă transatlantică de lucruri de făcut”, deoarece avem în vedere o zonă de importanță strategică primordială pentru întreaga comunitate transatlantică, așa cum a confirmat, cel mai recent, noul Concept strategic al NATO”, a declarat ministrul român de externe.

La finalul reuniunii, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere bilaterală cu ambasadorul Christoph Heusgen, președintele Conferinței de Securitate de la München, în cadrul căreia a reiterat aprecierile pentru desfășurarea acestui eveniment prestigios la București, precum și pentru substanța discuțiilor care au avut loc în acest format, care contribuie inclusiv la orientarea liniilor abordate în cadrul Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.

De asemenea, cei doi au avut un schimb de opinii aplicat cu privire la situația de securitate regională, cu accent pe zona Mării Negre, precum și despre prioritățile tematice pentru Conferința de Securitate de la München, care va avea loc în luna februarie 2023, și care se vor baza inclusiv pe ideile și concluziile reuniunii MLM de la București. De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea tragerii la răspundere a Rusiei, în baza instrumentelor de drept internațional, ministrul Bogdan Aurescu evidențiind importanța identificării celor mai eficiente și viabile căi legale în acest sens.

Ambasadorul Heusgen a adresat mulțumiri deosebite șefului diplomației române pentru găzduirea și co-organizarea acestui eveniment, exprimând aprecierea pentru discuțiile consolidate și sprijinul părții române în orientarea discuțiilor, subliniind interesul deosebit de care s-a bucurat această ediție a Reuniunii desfășurată la București.


Citiți și

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră


Evenimentul a fost deschis oficial de către președintele Klaus Iohannis. MLM este parte a programului anual al prestigioasei Conferințe de Securitate de la München, fiind organizat în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și are loc pentru prima dată în istorie în Europa de Sud-Est.

La eveniment participă, timp de două zile, peste 75 de invitați de nivel înalt din peste 25 de state, inclusiv România, printre aceștia numărându-se actuali şi foști oficiali, prim-miniștri, precum și miniștrii afacerilor externe din Albania, Croația, Slovenia, Macedonia de Nord, liderul opoziției din Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya și mulți alții.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

Published

on

© NATO

Președintele Israelului, Isaac Herzog, aflat joi într-o vizită la Bruxelles pentru a susține un discurs în plenul Parlamentului European cu ocazia comemorării Holocaustului, a efectuat și o vizită istorică la NATO, fiind pentru prima dată când un președinte israelian s-a adresat aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic.

“Acesta este un semn al aprofundării parteneriatului nostru”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, aliații NATO și președintele Israelului au discutat despre cooperarea strânsă dintre cele două părți și sprijinul pentru Ucraina.

“Pe măsură ce observăm o cooperare tot mai mare între statele autoritare, este mai important ca niciodată să ne apărăm libertatea și democrația”, a mai spus Stoltenberg.

 

Timp de aproape 30 de ani, NATO și Israelul au colaborat îndeaproape în multe domenii diferite, inclusiv în domeniul științei și tehnologiei, combaterea terorismului, pregătirea civilă, combaterea armelor de distrugere în masă, rolul femeilor în domeniile păcii și securității și multe alte domenii.

Continue Reading

NATO

Trilaterală România-Franța-Olanda: Ministrul de externe îi găzduiește vineri pe omologii francez și olandez la grupul de luptă NATO de la Cincu și la București

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu îi găzduiește vineri, în România, pe ministrul afacerilor externe din Republica Franceză, Catherine Colonna, și pe ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, cu ocazia vizitei pe care cei doi omologi o efectuează la invitația șefului diplomației române.

Vizita comună a celor doi miniștri de externe în România reprezintă o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu Franța și cu Olanda, în plan bilateral, dar și pe plan european și în cadrul NATO, precum și a interacțiunii trilaterale eficiente între București, Paris și Haga, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua, cu acest prilej, alături de vice-premierul și ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, și de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.

Programul deplasării șefilor celor trei diplomații va cuprinde interacțiuni cu personalul militar, mai ales francez și olandez, precum și vizitarea unor facilități militare utilizate în comun de trupele aliate desfășurate în România.

În context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera mesajul de apreciere deosebită al României pentru contribuția substanțială la Grupul de Luptă NATO din România a Franței, în calitate de națiune cadru, și a Țărilor de Jos, ca unul dintre principalii participanți.

Ulterior deplasării la Cincu, miniștrii afacerilor externe ai României, Franței și Olandei vor avea, la București, o rundă de consultări politice în format trilateral, discuțiile urmând a se concentra pe teme de actualitate ale agendei europene și de securitate, inclusiv pe demersurile în curs pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la Spațiul Schengen, pe care atât Franța, cât și Regatul Țărilor de Jos o susțin activ. Șefii celor trei diplomații vor avea un schimb de opinii și privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, evoluțiile din Republica Moldova și cooperarea în cadrul NATO.

După consultări, cei trei oficiali vor susține o conferință comună de presă.

Continue Reading

NATO

Exerciții comune ale trupelor de elită ale României și militarilor francezi din grupul de luptă NATO: Alianța este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

Published

on

© NATO via MApN

Trupele de elită montane ale României se antrenează alături de aliații lor francezi desfășurați în cadrul Grupului de luptă multinațional al NATO demonstrând că “NATO este pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”, arată Alianța într-o postare pe Facebook în care ilustrează secvențe din exercițiile comune româno-franceze.

Separat, Ministerul Apărării Naționale a informat că aproximativ 600 militari francezi și 200 vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România (ROU BG – FRAN FN), cu Franța ca națiune-cadru, și elementul național de sprijin francez vor desfășura, în perioada 23 – 27 ianuarie, exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE MEDA 23”, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, județul Galați.

Scopul principal al exercițiului este antrenarea forțelor din cadrul Grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare și executarea unei misiuni de luptă, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO – Apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, desfășurate pe flancul de sud-est al Alianței.

În cadrul exercițiului vor fi executate și trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale Grupului, tancurile Leclerc.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Presa americană: Joe Biden ar putea vizita Europa în jurul datei de 24 de februarie pentru a marca un an de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

NATO10 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA10 hours ago

Miniștrii sănătății din România și Franța au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru organizarea sistemelor de sănătate, donarea și transplantul de organe, prevenirea și controlul bolilor transmisibile

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

Ministerul Digitalizării și ADR au lansat aplicația mobilă ghișeul.ro. Sebastian Burduja: Orice român va putea plăti cu câteva click-uri taxele și impozitele

Daniel Buda10 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda, întâlnire cu ministrul agriculturii din R. Moldova: Eliminarea contingentelor tarifare pentru produsele moldovenești pe piața UE trebuie să fie următorul pas în intensificarea relațiilor

CONSILIUL UE11 hours ago

Consiliul JAI: Ministrul de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen și a cerut Austriei să își reconsidere poziția

U.E.11 hours ago

Platforma de coordonare a donatorilor internaționali în sprijinul redresării și reconstrucției din Ucraina își începe activitatea

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

Eugen Tomac11 hours ago

Eugen Tomac avertizează că în absența unei decizii pentru un calendar clar în Consiliul JAI privind aderarea României la Shengen, „situația va rămâne neschimbată pentru mult timp”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Aer curat: Comisia Europeană solicită României și altor 13 țări membre UE să reducă emisiile generate de mai mulți poluanți atmosferici

NATO10 hours ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL1 day ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO3 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

POLITICĂ3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române din 1859

INTERNAȚIONAL6 days ago

Șeful diplomației române, la Forumul de la Davos: Nu ne permitem niciun fel de ambiguitate strategică. Ucraina este victima agresiunii, iar Rusia este agresorul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Secretarul general NATO cere o creștere a sprijinului militar pentru Ucraina: Armele sunt calea spre pace. Negocierile depind în totalitate de forța de pe câmpul de luptă

NATO1 week ago

Mircea Geoană a deschis reuniunea Șefilor de Stat Major din țările NATO: Trebuie să investim mai mult în apărare și să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie

Team2Share

Trending