Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit luni alături de președintele Conferinței de Securitate de la München, Christoph Heusgen, sesiunea de bun-venit a Reuniunii Liderilor de la München, eveniment co-organizat de Ministerul Afacerilor Externe cu Conferința de Securitate de la München la București, în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din NATO, context în care șeful diplomației române a pledat pentru o listă pragmatică de acțiuni transatlantice (un „to-do list” transatlantic) pentru securitatea la Marea Neagră.
În intervenția sa de bun-venit, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat desfășurarea formatului acestei Conferințe prestigioase la București, ca o recunoaștere a eforturilor României fără precedent în sprijinul Ucrainei și în contracararea efectelor războiului Rusiei contra statului vecin, precum și a rolului fundamental al României ca furnizor de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre, respectiv a importanței strategice a Mării Negre, inclusiv în contextul războiului ilegal și nejustificat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
De asemenea, șeful diplomației române a salutat desfășurarea acestei reuniuni înaintea Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO, pe care o va găzdui la București în perioada 29 – 30 noiembrie 2022, accentuând că, pentru trei zile capitala României va fi capitala diplomației regionale, europene și euroatlantice.
Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică, și subliniat evaluările României cu privire la acțiunile provocatoare și destabilizatoare ale Rusiei în regiune – inclusiv prin alimentarea artificială a conflictelor prelungite din Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
În context, a pledat pentru necesitatea stabilirii unei liste concrete de acțiuni transatlantice prioritare (transatlantic to-do list) pentru consolidarea securității la Marea Neagră, ca zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Eficiența acestei liste prioritare se bazează pe soliditatea relației transatlantice, pe consolidarea complementarității între NATO și UE, precum și pe întărirea cooperării regionale și a responsabilității asumate regional.
“România, inclusiv eu personal, avertizează de mult timp asupra pericolului reprezentat de comportamentul agresiv al Rusiei în regiunea Mării Negre. Zona Mării Negre a fost regiunea în care Rusia a creat și alimentat conflicte artificiale “înghețate” sau “prelungite”, unde și-a testat pentru prima dată tacticile de dezintegrare. Republica Moldova în 1992, Georgia în 2008 și Ucraina începând cu 2014, au fost teatrele agresiunii militare rusești. Această regiune a fost, de asemenea, folosită de Rusia ca platformă principală pentru proiectarea războiului hibrid împotriva UE și NATO, ca bază pentru acțiunile maligne rusești în alte zone geografice, precum și pentru încercările sale țintite de a semăna diviziuni și discordie între aliați. (…) Ne aflăm acum într-un punct în care recunoaștem cu toții cât de mult este în joc. Suntem acum conștienți de faptul că modul în care răspundem la provocarea Rusiei va determina cum va arăta lumea noastră în viitor. Prin urmare, este clar că avem nevoie de o “listă de lucruri de făcut” pentru consolidarea securității în Marea Neagră. Nu doar una regională, ci o “listă transatlantică de lucruri de făcut”, deoarece avem în vedere o zonă de importanță strategică primordială pentru întreaga comunitate transatlantică, așa cum a confirmat, cel mai recent, noul Concept strategic al NATO”, a declarat ministrul român de externe.
La finalul reuniunii, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere bilaterală cu ambasadorul Christoph Heusgen, președintele Conferinței de Securitate de la München, în cadrul căreia a reiterat aprecierile pentru desfășurarea acestui eveniment prestigios la București, precum și pentru substanța discuțiilor care au avut loc în acest format, care contribuie inclusiv la orientarea liniilor abordate în cadrul Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO.
De asemenea, cei doi au avut un schimb de opinii aplicat cu privire la situația de securitate regională, cu accent pe zona Mării Negre, precum și despre prioritățile tematice pentru Conferința de Securitate de la München, care va avea loc în luna februarie 2023, și care se vor baza inclusiv pe ideile și concluziile reuniunii MLM de la București. De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea tragerii la răspundere a Rusiei, în baza instrumentelor de drept internațional, ministrul Bogdan Aurescu evidențiind importanța identificării celor mai eficiente și viabile căi legale în acest sens.
Ambasadorul Heusgen a adresat mulțumiri deosebite șefului diplomației române pentru găzduirea și co-organizarea acestui eveniment, exprimând aprecierea pentru discuțiile consolidate și sprijinul părții române în orientarea discuțiilor, subliniind interesul deosebit de care s-a bucurat această ediție a Reuniunii desfășurată la București.
Citiți și
Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată
Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră
Evenimentul a fost deschis oficial de către președintele Klaus Iohannis. MLM este parte a programului anual al prestigioasei Conferințe de Securitate de la München, fiind organizat în pregătirea Conferinței de Securitate de la München din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina și are loc pentru prima dată în istorie în Europa de Sud-Est.
La eveniment participă, timp de două zile, peste 75 de invitați de nivel înalt din peste 25 de state, inclusiv România, printre aceștia numărându-se actuali şi foști oficiali, prim-miniștri, precum și miniștrii afacerilor externe din Albania, Croația, Slovenia, Macedonia de Nord, liderul opoziției din Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya și mulți alții.