Connect with us

INTERNAȚIONAL

Summitul euro din 2 martie a fost anulat

Published

on

Summitul liderilor din zona euro, prevăzut pentru 2 martie, la încheierea summitului european, a fost anulat din cauza reticenţei Germaniei de a discuta despre mijloacele alocate pentru consolidarea zonei euro, au anunţat marţi surse europene, potrivit Mediafax.

“Summitul zonei euro a fost anulat”, a anunţat un oficial european.

Preşedintele UE, Herman van Rompuy, intenţiona să îi reunească pe liderii celor 17 ţări ale zonei euro la un dejun de lucru în cea de-a doua şi ultima zi a summitului european din 1 şi 2 martie, pentru a discuta despre mijloacele alocate pentru consolidarea zonei euro, potrivit unor documente consultate de AFP.

Sursa articol: Mediafax
Sursa foto:  webcast.ec.europa.eu

G7

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

Published

on

© European Union, 2022

Miniștrii de externe din G7 au condamnat duminică cu fermitate recenta lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord și au remarcat efectul destabilizator al acesteia asupra păcii și securității regionale, potrivit declarației lor comune. De asemenea, aceștia au deplâns lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) cu privire la aceste incidente repetate.

„Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnăm în termenii cei mai fermi lansarea de către Coreea de Nord, la 16 martie, a încă unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), care subminează pacea și securitatea regională și internațională”, se arată în declarație.

Începând de anul trecut, Pyongyang „și-a intensificat acțiunile de escaladare prin intermediul unui număr record de lansări de rachete balistice și prin retorica sa continuă iresponsabilă și destabilizatoare privind utilizarea armelor nucleare”, se arată în document.

Miniștrii de externe din G7 au deplâns, totodată,  pasivitatea Consiliului de Securitate al ONU față de testele cu rachete ale Coreei de Nord.

„Regretăm profund să vedem contrastul puternic dintre frecvența încălcărilor flagrante și repetate ale rezoluțiilor CSONU de către Coreea de Nord și lipsa de reacție corespunzătoare a CSONU din cauza obstrucției unor membri. Comportamentul nechibzuit al Coreei de Nord necesită un răspuns rapid și unitar din partea comunității internaționale, inclusiv măsuri semnificative suplimentare din partea CSONU. Facem apel la toate statele membre ale ONU să pună în aplicare integral și efectiv toate rezoluțiile CSONU, iar membrii CSONU să își respecte angajamentele.

Deși nu i-au numit direct pe respectivii membri, demnitarii au făcut trimitere la China și Rusia, care au blocat încercările recente de a reacționa într-un mod mai ferm față de Coreea de Nord.

În cele din urmă, șefii diplomațiilor din G7 și-au reiterat apelul către Coreea de Nord de a renunța „la armele nucleare, la programele nucleare existente și la orice alte arme de distrugere în masă și la programele de rachete balistice într-un mod complet, verificabil și ireversibil și să respecte pe deplin toate obligațiile care decurg din rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU (UNSCR).”

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

Published

on

© UNOCHA/Levent Kulu

Acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, și care urma să expire sâmbătă, 18 martie, a fost reînnoit, au anunțat președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Națiunile Unite, fără a menționa, însă și durata acestuia, informează DW.

Acordul a fost încheiat în urma unor discuții cu Rusia și Ucraina, a declarat Erdogan într-un discurs susținut sâmbătă în orașul Canakkale, situat în vestul țării, dar nu a precizat pentru cât timp este prelungită această înțelegere.

Rusia a declarat că a fost de acord cu o prelungire de 60 de zile, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că acordul a fost prelungit cu 120 de zile.

Potrivit ONU, de la semnarea Inițiativei în iulie 2022, aproximativ 25 milioane de tone de cereale și produse alimentare au fost transferate în 45 de țări, iar inițiativa a fost creditată ca fiind cea care a contribuit la temperarea prețurilor mondiale la alimente, care au atins cote amețitoare în martie 2022. În urma punerii în aplicare a inițiativei, prețurile au început să scadă și, un an mai târziu, scăzuseră cu aproximativ 18%.

„Acest acord este de o importanță vitală pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial”, a declarat Erdogan în timpul unor declarații televizate. „Mulțumesc Rusiei și Ucrainei, care nu au precupețit niciun efort pentru a obține o nouă prelungire, precum și secretarului general al Națiunilor Unite.”

Înainte de război, Ucraina era unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, iar așa-numita Inițiativă privind cerealele din Marea Neagră a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale declanșate de conflict.

Invazia la scară largă a Rusiei din februarie anul trecut a dus la blocarea porturilor ucrainene din Marea Neagră de către navele de război. Cu toate acestea, acordul privind cerealele a permis trecerea în siguranță a exporturilor de cereale esențiale pentru combaterea crizei alimentare mondiale. Acordul inițial a fost prelungit în noiembrie cu 120 de zile.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că ultima prelungire a fost pentru încă 120 de zile. Ankara declarase anterior că dorește o prelungire de 120 de zile, în timp ce Rusia era în favoarea unei prelungiri de 60 de zile.

Kubrakov a mulțumit ONU și Turciei pentru că au respectat acordurile din acordul privind cerealele.

„Acordul privind Inițiativa pentru Cereale la Marea Neagră este prelungit cu 120 de zile”, a declarat Kubrakov pe Twitter. „Recunoscător lui Antonio Guterres, Națiunilor Unite, președintelui Recep Tayyip Erdogan, ministrului [Apărării] Hulusi Akar și tuturor partenerilor noștri pentru că au respectat acordul.”

În schimb, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat: „Vedem relatări din partea participanților la “acordul privind cerealele” că acesta a fost prelungit cu 120 de zile. Am declarat în repetate rânduri … că partea rusă a notificat toate părțile la acord că prelungește acordul cu 60 de zile”.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

Published

on

© Mevlüt Çavuşoğlu/Facebook

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu , a declarat sâmbătă că Turcia va depune eforturi pentru a prelungi în continuare acordul privind cerealele din Marea Neagră care permite exporturile de cereale din Ucraina, în ziua în care pactul urmează să expire, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Rusia a fost de acord cu o prelungire a acordului privind cerealele pentru doar două luni. Vom face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului după două luni”, a declarat Çavuşoğluîntr-o conferință de presă comună cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo.

Cavusoglu a declarat că a discutat, de asemenea, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre eforturile pentru prelungirea acordului. Aproape 23 milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin intermediul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră până la data de 3 martie, potrivit Centrului comun de coordonare din Turcia, care supraveghează punerea în aplicare a acordului.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a permis exportul de cereale din trei porturi ucrainene aflate până atunci sub blocada Rusiei. Acordul a fost prelungit în noiembrie și va expira la 18 martie, dacă nu se convine asupra unei prelungiri.

Rusia a declarat că va fi de acord să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră doar dacă se va ține cont de interesele propriilor producători agricoli.

La începutul lunii martie, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reiterat această poziție.

„Dacă acest acord este echitabil, atunci noi ne-am îndeplinit întotdeauna partea noastră și o vom îndeplini în toate acordurile”, a declarat aceasta, adăugând că Rusia se va opune „provocărilor și mașinațiunilor”.

Exporturile agricole ale Rusiei nu au fost vizate în mod explicit de sancțiunile occidentale, dar Moscova susține că restricțiile asupra plăților, logisticii și industriilor de asigurări reprezintă o „barieră” pentru a putea exporta propriile cereale și îngrășăminte.

 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA10 mins ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.2 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G715 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.19 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.19 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.22 hours ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA24 hours ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Acordul care permite exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene a fost prelungit, anunță Turcia și ONU

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia face eforturi pentru o nouă prelungire a acordului privind exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră

MAREA BRITANIE2 days ago

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending