ROMÂNIA
Țara noastră are nevoie de energia, creativitatea și hotărârea studenților români din străinătate pentru a se dezvolta, subliniază Marcel Ciolacu: Voi sunteți România de mâine
Published
2 weeks agoon
By
Teodora IonRomânia are nevoie de energia, creativitatea și hotărârea studenților români din străinătate pentru a face față problemelor complexe ale viitorului și pentru a se dezvolta, a subliniat premierul Marcel Ciolacu în cadrul intervenției sale susținute în deschiderea celei de-a IV-a ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni.
”Vreau să vă felicit din toată inima. Faceți un lucru extraordinar aici, aducând împreună tineri români, din toate colțurile lumii, tineri care împărtășesc o dorință comună: de a contribui la dezvoltarea României. Voi sunteți, de fapt, România de mâine. Și nu spun asta uzitându-mă la tinerețea voastră, ci la maturitatea de care dați dovadă. Voi ați înțeles că România se poate dezvolta doar luptând pentru ceva, nu împotriva cuiva. Soluțiile concrete pentru dezvoltarea României, propuse în edițiile anterioare sunt o dovadă clară în acest sens”, și-a început Ciolacu discursul, conform unui comunicat al Guvernului.
El a descris contextul actual ca fiind ”extrem de favorabil”, amintind de fondurile de redresare care oferă tinerilor șansa de ”a se împlini profesional aici, în România”.
”Contextul actual vă este extrem de favorabil. Nimic din ce se întâmplă acum nu exista, când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu îți asigurau automat un loc de muncă bine plătit. De aceea, România a avut generații întregi de ingineri, juriști sau economiști, care au făcut orice altceva, mai puțin meseria lor, învățată în școală. De aceea, exodul tinerilor bine pregătiți a atins atunci nivelul maxim. Astăzi, din fericire, lucrurile s-au schimbat. Economia românească a crescut, industria a crescut, mari uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie, al căror singur viitor părea fierul vechi, renasc cu ajutorul capitalului privat. Specialiștii, profesioniștii, sunt extrem de apreciați și căutați, iar mediul privat, autohton sau mari corporații internaționale, dau o adevărată bătălie pentru a-i avea pe cei mai buni specialiști alături. Astăzi, salariile pentru profesioniști, rivalizează cu cele din țările dezvoltate, la care noi ne uitam acum câțiva ani cu jind. Astăzi un tânăr are șansa de a se împlini profesional aici, în România”, a continuat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu și-a exprimat dorința ca ”școala românească să ne pregătească tinerii, nu pentru a obține o diplomă, ca până acum, ci pentru ca tinerii să-și găsească un loc de muncă bine plătit, pe măsura muncii lor”.
”Este vitală, în opinia mea, creșterea unor noi generații de specialiști prin sistemul de învățământ tehnologic. Peste 1 miliard de euro din fonduri europene, PNRR și bugetul de stat pentru învățământul dual, inclusiv cel universitar, în următorii 5 ani. Acești bani, care finanțează programele de învățământ tehnic dual, sunt garanția pentru cei ca voi, și pentru cei care vin după voi, că veți putea avea o viață decentă aici, în România. În calitatea vremelnică pe care o dețin, de prim-ministru al României, știu că este cel mai bine investit miliard din istoria Guvernului României. Pentru că el va contribui și la reducerea presiunii deficitului de forță de muncă, dar și a șomajului în rândul tinerilor. Un fenomen care se regăsește nu numai în România, ci în Europa întreagă. Pentru că toți trebuie ajutați să-și găsească un drum în viață, tineri absolvenți și, în mod special, cei cu risc mare de marginalizare”, a mai spus premierul.
El și-a încheiat discursul cu un mesaj adresat membrilor Ligii Studenților Români din Străinătate, pe care i-a felicitat și la adresa cărora a lansat o provocare.
”Vă lansez o provocare, o temă la care să vă gândiți: învățați cât mai mult, acumulați cât mai multe cunoștințe acolo unde sunteți. Dar, aplicați tot ce ați învățat, aici, în România! În România de astăzi, vă puteți dezvolta profesional, mai mult decât au avut șansa generațiile trecute. În România de astăzi, salariile voastre sunt la un nivel comparabil cu cele din alte țări. Costurile vieții, însă, sunt mai mici acasă. Putem gândi împreună un model de încurajare, de susținere, a tinerilor care se întorc. După modelul țărilor cu o diasporă numeroasă, care au luat deja măsuri pentru a-și aduce înapoi cetățenii. Unde, fiecare cetățean care s-a întors în țară, a fost scutit, timp de 10 ani, de impozite pentru banii aduși înapoi. Vă rog, împreună să ne gândim la asta și să venim cu propuneri concrete, atât pentru cei care sunt plecați de mult timp, dar mai ales pentru dumneavoastră, pentru cei care ați studiat în străinătate ca să veniți în România. Eu și întreaga echipă guvernamentală suntem deciși de a găsi cele mai bune soluții și consider că sunteți cea mai bună investiție a României și a statului român”, a conchis Marcel Ciolacu.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
ROMÂNIA
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
Published
55 mins agoon
September 9, 2024By
Teodora IonPremierul Marcel Ciolacu a reacționat luni la evenimentul privind dronele rusești care au intrat în spațiul aerian național, precizând că România a avut o reacție în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F16, menţionând că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre, informează Agerpres.
El a menţionat că în acel moment nu s-a impus ca ţara noastră să intervină. ”Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a menţionat Ciolacu.
Premierul a apreciat că este vorba despre o provocare, menţionând că se încearcă să se vadă capacitatea de reacţie a statelor din jur.
Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2.20 respectiv ora 2.38, mesaje RO-Alert.
Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.
În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Published
4 hours agoon
September 9, 2024By
Teodora IonPremierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul aliniază legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind astfel integral un ”jalon esenţial” din PNRR, informează Agerpres.
”Aliniem astăzi legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi îndeplinim astfel integral un jalon esenţial din PNRR. Eliminăm toate excepţiile şi aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum şi în cazul RA-APPS”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
România este în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar una dintre priorități în această perioadă o reprezintă îmbunătățirea guvernanței corporative a tuturor întreprinderilor publice din România, prin aplicarea și performarea principiilor elaborate de către Organizație.
Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice se află pe ordinea de azi. Prin adoptarea documentului, jalonul 439 din PNRR ar urma să fi implementat în integralitate.
ROMÂNIA
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
Published
5 hours agoon
September 9, 2024Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța formării specialiștilor de mâine în contextul evoluției rapide a tehnologiei, într-un mesaj transmis cu ocazia deschiderii noului an școlar. Ciucă a participat la deschiderea anului școlar la un liceu de învățământ dual, susținând că acest sistem, care corelează educația cu experiența profesională, este esențial pentru dezvoltarea și prosperitatea României.
„România are nevoie de oameni bine pregătiți, adaptabili la schimbările aduse de evoluția tehnologiei și care pot fi performanți într-o economie dezvoltată. De aceea, este esențial ca astăzi să formăm specialiștii de mâine”, a declarat Nicolae Ciucă. El a evidențiat avantajele învățământului dual, unde elevii au posibilitatea să ia contact cu piața muncii și să înțeleagă modul în care își pot valorifica cunoștințele după absolvire.
„Sunt un susținător al acestui tip de învățământ pentru că aici se sparge cercul vicios în care intră absolventul care nu este angajat pentru că nu are experiență, iar experiența o poate căpăta doar dacă este angajat”, a adăugat liderul PNL.
Ciucă a punctat și importanța pregătirii tinerilor pentru viitoarele locuri de muncă, majoritatea acestora fiind încă neinventate. „Cheia succesului nu mai stă în simpla acumulare de cunoștințe, ci în dezvoltarea gândirii critice a copiilor și a aptitudinilor dovedite prin materiile la care performează”, a subliniat acesta.
În final, Nicolae Ciucă și-a exprimat încrederea că elevii care încep acum școala vor deveni specialiști valoroși și a transmis un mesaj de încurajare: „Urez elevilor mult succes în noul an școlar, iar cadrelor didactice le doresc să aibă aceeași forță de muncă și dedicare pe care le-au demonstrat deja!”.
Concrete & Design Solutions
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra unor state din NATO și UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ4 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Ursula von der Leyen, noi critici voalate către Viktor Orban că “agită apele”, dând vina pe Ucraina și nu pe Rusia: I-ați învinui pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?