Connect with us

ROMÂNIA

Teodor Meleșcanu cere sprijinul președinției Finlandei la Consiliul UE pentru urgentarea acceptării României în spațiul Schengen

Published

on

©Calea Europeana/ Zaim Diana

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de lansarea Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE, că România contează pe această ţară pentru sprijin în ceea ce priveşte intrarea în spaţiul Schengen.

Ministrul român a comparat populația Finlandei cu populația de români de peste hotare, plecată în Europa în interesul muncii, pentru a sublinia necesitatea de a se lua măsuri pentru urgentarea intrării României în spațiul Schengen. Potrivit lui Teodor Meleșcanu, aceste persoane trebuie să aibă posibilitatea de a circula liber. 

,,Decizia de a admite România şi Bulgaria în zona Schengen trebuie avută în vedere. Noi am deţinut Preşedinţia, am încercat să acţionăm în mod onest, am încercat să urmărim priorităţile europene. Noi contăm pe dumneavoastră pentru a ne susţine cauza. Populaţia Finlandei este egală cu numărul de români care muncesc în străinătate, plecând din ţară. Ideea este că trebuie să oferim acestor persoane posibilitatea de a circula liber”, a precizat el, la conferinţa de presă găzduită de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, eveniment la care a participat şi ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola.

Citiți și Ambasadorul Finlandei la București, Marjut Akola: Președinția finlandeză a Consiliului UE va evalua necesitatea utilizării MCV în contextul consolidării instrumentelor UE pentru monitorizarea statului de drept

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Răzvan Atim, General Manager Eastern Europe UiPath: COVID-19 a schimbat paradigma. Se merge într-un ritm accelerat către digitalizare

Published

on

© Print Screen Live Video

Răzvan Atim, General Manager Eastern Europe UiPath, a menționat în cadrul intervenției sale la lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală faptul că pandemia de COVID-19 a schimbat paradigma în sectorul digital.

„COVID-19 a schimbat paradigma și se merge într-un rimt accelerat către digitalizare. Este un moment bun din perspectiva UiPath”, a transmis Răzvan Atim.

De asemenea, Răzvan Atim a subliniat că la nivelul board-ului CNTD trebuie să existe și coeziune, nu doar expertiză: „Recomand o coeziune între noi. Nu înseamnă nimic expertiza fără un aparat de execuție. Este bine să creăm o strategie de execuție. In ceea ce privește UiPath, avem o abordare de 360 de grade. Sunt foarte optimist că vom mișca munții”, a mai adăugat acesta.

Reamintim că Autoritatea pentru Digitalizarea României a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală – o agora digitală, dar și un organism tehnic, în care sectorul public, împreună cu partenerii privați din industria high-tech, mediul academic și cel asociativ vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.

„Pandemia COVID-19 a accelerat nevoia de digitalizare instituțională. În doar câteva săptămâni am asistat la mai multă inovație tehnologică și transformare digitală decât în ultimii 30 de ani. Mesajul ferm a venit și dinspre Uniunea Europeană. Direcțiile comunitare sunt clare: viitorul trebuie să fie digital sau nu va fi deloc”, se arată în comunicatul CNTD.

Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), reglementat prin Hotărârea de Guvern 89/2020, este organul consultativ al Autorității pentru Digitalizarea României, fără personalitate juridică, constituit în vederea colaborării cu sectorul privat şi societatea civilă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

Published

on

© Captură de ecran live video

Călin Bota, secretat de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, și-a exprimat speranța că va exista o colaborare foarte bună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României și că în perioada următoare ”vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate la un nivel mai mult decât rezonabil astfel încât contactul publicului larg și operatorilor economici cu aceste instituții să se facă printr-un click sau maximum 5, fără a sta la rând la ghișeu sau în trafic și fără a purta tone și tone de hârtii”.

În cadrul evenimentului de lansare a Consiliului Național pentru Transformare Digitală, Bota a semnalat că ”marea problemă pe care o avem astăzi este cea legată de digitalizarea marilor aparate de stat. Avem probleme la aceea ce înseamnă digitalizarea Ministerului de Finanțe, al Sănătății, Muncii, Educației. Avem prea mulți funcționari nefuncționali”.

Acesta a explicat că resursele financiare europene care vor fi utilizate ”pentru digitalizarea statul român vor fi la nivelul MFE, prin intermediul organismelor internediare pe care le va certifica în vederea operaționalizării lor în perioada următoare”.

”Cred că la ceea ce asistăm cu toții astăzi, la constituirea acestui Consiliu Național pentru Transformarea Digitală va fi un pas înainte în acest sens pentru că va trebui să vină o presiune nu doar de la noi, aflați la guvernare astăzi, ci și din rândul societății civile, de IT, economic pe instituțiile de stat astfel încât să le determine să fie cât mai eficiențe prin acțiunile pe care le vor derula. Sunt resurse financiare alocate pe această destinație, vom avea resurse consistente și pentru exercițiul 2021-2027 chiar dacă alocarea acestor resurse fiannciare va fi pe altă logică, în sensul în care sumele alocate pentru întreprinderile mici și mijlocii se vor derula prin agențiile pentru dezvoltare regională, tot ceea ce înseamnă sumele care vor fi utilizare pentru digitalizarea statul român vor fi la nivelul MFE, prin intermediul organismelor internediare pe care le va certifica în vederea operaționalizării lor în perioada următoare”, a detaliat Călin Bota.

Secretarul din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a semnalat, în același timp, că sectorul privat a știut să exploateze mai bine oportunitățile în materie de digitalizare, în contextul pandemiei de coronavirus.

”Atunci când discutăm despre digitalizare, putem aprecia că a fost o oportunitate pe care într-o bună măsură am reușit, cel puțin la nivelul sectorului privat, să o exploatăm sub aspectul eforturilor întreprinde de către IMM-uri în vederea digitalizării activităților de producție, de comercializare, celor itnerne legate de controlul asupra fiecărei operațiuni care se derulează la nivelul unei entități economice. Sunt lucruri pe care întotdeauna sectorul privat le face mult mai bine și mult mai repede decât cel public pentru că este mai multă flexibilitate, dorință de a-și depăși limitele”, a punctat Bota.

”Doresc să spun că acest lucru rezultă inclusiv din ceea ce înseamnă apelurile de proiecte care a fost finalizate la nivelul organismului intermediar de implementare a fondurilor europene pentru Programul Operațional Competitivitate și care se află la nivelul Agenției pentru Digitalizarea României la care avem 244 de milioane de euro lansați pentru IMM-uri și încă 100 de mil. În curs de lansare, având o schemă de ajutor de stat în avizare la Consiliul Concurenței și pe care sperăm să o punem lansa la finalul săptămânii viitoare pentru întreprinderile mici care nu activează în zona IT. Sunt bani pe care piața cu siguranță îi va aprecia și va găsi în mod cert o alocare care să permită creșterea competitivității acelor probleme economice”, a mai transmis secretarul de stat în cadrul MFE.

Autoritatea pentru Digitalizarea României a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală – o agora digitală, dar și un organism tehnic, în care sectorul public, împreună cu partenerii privați din industria high-tech, mediul academic și cel asociativ vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.

Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), reglementat prin Hotărârea de Guvern 89/2020, este organul consultativ al Autorității pentru Digitalizarea României, fără personalitate juridică, constituit în vederea colaborării cu sectorul privat şi societatea civilă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Published

on

Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD) este un mic minister al transformării digitale a României, care sprijină cu expertiză din mediul privat instituțiile statului în procesul de elaborare a politicilor publice, al actelor normative și de validare a abordărilor tehnologice la nivel național, a transmis președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, în cadrul evenimentului de lansare a acestui organism consultativ.

 

Într-un demers fără precedent, aducem mediul privat din România, unul extrem de competitiv în zona de IT&C, în mediul public, lângă toate instituțiile statului. Nu venim doar lângă ADR, venim să oferim sprijin tuturor instituțiilor statului pentru a transforma digital România. Astăzi se creează un mic minister al transformării digitale. Suntem aproape 300 de oameni în CNTD, o masă de experți cu rol consultativ. Suntem structurați pe șapte grupuri de lucru, care vor fi motoarele CNTD. Este vorba despre consultanții cei mai de preț pe care ADR îi are din partea mediului privat si care vor propune politici publice, acte normative, strategii, vor valida abordări tehnologice la nivelul statului român. Grupurile de lucru sunt bazat pe direcțiile prioritare pe care ADR le-a stabilit în perioada următoare. Ne vom dori să fim o structură agilă; aceste grupuri vor fi închise odată ce-și vor termina demersul lor și vor fi deschise altele sub coordonarea board-ului CNTD, format și el din 15 membri. Strategiile CNTD trec foarte rapid prin grupurile de lucru”, a anunțat președintele ADR. 

Potrivit acestuia, CNTD va lucra în perioada următoare alături de instituțiile statului pentru obținerea unor finanțări europene care să permită implementarea unor soluții tehnologice și digitale cu scopul de a consolida interoperabilitatea și identitatea electronică în România, considerate „problema fundamentală” a țării în contextul procesului de digitalizare. 

Cloud-ul guvernamental este o prioritate, trebuie să semnăm un contract dacă nu vrem să pierdem oportunitatea unei finanțări europene până la finalul anului. Suntem într-un proces de adoptare a unui act normativ care să facilteze acest lucru; va trebui să definim cerințele cloud-ului operațional noi, ADR-ul, va trebui apoi să propunem o arhitectură a proiectului. Este un grup pe care trebui să-l constituim urgent. Interoperabilitatea, spunem noi, alături de identitatea electronică, este cea mai mare problemă fundamentală a României. Avem în implementare două soluții pilot pe termen mediu, dar trebuie să construim împreună noi standarde de date, o arhitectură pe termen lung de interoperabilitate, politici de management al datelor la nivelul fiecărui registru național, deci avem foarte mult de lucru. Identitatea electronică, un proiect pentru care am semnat un contract de finanțare acum o lună și jumătate, este un proiect în linie dreaptă, suntem foarte aproape de a face o propunere și acolo, ne aflăm sub presiunea timpului, sub presiunea riscului de a pierde această finanțare europeană. Acel proiect trebuie validat de dumneavoastră pentru a ne asigura că dincolo de posibilitatea de a avea o schemă de identitate recunoscută la nivel european, creăm un proiect viu, capabil să integreze alte tehnologii, alte tipuri de identitate electronică de-a lungul timpului”, a explicat Sabin Sărmaș.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) organizează marți, 27 octombrie, începând cu ora 10:00, în format hibrid, lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală (CNTD), la care participă aproximativ 200 dintre membrii săi. 

Autoritatea pentru Digitalizarea României a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală – o agora digitală, dar și un organism tehnic, în care sectorul public, împreună cu partenerii privați din industria high-tech, mediul academic și cel asociativ vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.

„Pandemia COVID-19 a accelerat nevoia de digitalizare instituțională. În doar câteva săptămâni am asistat la mai multă inovație tehnologică și transformare digitală decât în ultimii 30 de ani. Mesajul ferm a venit și dinspre Uniunea Europeană. Direcțiile comunitare sunt clare: viitorul trebuie să fie digital sau nu va fi deloc”, se arată în comunicatul CNTD.

Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală (CNTD), reglementat prin Hotărârea de Guvern 89/2020, este organul consultativ al Autorității pentru Digitalizarea României, fără personalitate juridică, constituit în vederea colaborării cu sectorul privat şi societatea civilă.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

ROMÂNIA50 seconds ago

Răzvan Atim, General Manager Eastern Europe UiPath: COVID-19 a schimbat paradigma. Se merge într-un ritm accelerat către digitalizare

ROMÂNIA14 mins ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA19 mins ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

NATO57 mins ago

Mircea Geoană: Parteneriatul Strategic româno-american devine în fiecare an tot mai robust, indiferent de administrațiile de la București sau Washington

ROMÂNIA1 hour ago

”Digitalizarea rămâne prioritatea absolută a Guvernului”, mesajul secretarului general al Executivului, Antonel Tănase, la lansarea CNTD

Dacian Cioloș1 hour ago

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, mesaj de sprijin pentru Emmanuel Macron: Comentariile lui Erdoğan față de președintele francez sunt inacceptabile

Victor Negrescu2 hours ago

Raportul privind educația digitală, prezentat de Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din PE, oferă soluții adaptate nevoilor rapide de digitalizare

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: 4,2 miliarde de euro din bugetul multianual al UE și 1,8 miliarde de euro alocate prin Planul Național de Relansare și Reziliență al României pentru reforma sistemului de sănătate

EVENIMENTE2 hours ago

Lidera opoziției din Belarus mulțumește României și lui Klaus Iohannis pentru sprijinul oferit: În 1989, România s-a aflat în aceeași situație. A sosit timpul și pentru Belarus să se descătușeze

Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, a condus negocierea interinstituțională privind finanțarea adecvată a Facilității Conectarea Europei

ROMÂNIA14 mins ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA19 mins ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș24 hours ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

U.E.2 weeks ago

COVID-19: Noi recomandări privind coordonarea restricțiilor de călătorie în UE. Platforma „Re-open EU”, actualizată permanent cu date noi privind călătoriile

ENGLISH2 weeks ago

COVID19: regions and cities demand simplified access to EU funds and sufficient time to invest on recovery

Advertisement
Advertisement

Trending