Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu ambasadorii statelor arabe: Dezvoltarea relațiilor cu Grupul țărilor arabe este o prioritate a politicii externe românești

Una dintre priorităţile politicii externe românești este dezvoltarea relațiilor politice și economice dintre România şi Grupul statelor arabe, a declarat miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul unei întrevederi cu grupul șefilor de misiune din statele arabe acreditați la București.

FOTO: MAE

Reuniunea a prilejuit un schimb constructiv de opinii asupra modalităţilor concrete de intensificare şi diversificare a cooperării României şi Uniunii Europene cu statele arabe, precum și asupra temelor de actualitate, cu accent pe situaţia de securitate din Orientul Mijlociu și nordul Africii, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Cheia identificării unor soluţii care să asigure stabilitatea și securitatea regională și internațională stă în promovarea şi încurajarea unui dialog consistent şi aplicat. Una dintre priorităţile politicii externe românești este dezvoltarea relațiilor politice și economice dintre România şi Grupul statelor arabe”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu.

Citiți și România își redesenează prioritățile strategice. Klaus Iohannis: Am solicitat Ministerului de Externe să elaboreze o strategie adaptată cu privire la Orientul Mijlociu

În cadrul reuniunii, reprezentanți ai Grupului țărilor arabe au apreciat rolul României de promotor activ al soluționării pașnice a conflictelor și sprijinul constant acordat de țara noastră pentru o politică de dialog și negociere, mai notează sursa citată.

De asemenea, a fost subliniată importanța aprofundării cooperării economice sectoriale și a creșterii volumului de investiții pentru consolidarea relațiilor țării noastre cu grupul statelor arabe, dar şi în plan bilateral.

Citiți și Ambasadorul Palestinei, primit de Teodor Meleșcanu la MAE. România, printre țările vehiculate de presa israeliană care și-ar putea muta ambasada la Ierusalim

Citiți și Ministrul Teodor Meleșcanu: Decizia Statelor Unite privind Ierusalimul este ”un element încurajator”

Potrivit MAE, ministrul Meleșcanu a evidenţiat faptul că România susține rezolvarea disensiunilor pe cale politică, prin negocieri directe, și a evidențiat importanța menținerii stabilității și soluționarea crizelor din Orientul Mijlociu. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat necesitatea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate.

”Reluarea dialogului direct între părți şi rezolvarea justă și de durată a conflictului  israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, și care să contribuie la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu, inclusiv în ceea ce privește problema statutului Ierusalimnului, este singura soluţie viabilă”, a menționat şeful diplomaţiei române.

Din grupul statelor arabe acreditate la București fac parte: Republica Algeriană Democratică și Populară, Regatul Arabiei Saudite, Republica Arabă Egipt, Emiratele Arabe Unite, Regatul Hașemit al Iordaniei, Republica Irak, Statul Kuweit, Republica Libaneză, Statul Libia, Regatul Maroc, Palestina, Statul Qatar, Republica Tunisiană.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.