Connect with us

ONU

Ucraina și Rusia au semnat acorduri cu Turcia și ONU pentru a relua exportul cerealelor prin porturile ucrainene. Antonio Guterres: A apărut o lumină călăuzitoare în Marea Neagră

Published

on

© Presidency of the Republic of Turkey

Ucraina și Rusia au semnat două acorduri separate cu Turcia și ONU pentru a permite exportul a milioane de cereale prin porturile blocate de la Marea Neagră, evitând astfel o catastrofă alimentară la nivel global, anunță The Guardian.

Kievul a refuzat să semneze direct textul cu Moscova, care s-a angajat la un acord identic cu Ankara şi secretarul general al ONU, potrivit Agerpres.

La ceremonia ce a avut loc la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, au participat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, care a jucat un rol cheie în timpul lunilor de negocieri tensionate.

”Astăzi a apărut o lumină călăuzitoare în Marea Neagră, lumina călăuzitoare a speranței, a posibilității care a adus ușurare într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată. Mulțumesc foarte mult reprezentanților Rusiei și Ucrainei. Ați depășit obstacolele și ați lăsat deoparte diferențele pentru a deschide calea unei inițiative care va servi intereselor comune ale tuturor. Promovarea umanității a fost forța motrice a acestor discuții. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau pentru cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru oamenii din lumea noastră. Și să nu existe nicio îndoială – acesta este un acord pentru lume. Acesta va aduce ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate în pragul falimentului și pentru cei mai vulnerabili oameni aflați în pragul foametei și va contribui la stabilizarea prețurilor mondiale la alimente”, a fost mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după încheierea acestei înțelegeri care dă speranță că va asigura trecerea cerealelor și a bunurilor esențiale, precum uleiul de floarea-soarelui, prin trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa, chiar dacă războiul continuă și face victime și produce distrugeri în alte părți ale țării. 

Acordul prevedere, de asemenea, asigurarea trecerii, în siguranță, a îngrășămintelor rusești, esențiale pentru a asigura un randament ridicat al culturilor, în contextul eforturilor de atenuare a crizei alimentare globale provocate de invazia rusă în Ucraina.

Oficialii ONU și-au exprimat optimismul că transporturile ar putea începe chiar de sâmbătă, cu speranța de a atinge în câteva săptămâni nivelurile de export de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene – o rată de 5 milioane de tone metrice de cereale pe lună.

Potrivit oficialilor ONU, acordul încheiat între Kiev și Moscova prevede:

  • O coaliție formată din personal turc, ucrainean și al ONU va monitoriza încărcarea cerealelor pe nave în porturile ucrainene înainte de a naviga pe o rută planificată în prealabil prin Marea Neagră, puternic minate de forțele ucrainene și rusești;
  • Navele-pilot ucrainene vor ghida navele comerciale care transportă cereale pentru a naviga prin zonele minate din jurul coastei, folosind o hartă a canalelor sigure furnizată de partea ucraineană;
  • Navele vor traversa apoi Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor din Turcia, fiind monitorizate îndeaproape de un centru comun de coordonare din Istanbul, care va conține reprezentanți ai ONU, Ucrainei, Rusiei și Turciei;
  • Navele care intră în Ucraina vor fi inspectate sub supravegherea aceluiași centru comun de coordonare pentru a se asigura că nu transportă arme sau articole care ar putea fi folosite pentru a ataca partea ucraineană;
  • Părțile rusă și ucraineană au convenit să nu atace niciuna dintre navele comerciale sau porturile angajate în această inițiativă, în timp ce în porturile ucrainene vor fi prezenți observatori ONU și turci pentru a delimita zonele protejate de acord.

În aceeași intervenție mai sus amintită, secretarul general al ONU a subliniat că un astfel de acord între două țări, una dintre ele invadată de cealaltă, este ”fără precedent”.

Într-o primă reacție, Uniunea Europeană, prin vocea președintelui Consiliului European, Charles Michel, a salutat acest acord, punctând că ”securitatea alimentară globală este o prioritate pentru UE”.

”Salut acordul de deblocare a Mării Negre pentru exporturile de cereale din Ucraina. De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume. Punerea în aplicare strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acesta să funcționeze”, a mai precizat oficialul european, mulțumind Turciei pentru implicare.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ONU

Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția Rusiei privind interzicerea tuturor armelor în spațiu

Published

on

© UN Photo/Manuel Elías

Consiliul de Securitate al ONU a respins luni o rezoluție propusă de Rusia privind interzicerea tuturor armelor din spațiu, iar Statele Unite au declarat că Moscova încearcă să inducă lumea în eroare cu privire la adevărata sa intenție, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Șapte membri ai Consiliului, compus din 15 state, inclusiv China, au susținut rezoluția, cu doi mai puțin față de cei nouă necesari pentru adoptare. Statele Unite, Japonia și alte cinci țări s-au opus, în timp ce Elveția s-a abținut.

SUA și aliații săi au declarat că limbajul pe care Consiliul format din 15 membri l-a dezbătut luni a fost pur și simplu menit să distragă atenția lumii de la adevărata intenție a Rusiei: înarmarea spațiului.

„Punctul culminant al campaniei de manipulare diplomatică și de disimulare a Rusiei este textul pe care îl avem astăzi în fața noastră”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, înaintea votului.

Statele Unite au declarat că Rusia a lansat un satelit pe 16 mai care ar putea fi o armă capabilă să atace alți sateliți și că aceasta a lansat sateliți similari în 2019 și 2022.

„Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenția globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”, a mai declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood.

Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a reacționat spunând: „Nici măcar nu am înțeles pe deplin despre ce vorbea. Dar nu asta este cel mai important”. Susținut de China și de alții, el a numit votul „un moment unic al adevărului pentru colegii noștri occidentali”.

„Dacă nu reușesc să susțină acest lucru, atunci vor arăta în mod clar că principala lor prioritate rămâne păstrarea libertății de acțiune pentru ei înșiși pentru a accelera militarizarea spațiului cosmic”, a declarat Nebenzia.

Rezoluția Consiliului de Securitate elaborată de Rusia rivaliza cu una susținută de SUA și Japonia, care a fost respinsă luna trecută. Proiectele rivale s-au concentrat pe diferite tipuri de arme, SUA și Japonia menționând armele de distrugere în masă. Proiectul rusesc a vizat toate tipurile de arme.

Fiecare națiune susține că dorește ca armele să fie interzise în spațiu, iar membrii consiliului au repetat acest lucru luni. Totuși, când a venit momentul să voteze, Consiliul s-a împărțit în mod egal, cu 7-7, între susținătorii SUA și cei ai Rusiei, Elveția abținându-se. Măsura a eșuat conform regulilor ONU, deoarece nu a primit nouă voturi.

Uniunea Sovietică și Statele Unite au trimis oameni în spațiu în 1961. Șase ani mai târziu, sovieticii, SUA și Regatul Unit au semnat un tratat prin care spațiul cosmic a fost declarat drept un bun comun global care poate fi folosit doar în scopuri pașnice.

Chiar dacă națiunile nu ar putea purta războaie fără instrumentele de comunicații, recunoaștere și meteorologice din spațiu pe care le oferă sateliții și navele spațiale, Tratatul privind spațiul cosmic din 1967 le obligă să își limitele plasarea armelor la Pământ.

 

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

Published

on

© U.S. Mission to the UN/ X

Rusia a respins prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmării nucleare în spațiul cosmic, calificând-o drept ”un spectacol murdar”, conform The Guardian.

Rezoluția, promovată de Statele Unite și Japonia, ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

”Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: De ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Reacția diplomatului american vine după ce Vladimir Putin a spus că Moscova nu are vreo intenție de a desfășura arme nucleare în spațiu.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a respins rezoluția, calificând-o drept ”complet absurdă și politizată” pentru că nu merge suficient de departe în interzicerea tuturor tipurilor de arme în spațiu.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.

Rusia și China au propus un amendament care ar cere tuturor țărilor, în special celor cu capacități spațiale importante, ”să interzică pentru totdeauna amplasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea cu utilizarea forței în spațiul cosmic”.

Însă SUA s-au opus, iar după vot Nebenzia a declarat: ”Amândoi au fost de acord: „Vrem o interdicție privind amplasarea de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar a armelor de distrugere în masă. Dar voi nu vreți asta. Și permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare. De ce?”

Ambasadorul american a declarat înainte de vot că lumea abia începe să înțeleagă ”ramificațiile catastrofale ale unei explozii nucleare în spațiu”.

Aceasta ar putea distruge ”mii de sateliți operați de țări și companii din întreaga lume – și ar putea anihila serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Citiți și: SUA au informat aliații din Europa că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, care nu este una “activă” și o amenințare imediată la adresa securității. Biden a dispus un angajament diplomatic direct cu Kremlinul

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

ONU

ONU: Raportul unui grup independent de experți absolvă UNRWA de acuzațiile de terorism din partea Israelului și cere consolidarea mecanismelor organizației

Published

on

© UNRWA

Un grup de experți independenți a publicat luni, 22 aprilie, raportul final privind acuzațiile aduse de autoritățile israeliene împotriva Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA). Raportul, care cuprinde 50 de recomandări, demontează afirmațiile conform cărora membrii personalului UNRWA ar fi implicați în activități ale organizației teroriste Hamas, mai exact în atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023. În plus, subliniază absența unor dovezi întemeiate din partea autorităților israeliene care să susțină aceste acuzații.

Documentul de 54 de pagini, intitulat “Revizuirea independentă a mecanismelor și procedurilor de asigurare a respectării de către UNRWA a principiului umanitar al neutralității”, examinează meticulos afirmațiile Israelului cu privire la presupusele afilieri ale angajaților UNRWA la grupări teroriste, însă nu găsește nicio dovadă concretă care să valideze aceste afirmații.

Analiza, solicitată de Secretarul General al ONU ca răspuns la acuzațiile Israelului, face lumină asupra măsurilor cuprinzătoare deja instituite în cadrul UNRWA pentru a menține imparțialitatea în operațiunile sale. Fostul ministru francez de externe Catherine Colonna, care a condus evaluarea, a subliniat protocoalele riguroase la care aderă UNRWA, descriindu-le ca fiind „cele mai elaborate” din cadrul sistemului ONU.

Recomandările grupului de experți cuprind un spectru de îmbunătățiri, de la înființarea unei „unități centralizate de investigare a neutralității” la implementarea unui Cod de etică actualizat, însoțit de o instruire cuprinzătoare pentru tot personalul. În plus, raportul pledează pentru un control sporit în timpul procesului de recrutare și explorează posibilități de monitorizare a proiectelor sensibile de către terți.

Repercusiunile acuzațiilor Israelului au fost palpabile, suspendându-se o finanțare de aproximativ 450 milioane de dolari pentru UNRWA ca urmare a acestora. Acest regres financiar a împiedicat în mod semnificativ capacitatea UNRWA de a-și îndeplini mandatul, în special în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar vital și de servicii esențiale pentru refugiații palestinieni din întreaga regiune.

Pe fondul escaladării tensiunilor, rolul UNRWA de colac de salvare pentru refugiații palestinieni rămâne indispensabil, după cum se subliniază în raport. Acesta evidențiază contribuția esențială a agenției la dezvoltarea umană și economică a palestinienilor, în special în zonele afectate de conflict, cum ar fi Fâșia Gaza.

Secretarul General al ONU, luând în considerare recomandările raportului, s-a angajat să colaboreze cu UNRWA pentru a adopta reformele necesare și pentru a consolida capacitatea agenției de a face față provocărilor geopolitice complexe.

În urma acestor constatări, părțile interesate sunt îndemnate să se ralieze în sprijinul UNRWA, recunoscând rolul său crucial în ameliorarea situației dificile a refugiaților palestinieni. Pe măsură ce se desfășoară eforturile de punere în aplicare a recomandărilor din raport, solidaritatea și sprijinul comunității internaționale vor fi esențiale pentru a proteja misiunea UNRWA de furnizare a ajutorului umanitar și de susținere a principiilor de neutralitate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

ICI București a prezentat soluții digitale inovative pentru monitorizarea și managementul personalizat al persoanelor vârstnice

NATO9 hours ago

Stoltenberg: Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul acordat Rusiei este crucial în războiul împotriva Ucrainei

NATO10 hours ago

MAE condamnă cu fermitate acțiunile Rusiei pentru destabilizarea Flancului Estic și-și exprimă solidaritatea cu aliații estonieni, finlandezi și lituanieni

NATO11 hours ago

Șase țări din NATO vor ridica un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Consiliul UE stabilește fundamentele unei viitoare politici industriale europene și invită următoarea Comisie să facă din aceasta un element-cheie al agendei sale

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara va fi finalizat până la sfârșitul anului

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, prezent la UCM Reșita: Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă

SECURITATE1 day ago

Directorul general al ICI București, prezent la BSDA: IA și quantum computing schimbă paradigma pentru atacatori și apărare

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Șeful diplomației SUA merge săptămâna viitoare la Chișinău pentru a reafirma sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE

SUA1 day ago

SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 275 milioane de dolari

U.E.2 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.2 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA3 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL4 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA6 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending