COMISIA EUROPEANA
UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare
Published
2 years agoon

Actul european privind cipurile, instrumentul prin care Uniunea Europeană urmărește să își dubleze ponderea în producția globală de semiconductori și să prindă din urmă Statele Unite și China, a intrat joi în vigoare, a anunțat Comisia Europeană, executivul european precizând că prin acesta “Europa poate deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Actul european privind cipurile instituie un set cuprinzător de măsuri pentru a asigura securitatea aprovizionării, reziliența și poziția de lider tehnologic a UE în domeniul tehnologiilor și aplicațiilor semiconductoarelor.
În mod concret, Actul european privind cipurile va consolida activitățile de producție în Uniune, va stimula ecosistemul european de proiectare și va sprijini extinderea și inovarea de-a lungul întregului lanț valoric.
Prin Actul privind cipurile europene, Uniunea Europeană își propune să își atingă obiectivul de a-și dubla cota de piață mondială actuală la 20% în 2030, mai arată sursa citată.
“Cursa globală pentru poziția de lider în domeniul cipurilor este un fapt, iar Europa trebuie să își asigure un rol activ în această cursă. (…) Legea privind cipurile va sprijini investițiile și facilitățile de cercetare, astfel încât Europa să poată deveni o putere de inovare cu o participare puternică pe piața mondială”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență al Comisiei Europene.
La rândul său, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, a spus că prin intrarea în vigoare a Actului european privind cipurile, Europa face un pas înainte decisiv în determinarea propriului destin. “Devenim o putere industrială pe piețele viitorului – capabilă să ne aprovizionăm pe noi înșine și să aprovizionăm lumea cu semiconductori atât maturi, cât și avansați”, a spus el.
Cei trei piloni ai Actului european privind cipurile
Actul european privind cipurile este alcătuit din trei piloni principali.
Primul pilon – Inițiativa “Cipuri pentru Europa” – consolidează poziția de lider tehnologic a Europei, facilitând transferul de cunoștințe din laborator în fabrică, reducând decalajul dintre cercetare și inovare și activitățile industriale și promovând industrializarea tehnologiilor inovatoare de către întreprinderile europene. Inițiativa “Cipuri pentru Europa” va fi pusă în aplicare în principal de Întreprinderea comună pentru cipuri.
Inițiativa va fi susținută de fonduri UE în valoare de 3,3 miliarde de euro, la care se preconizează că se vor adăuga fonduri din partea statelor membre. Concret, această investiție va sprijini activități precum înființarea de linii de producție pilot avansate pentru a accelera inovarea și dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea unei platforme de proiectare bazate pe cloud, înființarea de centre de competență, dezvoltarea de cipuri cuantice, precum și crearea unui fond pentru cipuri pentru a facilita accesul la finanțarea prin împrumut și la capitaluri proprii.
Al doilea pilon al actului european privind cipurile stimulează investițiile publice și private în instalații de producție pentru producătorii de cipuri și furnizorii acestora.
Cel de-al doilea pilon creează un cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și consolidarea capacităților de producție în domeniul fabricării semiconductorilor. În acest scop, acesta stabilește un cadru pentru instalațiile de producție integrate și pentru turnătoriile deschise ale UE, care sunt “primele de acest tip” din Uniune și contribuie la securitatea aprovizionării și la un ecosistem rezistent în interesul Uniunii. Comisia a indicat deja, la momentul propunerii Legii privind cipurile, că se poate acorda ajutor de stat pentru instalațiile “first-of-a-kind”, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
În cadrul celui de-al treilea pilon, Actul european privind cipurile a instituit un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie pentru consolidarea colaborării cu și între statele membre, monitorizarea ofertei de semiconductori, estimarea cererii, anticiparea penuriei și, dacă este necesar, declanșarea activării unei etape de criză. Ca un prim pas, a fost instituit un sistem de alertă pentru semiconductori la 18 aprilie 2023. Acesta permite oricărei părți interesate să raporteze întreruperile lanțului de aprovizionare cu semiconductori.
O strategie europeană comună pentru sectorul semiconductorilor a fost anunțată pentru prima dată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii din 2021.
În februarie 2022, Comisia a propus Actul european privind cipurile, iar ]n aprilie 2023, s-a ajuns la un acord politic între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Actul privind cipurile.
Măsurile adoptate vor ajuta Europa să își atingă obiectivele deceniului digital din 2030, promovând o Europă mai ecologică, mai favorabilă incluziunii și mai digitală.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului: „Moldova nu mai este singură – suntem pe calea aderării la UE. Și vom reuși doar dacă menținem țara de partea păcii”
Donald Tusk anunță că a sosit timpul să “re-polonizăm economia, piața și capitalul”: Era globalizării naive se apropie de sfârșit
“Occidentul, așa cum îl cunoșteam, nu mai există”, constată von der Leyen: Europa rămâne un proiect al păcii. Nu avem oligarhi care fac reguli, nu ne invadăm vecinii și nu-i pedepsim
Pachetul Omnibus: Statele membre vor negocia simplificarea regulilor UE pentru a mobiliza cca. 50 mld. de euro pentru investiții în direcția consolidării competitivității europene
Sistemul „Safety Gate” al UE: Cosmeticele, jucăriile și aparatele electrice s-au aflat, în 2024, în topul produselor raportate ca prezentând riscuri pentru sănătate
Președinta Comisiei Europene pledează pentru un parteneriat consilidat UE-Singapore în materie de securitate, apărare și comerț digital
COMISIA EUROPEANA
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
Published
1 day agoon
April 18, 2025
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ”Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii”, desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.
Uniunea Europeană ”are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa” și ”de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale”, a afirmat comisarul european, citat de Agerpres.
Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ”înainte de vară” împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
Documentul va oferi un ”cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre”, a explicat Marta Kos.
Subiectul a fost discutat în ultimele luni cu noua componență a Comisiei Europene și de ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, care a abordat tema unei strategii a UE pentru regiunea Mării Negre cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și cu comisarul european pentru extindere, Marta Kos.
O strategie a Uniunii Europene pentru Marea Neagră este o solicitare îndelungată din partea României, Bucureștiul propunând inclusiv crearea unui post de Reprezentant Special al UE în regiune ca parte a unei strategii politice, economice și de comunicare strategică.
COMISIA EUROPEANA
Sistemul „Safety Gate” al UE: Cosmeticele, jucăriile și aparatele electrice s-au aflat, în 2024, în topul produselor raportate ca prezentând riscuri pentru sănătate
Published
3 days agoon
April 16, 2025By
Andreea Radu
Comisia Europeană și-a prezentat miercuri raportul anual privind „Safety Gate”, sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase. Raportul prezintă o imagine de ansamblu a produselor periculoase notificate în Safety Gate în 2024. 4.137 de alerte au fost notificate anul trecut – cel mai mare număr de alerte înregistrat vreodată de la lansarea sistemului în 2003.
Potrivit comunicatului oficial, această creștere a numărului de alerte demonstrează creșterea eficacității și a încrederii în sistemul „Safety Gate”, întrucât autoritățile utilizează platforma mai des pentru a raporta și a aborda potențialele amenințări la adresa siguranței consumatorilor.
Raportul prezintă, de asemenea, acțiunile subsecvente întreprinse de autoritățile naționale din statele membre ale UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru a preveni prejudiciile aduse consumatorilor și pentru a opri vânzarea de produse periculoase.
Principalele constatări
Anul trecut, produsele cosmetice (36 %) au rămas produsele cel mai frecvent raportate care prezintă riscuri pentru sănătate, urmate de jucării (15 %), aparate electrice (10 %), autovehicule (9 %) și produse chimice (6 %).
Ingredientele chimice au fost principala cauză de risc în aproape jumătate dintre alerte. Printre substanțele chimice periculoase detectate s-au numărat cadmiul, nichelul și plumbul din bijuterii, precum și parfumurile alergene din uleiurile de corp și substanțele chimice sintetice utilizate pentru a înmuia plasticul, de exemplu în unele articole de îmbrăcăminte. 97% dintre produsele cosmetice notificate conțin BMHCA, un parfum sintetic interzis, care poate dăuna sistemului reproducător și poate provoca iritații ale pielii.
Alertele înregistrate în sistemul „Safety Gate” au declanșat un răspuns ferm din partea autorităților de supraveghere a pieței, fiind luate peste 4 200 de măsuri subsecvente pentru a opri vânzarea acestor produse sau chiar pentru a le scoate de pe piață.
Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu autoritățile naționale de supraveghere a pieței pentru a pregăti prima verificare a siguranței produselor. O „verificare minuțioasă” este un set de verificări efectuate simultan pe site-uri web pentru a identifica încălcările legislației UE privind protecția consumatorilor într-un anumit sector.
Scopul acțiunii de verificare a siguranței produselor va fi de a verifica dacă produsele vândute pe piețele online respectă noul Regulament privind siguranța generală a produselor, pentru a spori, în cele din urmă, siguranța produselor oferite spre vânzare online.
Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” permite autorităților naționale de supraveghere a pieței din UE și din Spațiul Economic European (SEE) să raporteze și să ia măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, avertizând alte autorități să ia măsuri rapide. Alertele „Safety Gate” acoperă riscurile pentru sănătatea și siguranța umană, cum ar fi sufocarea, strangularea și deteriorarea auzului sau a vederii, precum și riscurile pentru mediu, resursele energetice și proprietate.
În urma intrării în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală a produselor în decembrie 2024, în prezent există un cadru modernizat, adaptat exigențelor viitorului, pentru a asigura siguranța produselor pe piața UE. Regulamentul clarifică faptul că toate produsele vândute în UE online sau offline trebuie să fie sigure, indiferent de originea lor. Acesta garantează o mai bună aplicare a normelor, îmbunătățește eficacitatea rechemărilor de produse periculoase și prevede obligația întreprinderilor de a oferi consumatorilor măsuri reparatorii atunci când rechemă produse nesigure, precum și un nou instrument prin care consumatorii să poată raporta problemele de siguranță, cum ar fi portalul pentru siguranța consumatorilor.
COMISIA EUROPEANA
„Efectul secundar pozitiv” al tarifelor lui Trump. Ursula von der Leyen afirmă că „toată lumea cere mai multe schimburi comerciale cu Europa”
Published
3 days agoon
April 16, 2025By
Andreea Radu
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat „un efect secundar pozitiv” al incertitudinii tarifare create de președintele american Donald Trump: Mai mulți lideri mondiali doresc acum să încheie acorduri comerciale cu UE, scrie Politico Europe.
„Am în prezent nenumărate discuții cu șefi de stat și de guvern din întreaga lume care doresc să lucreze împreună cu noi la noua ordine”, a declarat von der Leyen într-un interviu acordat marți ziarului german Die Zeit.
„Toată lumea cere mai multe schimburi comerciale cu Europa – și nu este vorba doar despre legături economice. Este vorba, de asemenea, despre stabilirea unor reguli comune și despre predictibilitate”, a spus ea, adăugând: „Europa poate oferi acest lucru”.
De la anunțarea de către Trump, la 2 aprilie, a noilor tarife vamale, un val de incertitudine a cuprins comerțul transatlantic, zdruncinând piețele și punând la îndoială viitorul cooperării economice dintre Uniunea Europeană și SUA.
Ca răspuns, UE a căutat noi modalități de diversificare a parteneriatelor comerciale și a explorat oportunități de aprofundare a legăturilor cu alte economii majore, precum China.
Potrivit președintei Comisiei, Europa este „trează” și are oportunitatea de a juca „un rol puternic în noua ordine mondială care apare încet”.
„Acum trebuie să folosim acest impuls pentru a deschide noi piețe pentru companiile noastre și pentru a stabili o relație cât mai strânsă cu multe țări care au aceleași interese ca și noi”, a spus ea.
Președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută o suspendare completă asupra tuturor tarifelor „reciproce”, cu excepția Chinei, care vor fi majorate la 125% de la 104%.
În aceeași zi, UE a anunțat tarife de 25% pentru o serie de importuri din SUA, într-o primă rundă de contramăsuri. Blocul celor 27 de state membre a convenit să impună tarife de retorsiune pentru produse americane în valoare de 22 de miliarde de euro, vizând produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump. Toate statele membre au votat în favoarea represaliilor, cu excepția Ungariei.
În noul context, și Uniunea Europeană a suspendat pentru 90 zile contramăsurile pregătite și aprobate.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a discutat cu premierul Japoniei despre aprofundarea parteneriatului și războiul din Ucraina
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Mihnea Drumea apreciază că avizul OCDE privind guvernanța corporativă confirmă capacitatea României de a impune cele mai bune practici internaționale
- ROMÂNIA4 days ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România reflectă angajamentul țării noastre în procesul de aderare la OCDE