Uniunea Europeană își va intensifica cooperarea energetică cu Israel, pentru ”a se elibera de combustibilii fosili” din Rusia, folosiți de Kremlin pentru a o șantaja, a fost mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut la Universitatea Ben-Gurion din Negev, în sudul Israelului, stat care împărtășește ”credința” UE în ”democrație și valorile acesteia”.
”Democrația a consolidat legătura noastră specială de prietenie de-a lungul deceniilor. Astăzi, mai mult ca oricând, democrațiile precum Europa și Israelul ar trebui să se apropie. Nu pentru că democrațiile noastre ar fi perfecte. Ele nu sunt. Nicio democrație nu este. Democrațiile oferă mediul în care o societate diversă poate prospera. Ne putem ajuta reciproc să depășim aceste provocări”, a subliniat von der Leyen, listând cele provocări: cea ridicată de autocrații, schimbările climatice și regresul democratic.
”Cea mai directă dintre aceste provocări vine din partea regimurilor autoritare din afara granițelor noastre. Și, într-adevăr, ceea ce vedem în aceste zile, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este un război împotriva democrației însăși. Este un război împotriva ideii că poporul ucrainean poate lua decizii suverane cu privire la propriul viitor. An de an, societatea civilă diversă și vibrantă a Ucrainei a făcut presiuni pentru schimbări pozitive și a consolidat instituțiile democratice ale țării. Exact împotriva acestui lucru luptă Kremlinul. Nu ar putea fi mai simbolic faptul că primele bombe rusești asupra Kievului au căzut chiar lângă poarta unui memorial al Holocaustului și că propaganda rusă este construită pe retorica abominabilă a <<denazificării>> împotriva unei Ucraine democratice. Observăm cu mare îngrijorare vechea amenințare de a face din poporul evreu un țap ispășitor în timp de război. Știu că Israelul a ajutat Ucraina cu tone de ajutor umanitar și cu un spital de campanie, iar dumneavoastră ați primit zeci de mii de refugiați ucraineni pe teritoriul dumneavoastră. Într-un război împotriva democrației, noi toți avem o miză. Iar pentru noi, europenii, miza nu poate fi mai mare. Kremlinul s-a folosit de dependența noastră de combustibilii fosili ruși pentru a ne șantaja”, a punctat președinta Comisiei Europene.
Astfel, aceasta a anunțat că Uniunea Europeană și Israelul ”au două proiecte majore în pregătire: cel mai lung și mai adânc cablu energetic submarin din lume, care va conecta Israelul cu Cipru și Grecia” și ”o conductă pentru gaz și hidrogen curat în estul Mediteranei”.
În viziunea acesteia, cea de-a doua provocare căreia democrațiile trebuie să-i găsească o soluție este reprezentată de schimbările climatice, Israelul, stat-pionier în domeniul cercetării și inovării, care a făcut ”deșertul să înflorească”, putând contribui la ”schimbarea vieții a milioane de oameni din întreaga lume”.
Ursula von der Leyen l-a citat pe primul premier al statului Israel, David Ben Gurion, pentru a semnala nevoia de a răspunde riscului de regres cu care ”se confruntă toate democrațiile noastre”.
”Cea de-a treia și ultima provocare la adresa democrației pe care aș dori să o abordez este poate cea mai subtilă. Această provocare este interioară. Este riscul de regres cu care se confruntă toate democrațiile noastre. Democrația reprezint, în mod necesar, o muncă în desfășurare. Trebuie să fie exercitată și reînnoită în fiecare zi. Fiecare dintre democrațiile noastre este diferită și unică. Dar, în cele din urmă, democrația, în toate formele sale, se reduce la același lucru. Așa cum spunea mereu Ben-Gurion: <<Atributul remarcabil al democrației nu este guvernarea pentru popor. Este guvernarea de către popor>>. Democrația le oferă oamenilor o voce. Le dă puterea de a schimba lucrurile prin votul lor. În democrații luptăm chiar și pentru libertatea celorlalți de a nu fi de acord cu noi. Libertatea de a spune ce gândești, libertatea de a te răzgândi. Libertatea de a fi tu însuți – astfel încât, dacă ești diferit de majoritate, să fii întotdeauna egal în fața legii. Iar acest lucru este ceea ce leagă democrațiile între ele. Recunoașterea faptului că suntem cu toții diferiți, dar cu toții egali. (…) Autocrații nu pot recunoaște greșelile. Democrațiile se pot îmbunătăți și corecta întotdeauna. Pentru că noi, poporul, putem întotdeauna să o îmbunătățim. Pentru că noi, poporul, suntem gardienii supremi ai democrației”, a explicat von președinta Comisiei Europene.
Adresându-se tinerilor din sală, reprezentații generației care vor ”scrie următorul capitol”, Ursula von der Leyen a evocat ”responsabilitatea generației sale de a lăsa o lume mai bună decât cea pe care a moștenit-o”.
”Ben-Gurion a spus în primele zile ale statului Israel: <<Independența nu înseamnă doar eliberarea de sub un jug străin. Independența are un sens pozitiv, iar acesta este cel mai important. Conținutul pozitiv al independenței înseamnă responsabilitate. Este independența inimii. Și este independența voinței>>”, și-a încheiat președinta Comisiei Europene discursul.