Connect with us

U.E.

UE își va consolida cooperare energetică cu Israel pentru ”a se elibera de combustibilii fosili” din Rusia: Astăzi, mai mult ca oricând, democrațiile trebuie să rămână unite

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Uniunea Europeană își va intensifica cooperarea energetică cu Israel, pentru ”a se elibera de combustibilii fosili” din Rusia, folosiți de Kremlin pentru a o șantaja, a fost mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut la Universitatea Ben-Gurion din Negev, în sudul Israelului, stat care împărtășește ”credința” UE în ”democrație și valorile acesteia”.

”Democrația a consolidat legătura noastră specială de prietenie de-a lungul deceniilor. Astăzi, mai mult ca oricând, democrațiile precum Europa și Israelul ar trebui să se apropie. Nu pentru că democrațiile noastre ar fi perfecte. Ele nu sunt. Nicio democrație nu este. Democrațiile oferă mediul în care o societate diversă poate prospera. Ne putem ajuta reciproc să depășim aceste provocări”, a subliniat von der Leyen, listând cele provocări: cea ridicată de autocrații, schimbările climatice și regresul democratic.

”Cea mai directă dintre aceste provocări vine din partea regimurilor autoritare din afara granițelor noastre. Și, într-adevăr, ceea ce vedem în aceste zile, agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este un război împotriva democrației însăși. Este un război împotriva ideii că poporul ucrainean poate lua decizii suverane cu privire la propriul viitor. An de an, societatea civilă diversă și vibrantă a Ucrainei a făcut presiuni pentru schimbări pozitive și a consolidat instituțiile democratice ale țării. Exact împotriva acestui lucru luptă Kremlinul. Nu ar putea fi mai simbolic faptul că primele bombe rusești asupra Kievului au căzut chiar lângă poarta unui memorial al Holocaustului și că propaganda rusă este construită pe retorica abominabilă a <<denazificării>> împotriva unei Ucraine democratice. Observăm cu mare îngrijorare vechea amenințare de a face din poporul evreu un țap ispășitor în timp de război. Știu că Israelul a ajutat Ucraina cu tone de ajutor umanitar și cu un spital de campanie, iar dumneavoastră ați primit zeci de mii de refugiați ucraineni pe teritoriul dumneavoastră. Într-un război împotriva democrației, noi toți avem o miză. Iar pentru noi, europenii, miza nu poate fi mai mare. Kremlinul s-a folosit de dependența noastră de combustibilii fosili ruși pentru a ne șantaja”, a punctat președinta Comisiei Europene.

Astfel, aceasta a anunțat că Uniunea Europeană și Israelul ”au două proiecte majore în pregătire: cel mai lung și mai adânc cablu energetic submarin din lume, care va conecta Israelul cu Cipru și Grecia” și ”o conductă pentru gaz și hidrogen curat în estul Mediteranei”.  

În viziunea acesteia, cea de-a doua provocare căreia democrațiile trebuie să-i găsească o soluție este reprezentată de schimbările climatice, Israelul, stat-pionier în domeniul cercetării și inovării, care a făcut ”deșertul să înflorească”, putând contribui la ”schimbarea vieții a milioane de oameni din întreaga lume”.

Ursula von der Leyen l-a citat pe primul premier al statului Israel, David Ben Gurion, pentru a semnala nevoia de a răspunde riscului de regres cu care ”se confruntă toate democrațiile noastre”.

”Cea de-a treia și ultima provocare la adresa democrației pe care aș dori să o abordez este poate cea mai subtilă. Această provocare este interioară. Este riscul de regres cu care se confruntă toate democrațiile noastre. Democrația reprezint, în mod necesar, o muncă în desfășurare. Trebuie să fie exercitată și reînnoită în fiecare zi. Fiecare dintre democrațiile noastre este diferită și unică. Dar, în cele din urmă, democrația, în toate formele sale, se reduce la același lucru. Așa cum spunea mereu Ben-Gurion: <<Atributul remarcabil al democrației nu este guvernarea pentru popor. Este guvernarea de către popor>>. Democrația le oferă oamenilor o voce. Le dă puterea de a schimba lucrurile prin votul lor. În democrații luptăm chiar și pentru libertatea celorlalți de a nu fi de acord cu noi. Libertatea de a spune ce gândești, libertatea de a te răzgândi. Libertatea de a fi tu însuți – astfel încât, dacă ești diferit de majoritate, să fii întotdeauna egal în fața legii. Iar acest lucru este ceea ce leagă democrațiile între ele. Recunoașterea faptului că suntem cu toții diferiți, dar cu toții egali. (…) Autocrații nu pot recunoaște greșelile. Democrațiile se pot îmbunătăți și corecta întotdeauna. Pentru că noi, poporul, putem întotdeauna să o îmbunătățim. Pentru că noi, poporul, suntem gardienii supremi ai democrației”, a explicat von președinta Comisiei Europene.

Adresându-se tinerilor din sală, reprezentații generației care vor ”scrie următorul capitol”, Ursula von der Leyen a evocat ”responsabilitatea generației sale de a lăsa o lume mai bună decât cea pe care a moștenit-o”.

”Ben-Gurion a spus în primele zile ale statului Israel: <<Independența nu înseamnă doar eliberarea de sub un jug străin. Independența are un sens pozitiv, iar acesta este cel mai important. Conținutul pozitiv al independenței înseamnă responsabilitate. Este independența inimii. Și este independența voinței>>”, și-a încheiat președinta Comisiei Europene discursul.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

Published

on

© European Union, 2019/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană ”este foarte îngrijorată” de adoptarea unei legi în Polonia, care creează o comisie specială pentru a investiga influența rusă asupra securității interne a acestei țări între 2007 și 2022.

”Această nouă lege generează preocupări legate de faptul că ar putea fi utilizată pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice, fără un tratament corect. Astăzi, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a abordat această problemă cu miniștrii în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană analizează în prezent această nouă lege și nu va ezita să ia măsuri imediate, dacă este necesar”, este precizat într-un comunicat al instiuției.

Uniunea Europeană se alătură astfel Statelor Unite care și-au exprimat preocuparea cu privire la adoptarea de către Polonia a acestei legislații care, în viziunea Washingtonului, ar putea ”fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă, conform Agerpres.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

U.E.

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Ca urmare a discursului președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii din luna septembrie a anului trecut, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a anunțat marți dublarea flotei aeriene de stingere a incendiilor rescEU pentru sezonul de incendii din acest an, în cadrul discursului rostit cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Centrului de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență al UE.

Flota de stingere a incendiilor rescEU pentru 2023

Rezerva de aeronave de stingere a incendiilor rescEU include 24 de avioane și 4 elicoptere din 10 state membre:

  • două avioane medii de stingere a incendiilor din Croația
  • două avioane ușoare din Cipru
  • două elicoptere din Cehia
  • două avioane medii și un elicopter din Franța
  • două avioane ușoare din Germania
  • două avioane de cercetare medii, două avioane ușoare și un elicopter din Grecia.
  • două avioane de cercetare medii și două avioane ușoare din Italia.
  • două avioane ușoare din Portugalia
  • două avioane de cercetare medii din Spania.
  • datru avioane ușoare din Suedia

În plus, Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia vor trimite aproape 450 de pompieri care vor fi prepoziționați în Franța, Grecia și Portugalia.
Măsuri preventive și de monitorizare

Ca urmare a solicitărilor miniștrilor UE și ale Parlamentului European, în 2022, Comisia a elaborat, de asemenea, un Plan de acțiune pentru prevenirea incendiilor de vegetație. Acest plan de acțiune este organizat în jurul a trei obiective: 1) îmbunătățirea capacității administrative; 2) îmbunătățirea cunoștințelor; 3) creșterea investițiilor în acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație.

Ca parte a planului de acțiune pentru prevenire, UE lansează astăzi o nouă metodologie de evaluare inter pares a incendiilor de vegetație. Acest nou instrument ajută țările să își evalueze capacitatea de prevenire și de pregătire pentru incendiile de vegetație și sprijină schimbul de bune practici între țările europene, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE.

În plus, este creată o echipă de sprijin pentru incendii de vegetație a Centrului de Coordonare a Răspunsurilor în Situații de Urgență pentru a permite monitorizarea și analiza în timp aproape real a situației incendiilor de vegetație de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii septembrie.

Continue Reading

U.E.

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, le-a solicitat marți sârbilor și kosovarilor să ”dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniţi din rândul Forţei internaţionale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO), transmite AFP, citat de Agerpres.

Oficialul european a avut discuții telefonice cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierul kosovar, Albin Kurti, în urma cărora a evidențiat că statele membre ale UE ”discută despre posibile măsuri de adoptat dacă părțile continuă să se opună măsurilor propuse în vederea unei detensionări”.

Josep Borrell le-a cerut autorităţilor din Kosovo să suspende operaţiunile poliţiei în zona clădirilor municipale din nordul Kosovo şi manifestanţilor sârbi să se retragă.

Aproximativ 30 de membri ai KFOR au fost răniţi luni în timpul confruntărilor cu manifestanţi sârbi, care cer plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%, puși recent în funcție de guvernul kosovar, în pofida apelurilor lansate de SUA și UE. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.11 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE11 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.12 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO13 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA13 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.13 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.13 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA14 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending