UE pregătește o abordare multifațetată pentru schimbarea dinamicii conflictuale a relațiilor cu Rusia, dar rămâne fidelă abordării „partener, competitor, rival” în relațiile cu China, potrivit Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, care a vorbit marți, 14 septembrie, în plenul Parlamentului European despre viitorul cadrul al relațiilor Uniunii Europene cu China și Rusia.
În ceea ce privește Rusia, UE ar trebui să exploreze „o cale care să ne ajute să schimbăm dinamica actuală treptat, într-o relație mai puțin conflictuală, mai previzibilă și mai stabilă în ceea ce privește „problemele” care ne interesează”, a afirmat șeful diplomației europene, care a amintit, totodată, că Rusia „rămâne cel mai mare vecin al nostru și rămâne un actor global important”. „Au mult gaz, iar gazul este din ce în ce mai scump; au arma atomică, au o armată importantă și o folosesc atunci când au nevoie”, a subliniat Josep Borrell.
Acesta a declarat că și-ar dori „un parteneriat reînnoit cu Rusia”, care să implice „valorificarea întregului potențial al unei cooperări strânse”, dar „momentan este o perspectivă îndepărtată”. Astfel, decidenților europeni nu le rămâne decât să analizeze „starea relațiilor UE-Rusia în toată complexitatea lor și să propunem o cale realistă de urmat”. Mai exact, propunerile concrete pe care șeful diplomației europene ar trebui să le pregătească privind „modul în care să ducem mai departe această relație cu multiple fațete” se rezumă la trei cuvinte: „reacție, constrângere, dialog”. Acest lucru înseamnă opțiuni pentru măsuri restrictive suplimentare; dezvoltarea opțiunilor de colaborare în domenii precum schimbările climatice și mediul înconjurător, precum și în anumite chestiuni de politică externă și de securitate și în chestiuni multilaterale, cum ar fi JCPoA, Siria și Libia și Afganistan.
De asemenea, Josep Borrell a subliniat că cel mai mare atu în relațiile UE cu Rusia este unitatea statelor membre: „Este clar că Rusia dorește să ne divizeze. Ei spun că, în mod clar, nu le pasă de Uniunea Europeană și preferă să o evite. Vor să discute direct cu statele membre, și nu cu toate, ci doar cu cele care contează. Deci da, cu siguranță, Rusia vrea să ne divizeze, iar în fața oricărei încercări de a ne diviza, ceea ce trebuie să facem este să încercăm să rămânem uniți, ceea ce – credeți-mă – nu este întotdeauna ușor.”
China, privită în continuare ca „partener, competitor, rival”
În ceea ce privește relațiile UE-China, Înaltul Reprezentant a precizat că „au devenit din ce în ce mai dificile” în 2021, în ciuda pașilor pozitivi din anul precedent privind „reechilibrarea relațiilor noastre economice și în dezvoltarea setului nostru de instrumente interne pentru a aborda provocările generate de China”.
„Decizia Chinei de a impune contramăsuri, inclusiv asupra membrilor acestui Parlament, pentru simplul fapt că și-au exprimat opiniile, a dus la o înrăutățire a relațiilor”, a explicat Josep Borrell, care a precizat, totodată, că aceasta „va rămâne o putere globală din ce în ce mai asertivă, care nu se sfiește să aplice presiuni economice asupra țărilor și actorilor cu ale căror politici nu este de acord”. Totodată, pe măsură ce „decalajul dintre valorile noastre este în creștere”, crește și „nevoia de solidaritate a Uniunii Europene și de semnalare a faptului că anumite acțiuni sunt inacceptabile”, a adăugat Înaltul Reprezentant.
În acest context, șeful diplomației europene a punctat că „abordarea noastră multifațetată care tratează China ca partener, concurent și rival, rămâne valabilă”.
„Trebuie să ne implicăm în dialog cu China, ca partener economic și actor politic cheie, fără de care nu putem aborda eficient provocările globale. În același timp, Uniunea Europeană trebuie să continue să spună ce gândește, să își mențină poziția și să facă presiuni în domeniile în care există un dezacord fundamental cu China, în primul rând în ceea ce privește drepturile omului”, a afirmat Josep Borrell.