Connect with us

U.E.

UE trebuie să majoreze bugetul pentru cercetare și inovare la 220 miliarde de euro pentru a nu pierde cursa cu China și SUA, avertizează un raport comandat de CE

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană ar trebui să își majoreze următorul buget pentru cercetare și inovare la 220 de miliarde de euro – mai mult decât dublu față de cifra actuală – pentru a rămâne competitivă la nivel mondial, a avertizat un grup de experți într-un raport comandat de departamentul de cercetare al Comisiei Europene și care evaluează cheltuielile de cercetare și inovare ale Europei în raport cu rivalii geopolitici, inclusiv Statele Unite și China.

Creșterea investițiilor în programul Orizont Europa “nu este o subvenție sau o cheltuială; este o investiție în viitorul nostru”, au declarat experții, solicitând o creștere de două ori a alocării actuale de 95 de miliarde de euro pentru următorul program, din 2028 până în 2034.

O astfel de creștere abruptă s-ar putea dovedi dificil de obținut, în condițiile în care există o presiune tot mai mare pentru ca suma de 1,7 trilioane de euro alocată de UE pentru șapte ani să finanțeze noi priorități, precum apărarea și construirea de campioni pan-europeni, relatează Politico Europe.

Raportul, prezidat de fostul ministru portughez al tehnologiei, Manuel Heitor, menționează mai multe domenii în care cota de piață a Europei este în declin sau semnificativ sub nivelul principalilor săi concurenți, cum ar fi cota UE de publicații științifice, cereri de brevete sau investiții publice și private în C&I.

“În comparație cu SUA, UE nu reușește să crească noile întreprinderi inovatoare pentru a deveni giganți mondiali”, se arată în raport. “În plus, și parțial ca urmare, UE a dezvoltat dependențe nedorite în anumite tehnologii critice”, se mai arată în raport.

Experții deplâng faptul că factorii de decizie politică nu au dat curs apelului de a crește cheltuielile în 2017, ceea ce a avut “consecințe negative asupra competitivității europene”.

Aceștia au afirmat, de asemenea, că bugetul actual alocat cercetării și inovării “a fost răpit pentru a finanța noi priorități”. Impulsul UE de a dezvolta producția de cipuri în Europa și legea cipurilor au fost unele dintre programele care au încercat să deturneze o parte din banii de la Horizon.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis, în orientările sale politice, să “pună cercetarea și inovarea în centrul economiei noastre”.

De altfel, fostul prim-ministru italian și ex-președinte al BCE Mario Draghi a publicat pe 9 septembrie un mult așteptat raport privind competitivitatea europeană cu scopul de a opri declinul economic al continentului în fața unei concurențe globale acerbe, în care SUA și China își dispută supremația. El a declarat că “Europa este cea mai deschisă economie din lume, astfel încât, atunci când partenerii noștri nu joacă în conformitate cu regulile, suntem mai vulnerabili decât alții”.

Raportul constată deficiențele UE în materie de inovare, resurse și materii prime, reindustrializare și forță militară și evaluează necesitățile investiționale ale blocului european la 750-800 de miliarde de euro pe an, până la 5% din PIB.

Raportul întocmit de Mario Draghi privind competitivitatea europeană este al doilea în mai puțin de jumătate de an redactat de un fost premier italian pentru instituțiile UE, după ce Enrico Letta a prezentat în luna aprilie un raport consacrat viitorului pieței unice. Documentul de 147 de pagini s-a aflat pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029, adoptată în iunie 2024. Raportul Letta propune, între altele, cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Bugetul UE pentru 2025. Parlamentul Eropean și Consiliul UE continuă negocierile pentru un acord final

Published

on

© Calea Europeana - Zaim Diana

Consiliul UE se va reuni vineri pentru a pregăti cea de a doua reuniune a Comitetului de conciliere, cu scopul de a ajunge la un acord cu Parlamentul European privind bugetul anual al UE pentru 2025, informează un comunicat oficial. 

Reuniunea Comitetului de conciliere cu Parlamentul European va începe la ora 11.00. După reuniunea comitetului de conciliere, Consiliul își va relua sesiunea. Acesta va aproba un acord sau, în lipsa unui acord cu Parlamentul European, va decide cu privire la etapele următoare.

Procedura de conciliere a început la 29 octombrie 2024 și se va încheia luni, 18 noiembrie 2024. În cazul în care cele două ramuri ale autorității bugetare nu reușesc până atunci să ajungă la un acord privind bugetul pentru anul viitor, procesul bugetar va fi reluat.

Parlamentul European dorește ca bugetul anual al UE, de circa 200 de miliarde de euro, să cuprindă următoarele priorități:

  • o creștere cu 110 milioane de euro pentru programele din domeniul sănătății. ”Pandemia COVID-19 s-a încheiat, dar nu putem ignora lecțiile învățate. Putem face mai mult și mai bine împreună în domeniul sănătății. Planul de combatere a cancerului, precum și prevenția bolilor cardiovasculare, îmbunătățirea sănătății mintale sau ajutorarea pacienților care suferă de boli rare și a copiilor care au nevoie de îngrijire medicală sunt doar câteva dintre lucrurile pentru care putem face mai mult împreună”, consideră negociatorul-șef pentru bugetul UE.
  • respingerea tăierilor propuse de Consiliu și o suplimentare cu 70 de milioane de euro a programelor de tineret și educație. Victor Negrescu a amintit la acest punct de dificultățile de a accesa programul Erasmus, ”accesat mai mult de elite, deoarece a devenit imposibil pentru studenții și profesioniștii noștri să aibă acces la mobilități odată cu creșterea costurilor de trai”
  • 42 de milioane în plus pentru a proteja cetățenii UE împotriva efectelor dezastrelor naturale, inclusiv inundațiile recente care au afectat Europa Centrală și de Est. Eurodeputatul a evidențiat nevoia de surse de finanțare noi, punctând atitudinea pro-activă a Parlamentului European de a identifica sume suplimentare din fondurile existente
  • 96 de milioane de euro suplimentare pentru fermieri și agricultură. ”Trebuie să ne asigurăm că cetățenii noștri au acces la alimente de calitate, în timp ce fermierii noștri sunt plătiți corect pentru munca lor. Zonele rurale, izolate și montane au nevoie de o atenție deosebită din partea Uniunii Europene. De exemplu, în frumosul meu județ Alba din România, chiar în Munții Apuseni, oamenii încă se așteaptă ca Europa să facă mai multe pentru ei”, a subliniat Negrescu.
  • 35 de milioane de euro pentru protecția frontierelor și sprijin pentru solicitanții de azil, inclusiv pentru a finaliza integrarea deplină în spațiul Schengen a României și Bulgariei
  • acordarea de sprijin pentru infrastructura de transport și energie prin creșterea fondurilor pentru Mecanismul pentru Interconectarea Europei sau suplimentarea fondurilor pentru a proteja natura și biodiversitatea și a sprijini lupta împotriva schimbărilor climatice
  • totodată, Parlamentul European vine cu un mesaj puternic atunci când vine vorba de o acțiune mai eficientă și mai puternică a Uniunii Europene în confruntarea cu cartelurile de droguri, combaterea corupției, asigurarea sănătății mintale sau în dezvoltarea capacităților noastre militare și de apărare.

    Citiți și: Raportul privind bugetul UE pentru 2025 întocmit de Victor Negrescu a fost aprobat de Parlamentul European. Eurodeputatul poate demara negocierile finale cu reprezentanții Consiliului și Comisiei

Continue Reading

U.E.

La o lună de la alegerile legislative din Lituania, populiștii se alătură coaliției de guvernare. SUA critică alianța

Published

on

© Lithuanian Ministry of Foreign Affairs/ Flickr

La o lună de la alegerile legislative în Lituania, s-a format o nouă coaliție care îi reunește inclusiv pe populiști. Astfel, trei partide politice, inclusiv mişcarea populistă Nemunas Dawn, au ajuns la un acord sâmbătă pentru a forma o coaliţie de guvernare,  informează AFP și Agerpres.

Social-democraţii au fost marii câștigători, învingându-i pe conservatorii aflaţi la putere, dar fără a reuşi să adune suficient sprijin pentru a forma o majoritate capabilă să guverneze.

Acordul, care urmează să fie oficializat luni, prevede ca social-democratul Gintautas Paluckas, fost viceprimar al oraşului Vilnius, să devină prim-ministru.

Citiți și: Alegeri legislative în Lituania. Locuitorii statului baltic sunt aștepați la urne în cadrul primului tur

Acordul de coaliţie a fost deja aspru criticat în străinătate.

Senatorul american Ben Cardin, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului, a declarat că participarea Nemunas Dawn la guvernare „subminează valorile esenţiale care unesc naţiunile noastre”.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen

Published

on

© Victor Negrescu - Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu anunță că demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen continuă. 

„Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen. Marea reușită din ultima perioadă a fost că am adus alături de noi mediul de afaceri austriac prezent în țara noastră”, a anunțat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, acesta a reamintit că organizat în ultimele luni întâlniri cu reprezentanți ai mai multor companii şi a discutat despre beneficiile Schengen și îmbunătățirea relațiilor dintre România și Austria: „Îi mulțumesc CEO-ului Raiffeisen din România, Zdenek Romanek, pentru bunele discuții purtate săptămâna aceasta la Bruxelles. Și nu este singurul reprezentant al unei companii care ne susține.”

„Mereu am abordat aceste negocieri de aderare la zona de liberă circulație cu atenție și seriozitate atât la nivelul discuțiilor informale, cât și a celor publice. Sunt mulți care au sprijinit și susțin România în acest proces de aderare la spațiul Schengen și care merită să fie menționați”, a conchis Victor Negrescu în mesajul său. 

   Citiți și: România „a intrat în linie dreaptă” privind aderarea completă la Schengen. Victor Negrescu prezintă trei scenarii de lucru după discuția cu comisarul desemnat al Austriei

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA6 days ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA6 days ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA6 days ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA7 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA7 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

Advertisement

Trending