Connect with us

SĂNĂTATE

Un mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente, o listă la nivelul UE cu medicamente esențiale și flexibilitate privind reglementarea, printre măsurile propuse de UE pentru a preveni penuria în domeniu

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Comisia Europeană a adoptat marți un set de acțiuni menite să prevină și să atenueze penuriile grave de medicamente în UE în iarna aceasta, în iarna următoare și ulterior.

Deciziile instituției vin în contextul în care penuriile grave cu care UE s-a confruntat recent, inclusiv lipsa anumitor antibiotice iarna trecută, arată că trebuie să continue să ia măsuri coordonate pentru a aborda provocările în materie de aprovizionare și pentru a spori reziliența lanțurilor de aprovizionare cu medicamente din Europa pe termen lung.

Potrivit unui comunicat al instituției, obiectivele-cheie ale comunicării prezentate marți sunt prevenirea și atenuarea penuriilor grave la nivelul UE. Aceasta pune un accent deosebit pe cele mai importante medicamente, pentru care securitatea aprovizionării în UE trebuie garantată în orice moment.

Comunicarea se bazează pe activitatea desfășurată în cadrul uniunii europene a sănătății, în special pe mandatul consolidat al Agenției Europene pentru Medicamente și pe reforma în domeniul farmaceutic recent publicată. Ea vine ca răspuns la un apel ferm din partea statelor membre, lansat în cadrul Consiliului European din iunie 2023 și confirmat la Granada în octombrie 2023, precum și din partea Parlamentului European.

”Într-o Uniune Europeană a sănătății puternică, este de neconceput ca pacienții să rămână fără medicamentele de care au nevoie. Îmbunătățirea gestionării penuriilor grave de medicamente și garantarea unei aprovizionări constante cu medicamente au fost prioritățile noastre încă din prima zi. Avem nevoie de o piață unică a medicamentelor în UE și de o nouă abordare pentru a contracara mai bine penuria de medicamente esențiale. Astăzi prezentăm acțiuni colective pentru a colabora mai strâns cu industria și pentru a ajuta statele membre să îmbunătățească securitatea aprovizionării pentru iarna următoare și pe termen lung”, a subliniat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Atenuarea penuriilor grave în această iarnă și ulterior

Pentru a fi mai bine pregătită în această iarnă și nu numai, UE a adoptat deja multe măsuri. De exemplu, Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au identificat antibioticele esențiale (inclusiv cele de uz pediatric) pentru care anticipează riscul unor penurii grave înainte de iarnă. Au fost puse în aplicare măsuri pentru a asigura disponibilitatea acestor antibiotice.

Rămân însă multe de făcut. Acesta este motivul pentru care UE își intensifică acțiunile, prin:

  • lansarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente (octombrie 2023) – atunci când un stat membru are nevoie de un anumit medicament, semnalează acest lucru către celelalte state membre, care pot răspunde prin redistribuirea medicamentelor din stocul lor disponibil
  • listă la nivelul Uniunii cu medicamentele esențiale (disponibilă înainte de sfârșitul anului 2023) – odată stabilită, această listă va fi primul pas în analiza lanțului de aprovizionare cu medicamentele selectate, care va fi efectuată până în aprilie 2024 și va arăta unde sunt necesare măsuri suplimentare
  • flexibilitate în materie de reglementare – statele membre pot utiliza derogări normative pentru ca medicamentele să ajungă la pacienți în timp util, inclusiv prelungirea termenului de valabilitate sau autorizarea rapidă a alternativelor – în 2024 va exista o acțiune comună specifică pentru a promova utilizarea eficace a acestei flexibilități
  • orientări UE privind achizițiile publice de medicamente, pentru consolidarea securității aprovizionării, care urmează să fie publicate de Comisie până la începutul anului 2024
  • achizițiile publice comune ale UE de antibiotice și medicamente utilizate în tratamentul virozelor respiratorii pentru iarna viitoare.

Statele membre, EMA și Comisia au inițiat deja acțiuni care merg în direcția reformei farmaceutice propuse pentru a preveni și atenua riscurile de penurii critice. Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a accelera elementele reformei farmaceutice cu scopul de a spori securitatea aprovizionării, acolo unde este posibil.

Măsuri structurale de sprijinire a securității aprovizionării pe termen lung

Pentru a diversifica sursele de aprovizionare și pentru a stimula și moderniza producția de medicamente esențiale, Comisia intenționează să instituie, împreună cu toate părțile interesate, o alianță pentru medicamentele esențiale care să fie operațională la începutul anului 2024. Alianța pentru medicamente esențiale va adăuga un pilon al politicii industriale la uniunea europeană a sănătății. Astfel, autoritățile naționale, industria, reprezentanții societății civile, Comisia și agențiile UE vor fi în măsură să coordoneze la nivelul Uniunii acțiuni menite să contracareze penuriile de medicamente și să abordeze vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare.

Activitatea acestei alianțe se va concentra pe anumite medicamente esențiale care prezintă cel mai mare risc de penurie și generează cel mai mare impact asupra sistemelor de sănătate. Alianța se va baza pe diverse măsuri de politică menite să atenueze riscurile de penurie și să crească oferta, inclusiv prin:

  • coordonarea practicilor privind achizițiile publice la nivelul UE
  • explorarea modalităților de diversificare a lanțurilor globale de aprovizionare prin parteneriate strategice
  • stimularea capacității Europei de a produce și de a inova în mod coordonat în domeniul fabricării de medicamente și ingrediente esențiale
  • dezvoltarea unei abordări strategice comune privind constituirea de stocuri de medicamente în UE
  • sprijin pentru mobilizarea și alinierea finanțării europene și naționale.

Acest lucru ar putea deschide calea către un posibil „act normativ privind medicamentele esențiale”. În acest scop, Comisia va lansa un studiu pregătitor specific, până la sfârșitul anului 2023, care va pregăti terenul pentru o evaluare a impactului.

În prima jumătate a anului 2024, Comisia va elabora, de asemenea, o abordare strategică comună privind constituirea de stocuri de medicamente pentru a preveni și a atenua deficitele, în cooperare cu statele membre.

Parteneriate internaționale pentru aprovizionare

Cooperarea internațională și integrarea reală a industriei farmaceutice mondiale sunt esențiale pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor în UE și în întreaga lume.

Comisia va institui o rețea de parteneri internaționali pentru a aborda reziliența lanțului de aprovizionare. De asemenea, vor fi instituite parteneriate strategice cu țările terțe pentru producția de medicamente esențiale, care să reflecte cererile și nevoile locale la nivel european și mondial.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SĂNĂTATE

Spațiul european de date privind sănătatea, la un pas de intrare în vigoare, va deveni instrumentul cheie în transformarea digitală a asistenței medicale în Europa

Published

on

© European Union, 2023/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a adoptat un nou act legislativ care va facilita schimbul și accesul la datele privind sănătatea la nivelul UE, pregătind astfel terenul pentru intrarea sa în vigoare. Spațiul european de date privind sănătatea este considerat un pilon-cheie al Uniunii Europene a Sănătății. Regulamentul va fi semnat în mod oficial de către Consiliu și Parlamentul European. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, informează un comunicat oficial al Consiliului UE, potrivit unui comunicat oficial al Consiliul. 

Regulamentul privind spațiul european de date privind sănătatea (EHDS) urmărește să îmbunătățească accesul persoanelor la datele electronice personale privind sănătatea și controlul asupra acestora, permițând totodată reutilizarea anumitor date în scopuri de cercetare și inovare în beneficiul pacienților europeni. Regulamentul prevede un mediu de date specifice sănătății care va asigura accesul transfrontalier la servicii și produse digitale de sănătate în cadrul UE.

„Transformarea digitală a asistenței medicale în Europa este o prioritate-cheie pentru președinția poloneză. Adoptarea Spațiului european de date privind sănătatea (EHDS) marchează un pas crucial în acest proces, permițând cetățenilor UE să aibă acces la datele lor de sănătate oriunde în UE. EHDS va îmbunătăți calitatea și eficiența asistenței medicale, asigurând în același timp că sistemul nostru de sănătate rămâne rezistent la provocările viitoare”, a transmis ministra sănătății din Polonia, Izabela Leszczyna, a cărei țară deține președinția Consiliului UE. 

Acces mai ușor la datele privind sănătatea pentru persoanele fizice

Conform noilor norme, persoanele fizice vor avea acces mai rapid și mai ușor la datele electronice privind sănătatea, indiferent dacă se află în țara lor de origine sau în alt stat membru. Acestea vor avea, de asemenea, un control mai mare asupra modului în care sunt utilizate datele respective. Țările UE vor trebui să înființeze o autoritate de sănătate digitală pentru a pune în aplicare noile dispoziții.

Potențial de cercetare sporit

EHDS va oferi, de asemenea, cercetătorilor și factorilor de decizie acces la anumite tipuri de date medicale anonime și securizate, permițându-le să exploateze potențialul vast oferit de datele medicale din UE pentru a fundamenta cercetarea științifică, a dezvolta tratamente mai bune și a îmbunătăți îngrijirea pacienților.

Asigurarea interoperabilității

În prezent, nivelul de digitalizare a datelor medicale în UE variază de la un stat membru la altul, ceea ce face mai dificilă partajarea datelor dincolo de frontierele statelor membre. Noul regulament impune ca toate sistemele de evidență electronică a datelor medicale (EHR) să respecte specificațiile formatului european de schimb de fișe medicale electronice, asigurând interoperabilitatea acestora la nivelul UE.


La 3 mai 2022, Comisia Europeană a publicat o propunere de regulament de creare a unui Spațiu european de date privind sănătatea (EHDS). Propunerea este primul dintre cele nouă spații europene de date specifice sectoarelor și domeniilor stabilite de Comisie în comunicarea sa din 2020, „O strategie europeană pentru date”. Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la regulament la 15 martie 2024.

Scopul EHDS este de a facilita accesul și schimbul transfrontalier de date privind sănătatea, atât pentru a sprijini furnizarea asistenței medicale („utilizarea primară a datelor”), cât și pentru a informa cercetarea și elaborarea politicilor în domeniul sănătății (reutilizarea datelor, denumită și „utilizarea secundară a datelor”). Acesta este considerat un pilon-cheie al Uniunii Europene a Sănătății.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

Published

on

© Alexandru Rogobete - Facebook

Președintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Alexandru Rogobete, a participat vineri la inaugurarea secției ATI de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, reabilitată cu sprijinul fondurilor europene, al PNRR și al bugetului de stat.

„Astăzi am avut onoarea să particip la inaugurarea secției ATI de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, un loc unde fiecare clipă contează, unde curajul și dedicarea medicilor fac diferența între viață și moarte. Această secție, reabilitată cu sprijinul fondurilor europene, al PNRR – sănătate și al bugetului de stat, reprezintă mai mult decât o realizare tehnică. Este o promisiune că vom lupta neîncetat pentru a asigura pacienților șansa la viață, indiferent de cât de grea este bătălia”, a transmis Alexandru Rogobete într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

 

De asemenea, Alexandru Rogobete a subliniat că simte o „responsabilitate profundă” de a susține în continuare proiectele „care schimbă cu adevărat destine”.

„Eforturile noastre comune – de la deciziile politice și proiectele PNRR, până la munca medicilor și încrederea oamenilor – pot transforma spitalele în locuri de speranță, unde lupta pentru viață are șanse mai mari de câștig. Astăzi, am simțit din nou că împreună putem face diferența”, a conchsi Rogobete.

Continue Reading

SĂNĂTATE

CE pregătește un plan de acțiune care să consolideze securitatea cibernetică a spitalelor din UE și a furnizorilor de asistență medicală 

Published

on

Comisia Europeană a prezentat azi, 15 ianuarie, un plan de acțiune al UE care să consolideze securitatea cibernetică a spitalelor și a furnizorilor de asistență medicală. De asemenea, Comisia va lansa în curând o consultare publică privind acest plan, deschisă tuturor cetățenilor și părților interesate, potrivit unui comunicat oficial al Executivului. 

Acest plan de acțiune a fost anunțat în orientările politice ale președintelui von der Leyen ca o prioritate-cheie în primele 100 de zile ale noului mandat. Inițiativa este un pas important în protejarea sectorului asistenței medicale împotriva amenințărilor cibernetice. Prin consolidarea capacităților de detectare a amenințărilor, de pregătire și de reacție ale spitalelor și ale furnizorilor de servicii medicale, se va crea un mediu mai sigur și mai securizat pentru pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății.

„Digitalizarea aduce o revoluție în domeniul asistenței medicale, permițând pacienților să beneficieze de servicii mai bune prin inovații precum fișele medicale electronice, telemedicina și diagnosticele bazate pe IA. Cu toate acestea, atacurile cibernetice pot întârzia procedurile medicale, pot crea blocaje în camerele de urgență și pot întrerupe serviciile vitale care, în cazuri grave, ar putea avea un impact direct asupra vieții europenilor. Statele membre au raportat 309 incidente semnificative de securitate cibernetică care afectează sectorul asistenței medicale în 2023 – mai multe decât în orice alt sector critic”, subliniază Comisia Europeană. 

Planul de acțiune propune, printre altele, ca ENISA, agenția UE pentru securitate cibernetică, să înființeze un centru paneuropean de sprijin pentru securitatea cibernetică destinat spitalelor și furnizorilor de servicii medicale, care să le ofere orientări, instrumente, servicii și formare adaptate. Inițiativa se bazează pe cadrul mai larg al UE de consolidare a securității cibernetice în infrastructurile critice și marchează prima inițiativă sectorială specifică de implementare a întregii game de măsuri de securitate cibernetică a UE.

Pe scurt, planul de acțiune se axează pe patru priorități:

  • Prevenirea consolidată: Planul contribuie la consolidarea capacităților sectorului asistenței medicale de a preveni incidentele de securitate cibernetică prin măsuri de pregătire consolidate, cum ar fi orientări privind punerea în aplicare a practicilor esențiale de securitate cibernetică. În al doilea rând, statele membre pot introduce, de asemenea, vouchere de securitate cibernetică pentru a oferi asistență financiară spitalelor și furnizorilor de asistență medicală micro, mici și mijlocii. În sfârșit, UE va dezvolta, de asemenea, resurse de învățare privind securitatea cibernetică pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
  • O mai bună detectare și identificare a amenințărilor:  Până în 2026, Centrul de sprijin pentru securitatea cibernetică destinat spitalelor și furnizorilor de servicii medicale va dezvolta un serviciu de alertă rapidă la nivelul UE, care va furniza alerte aproape în timp real cu privire la potențialele amenințări cibernetice.
  • Răspuns la atacurile cibernetice pentru a minimiza impactul: Planul propune un serviciu de reacție rapidă pentru sectorul sănătății în cadrul Rezervei UE pentru securitate cibernetică. Înființată prin Legea privind solidaritatea cibernetică, rezerva oferă servicii de răspuns la incidente de la furnizori privați de servicii de încredere. Ca parte a planului, pot avea loc exerciții naționale de securitate cibernetică, precum și elaborarea de ghiduri pentru a îndruma organizațiile din domeniul sănătății să răspundă la amenințări specifice de securitate cibernetică, inclusiv ransomware. Statele membre sunt încurajate să solicite entităților raportarea plăților de răscumpărare, pentru a le putea oferi sprijinul de care au nevoie și pentru a permite urmărirea de către autoritățile de aplicare a legii.
  • Descurajarea: Protejarea sistemelor europene de sănătate prin descurajarea actorilor din domeniul amenințărilor cibernetice de a le ataca. Aceasta include utilizarea Casetei de instrumente a diplomației cibernetice, un răspuns diplomatic comun al UE la activitățile cibernetice răuvoitoare.

Planul de acțiune va fi pus în aplicare în colaborare cu furnizorii de servicii medicale, statele membre și comunitatea de securitate cibernetică. Pentru a îmbunătății în continuare acțiunile cu cel mai mare impact, astfel încât pacienții și furnizorii de asistență medicală să poată beneficia de acestea.

Planul de acțiune este începutul unui proces de îmbunătățire a securității cibernetice în sectorul asistenței medicale. Acțiuni specifice vor fi lansate progresiv în 2025 și 2026. Rezultatele consultării vor sta la baza unor recomandări suplimentare până la sfârșitul anului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO4 hours ago

Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente

U.E.4 hours ago

Donald Tusk propune UE o “mare campanie de de-reglementare” și revizuirea Green Deal pentru a ieftini cea mai scumpă energie din lume: Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru?

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus

ROMÂNIA7 hours ago

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest

ENGLISH7 hours ago

INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member

INTERVIURI7 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

U.E.8 hours ago

Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa

INTERNAȚIONAL8 hours ago

UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI7 hours ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA1 day ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA2 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA2 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA6 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA7 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

Trending