Connect with us

CHINA

Ursula von der Leyen avertizează China să nu ”furnizeze echipament militar Rusiei”: ”Înarmarea agresorului ar fi contrară dreptului internațional și ar afecta în mod semnificativ relațiile noastre”

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat China ”să nu furnizeze niciun fel de echipament militar direct sau indirect Rusiei, deoarece știm cu toții că înarmarea agresorului ar fi contrară dreptului internațional și ar afecta în mod semnificativ relațiile noastre”, informează Deutsche Welle.

”În calitate de economii importante și de actori importanți pe scena mondială, atât China, cât și Uniunea Europeană au responsabilitatea de a susține – și, de asemenea, de a îmbunătăți – ordinea internațională bazată pe reguli, care are la bază Carta Națiunilor Unite. În fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dorim să se restabilească o pace dreaptă. Iar pentru aceasta, avem nevoie ca Rusia să pună capăt invaziei sale și să-și retragă trupele din Ucraina. Integritatea teritorială și suveranitatea sunt fundamente ale Cartei ONU pe care noi toți le susținem pe deplin”, a evidențiat Ursula von der Leyen în preambulul întrevederii trilaterale cu președintele francez, Emmanuel Macron, pe care îl însoțește în China, și cu liderul de la Beijing, Xi Jinping.

Acesta a calificat întâlnirea drept ”o oportunitate importantă” pentru a avea ”un dialog sincer și constructiv”.

”În prezent, Uniunea Europeană și China au relații extinse și complexe. Modul în care vom gestiona aceste relații va fi un factor determinant pentru prosperitatea noastră economică viitoare. Acesta este motivul pentru care nu consider că decuplarea de China este o strategie viabilă sau dezirabilă. Dar, în egală măsură, văd o serie de riscuri pe care Europa trebuie să le abordeze. Prin urmare, în această lumină – și în actualul mediu geopolitic -, este mai important ca niciodată să vorbim unii cu alții și să menținem liniile de comunicare deschise”, a completat oficialul european.

Chiar dacă între UE și China există o relație comercială puternică, Ursula von der Leyen a ținut să puncteze că ”trebuie să abordăm unele dezechilibre critice în relația noastră economică, China și Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să coopereze îndeaproape în ceea ce privește cele mai presante provocări globale: schimbările climatice, amenințările nucleare, sănătatea globală, stabilitatea financiară globală – și altele”.

Astfel, cele două părți au stabilit să coopereze îndeaproape în vederea pregătirii COP28, deoarece problema schimbărilor climatice rămâne ”principala provocare globală pe care o putem depăși doar dacă lucrăm foarte strâns împreună”, a mai spus președinta Comisiei Europene la finalul întâlnirii, potrivit unui comunicat al instituției în fruntea căreia se află.

Dacă mesajul Ursulei von der Leyen la adresa Beijingului a fost încărcat mai curând de avertismente, președintele francez, Emmanuel Macron, a recurs la un ton amical în încercările sale de a-l atrage pe Xi Jinping în eforturile de oprire a războiului rus din Ucraina.

Citiți și Emmanuel Macron, invitație către Xi Jinping: Știu că ”pot conta pe dumneavoastră pentru a convinge Rusia să se răzgândească” în privința războiului pornit în Ucraina

”Agresiunea rusă în Ucraina a reprezentat o lovitură pentru stabilitate. Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a convinge Rusia să se răzgândească și pe toată lumea” să se așeze ”la masa negocierilor”, l-a invitat Macron pe liderul chinez.

Chiar dacă Beijingul a lansat apeluri la o soluție pașnică a războiului rus, acesta nu a condamnat invazia lui Putin.

Luna trecută, Xi a vizitat Moscova și a purtat discuții îndelungate cu președintele rus Vladimir Putin, în cadrul cărora cei doi lideri și-au celebrat ”legăturile strânse”.

Într-un evident contrast, Xi nici măcar nu a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de când Rusia a declanșat războiul la scară largă, deși acesta din urmă l-a invitat la Kiev și a căutat stabilirea unor legături mai strânse.

”A fost interesant să aud că președintele Xi și-a reiterat dorința de a vorbi ( n.r. cu Volodimir Zelenski ) atunci când condițiile și momentul sunt potrivite. Cred că acesta este un element pozitiv”, a declarat von der Leyen.

Așadar, relațiile dintre Uniunea Europeană și acestat stat din Asia depind de modul în care Beijingul se va raporta la războiul pornit de Putin în Ucraina, acesta fiind, de altfel, și elementul principal în funcție de care se poziționează și NATO. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

UE a avut ”o discuție sinceră” cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei în domeniul digital: Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a avut cel de-al doilea dialog la nivel înalt în domeniul digital cu China, eveniment găzduit de Beijing în cadrul căruia au fost abordate aspecte-cheie precum reglementarea platformelor și a datelor, inteligența artificială, cercetarea și inovarea, fluxul transfrontalier de date industriale sau siguranța produselor vândute online.

UE, reprezentată de vicepreședintele Vera Jourova și comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, și China, reprezentantă de vicepreședintele Zhang Guoqing, s-au angajat într-o discuție aprofundată privind domenii cruciale ale politicii și tehnologiilor digitale.

Potrivit unui comunicat, Comisia a prezentat o actualizare a evoluțiilor în materie de reglementare la nivelul UE, inclusiv Actul privind serviciile digitale și Actul privind piețele digitale.

”Astăzi, am avut o discuție sinceră cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei noastre digitale. Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale. Astăzi, am făcut, de asemenea, un pas important în ceea ce privește protecția consumatorilor. Și trebuie să ne angajăm în domeniile în care nu suntem de acord. Nu ne putem rezolva preocupările și punctele de vedere diferite într-o singură zi, dar vom menține dialogul privind aspectele digitale, care sunt atât de fundamentale pentru ambele noastre economii și societăți”, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova.

Ambele părți au avut un schimb de opinii cu privire la inteligența artificială (AI). Comisia a prezentat evoluțiile privind Legea privind inteligența artificială și a subliniat importanța unei utilizări etice a acestei tehnologii, cu respectarea deplină a drepturilor universale ale omului, în lumina rapoartelor recente ale ONU.

Comisia și-a reiterat sprijinul pentru standarde globale și interoperabile în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și a îndemnat autoritățile chineze să asigure un mediu de afaceri echitabil și bazat pe reciprocitate în domeniul digital.

De asemenea, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile cu care se confruntă întreprinderile UE din China în ceea ce privește utilizarea datelor lor industriale, ca urmare a aplicării legislației recente. Discuțiile pe această temă vor continua în cadrul dialogului economic la nivel înalt în vederea găsirii unor soluții concrete.

Comisia a explicat abordarea sa de reducere a riscurilor în cadrul Strategiei europene de securitate economică, care constă în atenuarea riscurilor pentru lanțurile sale de aprovizionare, infrastructurile critice și securitatea tehnologică.

În ceea ce privește siguranța produselor, Comisia și China au salutat semnarea Planului de acțiune privind siguranța produselor vândute online.

Obiectivul planului de acțiune este de a consolida în continuare dialogul și cooperarea dintre Comisia Europeană și Administrația Generală a Vămilor din China (GACC).

Ambele părți au convenit să facă schimb rapid de informații privind produsele nesigure vândute online; să organizeze ateliere de lucru periodice pentru a face schimb de informații și de cunoștințe cu privire la legi, regulamente și cele mai bune practici și să organizeze activități specifice de sensibilizare și de formare privind normele UE în materie de siguranță a produselor pentru întreprinderile care vând online.

China a făcut schimb de informații actualizate cu privire la politicile și practicile sale în domeniul digital. Ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic, prin reluarea dialogului China-UE privind TIC.

Continue Reading

CHINA

Întâlnire de gradul zero la Malta: SUA și China continuă “dezghețul” relațiilor printr-un “canal strategic de comunicare” înainte de vizita șefului diplomației chineze la Moscova

Published

on

© Acting White House National Security Council Spokesperson Adam Hodge/Twitter

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, s-a întâlnit sâmbătă şi duminică în Malta cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, într-un context care rămâne, totuşi, tensionat între cele două mari puteri, a transmis duminică Administrația de la Washington.

“Cele două părţi au avut discuţii sincere, de fond şi constructive”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

O înaltă responsabilă a executivului american, sub protecţia anonimatul, a precizat că reuniunea a durat în total douăsprezece ore pe parcursul a două zile şi a amintit că ultima întâlnire de acest tip, şi la acest nivel, a fost în luna mai, precizează Agerpres, citând AFP.

Aproximativ în aceeaşi perioadă, în primăvară, preşedintele american a prezis un “dezgheţ” în relaţiile chino-americane, care s-au tensionat în februarie în urma zborului deasupra Statelor Unite a unui balon chinez, moment care a culminat cu amânarea unei vizite în China a șefului diplomației americane Antony Blinken, înlocuită totuși cu o întrevedere Blinken – Wang Yi la Conferința de Securitate de la Munchen.

“Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive, pe baza angajamentelor dintre președintele Biden și președintele Xi în Bali, Indonezia, în noiembrie 2022”, a precizat Casa Albă.

În cursul discuţiilor cu ministrul chinez, Jake Sullivan “a subliniat că Statele Unite şi China sunt angajate într-o competiţie, dar că Statele Unite nu caută nici conflict, nici confruntare”, a adăugat responsabila Casei Albe, în timpul unei întâlniri cu presa, preluând o formulare devenită ritualică pentru administraţia Biden.

“Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chino-americane”, a asigurat Beijingul, la rândul său.

Potrivit responsabilei americane, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a reiterat că Statele Unite nu “sprijină” independenţa insulei – pe care China o pretinde ca parte integrantă a teritoriului său -, şi nu doresc o “modificare unilaterală a statu-quo-ului”, fie din partea taiwanezilor, fie a chinezilor.

Pe de altă parte, în aceste discuţii din Malta, China şi Statele Unite s-au angajat să “desfăşoare consultări” în anumite domenii, în special privind “evoluţiile în domeniul politic şi de securitate din Asia-Pacific”, potrivit sursei de la Casa Albă.

În comunicatul oficial, Casa Albă precizează că Beijingul și Washingtonul s-au angajat “să mențină acest canal strategic de comunicare și să continue angajamentul și consultările suplimentare la nivel înalt în domenii-cheie între Statele Unite și Republica Populară Chineză în lunile următoare”.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc înainte ca șeful diplomației chineze, Wang Yi, să se deplaseze la Moscova. La invitația secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi va organiza cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate China-Rusia în Rusia, în perioada 18-21 septembrie.

Această întâlnire vine în continuarea unor angajamente recente la nivel înalt, inclusiv între consilierul pentru securitate națională Sullivan și directorul Wang Yi în luna mai la Viena.

Washingtonul și Beijingul și-au intensificat contactele bilaterale în ultima perioadă. Deși disensiunile în relaţiile bilaterale persistă, la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani – secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry, existând dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate.

Statele Unite consideră că împreună cu China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală și sunt de părere că “lumea este suficient de mare pentru ambele țări să prospere”.

Continue Reading

CHINA

Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova efectuează săptămâna viitoare o vizită în China pentru a discuta chestiuni legate de tehnologie și de inteligența artificială

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourova va efectua luni și marți o vizită în China pentru a discuta despre chestiuni tehnologice și despre inteligența artificială, în contextul unei dispute comerciale anunțate privind o anchetă declanșată de UE care vizează subvențiile oferite de China pentru automobilele electrice, anunță Politico Europe.

Jourova, care a preluat portofoliul digital la începutul acestei luni, va vizita Beijingul pentru a se întâlni cu vicepremierul chinez Zhang Guoqing în cadrul unui dialog digital la nivel înalt UE-China – o reuniune menită să pună bazele unui summit bilateral UE-China în cursul acestui an.

”Vom discuta despre inteligența artificială, a cărei accelerare necesită un angajament clar de susținere a drepturilor universale ale omului”, a declarat Jourova într-o declarație pentru Politico. Ea a precizat că Comisia dorește ”să mențină deschise canalele de comunicare” și va explica ”abordarea UE în ceea ce privește securitatea tehnologică, ca parte a strategiei noastre de securitate economică”.

Întâlnirea are loc în contextul în care tensiunile dintre Uniunea Europeană și China sunt la cote înalte, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

Joi, ministrul chinez al comerțului și-a exprimat ”marea îngrijorare și puternica nemulțumire” cu privire la această investigație în curs de desfășurare.

În acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G. Oficialii sunt în curs de revizuire a riscurilor de securitate ale lanțurilor de aprovizionare cu tehnologie legată de China, inclusiv în ceea ce privește microcipurile și alte tehnologii. De asemenea, se așteaptă ca platforma de socializare TikTok, deținută de chinezi, să fie amendată în următoarele zile în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al UE pentru încălcarea confidențialității copiilor.

Oficialii UE și chinezi intenționează, de asemenea, să discute despre standardele tehnologice în timpul vizitei la Beijing, precum și despre cercetare și inovare, fluxurile internaționale de date și siguranța bunurilor online, potrivit Cabinetului vicepreședintei Comisiei. Se așteaptă ca ambele părți să semneze un plan de acțiune privind siguranța produselor vândute online.

Jourova a spus că dorește, de asemenea, să aducă în discuție problemele cu care se confruntă întreprinderile europene în China, ca urmare a legislației chineze recente care afectează protecția datelor lor industriale.

Jourová intenționează, de asemenea, să aibă o întâlnire cu Camera de Comerț a Uniunii Europene în China (EUCCC) și să viziteze Universitatea Tsinghua. UE și China nu au mai avut un așa-numit dialog digital la nivel înalt de la lansarea formatului 2020.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA5 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE7 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU19 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN43 mins ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

ONU13 hours ago

Klaus Iohannis, la ONU: România va extinde parteneriatele pentru situații de urgență și adaptarea agriculturii la schimbările climatice cu țări din Africa și America Latină

ROMÂNIA5 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Rovana Plumb1 week ago

SOTEU2023| Rovana Plumb a sugerat Comisiei Europene să-și ia angajamentul ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen până la finele mandatului curent

Trending