Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen începe turneul NextGenerationEU cu o oprire în Portugalia pentru a transforma redresarea în realitate: Am finalizat evaluarea câtorva PNNR-uri

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE a finalizat evaluarea câtorva Planuri Naționale de Redresare și Reziliență, drept pentru care va începe un turneu pentru a transforma NextGenerationEU în realitate.

Prima oprire a Ursulei von der Leyen va fi Portugalia, țară care deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Guvernul condus de socialistul Antonio Costa a fost, de altfel, și primul care a depus, la 22 aprilie, Planul Național de Redresare și Reziliență. Ulterior, președinta Comisiei Europene va poposi în Spania, Grecia, Danemarca și Luxemburg.

Să nu uităm că premierul socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, făcea apel la mijlocul lunii martie a anului trecut la crearea unui program de investiții publice, similar cu Planul Marshall lansat de Statele Unite după al Doilea Război Mondial, argumentând că este o criză care ”afectează toată Uniunea Europeană”

”Voi începe turneul NextGenerationEU în cele 27 de state membre. Am finalizat evaluarea câtorva planuri naționale de redresare și reziliență. Acesta este doar începutul Acum trebuie să le punem în aplicare. Doresc să le mulțumesc liderilor pentru munca depusă în elaborarea acestor planuri. Și urmăriți cum NextGenerationEU devine realitate”, a transmis von der Leyen în mesaje publicate pe Twitter.

NextGenerationEU reprezintă un instrument temporar de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, menit să contribuie la repararea daunelor economice și sociale imediate provocate de pandemia de coronavirus, obiectivul fiind acela de a face Europa mai verde, mai digitală, mai rezilientă și mai bine pregătită să facă față provocărilor actuale și viitoare.

Elementul central al acestui instrument il reprezintă Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), în valoare de 672,5 miliarde de euro, destinat sprijinirii reformelor și investițiilor întreprinse de țările UE, suma fiind împărțită astfel: 312,5 miliarde granturi și 360 de miliarde împrumuturi.

Scopul este de a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și de a face ca economiile și societățile europene să devină mai durabile, mai reziliente și mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală. Statele membre lucrează la planurile lor de redresare și reziliență pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Până la 8 iunie, 23 de țări UE au depus documentul pentru a beneficia de aceste fonduri

Mecanismul mai sus amintit este completat de asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), care dispune de un buget de 47,5 miliarde de euro. 

Este vorba despre o nouă inițiativă care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de remediere a consecințelor crizei prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Ea va contribui la o redresare ecologică, digitală și robustă a economiei. Fondurile vor fi direcționate către: 

  • Fondul european de dezvoltare regională (FEDR);
  • Fondul social european (FSE);
  • Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe piețele de capital circa 150 de miliarde de euro anual între jumătatea anului 2021 și 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro.

Acest lucru este posibil grație aprobării rapide, în doar cinci luni, a deciziei privind resursele proprii.

Citiți și:
NextGenerationEU: Comisia Europeană mobilizează 20 mld. de euro în cadrul primei tranzacții pentru sprijinirea redresării Europei

În ceea ce privește România, țara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, distribuiți după cum urmează: 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi. 

Potrivit estimărilor vicepremierului Dan Barna, Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, în urma unei etape de clarificări, după ce Executivul european a aprobat solicitarea țării noastre de a prelungi perioada de evaluare. 

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

UE alocă încă 3 miliarde de euro pentru sprijinirea statelor membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul și pentru găzduirea refugiaților din Ucraina

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a decis alocarea a încă 3 miliarde de euro pentru sprijinirea statelor membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, precum și pentru găzduirea refugiaților din Ucraina, informează comunicatul oficial.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat acest sprijin suplimentar în conferința de presă de vineri, alături de cancelarul german Friedrich  Merz. 

Finanțarea suplimentară provine din revizuirea actualului Cadrul Financiar Multianual (CFM – 1,8 miliarde euro) și dintr-o majorare a Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare (AMIF) și a Instrumentului pentru Managementul Frontierelor și Vize (BMVI – 1,2 miliarde euro).

Aceste fonduri se adaugă celor aproape 11 miliarde de euro deja alocate pentru migrație și gestionarea frontierelor prin AMIF și BMVI pentru perioada 2025–2027, precum și celor 450 de milioane de euro alocate statelor membre care găzduiesc persoane aflate sub protecție temporară din Ucraina, începând din 2022.

„În ceea ce privește gestionarea migrației, sprijinim statele membre pe tot parcursul acestui proces. Cele 3 miliarde de euro vin într-un moment crucial, în care pregătirile pentru implementarea Pactului privind migrația și azilul avansează în ritm susținut, iar solidaritatea UE cu Ucraina rămâne fermă”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație

Statele membre vor putea utiliza acest sprijin financiar suplimentar până la finalul anului 2027, atât pentru implementarea Pactului privind migrația și azilul (prin AMIF și BMVI), cât și pentru sprijinirea persoanelor care fug din calea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei (prin AMIF).

Fiecărui stat membru îi va fi alocată o sumă specifică, stabilită pe baza unui set de criterii de eligibilitate. Pentru a accesa această finanțare suplimentară, statele membre vor trebui să își modifice programele naționale existente până la sfârșitul anului 2025. Comisia este deja în contact strâns cu autoritățile naționale pentru a oferi sprijinul necesar în acest proces.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Președintele Ilie Bolojan și vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, întrevedere la București. Recuperarea întârzierilor din PNRR, discutată

Published

on

Vicepreședinta Executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a fost primită la Palatul Cotroceni de către președintele interimar, Ilie Bolojan, informează un comunicat oficial al Administrației Prezidențiale. 

Discuțiile s-au concentrat pe teme de interes major pentru România și Uniunea Europeană: strategia privind Marea Neagră și consolidarea apărării pe Flancul Estic, accelerarea accesării fondurilor europene și recuperarea întârzierilor din PNRR, precum și pregătirea proiectelor din industria de apărare în vederea finanțării prin programul european ReArm / Readiness 2030 și creării de locuri de muncă.

De asemenea, a fost subliniată importanța îmbunătățirii colaborării interinstituționale, pentru o reprezentare cât mai eficientă a României în cadrul Uniunii Europene și o contribuție activă în construcția europeană.

Întâlnirea a reflectat angajamentul ambelor părți de a lucra împreună pentru avansarea dosarelor de importanță strategică.

Citiți și: Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

Comisia Europeană a anunţat, pe 25 martie, că a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României în ceea ce priveşte reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi. Pe de altă parte, Comisia a constatat că jalonul 215 („Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”) nu este îndeplinit în această etapă.

Totodată, CE a anunţat a anunţat că activează procedura de „suspendare a plăţilor”, astfel cum se subliniază în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în acelaşi timp plăţi parţiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes.

Până în prezent, 68 dintre cele 74 de jaloane şi ţinte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, elementul central al planului de redresare post-pandemie NextGenerationEU. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Eurobarometru: Peste 70% dintre europeni sunt îngrijorați de faptul că dezvoltarea IA ar putea avea un impact asupra ocupării forței de muncă sau asupra veniturilor artiștilor

Published

on

© Creative Europe/ Facebook

Cultura oferă cetățenilor un sentiment de comunitate și integrare. Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat de Comisia Europeană, cetățenii sprijină cu fermitate schimburile culturale, libertatea artistică și condițiile de muncă echitabile pentru artiști. Aceștia solicită, de asemenea, un rol mai puternic al UE pentru a proteja patrimoniul și a răspunde impactului noilor tehnologii.

87% dintre respondenți sunt de acord că domeniul cultural și schimburile culturale ar trebui să ocupe un loc foarte important în UE, astfel încât cetățenii să se simtă mai europeni. 86% afirmă că patrimoniul cultural este important pentru Europa, confirmând că cultura este apreciată nu numai în viața actuală, ci și ca parte a trecutului. Un procent similar de respondenți afirmă că cultura și artele sunt importante pentru bunăstarea și dezvoltarea economică.

Libertatea artistică este apreciată, dar percepțiile variază

Libertatea artistică rămâne un pilon al societăților democratice, iar 88% dintre europeni au declarat că aceasta contează pentru ei. 77% cred că artiștii își pot exprima liber ideile și opiniile fără teama de cenzură sau represalii din partea guvernului lor. Cu toate acestea, percepția asupra libertății artistice variază de la un stat membru la altul.

Aproape jumătate dintre europeni se implică în activități artistice

49% dintre respondenți au indicat că au participat la activități artistice în ultimele 12 luni. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu 2013, când cifra a fost de 37%.

Cetățenii își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul IA și la remunerarea artiștilor

În același timp, 73% dintre europenii intervievați sunt îngrijorați de faptul că dezvoltarea IA generative ar putea avea un impact asupra ocupării forței de muncă sau asupra veniturilor artiștilor. Mai puțin de jumătate dintre europeni (48%) au declarat că ar putea face diferența între o operă de artă cu IA și una realizată de un om. În sens mai larg, remunerarea echitabilă rămâne o problemă: doar 51% afirmă că, în opinia lor, artiștii din țara lor primesc, în general, o remunerație echitabilă și adecvată pentru munca lor.

Publicul sprijină consolidarea rolului UE în domeniul culturii

Europenii consideră, de asemenea, că țara lor și UE ar trebui să colaboreze mai strâns în chestiuni de politică culturală, principalele priorități fiind:

  • creșterea accesibilității artelor;
  • protejarea siturilor de patrimoniu cultural în timpul războaielor, al dezastrelor naturale sau al schimbărilor climatice;
  • garantarea faptului că artiștii și lucrătorii din domeniul cultural beneficiază de o remunerație echitabilă și de condiții bune de muncă.

În cazul respondenților din România, 76% afirmă că au un interes crescut pentru cultură. Acest interes se reflectă în preferințele pentru muzică, filme, dar și tradiții populare.

Participare culturală sub media europeană
Cu toate acestea, doar 36% dintre români au participat la cel puțin un eveniment cultural în ultimele 12 luni (față de 52% media UE). Cele mai frecvente activități sunt vizionarea de filme sau ascultarea muzicii, mai rar fiind menționate vizitele la muzee, concerte sau teatre.

Principalele bariere
Românii indică în principal:

  • lipsa de timp (39%)
  • prețul ridicat al biletelor (28%)
  • lipsa ofertei culturale locale (22%)

Rolul educației și tehnologiei
68% consideră că educația artistică ar trebui să aibă un rol mai important în școală. De asemenea, platformele digitale devin o poartă tot mai accesată spre cultură – peste 70% dintre respondenți au consumat produse culturale online.

Sprijin pentru diversitate și patrimoniu
Românii sunt printre cei mai mari susținători ai păstrării patrimoniului cultural și ai promovării diversității culturale în UE.

Rezultatele Eurobarometrului special de astăzi vor contribui la pregătirea Busolei culturale pentru Europa, viitorul cadru strategic al Comisiei pentru politica culturală a UE, care este așteptat încă în 2025. În plus, o cerere de contribuții privind Busola pentru cultură este în prezent deschisă pentru feedback până la 13 mai.

Sondajul a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2025 și a colectat răspunsuri de la peste 26.300 de cetățeni ai UE. Raportul complet și detaliat, precum și fișele informative pentru fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE au fost publicate astăzi pe site-ul Eurobarometru.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.4 hours ago

“Uniți de istorie și pentru viitor”: Macron și Tusk au semnat la Nancy, de Ziua Europei, un tratat de prietenie și cooperare întărită Franța – Polonia

NATO4 hours ago

Cu promisiunea de a fi un “cancelar foarte european”, Friedrich Merz a marcat Ziua Europei la Bruxelles cu liderii UE și NATO: “Vocea Germaniei în Europa va fi auzită din nou”

ROMÂNIA4 hours ago

“România, stat european!”, scandează românii de Ziua Europei în București și în alte orașe la manifestații cu îndemnurile “Un singur drum: Europa!” și “Fiecare vot contează”

U.E.4 hours ago

“Suntem complet de acord”. Premierul maghiar Viktor Orban citează afirmațiile lui George Simion care susține că “este timpul pentru Europa națiunilor”

POLITICĂ5 hours ago

De Ziua Europei, Ilie Bolojan i-a găzduit pe tineri la Cotroceni: Europa nu este doar un loc, ci o promisiune de valori comune și posibilități nelimitate

BUSINESS5 hours ago

De Ziua Europei, antreprenorii români afirmă ferm: Nu vom tolera nicio abatere de la apartenența noastră la UE (Romanian Business Leaders)

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Spațiul aerian al României, survolat de avionul care l-a dus pe premierul Slovaciei la parada lui Putin de la Moscova (Reuters)

U.E.7 hours ago

De Ziua Europei, Tribunalul Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei devine realitate

U.E.8 hours ago

De Ziua Europei, comunitatea românească din Belgia organizează un miting la Bruxelles, sub mesajul „Susținere pentru o Românie europeană”

SĂNĂTATE8 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete: Europa înseamnă mai mult decât bani și proiecte. Europa e o direcție a demnității, a echilibrului între libertate și responsabilitate

U.E.9 hours ago

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

ROMÂNIA1 day ago

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară

ROMÂNIA6 days ago

Elena Lasconi: Am votat cu gândul și credința că sistemul poate fi resetat și că în sfârșit se va face dreptate pentru România

ROMÂNIA2 weeks ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO2 weeks ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA4 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA1 month ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA1 month ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Trending