Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat în fața Parlamentului European pentru ratificarea acordului comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit, prezentând o serie de motive juridice cuprinse în această înțelegere, printre cele mai importante numărându-se faptul că asigură respectarea drepturilor cetățenilor și integritatea pieței unice europene.
”Sunt mai bine de patru ani de când Regatul Unit a decis să se retragă din Uniunea Europeană. Uitându-mă în urmă, acel eveniment pare acum o notă de subsol a istoriei Brexitului. Și o parte din motivel pentru care acest moment pare atât de îndepărtat este pentru că s-au întâmplat atât de multe între UE și Regatul Unit de atunci. Pregătindu-mă pentru dezbaterea de astăzi, mi-am alocat timp să citesc scrisoare de notificare înaintată de Londra și, spre surpinderea mea, aceasta a contribuit la conturarea unei perspective și a unui pozitivism precaut. Spun acest lucru pentru că scrisoarea ne-a reamintit natura unică a parteneriatului nostru, făurit împreună de-a lungul deceniilor și construit în jurul valorilor și istoriei noastre comune”, a susținut von der Leyen în dezbaterea organizată de Parlamentul European despre acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, care urmează să primească votul instituției europene legislative.
Făcând trimitere la discuțiile legate de ce este sau nu este acest tratat, președinta Comisiei Europene a ținut să reamintească ”ce este, ce face și cât de importat este ca acest acord să funcționeze”.
”În primul rând, acordul protejează cetățenii și drepturile lor, evitând perturbări semnificative pentru lucrători sau cei care călătoresc, de la comunitatea de pescari, până la mediul de afaceri. În al doilea rând, acesta protejează interesele europene și păstrează integritatea pieței unice europene. Garantează condiții de concurență echitabilă și solide pe care acest Parlament le-a considerat întotdeauna prioritare. Asigură protecție în toate domeniile, de la drepturile sociale și de muncă, la protecția mediului, la transparență fiscală și ajutoare de stat. În al treilea rând, acord cuprinde un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilor și posibilitatea de a lua măsuri de remediere unilaterale, dacă este necesar”, a argumentat Ursula von der Leyen, completând că UE nu își dorește să folosească aceste instrumente punitive, dar nu va ezita să facă uz de ele dacă va fi necesar.
”Știm că nu va fi întotdeauna ușor și că ne așteaptă multă vigilență, diligență și muncă grea. Dar, deși votul de astăzi reprezintă, în mod evident un sfârșit, acesta este, în egală măsură și începutul unui nou capitol”, a mai spus președința Comisiei Europene.
În finalul discursului său, aceasta l-a citat pe marele poet englez, William Wordsworth, pentru a sublinia deschiderea unui nou capital. ”Să învățăm din trecut pentru a profita de prezent și din prezent pentru a trăi mai bine în viitor”, a conchis oficialul european.
Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord comercial și de securitate la 24 decembrie 2020, după nouă luni de negocieri intense. Bruxelles-ul a încheiat astfel prima înțelegere comercială și de securitate cu un stat care a decis să desprindă de blocul comunitar, după o apartenență de aproape jumătate de secol, deschizând așadar ușa unei noi relații ”a vechilor prieteni”.
La finalul acestei călătorii de peste patru ani care a cunoscut schimbări de președinți de Comisie Europeană, de premieri britanici, de termene limită, de linii roșii, de argumente privind impactul Brexitului asupra Uniunii Europeane sau Regatului Unit, Parlamentul European va scrie epilogul primei declanșări a Articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană.