Connect with us

CHINA

Ursula von der Leyen pune accentul pe reducerea riscurilor economice în retrasarea strategiei UE de relaționare cu China

Published

on

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat marți, 18 aprilie, membrilor Parlamentului European de la Strasbourg cu privire la strategia blocului european în raport cu China, după luni de dezbateri tot mai intense cu privire la modul în care UE trebuie să facă față unui Beijing din ce în ce mai puternic pe plan global. 

Aceasta a arătat că „decuplarea nu este viabilă, dezirabilă sau chiar practică pentru Europa”, având în vedere statutul internațional și economic al Chinei, „precum și propriile noastre interese”, fiind, însă „clar că Europa trebuie să depună eforturi pentru a reduce riscul în unele părți importante și sensibile ale relației noastre”.

von der Leyen a subliniat necesitatea ca UE să își definească „propria abordare europeană distinctă” pentru a trata cu China, „care să ne lase, de asemenea, spațiu pentru a coopera și cu alți parteneri”. În acest sens, șefa Comisiei Europene a arătat că „punctul de plecare pentru aceasta este necesitatea de a avea o imagine comună și foarte clară a riscurilor și oportunităților din relaționarea noastră cu China. Iar acest lucru înseamnă să recunoaștem – dar și să spunem clar – că acțiunile Partidului Comunist Chinez au ajuns acum la nivelul ambițiilor sale declarate și a înăspririi poziției strategice generale a Chinei din ultimii ani”.

„China a întors acum pagina erei reformei și deschiderii și se îndreaptă spre o nouă eră de securitate și control”, a adăugat aceasta pentru deputații europeni.

Discursul din plenul Parlamentului European vine la scurt timp după ce aceasta s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron în recentă vizită de stat din perioada 5-7 aprilie, la Beijing. În timpul călătoriei, von der Leyen l-a avertizat pe președintele chinez Xi Jinping să nu sprijine războiul Rusiei din Ucraina prin furnizarea de arme Moscovei, o astfel de acțiune reprezentând o încălcare a normelor de drept internațional.

Liderii europeni au cerut ajutorul lui Xi pentru a pune capăt războiului, dar nu văd Beijingul ca pe un mediator cheie, având în vedere parteneriatul „fără limite” pe care îl are cu Moscova.

UE este, de asemenea, îngrijorată de o escaladare militară în strâmtoarea Taiwan. Beijingul consideră Taiwanul guvernat independent ca fiind o provincie chineză și a promis că îl va reunifica cu partea continentală, chiar și prin folosirea forței dacă este necesar.

China a lansat exerciții militare în jurul insulei democratice imediat după plecarea lui von der Leyen și Macron, în urma unei întâlniri între președintele taiwanez Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, în California.

Von der Leyen a declarat marți că „politica UE privind o singură Chină este de lungă durată”.

„Am solicitat în mod constant pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan și ne opunem cu fermitate oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului, în special prin utilizarea forței.”

Reducerea riscurilor economice, cheie în abordarea viitoare privind China

Șefa Comisiei Europene a mai arătat că relația comercială dintre UE și China este din ce în ce mai dezechilibrată. În timp ce ambele părți fac schimburi comerciale de bunuri și servicii în valoare de peste 2,3 miliarde de euro în fiecare zi, China se bucură de un excedent uriaș, în timp ce deficitul comercial al UE a crescut de peste trei ori în ultimul deceniu. În acest sens, von der Leyen a subliniat intenția Bruxelles-ului de a egaliza condițiile de concurență pe piață.

„Există o nevoie urgentă de a reechilibra relația noastră pe baza transparenței, predictibilității și reciprocității. Ceea ce ne dorim este ca China să respecte condițiile de concurență echitabile în ceea ce privește accesul companiilor noastre pe piața chineză, să respecte transparența în ceea ce privește subvențiile, să respecte proprietatea intelectuală. Și, dincolo de aceasta, știm, de asemenea, că există unele domenii în care comerțul și investițiile prezintă riscuri pentru securitatea noastră economică și națională, în special în contextul fuziunii explicite dintre sectorul militar și cel comercial al Chinei. Acesta este motivul pentru care partea centrală a viitoarei noastre strategii privind China trebuie să fie reducerea riscurilor economice”, a declarat președinta Executivului european.

Deși există diferențe de abordare între guvernele naționale individuale, în funcție de dependența lor economică față de China, la nivelul UE, Beijingul a fost considerat în ultimii ani „un partener, un concurent și un rival sistemic”. Acest lucru a dus la o intensificare a eforturilor UE de a asigura condiții de concurență echitabile în ceea ce privește legăturile de afaceri și de investiții, precum și de a reduce dependența blocului de China pentru resurse esențiale.

În acest sens, von der Leyen a menționat patru domenii-cheie la care statele membre și instituțiile UE ar trebui să lucreze:

  • analiza rezilienței și dependențelor UE cu scopul de a face economia și industria europene mai competitive și mai rezistente.
  • mai buna utilizare a instrumentelor existente de protecție comercială pentru a față preocupărilor legate de securitate și perturbărilor economice.
  • analiza domeniilor în care sunt necesare noi instrumente de protecție a sectoarelor critice, pentru a împiedica scurgerea de tehnologii emergente și sensibile prin investiții în alte țări.
  • cooperarea cu partenerii cu interese comune, fie că este vorba de securitatea economică sau de comerț, în special pentru diversificarea și consolidarea rezilienței lanțurilor de aprovizionare a UE, pentru a reduce propriile vulnerabilități.

În cele din urmă, șefa Comisiei, a îndemnat la o „coordonare strânsă între statele membre și instituțiile UE” pentru a trasa o nouă politică europeană privind China.

„Acum este momentul să ne demonstrăm voința colectivă, este momentul să definim împreună cum arată succesul și să arătăm acea unitate care ne face puternici”, a subliniat Ursula von der Leyen în discursul său. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

Published

on

© Bundeskanzler Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, axată pe tensiunile economice în creștere între cele două părți și pe diferențele de viziune privind războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, informează ABC News.

”Este important ca Beijingul să nu sprijine Rusia în războiul brutal împotriva vecinului său, Ucraina”, a declarat Scholz pentru ziarul Tageszeitung înainte de plecarea sa în China, potrivit Agerpres.

Să nu uităm că Beijingul a refuzat să critice decizia președintelui Putin de a declanșa un război ilegal împotriva Ucrainei și a menținut relațiile comerciale cu Rusia, cele două țări aliniindu-și politica externă, în antiteză cu ordinea internațională bazată pe reguli.

Ce mai lungă vizită oficială pe care Scholz o efectuează de când a preluat atribuțiile de cancelar va fi umbrită de atacul Iranului asupra Israelului și este urmărită pentru a vedea cât de mult va sprijini Germania investigația lansată de Uniunea Europeană asupra subvențiilor acordate de statul chinez producătorilor de vehicule electrice, temă care a devenit controversată, conform Reuters.

Scholz, care este însoțit de o delegație a mediului de afaceri, își va începe vizita în mega-orașul chinez sud-vestic Chongqing. Acesta va călători și în Shanghai și Beijing unde urmează să aibă întâlniri cu președintele Xi Jinping și premierul Li Qiang.

Înainte de această vizită, cancelarul german a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, în legătură cu care oficiali germani au precizat că Beijingul ar putea juca un rol pozitiv în a detensionat escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

China a avut o rol de mediator între Iran și Arabia Saudită, anul trecut. Cu toate acestea, poziția Berlinului față de Beijing a devenit mai critică după războiul din Ucraina.

Anul trecut, Germania a publicat, de asemenea, prima sa strategie privind China, descriind ”practicile neloiale” și riscurile pentru lanțurile de aprovizionare în cazul unui potențial conflict privind Taiwanul și îndemnând la ”reducerea riscurilor”.

În ciuda acestui fapt, China a rămas principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv în 2023, cu 254,1 miliarde de euro (271 miliarde de dolari) în bunuri și servicii schimbate între cele două părți, puțin mai mult decât ceea ce Germania a tranzacționat cu SUA.

Continue Reading

CHINA

Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© Janet Yellen/ Twitter

Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis luni un avertisment companiilor din China să nu exporte în Rusia produse care ar putea fi folosite pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Am subliniat faptul că întreprinderile, inclusiv cele din China, nu trebuie să acorde sprijin material pentru războiul Rusiei şi că se vor confrunta cu consecinţe semnificative dacă o vor face”, a declarat Janet Yellen, la Beijing, la finalul vizitei sale în China, care coincide cu vizita la Beijing a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Toate băncile care transferă bani în Rusia pentru a aproviziona industria de apărare rusă cu produse militare sau de altă natură riscă, de asemenea, să facă obiectul sancţiunilor americane, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au instituit deja o serie de sancţiuni împotriva unor companii chineze din motive legate de Rusia. Washingtonul a sancţionat de asemenea China din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului şi pentru a încetini capacitatea rivalului său de a produce semiconductori foarte avansaţi care ar putea oferi Beijingului un avantaj tehnologic, în special în domeniul militar.

Înalta oficialitate americană a sosit joia trecută în China. În cadrul întâlnirilor sale cu vicepremierul He Lifeng şi cu premierul Li Qiang, unul dintre subiectele principale a vizat capacitatea industrială excedentară a Chinei.

“În timpul convorbirilor, am subliniat din nou că Statele Unite nu caută să se decupleze de China. Cele două economii ale noastre sunt profund integrate, iar o separare totală ar fi dezastruoasă pentru ambele noastre economii”, subliniază şefa Trezoreriei americane într-un comunicat. Dar Yellen s-a arătat îngrijorată de unele aspecte ale economiei chineze care au “efecte negative asupra SUA şi a lumii”.

Deficitul comercial al SUA cu China a ajuns la aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut, dat fiind faptul că a importat mult mai multe bunuri din China decât a exportat în această ţară.

Continue Reading

CHINA

Într-o discuție telefonică, Joe Biden i-a transmis lui Xi Jinping ”îngrijorările față de sprijinul acordat de China bazei industriale de apărare a Rusiei și față de impactul său asupra securității europene și transatlantice”

Published

on

© The White House

Președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică ”sinceră și constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după întâlnirea pe care au avut-o în luna noiembrie a anului trecut,  cei doi trecând în revistă ”progresele înregistrate în ceea ce privește chestiunile-cheie discutate la summitul de la Woodside, inclusiv cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari în curs de desfășurare, discuțiile pentru abordarea riscurilor legate de IA și continuarea eforturilor privind schimbările climatice și schimburile interumane”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președintele Biden ”a accentuat importanța de a menține pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwanului și statul de drept și libertatea de navigare în Marea Chinei de Sud”.

De asemenea, liderul american și-a exprimat ”îngrijorările  cu privire la sprijinul acordat de China bazei industriale de apărare a Rusiei și la impactul acesteia asupra securității europene și transatlantice și a subliniat angajamentul permanent al Statelor Unite față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”.

În egală măsură, președintele Biden ”și-a exprimat în continuare îngrijorarea cu privire la politicile comerciale neloiale ale Chinei și la practicile economice care nu țin de piață, care dăunează lucrătorilor și familiilor americane”.

Joe Biden ”a subliniat faptul că Statele Unite vor continua să ia măsurile necesare pentru a împiedica utilizarea tehnologiilor americane avansate pentru a submina securitatea națională, fără a limita în mod nejustificat comerțul și investițiile”.

Cei doi lideri ”au salutat eforturile continue de a menține canale deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația prin diplomație la nivel înalt și consultări la nivel de lucru în săptămânile și lunile următoare, inclusiv în timpul vizitelor viitoare ale secretarului Yellen și ale secretarului Blinken”.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli, urmată de cea din 10 ianuarie 2024, între Michael Chase, asistentul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și generalul-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Dovadă a așezării relațiilor pe un făgaș mai detensionat stau mesajele transmise la începutul anului de liderii celor două țări.

Tot la începutul acestui an, șeful diplomației chineze evidenția caracterul imperativ al cooperării între țara sa și Statele Unite, apreciind că această abordare este cea mai corectă pentru cele două națiuni și pentru lume

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA31 mins ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA45 mins ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA2 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA5 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

EVENIMENTE5 hours ago

Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending