Connect with us

ROMÂNIA

Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al apărării. Marcel Ciolacu i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul la MApN

Published

on

© Vasile Dîncu/ Facebook

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat, luni, că a demisionat din funcţie, motivând “imposibilitatea colaborării” cu preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce liderul PSD Marcel Ciolacu i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă, fost ministru al apărării, să preia interimatul acestei poziții.

“În cursul acestei dimineţi, am înaintat prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcţia de ministru al apărării naţionale”, a scris Dîncu, pe pagina sa de Facebook.

 

El a ataşat şi textul demisiei transmise prim-ministrului Nicolae Ciucă, în care invocă “imposibilitatea colaborării” cu preşedintele Klaus Iohannis.

“Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă şi pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcţionarea optimă a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Române. Domnule prim-ministru, vă mulţumesc pentru colaborarea onestă şi deschiderea de care aţi dat dovadă pe tot parcursul activităţii guvernamentale comune şi vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele şi programele Ministerului şi Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, se arată în textul demisiei.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat și el că respectă decizia lui Vasile Dîncu și că îi mulțumește pentru activitatea de ministru.

“Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a declarat Marcel Ciolacu, tot pe Facebook.

 

Pe 8 octombrie, ministrul Vasile Dîncu a afirmat că “singura şansă a păcii” în războiul din Ucraina “poate să fie negocierea cu Rusia”, fapt care i-a atras critici din partea președintelui Klaus Iohannis și a liderului PSD Marcel Ciolacu.

Iohannis a subliniat că poziția oficială a României în ceea ce privește deznodământul războiului declanșat de Rusia în Ucraina este aceea că “doar Ucraina va decide când, cum și ce negociază” și l-a invitat pe Dîncu să mai citească revista presei.

Ciolacu a precizat, în același context, că în calitate de ministru al apărării nu poți emite astfel de declarații fără a te consulta înainte cu premierul.

În ceea ce-l privește, Ciucă a discutat cu Dîncu după revenirea acestuia de la reuniunea miniștrilor apărării din NATO, din perioada 12-13 octombrie, în urma cărora, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, premierul și ministrul au discutat despre importanța calibrării comunicării publice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă: Comunitatea românească din Egipt și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Comunitatea românească din Egipt, dar și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică, un atu și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale, a subliniat

Premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de lucru în Egipt, a avut sâmbătă o întâlnire cu membri ai comunității românești din această țară, dar și cu absolvenții egipteni de studii superioare în România care ”creează o legătură puternică, un atu și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale”.

”Discuțiile cu autoritățile de la Cairo, cu oamenii de afaceri, urmăresc concretizarea de proiecte comune care să aducă beneficii cetățenilor noștri și să contribuie la crearea unor noi oportunități de dezvoltare pentru ambele țări.  M-am bucurat să întâlnesc la Cairo vorbitori și iubitori ai limbii române, cunoscători ai tradițiilor și valorilor noastre. Am dorit să mă asigur că interesele și drepturile comunității românești din Egipt sunt protejate și că își pot afirma identitatea și apartenența la cultura română. I-am încurajat pe cetățenii români care trăiesc, studiază și muncesc în Egipt să se gândească și cum pot contribui la progresul societății românești. Programele adresate diasporei, încurajarea investițiilor, valorificarea fondurilor europene și proiectele de modernizare încadrează România pe calea dezvoltării pe care ne-o dorim toți românii, din țară și din afara granițelor”, a precizat oficialul român într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Citiți și:
Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

Ciucă a amintit că ”țara noastră a reușit anul trecut să atragă importante fonduri europene, investiții străine directe record, la care putem adăuga investițiile de la buget, care au adus în economie 40 de miliarde de euro”.

Premierul a dat asigurări că Guvernul va continua ”ritmul investițiilor, punând accent pe cercetare și inovare, vom transforma digital economia și vom alimenta din plin cu finanțarea necesară companiile cu capital românesc”.

”Astfel, putem asigura siguranță și prosperitate românilor și ne vom bucura de fiecare dată când cei care au ales cândva să le regăsească peste granițe vor alege să revină acasă”, a completat Nicolae Ciucă.

Duminică, premierul are programate convorbiri cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, şi o întrevedere cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, în cadrul căreia vor fi prezentate proiecte în domeniul energiei, informează Agerpres.

De asemenea, cei doi premieri vor participa la Forumul de afaceri Egipt – România, precum şi la ceremonia de semnare a unor Memorandumuri bilaterale de înţelegere.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, sâmbătă, la Cairo, cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, despre relaţiile economice dintre cele două state, solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului – importul de cereale.

Premierul a caracterizat discuţiile ca fiind “excelente”, nu numai la nivel de prim-ministru, ci şi discuţiile tehnice, la nivel de miniştri, precizând că au fost identificate multe oportunităţi de cooperare.

“Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean, informează Agerpres.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

“Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră (…) pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat “competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”.

Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte.

“De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean.

Continue Reading

ROMÂNIA

La 15 ani de Parteneriat Strategic, România și Franța evocă o “prietenie autentică” și “o relație trainică” prin grupul de luptă NATO condus de Franța, sprijinul comun pentru Ucraina și R. Moldova și susținerea aderării României la Schengen

Published

on

© France Diplomatie/ Twitter

Ministerului român al afacerilor externe și Ministerul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze au publicat sâmbătă un comunicat de presă comună cu ocazia aniversării a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic între România și Franța, moment celebrat astăzi, 4 februarie 2023.

Declarația semnată la 4 februarie 2008, la București, de către președinții celor două state, a oferit un nou cadru întărit de cooperare și dezvoltare a relațiilor profunde și îndelungate ce leagă țările noastre și de promovare a valorilor și viziunii comune în plan bilateral, european și internațional.

La 15 ani de la acest moment, salutăm nivelul excelent al relației bilaterale româno-franceze, reafirmat  și cu ocazia întrevederii ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna, cu ocazia vizitei acesteia din urmă la București, la 27 ianuarie. Această relație este deosebit de densă atât din perspectiva dialogului politic, a cooperării economice și sectoriale, cât și a consolidării constante a cooperării noastre în calitate de parteneri în cadrul Uniunii Europene, NATO și al altor formate multilaterale, inclusiv pentru susținerea Francofoniei – format de cooperare globală și un adevărat catalizator al legăturii noastre culturale profunde și al afinității lingvistice, România celebrând anul acesta 30 de ani de la aderarea la Organizația Internațională a Francofoniei.

 

Provocările recente cu care ne confruntăm la nivel regional și global, inclusiv cele generate de agresiunea nejustificată și ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, au permis o nouă confirmare a atașamentului României și Franței pentru valorile fundamentale și o viziune europeană comună și demonstrează solidaritatea noastră constantă în fața celor ce amenință aceste valori.

România şi Franța susțin pe deplin o Uniune Europeană rezilientă și ambițioasă, capabilă să se adapteze la schimbările globale și angajată în reducerea dependențelor strategice, ce acționează coordonat și hotărât în toate domeniile, inclusiv în domeniul securității și al apărării, prin implementarea Busolei Strategice, şi care se bazează pe unitate, solidaritate, coeziune și democrație. Țările noastre rămân angajate în favoarea unui proiect european ambițios, pentru a răspunde cu fermitate provocărilor actuale, în beneficiul cetățenilor noștri.

Contribuția Franței la consolidarea flancului estic al NATO, inclusiv prin asumarea rolului de națiune cadru a Grupului de luptă de pe teritoriul României, cooperarea strânsă și substanțială privind sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova, susținerea fermă și activă a Franței pentru aderarea României la Spațiul Schengen sunt exemple de netăgăduit ale unei prietenii autentice, ale unei relații solide, trainice între doi parteneri strategici veritabili.

Cooperarea noastră strânsă reconfirmă atașamentul comun pentru apărarea întregului spațiu euroatlantic, pentru consolidarea  instituțiilor internaționale din care ambele state fac parte și care garantează securitatea, democrația și libertățile fundamentale.

Parteneriatul nostru strategic se traduce printr-o cooperare bilaterală din ce în ce mai bogată: universitățile noastre, instituțiile noastre culturale, companiile noastre, autoritățile noastre locale, dar și toți cetățenii români stabiliți în Franța și cetățenii francezi stabiliți în România, construiesc zi de zi relațiile dintre cele două țări.

La acest moment aniversar, ne exprimăm angajamentul de a dezvolta pe mai departe acest parteneriat strategic, de a valorifica pe deplin potențialul său, inclusiv în cadru bilateral – politic, economic, sectorial – cât și ca parteneri de încredere în plan european și internațional, în vederea promovării și apărării valorilor ce ne leagă, în beneficiul deplin al cetățenilor celor două țări.

Continue Reading

Facebook

CHINA10 hours ago

Biden îi felicită pe piloții care au doborât “cu succes” balonul chinez. Pentagonul denunță “o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA” din partea Chinei

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Presupus balon de spionaj al Chinei deasupra SUA: Forțele americane au doborât dirijabilul chinez în apele Oceanului Atlantic

U.E.12 hours ago

Portugalia va transfera tancuri de luptă Ucrainei și colaborează cu Germania pentru a le preda în stare operațională posibil la finele lunii martie

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Comunitatea românească din Egipt și absolvenții egipteni de studii superioare în România creează o legătură puternică și o promisiune pentru viitorul relațiilor noastre bilaterale

SUA14 hours ago

Franța și Germania cer ”transparență” din partea SUA în privința subvențiilor pentru tehnologii verzi. Miniștrii Bruno Le Maire și Robert Habeck vor merge la Washington pentru a discuta despre ”cooperarea între aliați”

U.E.14 hours ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

RUSIA15 hours ago

SUA vor folosi fonduri confiscate de la un oligarh rus pentru a sprijini Ucraina

SUA16 hours ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, care include rachete care dublează raza de acțiune

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Conferința de Securitate de la München: 45 de lideri mondiali, liderii UE, NATO și ONU și o delegație americană care cuprinde o treime din Senatul SUA se reunesc la aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina

AGRICULTURĂ18 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre creșterea exporturilor de cereale către Egipt, România fiind “unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”

U.E.14 hours ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE3 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

NATO1 week ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.1 week ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO1 week ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

Team2Share

Trending