Viceprim-ministrul Ana Birchall, la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare OSCE: Organizarea Sesiunii Anuale din anul 2021 a AP a OSCE la București, un succes al diplomației românești

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a participat, joi şi vineri, la lucrările Reuniunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), desfăşurată la Viena, potrivit unui comunicat postat pe site-ul viceprim-ministrului. 

Foto: Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ana Birchall si Thomas Greminger, Secretar General al OSCE || www.anabirchall.ro

“La propunerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis organizarea la Bucureşti a Sesiunii Anuale a AP OSCE din anul 2021. Este un succes al diplomaţiei româneşti şi, în special, o reuşită a diplomaţiei parlamentare, ultimul eveniment de o asemenea anvergură fiind organizat în România în anul 2000“, a susţinut vicepremierul, în cadrul reuniunii.

Foto: Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall si președintele AP OSCE, George Tsereteli || www.anabirchall.ro

În marja participării la lucrările reuniunii, vicepremierul Ana Birchall a avut întrevederi cu şeful delegaţiei SUA, senatorul Richard Hudson, cu care a discutat despre aprofundarea dialogului româno-american pe teme de interes comun, cu preşedintele AP OSCE, George Tsereteli, cu secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, cu membrii Comisiei ad-hoc pentru combaterea terorismului din cadrul AP OSCE şi cu oficiali ai OSCE.

Printre subiectele dezbătute în cadrul întrevederii cu oficialii OSCE s-au numărat securitate și lupta împotriva terorismului, contribuția României la asigurarea securității în regiune, securitatea cibernetică și combaterea știrilor false.

Preşedintele AP OSCE, George Tsereteli, “a apreciat în cadrul întrevederii susţinerea conducerii celor două Camere ale Parlamentului României pentru organizarea Sesiunii Anuale din 2021 la Bucureşti şi a manifestat disponibilitatea pentru continuarea dialogului foarte strâns la nivelul celor doua instituţii”, conform sursei citată anterior.

Ultima Sesiune Anuală a AP OSCE a fost găzduită de România în anul 2000. La reuniune participă delegaţii parlamentare din partea celor 57 de state participante la AP OSCE, iar dezbaterile se desfăşoară, de regulă, pe durata a până la cinci zile, în prima decadă a lunii iulie.

Ana Birchall a fost preşedintele delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentara a OSCE în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, membră în Comisia ad-hoc pentru combaterea terorismului a AP OSCE şi membră în Comisia Generală a AP OSCE pentru afaceri politice şi securitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.