Connect with us

COMISIA EUROPEANA

VIDEO Cum vrea Comisia Europeană să contracareze radicalizarea teroristă și ideologică

Published

on

La mai bine de zece luni de la atentatele teroriste de la Paris, Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene își prezintă instrumentele prin care urmărește să lupte împotriva radicalizării, de orice fel (inclusiv teroristă și ideologică).

Prin urmare, prevenirea atacurilor teroriste, stoparea acestora dar şi recrutarea sunt toate priorităţile Uniunii, aşa cum a fost precizat şi în cadrul Strategiei de securitate internă. În acest sens, în viziunea Comisiei Europene, prezentată de CaleaEuropeana.ro radicalizarea este un fenomen complex în care oamenii adoptă ideologii radicale care i-ar putea conduce la comiterea de acte teroriste.

Respingerea ideologiei teroriste

Radicalizarea teroristă şi recrutarea nu sunt interconectate cu o anumită convingere sau cu o ideologie politică, acest lucru putând fi demonstrat prin faptul că, de-a lungul timpului, deşi Europa s-a confruntat cu numeroase acte teroriste, acestea au fost realizate în mod diferit. Este totuşi important de precizat că marea majoritate a europenilor, indiferent de convingerile politice, respinge ideologia teroristă. Chiar şi în cadrul micului procent din populaţie care împărtăşeşte această viziune, doar puţine persoane sfârşesc prin a comite atacuri. Aşadar, prevenirea radicalizării şi recrutării vor da rezultate numai prin respectarea drepturilor omului dar şi prin promovarea dialogului intercultural şi prin lupta împotriva discriminării de orice fel.

European Agenda on SecurityTackling #radicalisation head-on is a key priority in the fight against terrorism. Our European Agenda on Security made this very clear. This is a challenge that goes beyond national borders.Targeting online radicalisation, an Internet Forum with important industry players will be launched later this year to strengthen our collective response.More information about our fight to stop terrorist radicalisation and recruitment: http://europa.eu/!kR33qc

Posted by European Commission on Monday, October 19, 2015

Reţeaua de conştientizare a radicalizării din cadrul Uniunii Europene

Prin intermediul Strategiei de securitate în acţiune, Comisia promovează împuternicirea comunităţilor şi a grupurilor ce sunt angajate în prevenirea radicalizării teroriste şi a recrutării, fiind astfel întemeiată Reţeaua de conştientizare a radicalizării (RAN), ce conectează grupurile special constituite în acest scop cu persoane implicate în combaterea radicalizării de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. În acest sens cercetători, lideri religioşi, muncitori sociali, lideri politici tineri, poliţişti, dar şi alte persoane implicate în comunităţile vulnerabile încearcă să răspândească idei şi cele mai bune practici, în marea lor majoritate legate de provocările teroriste şi de recrutare. Aceste persoane pot stimula conştientizarea asupra radicalizării şi, de asemnea, pot încuraja credibilizarea opiniilor liderilor în scopul răspândirii mesajelor ce oferă alternative la atacurile teroriste.

Citiți și Giganții industriei IT americane luptă alături de Comisia Europeană împotriva radicalizării teroriste: UE va lansa un forum anti-extremism

Totodată, Comisia Europeană a anunțat că va lansa în decembrie 2015 un forum care să aducă împreună companii de internet, poliție și alte agenții de aplicare a legii pentru a combate extremismul online. Decizia vine după ce gradul de alarmare în Europa privind utilizarea social-media ca un instrument de recrutare a crescut.

Standardele comune ale Uniunii Europene

Începând cu anul 2005, munca de teren a fost ghidată de către Strategia europeană pentru combaterea radicalizării şi recrutării. Concomitent cu recunoaşterea autorităţii statelor membre drept furnizoare ale securităţii, strategia conţine standarde comune şi măsuri care au scopul de a preveni radicalizarea teroristă şi recrutarea şi cuprinde trei mari componente: destrămarea reţelelor şi activităţilor care conduc persoanele la comiterea de acte teroriste; asigurarea unei unităţi şi continuităţi a opiniilor împotriva extremismului; promovarea justiţiei, securităţii, democraţiei şi oportunităţilor pentru toţi cetăţenii.

Studii şi cercetare

Comisia a încurajat cercetările şi studiile pentru a ajuta la mai buna înţelegere a procesului radicalizării, influenţarea factorilor cheie, a ideologiilor şi a mecanismelor de recrutare. A fost înfiinţată, de asemenea, Reţeaua europeană de experţi ai radicalizării cu scopul de a asigura cadrul necesar discutării acestui fenomen şi pentru a asigura asistenţă atât la nivel european, dar şi naţional pentru o mai eficientă expertiză, identificare şi schimb de bune practici în domeniul prevenţiei.

Totodată, Comisia a contribuit la studierea metodelor pentru propagarea diseminării şi propagandei teroriste prin intermediul internetului. Aceste acţiuni au fost completate prin intermediul promovării parteneriatelor publice şi private şi dialogului dintre autorităţile aplicatoare ale legilor şi furnizorii de internet.

În cadrul Programului de prevenţie şi luptă împotriva infracţiunilor, Comisia a asigurat suportul necesar atât actorilor guvernamentali, cât şi celor non-guvernamentali pentru a dezvolta o cooperare europeană mai vastă pentru preîntâmpinarea provocărilor şi sporirea rezistenţei comunităţilor împotriva radicalizării.

Material realizat de Violeta Dan, stagiar CaleaEuropeana.ro

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Majestatea Sa Regele Spaniei a inaugurat dialogului politic de la Madrid+10 privind prevenirea și combaterea extremismului violent | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen, mesaj pentru cetățenii europeni: ”Europa stă acum în picioare. Solidaritatea este contagioasă și este în centrul Uniunii noastre”

Published

on

© European Parliament

Ultimele săptămâni au pus la grea încercare liderii instituțiilor europene pentru a veni cu un răspuns rapid în vederea atenuării crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Cu un start greu, într-o situație fără precedent, Europa a fost inițial orbită de un inamic necunoscut și de o criză de proporții și viteză fără precedent.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a scris un editorial dedicat cetățenilor Europei pentru a înțelege demersurile luate în ultima lună de liderii europeni, dar și pentru a insufla încredere și a cere continuitatea solidarității europene. 

”Europa stă acum în picioare. Această solidaritate este contagioasă și este în centrul Uniunii noastre. Datorită acestui impuls, Europa cea adevărată a revenit”, a scris președinta Executivului European.

Ursula von der Leyen explică tot ce au realizat instituțiile europene în ultimele săptămâni ca să atenueze criza din fiecare stat membru care este afectat de pandemie: Regulile pentru oferirea ajutoarelor de stat au devenit mai flexibile ca niciodată. Regulile bugetare sunt mai relaxate pentru a permite cheltuielilor naționale și ale UE să se deplaseze rapid. 

”Acest lucru a ajutat instituțiile UE și statele membre să ridice 2,8 trilioane de euro pentru a lupta împotriva crizei – cel mai puternic răspuns oriunde în lume.”

Săptămâna aceasta a fost propusă o nouă schemă numită SURE pentru a ne asigura că oamenii își pot păstra locurile de muncă și veniturile lor, precum și pentru a ne asigura că întreprinderile pot rămâne la plutire în timp ce hibernăm.

Schema va oferi 100 de miliarde de euro pentru a ajuta guvernele și să sprijine companiile și angajații independenți. 

Și pentru a intensifica salvarea de vieți, banii rămași în bugetul acestui an au fost transformați într-un instrument de urgență pentru a ajuta securizarea echipamentelor medicale vitale și pentru a îmbunătăți testarea: ”Acest lucru reflectă faptul că în această criză nu pot exista jumătăți de măsură.”

”Miliarde și trilioane cheltuite astăzi pentru a preveni un dezastru mai mare reprezintă o investiție în protecția noastră viitoare și vor lega generațiile”.

Acesta este motivul pentru care banii din bugetul nostru următor trebuie investiți într-un mod inteligent și durabil. Acesta trebuie să contribuie la păstrarea a ceea ce ne este drag și să reînnoiască sentimentul de apartenență dintre națiunile Europei.

Și în mod crucial trebuie să investim strategic în viitorul nostru, de exemplu în cercetare inovatoare, pentru infrastructura digitală, pentru energie curată, pentru o economie circulară inteligentă, pentru sistemele de transport ale viitorului. Un plan Marshall de această natură va ajuta la construirea unei Europe mai moderne, durabile și mai rezistente.

”Și acest efort enorm, această nouă Europă, va avea nevoie de un lucru mai mult decât de oricare altul: Oamenii Europei trebuie să își dorească un viitor comun în care să ne sprijinim unul pentru celălalt.”

Viitorul Europei înseamnă medicii polonezi care pleacă în Italia să își ajute colegii în nevoie. Cehii trimit 10.000 de măști în Spania și în alte părți. Avioanele care transportă pacienți din Nordul Italiei spre Estul Germaniei sau trenurile care duc oamenii peste granițe pentru a fi tratați în paturi de terapie intensivă gratuită.

Bulgarii sunt cei care trimit echipamente de protecție austriecilor și austriecii care trimit măști în Italia. Este primul stoc comun european de echipamente medicale, sau aparatele respiratorii și kiturile de testare achiziționate împreună de aproape fiecare țară, din România în Portugalia, care trebuie trimise în Spania, Italia și în alte părți.

Citiți și:Parlamentul European: Zece lucruri pe care le face Uniunea Europeană pentru a lupta împotriva coronavirusului și pentru solidaritatea între europeni

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Scrisoare comună: Franța, Italia, Spania și Germania îi solicită comisarului european, Adina Vălean, sprijin suplimentar în sectorul transportului aerian și terestru 

Published

on

©audiovisual.ec.europa.eu

Secretarul de stat francez pentru transport Jean-Baptiste Djebbari a trimis comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, o scrisoare semnată de Franța, Germania, Italia și Spania, prin care i se solicită garanția unei bune funcționări a sistemului de transport și sprijin suplimentar, în contextul crizei provacate de COVID-19. 

“Împreună cu omologii mei german, italian şi spaniol, cer Comisiei Europene să îşi dubleze eforturile pentru: garantarea continuităţii fluxului de mărfuri, protejarea companiilor noastre, în special în sectorul aviaţiei (şi) mobilizarea finanţărilor europene pentru operatorii transportului feroviar de marfă”, a scris pe Twitter Djebbari.


Sectorul transportului, ca toate celelalte sectoare ale economiei europene, este grav afectat pe fondul pandemiei de COVID-19.

Însă, Executivul European a luat deja măsuri pentru a atenua efectele crizei actuale. Astfel, au fost create ”culoare verzi” pentru ca transportul de echipamente medicale și alimente esențiale să nu fie afectat în această perioadă. Adina Vălean a solicitat acest lucru la scurt timp după ce mai multe state membre au începus să își închidă granițele în contextul pandemiei.

De asemenea, Comisia Europeană a venit în ajutorul companiilor aeriene. Parlamentul Europea și Consiliului Uniunii Europene au votat pentru amendamentul Comisiei Europene care doreșe suspendarea până la 24 octombrie 2020 cerințele privind sloturile aeroportuare care obligă companiile aeriene să utilizeze cel puțin 80% din sloturile care le-au fost alocate pentru decolare și aterizare pentru a le putea păstra în anul următor.

Derogarea adoptată de Consiliu  este menită să ajute transportatorii aerieni să facă față scăderii drastice a traficului aerian cauzate de criza provocată de coronavirus.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Pe fondul pandemiei, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții susțin agricultura cu 700 de milioane de euro în cadrul Planului de investiții pentru Europa

Published

on

© European Union, 2017

Joi, 2 aprilie 2020, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat lansarea unei noi inițiative de finanțare care își propune să deblocheze investiții de aproape 1,6 miliarde de euro în sectorul agriculturii și bioeconomiei, se arată în comunicatul oficial.

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții aprobă o finanțare de 700 de milioane de euro în cadrul Planului de investiții pentru Europa pe fondul pandemiei, mai informează Executivul European.

Finanțarea își propune să sprijine companiile private care funcționează de-a lungul lanțurilor valorice de producție și prelucrare a alimentelor, a materialelor biologice și a bioenergiei. Programul va contribui la menținerea și crearea de locuri de muncă în zonele rurale și, prin urmare, va promova dezvoltarea rurală și integrarea teritorială în întreaga UE. Programul este o continuare a primului împrumut de 400 de milioane de euro pentru agricultură și bioeconomie, lansat în 2018 și angajat aproape în întregime.

Comisarul Wojciechowski a declarat: „Pandemia de coronavirus ne afectează pe fiecare dintre noi și absolut fiecare sector. În acest context dramatic, salut acest al doilea pas în strategia BEI de a finanța, în cadrul Planului de Investiții, măsuri de implementare a unui plan de sprijin pentru sectorul agroalimentar. Sunt ferm convins că va fi un instrument foarte important și util care va ajuta sectorul să rămână robust și rezistent pentru a depăși criza.” 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending