VIDEO INTERVIU. Gabriela Mara, singurul consilier român din Bruxelles: Reprezint interesele românilor de aici și îi pot ajuta cu informații

Gabriela Mara, singurul consilier local român la Bruxelles, a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că reprezintă cu mândrie interesele numeroasei comunități de români din capitala Belgiei și locația mai multor instituții europene, dar și că îi ajută cu toate informațiile necesare stabilirii în Bruxelles.

 

Dan Cărbunaru: Bună ziua, ne aflăm în Parlamentul European unde are loc o conferință dedicată întreprinderilor românești și oportunităților de finanțare pe care UE le aduce. Astăzi discutăm cu singurul consilier local din Bruxelles, doamna Gabriela Mara, reprezentant al PSD.

Gabriela Mara: Bună ziua, mă numesc Gabriela Mara și lucrez la Comisia Europeană, la agenția executivă pentru IMM-uri pentru programul instrument IMM. În timpul liber fac și politică, fiind deja aleasă consilier local în cadrul comunei Saint-Josse din Bruxelles din 2012, fiind prima oară când românii au putut pentru prima dată să voteze și să candideze la alegerile locale din Belgia.

D.C: Înainte de a vă întreba dacă veți candida din nou și ce șanse au românii care sunt din ce în ce mai numeroși în Belgia și în Bruxelles în special, aș dori să ne spuneți ce ați reușit să faceți pentru a reprezenta la nivel local și interesele cetățenilor români?

G.M: Am avut foarte multe proiecte pentru comunitatea românească, am încercat să promovez cultura și tradițiile și imaginea frumoasă a românilor și a României aici în Belgia. Cel mai frumos proiect al meu este un festival dedicat tradițiilor românești pe care îl organizez în fiecare an. Chiar în acest weekend a ajuns la cea de-a cincea ediție și a fost un succes după cum mi s-a spus. Sunt mândră de acest lucru. Întotdeauna când au fost organizate manifestații culturale cu celelalte comunități am fost în contact cu asociațiile românești și am încercat să avem și prezența României la toate acestea. Am inițiat un acord de cooperare cu sectorul 5 din București, un acord pe care comuna Saint-Josse l-a semnat în București în luna martie a acestui an.

D.C: Elementul de identitate este important pentru cei plecați de acasă, dar sunt și multe lucruri practice. Cât de mare e nevoia de ajutor a celor care vin sau decid să se stabilească la Bruxelles și ce puteți face dumneavoastră pentru ei din poziția de consilier.

G.M: Da, este o întrebare importantă. Având această funcție de consilier local, pot să le reprezint foarte bine interesele și pot să îi ajut cu informații utile de care au nevoie. De cele mai multe ori nu știu exact unde să găsească informația și nu știu ce trebuie să facă. Au foarte multe probleme, unele legate de limbă, dar și de faptul că aici administrațiile funcționează diefrit. Am fost în contact cu oamenii și am încercat să găsim soluții împreună.

D.C: Cât de mulți români se află la Bruxelles?

G.M: Probabil sunt în jur de 50.000 de români. În comunca Saint-Josse fiind comuna cea mai mică, sunt în jur de 1.500 înregistrați.

D.C: Care sunt principalele lor ocupații? Sunt în instituțiile europene sau în zona privată?

G.M: Sunt în toate domeniile, cu preponderență în construcții și menaj, foarte mulți studenți și cei care lucrează în instituțiile europene, în toată zona de lobby și celelalte instituții și firme și asociații care lucrează pe lângă asociațiile europene.

D.C: Care sunt cele mai dese solicitări sau dorințe pe care vi le transmit românii în calitatea dumneavoastră de consilier local?

G.M: Cele mai multe sunt problemele lor în legătură cu înregistrarea la comună, cu accesul la școli, cu acte, traduceri, chestiuni legate de locul de muncă, acesta fiind un aspect important pentru că nu știu exact unde să se ducă sau care sunt instituțiile care îi pot ajuta.

D.C: Cum vă pot contacta românii care doresc să afle informații sau să vă adreseze o solicitare de sprijin?

G.M: Am un cont pe Facebook, sunt ușor accesibilă. Numărul meu apare public și pe site-ul comunei, dar și adresa de email.

D.C: Veți candida pentru un nou mandat? Sunt alegeri la sfârșitul acestui an.

G.M: Da, vreau să candidez din nou, listele nu sunt încă oficiale însă mi-am depus candidatura și eu sper să fiu pe aceste liste. Sunt mândră că sunt din ce în ce mai mulți români candidați și în celelalte comune.

D.C: Suntem acum în PE, ne-ați promis că într-una dintre zilele dumneavoastră de lucru ne veți permite să fim alături de dumneavoastră și la Consiliul Local. Astăzi în Parlament sunteți epntru a le vorbi românilor despre banii dați pentru oamenii de afaceri.  Cu ce mesaje ați venit pentru ei?

G.M: Vorbeam înainte despre accesul la informație care este foarte important. Am venit să le dau informația corectă deoarece cred că acest instrument nu este foarte popular în România uitându-ne la statistici, sunt foarte puține aplicații din România pentru IMM-uri și am venit să îi încurajez să aplice pentru că aplicația se face direct la Comisia Europeană și este una foarte ușoară și este păcat să nu putem profita de acești bani, care sunt pentru toate IMM-urile din toată Europa.

D.C: Câți bani sunt pentru aceste proiecte?

G.M: Sunt două faze diferite, prima e de 50.000 de euro, cea de-a doua între 0,5 și 2,5 milioane de euro pentru un proiect.

D.C: Vom urmări și noi pe Calea Europeană cum se vor desfășura aceste programe.

G.M: Vă mulțumesc și sper să ne reîntâlnim și cu alte ocazii.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.