Connect with us

INTERVIURI

VIDEO INTERVIU. Gabriela Mara, singurul consilier român din Bruxelles: Reprezint interesele românilor de aici și îi pot ajuta cu informații

Published

on

Gabriela Mara, singurul consilier local român la Bruxelles, a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că reprezintă cu mândrie interesele numeroasei comunități de români din capitala Belgiei și locația mai multor instituții europene, dar și că îi ajută cu toate informațiile necesare stabilirii în Bruxelles.

 

Dan Cărbunaru: Bună ziua, ne aflăm în Parlamentul European unde are loc o conferință dedicată întreprinderilor românești și oportunităților de finanțare pe care UE le aduce. Astăzi discutăm cu singurul consilier local din Bruxelles, doamna Gabriela Mara, reprezentant al PSD.

Gabriela Mara: Bună ziua, mă numesc Gabriela Mara și lucrez la Comisia Europeană, la agenția executivă pentru IMM-uri pentru programul instrument IMM. În timpul liber fac și politică, fiind deja aleasă consilier local în cadrul comunei Saint-Josse din Bruxelles din 2012, fiind prima oară când românii au putut pentru prima dată să voteze și să candideze la alegerile locale din Belgia.

D.C: Înainte de a vă întreba dacă veți candida din nou și ce șanse au românii care sunt din ce în ce mai numeroși în Belgia și în Bruxelles în special, aș dori să ne spuneți ce ați reușit să faceți pentru a reprezenta la nivel local și interesele cetățenilor români?

G.M: Am avut foarte multe proiecte pentru comunitatea românească, am încercat să promovez cultura și tradițiile și imaginea frumoasă a românilor și a României aici în Belgia. Cel mai frumos proiect al meu este un festival dedicat tradițiilor românești pe care îl organizez în fiecare an. Chiar în acest weekend a ajuns la cea de-a cincea ediție și a fost un succes după cum mi s-a spus. Sunt mândră de acest lucru. Întotdeauna când au fost organizate manifestații culturale cu celelalte comunități am fost în contact cu asociațiile românești și am încercat să avem și prezența României la toate acestea. Am inițiat un acord de cooperare cu sectorul 5 din București, un acord pe care comuna Saint-Josse l-a semnat în București în luna martie a acestui an.

D.C: Elementul de identitate este important pentru cei plecați de acasă, dar sunt și multe lucruri practice. Cât de mare e nevoia de ajutor a celor care vin sau decid să se stabilească la Bruxelles și ce puteți face dumneavoastră pentru ei din poziția de consilier.

G.M: Da, este o întrebare importantă. Având această funcție de consilier local, pot să le reprezint foarte bine interesele și pot să îi ajut cu informații utile de care au nevoie. De cele mai multe ori nu știu exact unde să găsească informația și nu știu ce trebuie să facă. Au foarte multe probleme, unele legate de limbă, dar și de faptul că aici administrațiile funcționează diefrit. Am fost în contact cu oamenii și am încercat să găsim soluții împreună.

D.C: Cât de mulți români se află la Bruxelles?

G.M: Probabil sunt în jur de 50.000 de români. În comunca Saint-Josse fiind comuna cea mai mică, sunt în jur de 1.500 înregistrați.

D.C: Care sunt principalele lor ocupații? Sunt în instituțiile europene sau în zona privată?

G.M: Sunt în toate domeniile, cu preponderență în construcții și menaj, foarte mulți studenți și cei care lucrează în instituțiile europene, în toată zona de lobby și celelalte instituții și firme și asociații care lucrează pe lângă asociațiile europene.

D.C: Care sunt cele mai dese solicitări sau dorințe pe care vi le transmit românii în calitatea dumneavoastră de consilier local?

G.M: Cele mai multe sunt problemele lor în legătură cu înregistrarea la comună, cu accesul la școli, cu acte, traduceri, chestiuni legate de locul de muncă, acesta fiind un aspect important pentru că nu știu exact unde să se ducă sau care sunt instituțiile care îi pot ajuta.

D.C: Cum vă pot contacta românii care doresc să afle informații sau să vă adreseze o solicitare de sprijin?

G.M: Am un cont pe Facebook, sunt ușor accesibilă. Numărul meu apare public și pe site-ul comunei, dar și adresa de email.

D.C: Veți candida pentru un nou mandat? Sunt alegeri la sfârșitul acestui an.

G.M: Da, vreau să candidez din nou, listele nu sunt încă oficiale însă mi-am depus candidatura și eu sper să fiu pe aceste liste. Sunt mândră că sunt din ce în ce mai mulți români candidați și în celelalte comune.

D.C: Suntem acum în PE, ne-ați promis că într-una dintre zilele dumneavoastră de lucru ne veți permite să fim alături de dumneavoastră și la Consiliul Local. Astăzi în Parlament sunteți epntru a le vorbi românilor despre banii dați pentru oamenii de afaceri.  Cu ce mesaje ați venit pentru ei?

G.M: Vorbeam înainte despre accesul la informație care este foarte important. Am venit să le dau informația corectă deoarece cred că acest instrument nu este foarte popular în România uitându-ne la statistici, sunt foarte puține aplicații din România pentru IMM-uri și am venit să îi încurajez să aplice pentru că aplicația se face direct la Comisia Europeană și este una foarte ușoară și este păcat să nu putem profita de acești bani, care sunt pentru toate IMM-urile din toată Europa.

D.C: Câți bani sunt pentru aceste proiecte?

G.M: Sunt două faze diferite, prima e de 50.000 de euro, cea de-a doua între 0,5 și 2,5 milioane de euro pentru un proiect.

D.C: Vom urmări și noi pe Calea Europeană cum se vor desfășura aceste programe.

G.M: Vă mulțumesc și sper să ne reîntâlnim și cu alte ocazii.

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Preda

INTERVIU Europarlamentarul Cristian Preda: Problema corupției este un obstacol serios pentru Bosnia și Herțegovina în calea dobândirii statutului de candidat în UE

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate  teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul EuropeiProtecție CivilăAcordul de liber schimb dintre UE și SingaporeInvestiții RegionaleAnalizarea atentă a investițiilor străineMicșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euroCombaterea percepției negative la adresa comunității rome.

Europarlamentarul Cristian Preda, raportor din 2014 pentru procesul de integrare a Bosniei și Herțegovina în UE, a declarat în interviul acordat redacției Calea Europeană, aspecte importante despre dezbaterea din plenul Parlamentului European și pașii pe care trebuie să îi urmeze Bosnia și Herțegovina ca să dobândească statutul de candidat în UE.

Raportul Bosniei și Herțegovina a fost dezbătut în plen pe 12 februarie din motive de îngrijoare din partea deputațiilor europeni. Îngrijorările s-au referit la încetinirea semnificativă a adoptării reformelor UE, la lipsa de progres în ceea ce privește libertatea presei, dar mai ales funcționarea deficitară a instituțiilor democratice, funcționarea lor fiind o condiție prealabilă în avansarea procesului de integrare în UE.


Această dezbatere a fost  o reacție la evaluarea prezentată: ,,Această țară este singura din Balcani care nu are statut de candidat, dar Bosnia și Herțegovina vrea să îi fie recunoscut statutul de posibil candidat, am incercat să ii sprijin prin demersurile pe care le-am făcut aici la Bruxelles, prin vizitele pe care le-am făcut în cele trei puncte principale în țara lor.”, a declarat europarlamentarul.

Europarlamentarul Cristian Preda a reamintit principala problemă cu care se confruntă Bosnia și Herțegovina în aderarea la UE: ,,Le-am spus-o deschis și public, că problema corupției este unul dintre serioasele obstacole în calea reformării Bosniei Herțegovina, care este absolut necesară pentru a deveni un stat membru.”

La dezbaterea raportului Bosniei și Herțegovina a participat și Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, care a avut la rândul lui o intervenție în plen: ,,În urma alegerilor din 7 octombrie 2018 și reamintind concluziile din iunie 2018, Consiliul se așteaptă ca liderii Bosniei și Herțegovinei să se angajeze constructiv în formarea guvernului la toate nivelurile, în interesul tuturor cetățenilor, astfel încât țara să avanseze cu reforme și progrese pe calea europeană. Cererea de aderare a Bosniei și Herțegovinei la UE din februarie 2016 reprezintă un angajament strategic pentru avansarea către aderare în UE.”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Este rolul Guvernului României, care deține președinția Consiliului UE, să obțină consensul guvernelor pentru creșterea fondurilor în viitorul Buget multianual al UE

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate  teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul EuropeiProtecție CivilăAcordul de liber schimb dintre UE și SingaporeInvestiții RegionaleAnalizarea atentă a investițiilor străineMicșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euroCombaterea percepției negative la adresa comunității rome.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a fost și el prezent în Strasbourg, unde a votat în Parlamentul European pentru creșterea fondurilor UE post-2020 și în același timp a semnalat autoritățile române: Cer Guvernului României să obțină același vot în Consiliul UE, chestiunea fondurilor europene a fost atinsă și în interviul acordat pentru Calea Europeană.

Potrivit comunicatului, remis Calea Europeană,Plenul Parlamentului European a votat ieri poziția proprie privind modificările aduse fondurilor europene structurale și de investiții post-2020. Poziția Parlamentului cuprinde și solicitarea eurodeputatului Siegfried Mureșan, din avizul Comisiei pentru bugete de a crește fondurile de coeziune pentru perioada 2021 – 2027 cu 47,5 miliarde de euro, față de propunerea inițială a Comisiei Europene. Se vorbește de o creștere de la 330,6 miliarde de euro, la 378,1 miliarde de euro. Asta înseamnă mai multe fonduri europene de absorbit pentru statele membre care au decalaj economic față de media UE, cum este și cazul României.

Decizia privind modificările fondurilor structurale și de coeziune se ia în comun de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (UE) ținând cont de acordul politic stabilit în Consiliul European. Cum președinția Consiliului UE este deținută în acest semestru de România, cer Guvernului Dăncilă să susțină și să obțină votul celorlalte guverne pentru această creștere de fonduri benefică pentru România.

Totodată, poziția Parlamentului European cuprinde și o serie de modificări care ar duce la simplificarea absorbției de fonduri europene, precum și la o mai mare transparență a folosirii banilor europeni.

,,Aștept de la Guvernul României să sprijine și aceste modificări votate de Parlamentul European.”, subliniază Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul a accentuat faptul că trebuie să existe o cooperare strânsă între instituțiile UE și guvernele statelor membre, ca Uniunea Europeană să răspundă în continuare la toate provocările cu care se confruntă cetățenii europeni, acest lucru se aplică și pentru guvernul României: ,,Este rolul Guvernului României, care deține președinția Consiliului UE în acest moment, să obțină consensul guvernelor pentru creșterea alocărilor financiare în viitorul Buget multianual al UE”

În INTERVIUL acordat pentru Calea Europeană, europarlamentarul a subliniat importanța fondurilor europene și faptul că banii pentru politica de coeziune nu trebuie să fie mai puțini ,,nu poți să faci mai mult, din mai puțini bani”. Din perspectiva europarlamentarului regulile și legislația privind acordarea de fonduri europene, trebuie simplificate.

Având în vedere că în mai puțin de 100 de zile vor avea loc alegerile europarlamentare ,,nu știm cum va arăta Parlamentul European, dar totuși există cateva certitudini, cum ar fi: grupul PPE se află pe primul loc, influența populiștilor s-a prăbușit, iar în urma alegerilor se poate crea o coaliție din trei grupuri politice și nu două, cum s-a obișnuit până acum.”

În ceea ce privește situația actuală din România privind fostul șef DNA, Laura Codruta Kovesi, respectiv actualul candidat cap de listă pentru postul de procuror șef la Parchetul European, Siegfried Mureșan consideră că încercarea de a o împiedica pe Laura Codruta Kovesi în candidatura sa, nu face decât ca guvernul României ,,să piardă și mai multă credibilitate.”

Continue Reading

Cristian Bușoi

INTERVIU Eurodeputatul Cristian Bușoi: PPE va rămâne cea mai importantă forță politică în Europa. Forțele anti-europene vântură iluzii și păcălesc cetățenii

Published

on

Partidul Popular European va rămâne principala forță politică de la nivelul Uniunii Europene după alegerile pentru Parlamentul European și, în pofida creșterii ponderii forțelor anti-europene în co-legislativul european, o coaliție pro-europeană va avea o majoritate clară, a afirmat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro la sesiunea plenară de la Strasbourg.

”Se fac diverse evaluări, știți că există o revistă internațională prestigioasă care evaluează fiecare partid din fiecare țară, dar și la nivelul familiilor politice europene. Există și evaluări interne pe care le avem. PPE va rămâne cea mai importantă forță politică, așa cum cred că va exista o coaliție pro-europeană, care va avea o majoritate foarte clară în Parlamentul European”, a spus Bușoi, referindu-se la recente evaluări care arată că partidele anti-europene și eurosceptice vor câștiga mai multe locuri în Parlamentul European după alegeri.

Cel mai recent studiu ECFR arată că partidele anti-europene se îndreaptă către un drum sigur în câștigarea unui număr cât mai mare de locuri în Parlamentul European, în urma alegerilor europarlamentare din 2019, mai mult de o treime din numărul total de locuri, iar acest lucru ar putea ,,submina și provoca daune ireparabile” în domenii precum comerțul, securitatea și apărarea.

Eurodeputatul român a arătat însă că se așteaptă ”ca în anumite țări forțe deschis anti-europene și eurosceptice să își facă o prezență mai bine simțită în Parlamentul European”.

”Este un lucru care ne poate îngrijora, mai ales că există foarte multă ipocrizie acolo. Este atacată Uniunea Europeană, dar sunt folosite anumite avantaje ale Uniunii Europene, inclusiv prezența în Parlamentul European”, a completat acesta.

”Mai mult decât atât, se vehiculează foarte mult teme și soluții facile greu de pus în practică, pentru că aceste partide și acești politicieni știu că nu vor ajunge să guverneze sau dacă vor guverna, ele vor avea un rol marginal. Nu vor avea niciodată responsabilitatea de a pune în aplicare aceste politici și atunci este foarte ușor să promită că într-o lună de zile termină cu migrația ilegală, deși nu se poate acest lucru, că au soluții pentru mai multe locuri de muncă, că vor opri terorismul. Toate aceste chestiuni la care PPE vine cu soluții mult mai consistente. Aceste forțe vântură iluzii și păcălesc cetățenii europeni”, a mai spus Cristian Bușoi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending