Connect with us

FONDURI EUROPENE

Viorica Dăncilă: Ne-am propus să avem o rată de absorbție a fondurilor europene de 72,5% în perioada 2014-2023

Published

on

Viorica Dăncilă, liderul eurodeputaților social-democrați români a vorbit într-un interviu acordat Calea Europeană despre măsurile pe care guvernul dorește să le ia pentru o mai bună absorbție a fondurilor europene. Printre primii pași ce urmează a fi realizați până la sfârșitul acestui an se numără ”lansarea call-urilor pentru proiecte” și ”acreditarea autorităților de management”, a declarat Viorica Dăncilă.

Eurodeputatul PSD a susținut, totodată, că pentru perioada 2014-2023, guvernul și-a propus drept țintă o rată de absorbție a fondurilor europene de 72,5%. Printre măsurile avut în vedere de actuala guvernare se numără și ”o lege a funcționarului public care lucrează cu fonduri europene”.

”A fost o sesiune plenară cu multe rapoarte care influențează viața românilor și a României, printre care, așa cum ați menționat, se află și raportul van Nistelrooij (n.r. raportul ”Investiții în locuri de muncă și creștere economică – Maximizarea contribuției Fondurilor Structurale și de Investiții Europene” al lui Lambert van Nistelrooij). Cu un buget de 554 de miliarde de euro, fondurile structurale și fondurile de investiții europene constituie principalul instrument de investiții în Uniunea Europeană – o sursă vitală de investiții în statele membre, având drept rezultat crearea de locuri de muncă, dar și o politică de coeziune în ce privește eliminarea decalajelor de dezvoltare între rural și urban, toate acestea conducând la o coeziune din punct de vedere teritorial, social și economic.” a declarat europarlamentarul.

”După cum vedem, Europa trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere politic, economic și social și de aceea trebuie să avem în vedere atragerea de fonduri și de politici eficiente care să conducă la eliminarea diferențelor de dezvoltare, la coeziune socială, la o politică socială și crearea de locuri de muncă. (…) Pentru a realiza această politică de coeziune, a folosi eficient fondurile structurale, este foarte important să avem un schimb de bune practici pe proiectele care aduc plus-valore la nivel european și a căror eficiență am văzut-o la alte state membre.”, a mai susținut eurodeputatul.

”Referitor la România, noi am fost al 11-lea stat membru care am semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că avem un document de lucru în ce privește atragerea de fonduri europene și politica de coeziune. Noi ne-am propus ca în următoarea perioadă să avem o absorbție de fonduri europene de 72,5% în perioada 2014-2023, urmând ca acel target de 100% să fie atins în perioada 2021-2023 (…). Fondurile europene, împreună cu Fondul suveran de dezvoltare și investiții și cu bugetul general consolidat vor constitui premizele pentru reducerea cu 15% a diferențelor dintre urban și rural. (…), de a aduce cât mai mulți români în clasa de mijloc și de a reduce riscul de sărăcie la un număr de 1,5 milioane de români. (…)”, a susținut eurodeputatul.

Viorica Dăncilă a prezentat și primii pași ai guvernului în acest sens:

”Trebuie să ne gândim și la folosirea complementară a fondurilor europene și, de asemenea, la implicarea administrației la toate nivelurile în utilizarea banilor europeni pentru că nu este nevoie ca numai guvernul să atragă fondurile europene. Avem nevoie de o mobilizare și la nivel local, dar și a beneficiarilor privați pentru a folosi aceste fonduri și a avea un target social și economic.”, a argumentat eurodeputatul.

De asemenea, primele măsuri sunt deja în planul guvernului, a adăugat europarlamentarul, precizând ”lansarea call-urilor pentru aceste proiecte, lucru pe care vrem să îl realizăm până la finele lui 2017”și ”acreditarea autorităților de management”.

”Considerăm că este necesară o lege a funcționarului public care lucrează cu fonduri europene care să stabilească atât drepturi, cât și obligații”. Aceștia ”trebuie să fie oameni foarte bine pregătiți, care să știe să îndrume, dar și să utilizeze eficient fondurile europene”.

”Eu cred că în perioada următoare, absobția de fonduri europene va fi privită cu foarte multă atenție și pașii pe care îi vom face sunt pași siguri, cu termene. Dacă nu încercăm acum să intrăm pe făgașul normal și nu vom avea fonduri europene, atunci nu vom avea nici ceea ce ne-am pus în program. O parte din programul Guvernului PSD se bazează pe fonduri europene, fonduri de dezvoltareși investiții și bugetul general consolidat. O prioritate va consta în accesarea de fonduri europene, cum pentru aici, la Bruxelles, o va constitui politica de coeziune pentru că noi românii suntem direct interesați.(…) Este nevoie de un efort conjugat”, a conchis eurodeputatul.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FONDURI EUROPENE

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, despre ”situația gravă preluată” privind absorbția fondurilor europene: Valorificarea tuturor oportunităților de finanțare nerambursabilă, prioritatea mandatului meu

Published

on

© Violeta Alexandru/ Facebook

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a realizat o evaluare a situației absorbției fondurilor externe nerambursabile găsite la preluarea mandatului și după 10 luni de la începerea anului curent, puțin peste jumătate din fondurile externe nerambursabile au fost atrase.

”România se poate dezvolta prin absorbție de fonduri europene. Din păcate, cu mai puțin de 2 luni până la finalul anului, după 10 luni din an deja trecute, puțin peste jumătate din fondurile externe nerambursabile alocate Ministerului Muncii au fost atrase”, a transmis aceasta pe pagina oficială de Facebook.

Violeta Alexandru a menționat că valorificarea tuturor oportunităților de finanțare nerambursabilă va fi una dintre prioritățile fundamentale ale mandatui său:”Țara noastră se modernizează dacă ne pasă să atragem resurse puse la dispoziție României. Vom pregăti fișe de proiecte pentru anii următori. Îmi pasă!”

În acest sens, Violeta Alexandra a subliniat că se va concentra în acest mandat pentru a repara ”situația gravă preluată”: ”Fac tot ceea ce pot pentru a salva cât mai mult din situația gravă preluată. Mai avem cam 1 lună, de fapt, după 20 decembrie puțin probabil să se mai facă plăți.”

”Cele mai multe proiecte (oricum, puține) sunt la Minister, în aparatul central. Cele mai puține – Casa de Pensii și Inspecția Muncii. Foarte puține proiecte la ANOFM, mă așteptam să găsesc cele mai multe proiecte aici. Păcat – pentru domeniul șomajului în care avem nevoie de resurse. Păcat – pentru creșterea capacității prin care să se livreze beneficii sociale, în mod profesionist”, informează aceasta.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Fondurilor Europene, prima măsură de la preluarea mandatului: Vor fi simplificate procedurile pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare

Published

on

© Raluca Turcan/Facebook

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat luni prima măsură de sprijin pentru beneficiarii proiectelor de apă și canalizare, ca parte a unui amplu demers de simplificare și debirocratizare anunțat la preluarea mandatului de ministru al Fondurilor Europene, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Beneficiarii proiectelor de apă și apă uzată, implementate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, vor avea parte de o primă măsură de simplificare în elaborarea și aprobarea cererilor de finanțare pentru proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare, informează Ministerul Fondurilor Europene.

Prin HG 813/2019 (publicată luni în Monitorul Oficial) pentru modificarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 677/2017 privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, Ministerul Fondurilor Europene a propus aplicarea unei rate standard (rată forfetară) pentru determinarea cuantumului investițiilor din fonduri nerambursabile ce pot fi susținute prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), în actuala perioadă de programare.

”Inițiativa reflectă unul dintre obiectivele mandatului meu, de a sprijini beneficiarii pe tot parcursul pregătirii și implementării proiectelor atât de necasare creșterii calității vieții cetățenilor”, a declarat Ioan Marcel Boloș.

Această măsură a fost necesară pentru accelerarea aprobării proiectelor majore de către Comsia Europeană, precum și pentru asigurarea unui portofoiu de proiecte care să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare a României, respectiv accesul la servicii de alimentare cu apă și canalizare.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Premierul desemnat Ludovic Orban: Avem ca prioritate evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene

Published

on

© Partidul National Liberal/ Facebook

Premierul desemnat Ludovic Orban a susținut luni, în discursul său în plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului, că una din prioritățile asumate de viitorul cabinet executiv este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene.

O prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Riscăm să pierdem 600 de milioane de euro în acest an, iar anul viitor 3,2 miliarde de euro, mai ales din cauza că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte”, a spus Orban, în plen.

Săptămâna trecută, în timpul audierilor din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, propunerea de ministru pentru Ministerul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a susținut că există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro în anul 2020.

De altfel, în programul de guvernare depus de PNL în Parlament, figurează ca obiectiv ”adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement”.

Plenul reunit al Parlamentului României s-a întrunit luni pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban, la peste trei săptămâni distanță după ce cabinetul Vioricăi Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură și cu șase zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending