“Virtuosii” din Nord vs “risipitorii” din Sud. Un nou razboi al religiei in UE – protestanti vs catolici?

Opoziţia între ţările “virtuoase” din Nordul Europei şi ţările “risipitoare” din Sud a luat turnura unei fracturi între protestanţii austeri şi riguroşi şi catolicii promţi în căutarea iertării păcatelor economice, notează un editorialist italian, fin cunoscător al Vaticanului, intr-o analiza preluata din Corriere della Sera de Presseurop.eu.

Poate că nu ştiu toţi, dar în statele nord-europene mulţi cred că problema datoriilor europene este rezultatul unui păcat catolic. În limba germană, termenul “Schuld” nu înseamnă doar “datorie”, ci şi “vină”. Este vorba de asocieri semantice care evidenţiază diferenţe culturale profunde.

Şi ajută la mai buna înţelegere a accentuatei lipse de încredere, care merge până la prejudecată, a unor naţiuni nord-europene faţă de state percepute ca membre ale unui inconştient “Club Mediteraneean”. Diferenţa între, pe de o parte, valoarea obligaţiunilor de stat italiene şi spaniole, şi cele germane, pe de alta, capătă astfel un ecou cu valenţe etice: tendinţe de discriminare care depăşesc cu mult problema datoriilor statelor suverane.

Se ajunge în mod automat, ba chiar cu temerea de a o spune, la un amestec de valori între cultură şi religie, la imprimarea în fondul Uniunii Europene a unor elemente care au înveninat în trecut relaţiile.

De fapt, este vorba de încălcarea unui tabu care trezeşte fantasmele Reformei şi Contrareformei şi războaielor purtate în legătură cu perceperea lui Dumnezeu în Europa. Un aspect al polemicilor care în ultimele luni a fost abordat doar în grabă. Şi totuşi, acest aspect reapare cu intermitenţă, în timp ce euro începe să nu mai reprezinte bogăţie şi stabilitate, ci şomaj, sărăcie şi declin. Retorica antiitaliană şi antimediteraneeană, spre deosebire de cea antigermană, este alimentată în mod inconştient cu stereotipuri nu doar culturale, ci şi religioase.

Cititi aici continuarea articolului.

Massimo Franco – CORRIERE DELLA SERA

sursa: presseurop.eu

sursa foto: Presseurop.eu

Va poate interesa si:

https://www.caleaeuropeana.ro/orient-si-occident-ambivalentele-culturii-romane-si-orientarea-educatiei/

http://www.crestinortodox.ro/editoriale/ortodoxia-integrarea-europeana-91087.html

http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/Protestante-sau-catolice—care-tari-o-duc-mai-bine–4646.html

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/nimic-nou-etica-ortodoxa-si-spiritul-capitalismului-balcanic-rammstein-si-presedintele-41550.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.