Connect with us

INTERNAȚIONAL

Vladimir Putin avertizează împotriva unei ”curse nelimitate a înarmărilor” după încetarea Tratatului INF: Rusia va fi constrânsă să dezvolte rachete similare cu cele ale SUA

Published

on

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni că Rusia ”va fi constrânsă” să producă noi rachete interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), cu rază scurtă şi medie de acţiune cu lansare de la sol, după ce Washingtonul şi Moscova s-au retras oficial la 2 august din acest acord ce datează din 1987.

Într-o declarație publicată pe site-ul Kremlin-ului, Putin a criticat SUA că prin decizia de a se retrage unilateral din Tratatul INF ”prietenii noștri americani l-au trimis în arhive, transformându-l într-un lucru al trecutului”.

Rusia este obligată să constate cu regret că retragerea unilaterală a SUA, sub un pretext inventat, din Tratatul privind rachetele cu rază medie şi scurtă de acţiune, ceea ce a dus la distrugerea unuia din documentele fundamentale în materie de control al armelor, a complicat în modul cel mai grav situaţia internaţională, a generat riscuri fundamentale pentru toţi. Subliniez, responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat revine în totalitate părţii americane”, susţine preşedintele Putin în declarația menționată.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a lansat un apel către SUA, îndemnând la un ”dialog serios” pentru a ”evita haosul” după încetarea Tratatului INF la 2 august, avertizând împotriva unei ”curse nelimitate a înarmărilor”.

”Rusia consideră că este necesar de a relua fără întârziere negocieri depline pentru a asigura securitatea şi stabilitatea strategică. Suntem pregătiţi pentru aceasta”, a afirmat Putin, conform textului menţionat.

”Rusia va fi constrânsă să dezvolte rachete similare” cu cele ale SUA, a declarat preşedintele rus într-un comunicat, dând ordin ministerelor Apărării şi de Externe, precum şi serviciilor de informaţii ruse să urmărească ”cu atenţie” iniţiativele luate de Washington în acest domeniu.

Președintele rus a mai spus că, până la dezvoltarea unor noi sisteme de rachete, Rusia se va apăra împotriva ameninţărilor apărute după încetarea Tratatului INF cu mijloacele pe care le are deja la dispoziţie: rachete cu lansare aeriană X-101 şi Kinjal, cu lansare de pe mare Kalibr, precum şi cu sisteme de perspectivă, între care sistemul hipersonic Zircon.

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare încheiat în 1987 între SUA și URSS a intrat vineri în istorie, după ce Statele Unite și Rusia și-au anunțat aproape concomitent retragerea din acordul ce prezerva echilibrul strategic în Europa, un deznodământ anticipat în urmă cu șase luni când Washington-ul a anunțat începerea procesului de retragere, acuzând Rusia că a încălcat în ultimii ani acest tratat.

Statele Unite și-au suspendat începând cu 2 februarie 2019 obligațiile din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și au demarat procesul de retragere din Tratatul INF, care va fi finalizat în 6 luni – data de 2 august 2019, cu excepția cazului în care Rusia va reveni în conformitate cu prevederile acordului prin distrugerea tuturor rachetelor sale, a lansatoarelor și a echipamentelor asociate care încalcă înțelegerea ce datează din 1987 și care interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km.

SUA și NATO acuză Rusia de încălcarea acestui acord strategic prin producerea și deținerea rachetei de croazieră 9M729/ SSC-8, despre care Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică spun că este mobilă, dificil de depistat și că poate lovi orice oraș european.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Published

on

de Radu-Andrei Bourceanu*

Odată cu anunțul lui Donald Trump din 21 ianuarie 2025 în legătură cu proiectul Stargate cursa globală pentru AI a început, iar răspunsul Uniunii Europene a fost rapid, prin inițiativa InvestAI. La prima vedere, cele două programe pot părea similare, fiind manifestarea strategică a fiecărui bloc politic în cursa pentru AI. La o privire mai atentă însă, se poate observa că cele două programe urmăresc obiective diferite. Dacă Stargate țintește să le confere Statelor Unite hegemonia în materie de AI, InvestAI pare mai degrabă a fi un program care să permită UE să recupereze decalajele tehnologice față de SUA, dar și să creeze ecosistemul european care va defini viitorul și independența AI a continentului.

Financiar vorbind, Stargate are o finanțare net superioară, urmând ca proiectul să dispună de 500 de miliarde de dolari pe următorii 4 ani, cu 100 de miliarde de dolari deja disponibili pentru investiții imediate. Principalii investitori s-au anunțat a fi SoftBank, OpenAI, Oracle și MGX, dar de asemenea, și giganții tech precum Microsoft și NVIDIA vor fi parteneri strategici în ceea ce privește suportul tehnologic. Deși guvernul SUA nu este investitor direct în acest proiect, acesta contribuie activ prin dirijarea proceselor regulatorii pentru utilizarea spațiului din Texas, a electricității și a altor facilități necesare pentru construirea centrelor de date.

InvestAI este răspunsul Uniunii Europene, o inițiativă anunțată pe 11 februarie 2025 la Summitul AI de la Paris, menită să atragă investiții europene de 200 de miliarde de Euro în domeniul AI printr-un parteneriat public-privat. Programul va fi inițial finanțat prin programele Horizon Europe, InvestEU și Digital Europe Programme, dar și statele membre sunt încurajate să contribuie prin propriile fonduri de coeziune și finanțări naționale.

Deși nu există încă foarte multe detalii despre proiectul Stargate, la nivel declarativ obiectivul este de a atinge pragul de AGI (artificial general intelligence), o formă ipotetică de AI care ar trebui să dispună de abilitatea de a performa orice acțiune intelectuală pe care un om o poate face. Din punct de vedere științific, se dorește ca Stargate să aibă un impact profund în domenii precum schimbările climatice, dar și medicina, unde însuși Larry Ellison, cofondatorul și actualul CTO al Oracle a declarat că Stargate va ajuta la dezvoltarea vaccinurilor mRNA personalizate pentru a combate cancerul.

Pe de altă parte, chiar pe pagina OpenAI este manifestată dorința ca Stargate să ajute la reindustrializarea Statelor Unite, dar și să ofere capacitățile strategice de protejare a securității naționale a SUA. Atât din partea Pentagonului, cât și din partea Agenției Naționale pentru Inteligență Geospațială a fost exprimată de-a lungul timpului dorința de a accelera dezvoltarea în AI pentru a fi aplicată în domeniul militar și al informațiilor secrete.

Nu în ultimul rând, ca parte a strategiei de reindustrializare a lui Donald Trump, se așteaptă ca Stargate să creeze peste 100.000 de locuri de muncă noi în SUA. Primele două centre de date ar urma să fie finalizate încă în 2025 în orașul Abilene din Texas.

Dacă Statele Unite se bazează pe marii jucători din domeniul tech pentru succesul proiectului, Europa se confruntă cu problema generată de lipsa acestora pe continent. Astfel Comisia Europeană a venit cu o abordare diferită care este menită tocmai să reducă această discrepanță presantă față de Statele Unite și să creeze propriul ecosistem pentru ca și companiile europene din domeniul AI să poată crește rapid, în ciuda lipsei de capital și infrastructură, în comparație cu jucătorii americani.

Poate cel mai important punct al programului InvestAI, este crearea celor 13 AI Factories (7 anunțate inițial în decembrie 2024 și alte 6 în martie 2025), împreună cu centrele de date europene. România va colabora la rândul său cu Spania, Portugalia si Turcia in cadrul Centrului de Supercomputing din Barcelona pentru dezvoltarea fabricii AI “BSC AIF”. Aceste programe vor fi finanțate primordial de către Uniunea Europeană. Componenta cea mai importantă a acestor fabrici de AI este că ele vor permite accesul la o putere de calcul mare inclusiv start-up-urilor și mediilor academice care în trecut nu dispuneau de asemenea supercomputere, date fiind bugetele reduse. Astfel, le este acordată o șansă inclusiv jucătorilor de pe Bătrânul Continent să recupereze decalajele față de giganții americani. În plus, în ceea ce privește partea de inovare, programul InvestAI va avea ca ax central parteneriatul dintre mediul universitar și privat.

Modelele AI create cu ajutorul programului InvestAI vor trebui să respecte reglementările GDPR și AI Act impuse de Uniunea Europeană, ceea ce poate reprezenta o sabie cu dublu tăiș. Este cunoscut faptul că din ce în ce mai multe voci se plâng în spațiul public, atât din mediul privat, cât și din mediul public, că reglementările Uniunii Europene în materie de AI reprezintă o frână pentru dezvoltarea de tehnologii bazate pe Big Data, precum AI. Pe de altă parte, sensibilitatea datelor începe să fie din ce în ce mai importantă, in special in domenii strategice. Spre exemplu în domeniul militar, este deosebit de important ca informațiile pe care le deține un model AI să nu circule liber între departamente, iar modelul respectiv să poată oferi răspunsuri în funcție de gradul de autoritate al persoanei cu care interacționează. Aceeași regulă se aplică și marilor corporații care folosesc modele AI pentru eficientizarea proceselor sau gestionarea informațiilor interne. Este adevărat că reglementările pot decelera procesul de creare al tehnologiilor AI, însă acestea sunt de multe ori necesare, în special când vorbim despre informații sensibile, iar atât instituțiile de stat, cât și companiile private vor fi din ce în ce mai atente la aspectul data-privacy, unde Uniunea Europeană ar putea avea un avantaj prin abordarea sa.

Așadar, atât SUA cât și UE încearcă să-și sporească investițiile în AI într-o lume în care devin din ce in ce mai evidente avantajele oferite această tehnologie. Dacă SUA mizează pe inovare prin coagularea marilor jucători americani în acest domeniu, UE promite o formă de “socializare” a resurselor de calcul în speranța că start-up-urile europene vor recupera decalajele față de SUA odată ce vor avea acces ieftin la supercomputerele europene. Într-adevăr obiectivele par a fi diferite, unde SUA își dorește să treacă în următoarea eră AI, prin AGI (artificial general intelligence), iar UE este mai degrabă presată de recuperarea discrepanțelor. Totuși, având în vedere că domeniul a început abia de câțiva ani să capete atenția cuvenită, iar progresele sunt făcute cu o viteza impresionanta, cursa pentru AI este deschisă și abia la început.


Radu-Andrei Bourceanu este masterand în inteligență artificială și robotică la Universitatea Tehnică din München. Licențiat în inginerie electronică și tehnologia informației la aceeași universitate, acesta a parcurs un Internship în 2024 la Centrul de Cercetare și Inovare al BMW Group din München și a studiat și în Ciudad de México timp de un an procese de automatizare, în cadrul Universidad Nacional Autónoma de México. În prezent se dedică inteligenței artificiale aplicată in procesarea limbajului natural si viziune computerizată.


Surse:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_383

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/data-spaces

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_467

https://openai.com/index/announcing-the-stargate-project/

https://www.techtarget.com/whatis/feature/Stargate-AI-explained-Whats-in-the-project

https://www.defensenews.com/pentagon/2025/01/24/power-generation-challenges-could-overshadow-stargate-ai-initiative/

https://www.c4isrnet.com/artificial-intelligence/2024/07/02/pentagon-wants-to-make-ai-acceleration-initiative-a-long-term-fixture/

https://www.c4isrnet.com/space/2025/03/10/geospatial-intelligence-agency-aims-for-more-ai-resources-in-2025/

https://www.costar.com/article/573467529/nations-first-stargate-data-center-in-west-texas-is-already-in-expansion-mode

https://apcoworldwide.com/blog/the-stargate-initiative-a-catalyst-for-the-next-energy-revolution/

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_6302

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/second-wave-ai-factories-set-drive-eu-wide-innovation

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/digital-programme

https://investeu.europa.eu/index_en

https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en

Continue Reading

SUA

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

Published

on

© Denys Shmyhal/ Twitter

Ucraina a convenit cu SUA că ajutorul american acordat Kievului în trecut nu va fi luat în considerare în acordul privind mineralele pe care ambele părți intenționează să îl semneze, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, informează Deutsche Welle, Reuters și The Kyiv Independent.

”S-a ajuns la un acord conform căruia documentul nu ia în considerare asistența acordată înainte de semnarea sa”, a declarat Shmyhal.

Shmyhal a fost prezent la Washington în cadrul unei delegații ucrainene care a purtat discuții tehnice cu oficiali americani cu privire la acordul privind mineralele, îndelung dezbătut, în perioada 24-26 aprilie. Prim-ministrul s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru a discuta „aspecte politice importante” ale acordului.

Delegațiile ”au făcut progrese bune” în negocierile lor, a declarat Shmyhal într-o postare pe Telegram pe 27 aprilie.

”Principalul lucru este că am definit în mod clar liniile noastre roșii, acordul trebuie să respecte obligațiile europene și să nu contravină Constituției și legislației Ucrainei”, a declarat Shmyhal.

La 27 aprilie, SUA și Ucraina au semnat un memorandum privind acordul privind mineralele, însă nu au finalizat încă acordul. În conformitate cu memorandumul, discuțiile tehnice ar fi trebuit finalizate până la 26 aprilie, cu obiectivul de a semna la scurt timp după aceea.

Președintele american Donald Trump s-a plâns la 25 aprilie că Ucraina a întârziat cu ”cel puțin trei săptămâni” semnarea acordului.

Trump a prezentat acordul privind mineralele drept o modalitate prin care SUA ”recuperează” ajutorul acordat Ucrainei pe parcursul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Versiunile anterioare ale acordului acordau Statelor Unite un control extins asupra unui fond comun de investiții, fără a oferi în schimb garanții de securitate.

Acordul privind mineralele a fost amplu dezbătut timp de luni de zile. Discuțiile au intrat într-un blocaj din cauza îngrijorărilor că acesta contravine legislației ucrainene și ar putea interfera cu speranțele Kievului de a adera la Uniunea Europeană.

Acordul a reprezentant un element de tensiune între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel american Donald Trump, cel din urmă având în reacție furibundă în luna februarie, când l-a primit pe liderul Ucrainei la Casa Albă, unde urma să fie semnat documentul, moment care nu a mai avut loc.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

Published

on

© Official State Department photo by Freddie Everett/ Flickr

Secretarul de stat american, Marco Rubio, anunță că urmează o săptămână crucială pentru „calea spre pace” în Ucraina, săptămână în care SUA vor analiza cu atenție dacă efortul depus de acestea legat de acest confilict merită să continue. De asemenea, șeful diplomației americane subliniază că părțile implicate sunt aproape să ajungă la pace, dar nu suficient de aproape. 

„Președintele (Trump) a dedicat o cantitate enormă de timp și energie acestei chestiuni și credem că am adus părțile mai aproape decât au fost în acești trei ani. Dar nu am ajuns încă acolo, iar acest lucru trebuie să înceapă să se întâmple. (…) cred că aceasta va fi o săptămână foarte importantă. Săptămâna aceasta va fi o săptămână foarte importantă în care va trebui să decidem dacă acesta este un efort în care dorim să continuăm să fim implicați sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme care sunt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante în unele cazuri”, a declarat secretarul de stat american, Marco Rubio, într-un interviu pentru NBC.

De asemenea, acesta a precizat că „există motive să fim optimiști, dar există și motive să fim realiști, desigur”:  „Suntem aproape, dar nu suntem suficient de aproape.”

În cadrul interviului, Marco Rubio a remintit cu privire la efortul extraordinar depus de noua administrației de la Casa Albă, în cele 100 de zile de mandat: „Președintele a trimis pe toată lumea pe care v-o puteți imagina, (…) care a fost implicată și angajată în acest efort de a apropia cele două părți, astfel încât să putem avea o cale spre pace.”

Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.

   Citiți și: Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA15 minutes ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL42 minutes ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE46 minutes ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

U.E.1 hour ago

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

SUA3 hours ago

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending