Xi Jinping ar putea fi primul lider chinez care, după 14 ani, merge la Phenian. Acesta intenționează să întreprindă o vizită în Coreea de Nord în 2019, la invitația lui Kim Jong Un, anunță Seulul

Președintele Chinei, Xi Jinnping intenționează să întreprindă o vizită în Coreea de Nord anul viitor, ca urmare a invitației adresate de liderul de la Phenina, Kim Jong Un, a precizat președinția sud-coreeană sâmbătă, potrivit Reuters, citat de Agepres.

Foto: Facebook/ Ian Bremmen

Xi Jinping i-a declarat omologului său sud-coreean Moon Jae-in că îşi va ”face timp” pentru a vizita Coreea de Nord anul viitor, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, Kim Eui-kyeom, într-un briefing de presă după întâlnirea celor doi preşedinţi.

Aceasta a avut loc în marja summitului ASEAN ce are loc la Port Moresby, în Papua Noua Guinee.

De asemenea, preşedintele chinez s-a declarat dispus să efectueze o vizită în Coreea de Sud în cursul anului viitor, la un moment convenabil, a mai indicat preşedinţia de la Seul.

Posibila vizită vine într-un context în care negocierile dintre Coreea de Nord și Statele Unite privind eliminarea programului nuclear au ajuns într-un impas.

Citiți și: 

Prima vizită a lui Kim Jong Un în China de la preluarea mandatului. Acesta a reafirmat angajamentul său pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea

În cadrul summitului istoric găzduit de Singapore, desfășurat în luna iunie, președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit să denuclearizeze Peninsula Coreeană și să stabiliească noi relații, dar se pare că evoluțiile nu au dus la un rezultat dorit, mai ales în contextul în care acordul convenit atunci nu oferea foarte multe detalii legate de modalitatea în care vor fi puse în aplicare aceste deziderate.

În evenualitatea în care intenția președintelui Chinei se va concretiza, Xi Jinping va deveni primul lider chinez care va vizita Coreea de Nord după 14 ani, ultimul care a efectuat o astfel de vizită fiind predecesorul său, Hu Jintao, în 2005.

Xi Jinping a călătorit la Phenian în 2008, dar în calitate de vicepreședinte al Republicii Populare Chineze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.