Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

”Ziua Z a secolului XXI”: Președintele Parlamentului European atrage atenția Consiliului să nu înainteze o propunere mai puțin ambițioasă decât Planul de redresare al Comisiei Europene

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Parlamentului European atrage atenția Consiliului să nu înainteze o propunere mai puțin ambițioasă decât Planul de redresare al Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă.

„Aceasta este o zi europeană a secolului XXI. Europa a recunoscut că solidaritatea și o abordare comună este singura cale de a sprijini renașterea economiilor noastre, de a proteja cetățenii și lucrătorii, de a ne asigura pentru următorii ani și de a lăsa o moștenire pentru generațiile viitoare”. Președintele Parlamentului European a continuat: „În ultimele luni, Parlamentul a rămas deschis și și-a exprimat clar poziția față de Comisia Europeană. Mulțumesc președintelui von der Leyen și comisarilor că au ascultat apelurile noastre”.

Plenul Parlamentului European a adoptat în urmă cu două săptămâni, pe 15 mai, cu o largă majoritate, o rezoluție în care solicita Comisiei Europene un pachet de redresare de 2.000 de miliarde de euro pentru a aborda impactul COVID-19. De asemenea, într-o altă rezoluție adoptată la 17 aprilie, instituția cerea Comisiei ca, „în calitate de colegislator, componentă a autorității bugetare și singura instituție aleasă direct prin vot universal, Parlamentul trebuie inclus ca parte integrantă și esențială în toate discuțiile privind răspunsul UE la această criză și privind redresarea ulterioară”.

Miercuri, 27 mai, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat în fața Legislativului European un plan bugetar reînnoit pentru următorii șapte ani, sub forma Cadrului Financiar Multianual, de 1.100 de miliarde de euro, și un plan pentru un instrument suplimentar de redresare economică sub forma unui fond de 750 de miliarde de euro pentru a combate impactul crizei coronavirusului. Ursula von der Leyen a subliniat că aceste 1.850 miliarde de euro se adaugă planurilor de redresare financiară deja adoptate, referindu-se la pachetul celor trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, ridicând valoarea totală a efortului financiar european la 2.400 de miliarde de euro.

În acest context, David Sassoli a atras atenția Consiliului să nu prezinte „ o propunere care să reducă ambiția a ceea ce Comisia a prezentat Parlamentului”. De asemenea, șeful PE a precizat că este „convins că ședința Consiliului European va răspunde acestei ambiții”, iar institiția pe care o reprezintă va lupta „pentru a ne asigura ca va face acest lucru”. David Sassoli a insistat că  „guvernele trebuie să înțeleagă gravitatea situației cu care ne confruntăm”, de aceea „un consens maxim atât al guvernelor, cât și al cetățenilor în jurul acestui proiect este ceea ce ne dorim”, a explicat oficialul european.

Citiți și Liderii grupurilor politice din PE salută Planul ”Next Generation EU” al Comisiei Europene privind relansarea economică post-pandemie

„Trebuie să apărăm spațiul european. Nu ne putem permite speculații sau atacuri asupra activelor noastre strategice. Acesta este un moment delicat. Acesta este motivul pentru care ne bucurăm că planul Comisiei Europene ia în considerare propunerile noastre și are ambiția de a sprijini și îmbunătăți viața tuturor europenilor”, a mai spus președintele Parlamentului European. 

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, cei 750 de miliarde de euro vor fi strânși prin ridicarea temporară a plafonul resurselor proprii la 2,00% din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își folosească ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro pe piețele financiare. Potrivit lui von der Leyen, 500 de miliarde de euro vor fi acordate statelor membre sub formă de subvenții, iar 250 de miliarde sub formă de împrumut.

Această finanțare suplimentară va fi canalizată prin programele UE și rambursată pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare ale UE – nu înainte de 2028 și nu după 2058.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

Angela Merkel, apel la apărarea valorilor și democrației europene de pericolul populist: Nu putem lupta împotriva pandemiei cu minciuni și dezinformare, cu ură și denigrare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Cancelarul german Angela Merkel a făcut miercuri un apel la apărarea valorilor și democrației europene, într-un discurs pe care l-a susținut în plenul Parlamentului European cu ocazia prezentării priorităților președinției germane a Consiliului UE.

Merkel a emis un avertisment cu privire la politicienii care pot încerca să utilizeze criza provocată de pandemia de coronavirs pentru a promova o agendă populistă alimentată de frică și neîncredere.

Nu putem lupta împotriva pandemiei cu minciuni și dezinformare, cu ură și denigrare“, a spus ea, referindu-se la pericolele la adresa democrației.

O democrație are nevoie de adevăr și transparență. Prin asta se distinge Europa, iar Germania va susține acest lucru în timpul președinției sale”, a completat Merkel, în aplauzele sălii

Cancelarul german a făcut aceste precizări în contextul în care a vorbit despre transformările digitale ca provocări și oportunități majore pentru Europa.

Citiți și Angela Merkel, discurs în aplauzele Parlamentului European: Eu cred în Europa, sunt convinsă de idealul european. Europa va fi mai puternică doar dacă vom consolida coeziunea

Drepturile fundamentale, coeziunea, protecția climei, digitalizarea și responsabilitatea Uniunii Europene la nivel mondial sunt cele cinci priorități pe care Germania și le asumă în cadrul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene, a spus Angela Merkel, într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European de la Bruxelles și care s-a încheiat în aplauzele eurodeputaților.

“Pentru mine sunt foarte importante cinci subiecte: în primul rând, drepturile noastre fundamentale, coeziunea, protecția climei, digitalizarea și responsabilitatea Uniunii Europene la nivel mondial. Aceste cinci priorități sunt importante pentru că noi ne dorim ca Europa să se transforme în mod echitabil. De asemenea, vrem să protejăm și să ocrotim Europa. Doar atunci Europa va rezista într-o lume care se schimbă foarte rapid și, de asemenea, va fi suverană și își va putea asuma răspunderea la nivel mondial”, a spus cancelarul german, în plenul reunit al eurodeputaților.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de Angela Merkel în cadrul ședinței Grupului PPE: Europa trebuie să își consolideze puterea pe plan internațional

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, a participat la ședința Grupului Popularilor Europeni alături de cancelarul german Angela Merkel. 

Principalele subiecte de discuții au fost protejarea cetățenilor europeni, lupta împotriva populismului și a dezinformării, depășirea dificultăților economice și prioritățile pentru ca Europa să își consolideze puterea pe care o are pe plan internațional: ”Uniți suntem mai puternici”, a transmis într-un mesaj scris pe pagina de Facebook deputatul european Dan Motreanu.

Cancelarul german Angela Merkel a făcut miercuri un apel către statele membre ale UE și către Parlamentul European pentru ca planul de redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 să fie un succes și a solicitat “o abordare holistică” în direcția acestor eforturi de recuperare.

Merkel s-a adresat Parlamentului European, prezentând în plen prioritățile președinției Germaniei la Consiliul UE, într-un discurs încheiat cu aplauze și în care a numit protejarea drepturilor fundamentale, coeziunea și solidaritatea drept “temelie” a Uniunii și a președinției germane. Discursul său, urmat de o dezbatere cu eurodeputații, a fost continuat cu o întâlnire alături de președinții Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European pentru demararea unor negocieri inter-instituționale înainte de summitul extraordinar din 17-18 iulie consacrat relansării economice a UE.

Drepturile fundamentale, coeziunea, protecția climei, digitalizarea și responsabilitatea Uniunii Europene la nivel mondial sunt cele cinci priorități pe care Germania și le asumă în cadrul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene, a spus Angela Merkel, într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European de la Bruxelles și care s-a încheiat în aplauzele eurodeputaților.

 Puteți citi, pe larg, despre președinția germană a Consiliului UE aici.

 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Din plenul Parlamentului European, Angela Merkel a făcut apel la unitate și la un acord rapid de relansare a UE: “Nimeni nu poate trece prin această criză pe cont propriu. Cu toții suntem vulnerabili”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Cancelarul german Angela Merkel a făcut miercuri un apel către statele membre ale UE și către Parlamentul European pentru ca planul de redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 să fie un succes și a solicitat “o abordare holistică” în direcția acestor eforturi de recuperare.

Merkel s-a adresat Parlamentului European, prezentând în plen prioritățile președinției Germaniei la Consiliul UE, într-un discurs încheiat cu aplauze și în care a numit protejarea drepturilor fundamentale, coeziunea și solidaritatea drept “temelie” a Uniunii și a președinției germane. Discursul său, urmat de o dezbatere cu eurodeputații, a fost continuat cu o întâlnire alături de președinții Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European pentru demararea unor negocieri inter-instituționale înainte de summitul extraordinar din 17-18 iulie consacrat relansării economice a UE.

Scopul nostru comun este să ajungem la un acord cât mai curând posibil. La urma urmei, profunzimea crizei economice este un memento pentru noi să ne grăbim. Nu există timp de pierdut. (…) Sper că putem ajunge la un acord în această vară. Acest lucru va necesita un mare compromis din partea tuturor, inclusiv din partea Parlamentului European”, a spus Merkel, cunoscut fiind faptul că PE va trebuie să aprobe pachetul final agreat de Consiliu, iar eurodeputații solicită un buget mai mare.

Citiți și Angela Merkel, discurs în aplauzele Parlamentului European: Eu cred în Europa, sunt convinsă de idealul european. Europa va fi mai puternică doar dacă vom consolida coeziunea

În discursul său, Merkel a făcut apel la unitate și la solidaritate.

“Situația este excepțională, într-adevăr unică în istoria Uniunii Europene, și de aceea Germania a susținut și acest efort extraordinar și unic de aproximativ 500 de miliarde de euro … Acum va fi important să devenim uniți și la nivel european”, a spus cancelarul german, referindu-se la planul comun franco-german prezentat împreună cu Emmanuel Macron și care a fost preluat de Comisia Europeană în propunerea sa de relansare economică.

Nimeni nu poate trece prin această criză pe cont propriu. Cu toții suntem vulnerabili“, a subliniat ea.

Puteți citi, pe larg, despre președinția germană a Consiliului UE aici.

Sub motto-ul “Împreună pentru redresarea Europei”, Președinția germană a Consiliului se va axa pe redresarea economică în urma pandemiei de COVID-19, inclusiv încheierea acordurilor pentru planul de redresare și următorul buget pe termen lung al UE.

Primul pas important în cadrul negocierilor urmează a fi făcut la summitul din 17-18 iulie, primul în persoană al liderilor europeni după izbucnirea pandemiei.

Citiți și Ursula von der Leyen pune presiune pe țările UE în timpul președinției germane: Fondurile de relansare depind de reforme. Fiecare stat membru are de lucru și cu toții trebuie să ne schimbăm în bine

Într-o videoconferință comună pe care au avut-o săptămâna trecută, von der Leyen și Merkel au pus presiune pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru a ajunge rapid la un acord asupra planului de relansare a Uniunii Europene. De asemenea, presa de la Bruxelles a notat luni că președintele Consiliului European este așteptat să prezinte până la finalul săptămânii propunerea sa revizuită privind bugetul multianual și privind planul de relansare, așa numitul “nego-box” pe baza căruia liderii vor dezbate la Consiliul din 17-18 iulie. În acest sens, Charles Michel a avut săptămâna trecută consultări cu toți liderii UE.

Între timp, grupul celor patru state frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia – solicită o recuperare economică bazată pe mai multe împrumuturi și pe mai puține granturi, în timp ce state precum Grecia nu sunt de acord cu condiționarea acestui sprijin de anumite reforme.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending