Connect with us

ENERGIE

România și Bulgaria au semnat un acord de ajutor pentru situațiile de avarie în sectorul electricității

Published

on

Operatorii de sistem şi de transport al energiei electrice din România şi Bulgaria (Transelectrica şi Electroenergien Sistemen Operator) au semnat marţi la Varna, Bulgaria, un ”Acord bilateral privind asigurarea livrării de energie transfrontalieră în regim de urgenţă pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a sistemelor electroenergetice” din România şi Bulgaria.

Acordul semnat prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele două ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică în sistemul energetic naţional, a informat Ministerul român al Energiei. Documentul bilateral stabileşte condiţiile de acordare şi decontare a ajutorului de avarie.

”Conform acordului, procedura de notificare şi obţinere a acestuia se derulează astfel: statul aflat într-o situaţie electroenergetică dificilă adresează operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantităţi de energie electrică în sistem”, precizează comunicatul.

În urma acestei solicitări, statul la care se apelează oficial pentru ajutorul de avarie va răspunde pozitiv sau negativ, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional şi în funcţie de rezervele de care dispune.

Conform acordului, statul care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar dacă acesta nu-i va afecta siguranţa în funcţionare a propriului sistem şi nici nici schimburile comerciale rezultate din tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.

”Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar încă din precedenta mea vizită, din septembrie, în statul vecin. Am continuat discuţiile şi astăzi în cadrul reuniunii interguvernamentale şi mă bucur că am reuşit să atingem acest obiectiv într-un termen atât de scurt. Acest mecanism este o garanţie în plus că, în cazul unor situaţii dificile, putem conta unii pe alţii”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

El spune că va continua discuţiile şi cu Ungaria şi Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru că astfel ”fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranţă în plus în aprovizionarea cu energie electrică, acesat fiind şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene”.

Citiți și: Premierul Mihai Tudose: România și Bulgaria, împreună cu Grecia și cu Serbia, pot să devină un centru de securitate energetică

„Actul semnat astăzi (…), prin care fiecare dintre cele două țări poate fi o plasă de siguranță pentru cealaltă în caz de necesitate, de un colaps energetic într-una dintre țări, este un act foarte important și spune foarte multe despre cum vedem colaborarea în acest domeniu. Bulgaria, România, împreună cu Grecia, cu Serbia, pot să devină un centru de stabilitate, securitate energetică pentru toată această zonă a Europei. Rămâne doar ca noi să demonstrăm că suntem suficient de inteligenți să profităm de această oportunitate”, a afirmat premierul Tudose, într-o conferință de presă comună cu omologul său bulgar, Boiko Borisov.

 

.

ENERGIE

România și Coreea de Sud au stabilit bazele de cooperare în domeniul energiei nucleare. Sebastian Burduja: Vom construi prima instalație de detritiere din Europa și a treia din lume

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

România şi Coreea de Sud, prin miniștrii energiei ai celor două țări, Sebiastian Burduja și Dukgeun Ahn, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) şi gestionarea deşeurilor radioactive.

“Cu ocazia vizitei de stat în Coreea de Sud, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Comerţului, Industriei şi Energiei al Republicii Coreea, Dukgeun Ahn. În cadrul întâlnirii a fost semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezenţa Preşedinţilor celor două ţări. Memorandumul de Înţelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) şi gestionarea deşeurilor radioactive”, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

Cei doi miniştri responsabili cu domeniul Energiei au discutat despre politicile energetice şi au decis să extindă cooperarea pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă şi a lanţului de aprovizionare cu combustibil.

Republica Coreea intenţionează să ofere un sprijin puternic industriei centralelor nuclearo-electrice în ceea ce priveşte retehnologizarea, furnizarea de combustibil nuclear, serviciile de întreţinere şi management. Construirea şi operarea reactoarelor modulare mici va asigura energie curată, fără emisii, se arată în document.

“Acest memorandum întăreşte parteneriatul dintre România şi Republica Coreea. Principala dimensiune a acestei colaborări o reprezintă domeniul energetic, prin mai multe proiecte precum: retehnologizarea Unităţii 1 de la CNE Cernavodă şi construirea primei instalaţii de detritiere din Europa şi a treia din lume. Instalaţia va oferi României şansa de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu, combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară. Partenerii coreeni ne oferă prin acest parteneriat experienţa acumulată în domeniul energetic nuclear, seriozitate şi competenţă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit comunicatului citat.

Cooperarea dintre România şi Coreea de Sud în domeniul energiei nucleare s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în principal prin interesul coreean în proiectele nucleare naţionale ale României. Republica Coreea se află printre statele care şi-au manifestat interesul de a finanţa proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti.

“Prin experienţa şi tradiţia sa, Republica Coreea poate avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea unor proiecte energetice majore din România şi la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi proiectelor de diversificare a aprovizionării cu resurse energetice”, subliniază comunicatul Ministerului român al Energiei.

De altfel, Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat, 2023, la Seul, contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la CNE Cernavodă.

Instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația președintelui Yoon Suk Yeol, context în care cei doi șefi de stat au adoptat Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, Coreea de Sud fiind prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

La finalul consultărilor politice bilaterale la nivel prezidențial au fost semnate la nivel ministerial o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniul culturii, al mass-media și al tineretului și sportului, dar și un document de cooperare în domeniul investițiilor și pentru stimularea comerțului bilateral.

De asemenea, programul vizitei a cuprins și o vizită la la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon. Complexul industrial de 4 milioane de metri pătrați de la Changwon este specializat în dezvoltarea și manufactura unor tehnologii esențiale pentru tranziția verde. Cu o tradiție solidă în domeniul tehnologiei nucleare, Doosan Enerbility este un actor important și în ceea ce privește hidrogenul sau energia eoliană.

Din delegația oficială care l-a însoțit pe șeful statului la Seul au făcut parte și membri ai Guvernului României, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții Doosan Enerbility despre cooperarea România – Coreea de Sud în dezvoltarea reactoarelor modulare mici și a energiei verzi

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a efectuat miercuri, în ultima zi a vizitei sale oficiale în Coreea de Sud, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, aceasta având loc în contextul adoptării, pe 23 aprilie, a “Declarației Comune privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea” și a semnării Memorandumului de cooperare în domeniul energiei nucleare.

Din delegația care l-a însoțit pe șeful statului au făcut parte ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja și reprezentanți ai Societății Naționale Nuclearelectrica.

Parteneriatul Strategic România – Republica Coreea acordă o importanță deosebită cooperării în domeniul tranziției climatice prin participarea în proiecte energetice comune centrate pe tehnologii pentru energia nucleară, energia regenerabilă și hidrogen. Totodată, România și Coreea de Sud și-au intensificat în ultima perioadă cooperarea în domeniul energiei nucleare prin proiecte care vizează atât centrala de la Cernavodă, cât și reactoarele modulare mici.

În cadrul vizitei, șeful statului a vizitat capacitățile de producție ale platformei industriale, în special atelierele dedicate forjării și asamblării echipamentelor energiei nucleare.

Prezentările și discuțiile din cadrul turului fabricii au abordat și tema adaptării procesului de producție pentru tehnologiile emergente, precum cea a reactoarelor modulare mici.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaționali în dezvoltarea și implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici în România și la nivel internațional și a amintit în acest sens sprijinul Statelor Unite pentru acest proiect, cooperarea internațională fiind esențială pentru punerea în aplicare a tehnologiilor inovatoare care conduc la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la asigurarea securității energetice.

Șeful statului a subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl are industria, prin dezvoltarea și fabricarea de tehnologii verzi, în decarbonizare, creșterea economică durabilă și crearea de locuri de muncă.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Doosan Enerbility, președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul României de a juca un rol important pe lanțurile de valoare globale prin dezvoltarea în țara noastră a unor structuri industriale pentru producția și mentenanța tehnologiilor esențiale în tranziția verde.

Totodată, acesta a accentuat potențialul pe care îl are țara noastră în acest sens, în special în privința tehnologiile nucleare.    

Complexul industrial de 4 milioane de metri pătrați de la Changwon este specializat în dezvoltarea și manufactura unor tehnologii esențiale pentru tranziția verde. Cu o tradiție solidă în domeniul tehnologiei nucleare, Doosan Enerbility este un actor important și în ceea ce privește hidrogenul sau energia eoliană.

Continue Reading

ENERGIE

PPC blue este noua marcă a PPC pentru segmentul mobilității electrice în România, simbolizând mobilitate, viteză, tehnologie, inovație și eficiență

Published

on

Compania de mobilitate electrică din cadrul grupului de companii PPC din România adoptă o nouă identitate de brand – PPC blue, noua marcă fiind simbolizată prin litera „e” care încorporează calitățile brandului PPC blue – mobilitate, viteză, tehnologie, inovație, eficiență, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Mobilitatea electrică este unul dintre elementele cele mai importante ale tranziției energetice, unul în care clienții influențează direct tranziția, pentru că alegerea lor personală reduce consumul de combustibili fosili și înlocuiește folosirea acestora cu energia electrică. Misiunea noastră la PPC blue este să fim alături de clienți în această alegere, să le punem la dispoziție o rețea extinsă de puncte de încărcare și serviciile aferente, pentru ca împreună să facem mobilitatea electrică mai accesibilă, reducând în același timp emisiile atmosferice în orașele noastre”, a declarat Andreea-Dana Popescu, director al PPC Blue România.

Ca parte a procesului de rebranding se lansează și website-ul www.ppcblue.ro, iar aplicația mobilă dedicată va fi disponibilă în perioada imediat următoare. Cei care accesează vechiul website https://www.enelxway.com/ro/ro/ vor fi redirecționați către noua platformă de mobilitate electrică, PPC blue.

Sub brandul PPC blue operează acum circa 500 de puncte de încărcare, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW, în 63 de localități din toate zonele țării.  În perioada următoare, fiecare punct de încărcare din portofoliul companiei va fi marcat cu noul logo PPC blue și va fi prezentă noua identitate vizuală.

PPC blue oferă soluții integrate de mobilitate electrică clienților rezidențiali, companiilor și instituțiilor publice din întreaga țară. Sub acest brand se instalează infrastructură de încărcare în centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de mașini electrice, precum și în spațiile publice puse la dispoziție de municipalități interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice.

Condițiile de utilizare a serviciilor, precum și tarifele nu sunt modificate ca urmare a schimbării identității vizuale, însă denumirile abonamentelor vor fi modificate astfel: PPC blueLite, PPC bluePlus, PPC blueMax.

PPC Blue România este parte a Grupului PPC, cu o tradiție de peste 70 de ani în Grecia, lider în domeniul energiei în Europa de Sud-Est, care și-a făcut un angajament din dezvoltarea durabilă și protecția mediului prin promovarea surselor de energie curată. Mobilitatea electrică joacă un rol central în această viziune pentru viitor. DEI Blue, compania dedicată mobilității electrice lansată de PPC în 2021 în Grecia, și-a făcut deja un nume prin serviciile de e-mobilitate furnizate persoanelor fizice, companiilor și administrației publice din întreaga Grecie. Obiectivul de a deveni cel mai important jucător pe noua piață a mobilității electrice din regiune, prin realizarea unor investiții semnificative pentru dezvoltarea, gestionarea și operarea celei mai extinse rețele de încărcare a mașinilor electrice și prin furnizarea de servicii inovatoare, descrie planul ambițios al PPC. În România, PPC blue operează circa 500 de puncte de încărcare în 63 de localități, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.9 hours ago

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

U.E.9 hours ago

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

ROMÂNIA DIGITALĂ17 hours ago

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

U.E.17 hours ago

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

ROMÂNIA20 hours ago

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

COMUNICATE DE PRESĂ21 hours ago

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

FONDURI EUROPENE21 hours ago

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

NATO24 hours ago

Erdogan îi transmite lui Rutte că noul secretar general NATO trebuie să prioritizeze eliminarea obstacolelor dintre aliați privind industriile de apărare și preocupările legate de terorism

CONSILIUL UE1 day ago

Ungaria promite o președinție “central-europeană” a Consiliului UE și care să stopeze declinul Uniunii, prin lupta împotriva migrației și accelerarea extinderii în Balcani

U.E.1 day ago

Franța susține că o “forță de reacție rapidă” a UE ar putea fi înființată în 2025: Există multe crize asupra cărora NATO nu are competențe

INTERNAȚIONAL3 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending