Connect with us

JAPONIA

LIVE VIDEO & TEXT. Premierul japonez, întrevedere cu Klaus Iohannis. Shinzo Abe, despre ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Japonia: Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să ne viziteze

Published

on

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, marți, la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe, liderul nipon efectuând efectuând o vizită oficială la București. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a cinci ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

”Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia”, a declarat premierul japonez, în cadrul unor declarații de presă comune, după întrevederea celor doi oficiali, făcând referire la ridicarea vizelor în scopul facilitării călătoriilor și a relațiilor culturale și comerciale.

LIVE VIDEO. Declarații de presă ale celor doi oficiali: 

Principalele declarații: 

Klaus Iohannis:

Sunt profund onorat de prezența dvs. astăzi la Palatul Cotroceni.

Este un moment istoric, prima vizita oficială pe care o întreprinde un premier al Japoniei și prima vizită a unui înalt oficial în anul 2018, un an atât de important pentru noi, anul Cententarului.

Anul trecut s-au împlinit 100 de la împlinirea primului trimis extraordinar al României în Japonia.

Vizita confirmă dorința reciprocă de întărire a relațiilor bilaterale.

Am avut discuții aprofundate, relațiile dintre noi au ajuns la un nivel superior.

Astăzi, am fost de acord că împărtășim aceleași valori și obiective strategice, avem evaluări similare în domeniul de securitate, precum și interese economice comune.

Am decis să lansăm demersurile necesare pentru ca în viitorul nu foarte îndepărtatat să ridicăm relația România-Japonia la nivel de parteneriat strategic.

Am discutat despre dimeniunea economică a parteneriatului nostru economic, despre investițiile japoneze în România și creșterea investițiilor în România.

Despre relansarea proiectului european, dar și despre Brexit am discutat.

Despre cooperarea în domeniul securității am discutat, cu accent pe marea Neagră și dosarul nord-coreean.

România a condamnat ferm acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord.

Shinzo Abe:

Astăzi doresc să îmi exprim bucuria de a vizita oficial pentru prima dată țara dvs. pe care am avut ocazia să o cunosc în urmă cu 35 de ani, cu ocazia unei vizite private.

România ocupă o poziție geografică strategică și constituie un partener crucial pentru Japonia.

Alături de președintele Iohannis am convenit o strânsă cooperare pentru a menține ordinea legii la nivel internațional.

De asemenea, am discutat despre cooperare inclusiv în domeniul securității și am putut avea discuții foarte constructive.

Domnul președinte Iohannis și cu mine avem convingerea comună că nu putem accepta înarmarea nucleară a Coreei de Nord.

Japonia sprijină Europa în unitatea și coeziunea ei.

Despre Magistrala 6 de metrou care va lega Bucureștiul de aeroportul Henri Coandă: Japonia se implică cu toată dăruirea în construirea acestui proiect.

Despre ridicarea vizelor pentru români: Sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia.

Am putut să cunosc cultura română, un fapt foarte imporant pentru mine.

Alături de mine au venit o serie de oameni de afaceri japonezi care pot ajuta dezvoltarea economică comună.

Vă mulțumesc că m-ați primit cu această mare căldură în România.


Știrea inițială:

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi înalți oficiali vor purta convorbiri oficiale începând cu ora 16:00, pentru ca de la ora 17:10 să susțină o conferință comună de presă. În programul vizitei figurează și un dineu oficial oferit de șeful statului în onoarea prim-ministrului Japoniei.

FOTO: Administrația Prezidențială

Agenda convorbirilor include stadiul și perspectivele de consolidare a relațiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România și Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane. De asemenea, vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia și Uniune, evoluțiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Cu două zile înaintea vizitei la București, Shinzo Abe a discutat la Sofia cu omologul bulgar, Boiko Borisov, despre implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia şi UE.

Până în prezent, președintele Klaus Iohannis și premierul japonez Shinzo Abe au avut un singur dialog bilateral la Adunarea Generală ONU din anul 2015. Atunci, șeful statului a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”. 

Citiți și Premierul Shinzo Abe, pentru prima dată în vizită în România. Liderul japonez va face un tur al Europei de Est și al statelor baltice

Citiți și Premierul Japoniei începe astăzi un turneu în Europa de Est. Shinzo Abe va veni în premieră în România pe 16 ianuarie, însoțit de importante companii nipone

Shinzo Abe este însoțit în turneul său din Europa de Est de peste 30 de companii nipone. Una dintre companiile care îl însoțește pe premierul japonez la București este NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

Vizita lui Abe în România are avea loc la jumătate de ani distanță după ce șeful diplomației nipone, Nobuo Kishi, a fost prezent la București pentru discuții privind realizarea de noi investiții japoneze în România și valorificarea oportunităților ce derivă din finalizarea negocierilor Acordului de Parteneriat Economic și a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Japonia.

 

 

.

BUSINESS

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior anunță un val de investiții japoneze în România de peste 500 de milioane de dolari

Published

on

© Rareș Burlacu/ Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a anunțat marți un val japonez de investiții în România în valoare de peste 500 de milioane de dolari.

Burlacu, care s-a aflat în vizită în Japonia, a scris într-o postare pe Facebook că are încrederea că vizita de lucru recent încheiată în Japonia va marca o nouă etapă în colaborarea economică între România și Țara Soarelui Răsare.

“Discuțiile intense pe care le-am purtat cu mari companii private precum GMB Corporation, IHI Corporation și Toyo Construction Co. au fost extrem de productive, pregătind terenul pentru un val de investiții de peste 500 de milioane de dolari în România”, a subliniat el.

Potrivit lui Rareș Burlacu, aceste investiții nu numai că vor consolida parteneriatele existente, dar vor crea și noi oportunități de afaceri și locuri de muncă în domeniile infrastructurii energetice și de transport, financiar-bancar, manufacturier și mass-media.

 

Aflat în Japonia, președintele ARICE a semnat și un Memorandum de Înțelegere alături de Kenichiro Hayashi, președintele Japan Institute for Overseas Investment (JOI).

“Acest Memorandum de Înțelegere reprezintă o adevărată piatră de hotar în consolidarea investițiilor străine între cele două țări ale noastre și în valorificarea avantajelor competitive ale fiecăreia dintre ele. ARICE va furniza, prin intermediul JOI, informații investitorilor japonezi cu privire la economie, oportunități de investiții, politici aferente, prin documente, seminarii și întâlniri, pentru a facilita investițiile directe japoneze în România. Investițiile japoneze sunt extrem de importante pentru economia românească, prin prisma valorii adăugate mari a domeniilor către care ele sunt în general direcționate, dar și a apetitului manifestat de investitorii japonezi pentru proiectele de lungă durată”, a explicat Rareș Burlacu.

 

Vizita de lucru s-a desfășurat în contextul Declarației de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, semnată în martie 2023 de către președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida.

Obiectivele României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Japonia se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Conform statisticii vamale din România, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1,26 miliarde de dolari (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane de dolari (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane de dolari (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane de dolari în favoarea României.

În 2023, soldul balanței comerciale a fost favorabil României, pentru al patrulea an consecutiv. 

Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii de dolari.

După valoarea investiției în echivalent valută, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Se apreciază totuși că investiţiile japoneze în România au un volum mult mai mare, deoarece statistica de mai sus se referă numai la capitalul înregistrat, nu la investiţiile efective; de asemenea, nu include investițiile realizate de firmele japoneze cu sediul în alte ţări, în special din Europa, arată MAE într-o fișă informativă privind relațiile economice româno – nipone.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consiliul UE: Acordul de parteneriat strategic UE-Japonia, la un pas distanță de a intra în vigoare

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Acordul de parteneriat strategic între UE și Japonia, la un pas distanță de a intra în vigoare, după ce Consiliul a adoptat astăzi o decizie ce deschide calea, din partea statelor membre, pentru intrarea în vigoare a acordului de îndată ce părțile vor fi finalizat procedura internă și vor fi notificat omologii lor, potrivit comunicatului oficial. Acesta este primul acord-cadru bilateral încheiat vreodată între cele două părți.

Acordul stabilește un cadru general pentru o cooperare politică și sectorială consolidată, asigurând astfel o cooperare politică și economică mai strânsă în ceea ce privește o serie întreagă de aspecte bilaterale, regionale și multilaterale.

Prin intermediul acordului de parteneriat strategic, UE și Japonia se angajează să consolideze ordinea globală bazată pe norme, să consolideze guvernanța globală și să apere valori și principii comune, cum ar fi: statul de drept, democrația, respectarea drepturilor omului, piețele deschise, comerțul liber și echitabil.

Acordul pregătește terenul pentru intensificarea consultărilor și a coordonării în cadrul forurilor multilaterale: „Părțile se angajează să colaboreze pentru a apăra un sistem comercial multilateral bazat pe norme, având în centrul său Organizația Mondială a Comerțului, pentru a promova punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind acțiunile în domeniul climei și pentru a pune în aplicare obiectivele de dezvoltare durabilă”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește dimensiunea bilaterală, acordul va permite părților să avanseze cooperarea în materie de securitate, să abordeze împreună terorismul și infracțiunile internaționale grave și să prevină proliferarea armelor de distrugere în masă. În plus, acordul de parteneriat și cooperare va consolida toate domeniile de cooperare sectorială existente, cum ar fi: spațiul, tehnologiile informației și comunicațiilor, politica industrială, energia, transporturile, educația, cercetarea și inovarea.

În cele din urmă, Acordul de cooperare va prevedea un comitet mixt de coordonare.

Continue Reading

JAPONIA

Biden și Kishida au dezvăluit cea mai semnificativă consolidare a relațiilor de apărare și cooperare militară SUA-Japonia din istoria alianței bilaterale

Published

on

© The White House

Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida au dezvăluit miercuri planuri de cooperare militară și proiecte care variază de la rachete la aselenizări pe Lună, consolidându-și alianța cu scopul de a contracara China și Rusia, relatează Reuters.

O conferință de presă comună la Casa Albă a reflectat importanța tot mai mare a Japoniei pe scena mondială și pentru Statele Unite, cei doi lideri luând cuvântul în legătură cu Gaza și Israelul, Ucraina și Rusia, Coreea de Nord și alte puncte fierbinți ale lumii.

Acesta este cel mai semnificativ upgrade al alianței noastre de când a fost înființată“, a declarat Biden după aproximativ două ore de discuții care s-au concentrat pe regiunea agitată Indo-Pacific și pe acțiunile Chinei.

Astfel, Biden a anunţat cea mai semnificativă consolidare a relaţiilor de apărare cu Japonia de la Războiul Rece şi o cooperare sporită în domeniul apărării aeriene.

Statele Unite și aliații lor, inclusiv Japonia, și-au consolidat armatele pentru a contracara ceea ce consideră a fi o amenințare tot mai mare din partea Chinei în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est și pentru a descuraja orice încercare de a cuceri Taiwanul, o insulă autoguvernată pe care Beijingul o consideră a sa.

Kishida a declarat că cei doi lideri au discutat despre relațiile tensionate dintre Taiwan și China și s-au angajat să susțină ordinea internațională bazată pe statul de drept. Liderul chinez Xi Jinping a declarat recent că interferențele externe nu pot opri “reuniunea de familie” a insulei cu China continentală.

“Încercările unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție sunt absolut inacceptabile, oriunde s-ar afla”, a declarat Kishida. Statele Unite și Japonia vor continua să răspundă la astfel de acțiuni, inclusiv la provocările din partea Chinei, a spus el.

“În ceea ce privește agresiunea Rusiei asupra Ucrainei … Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est mâine”, a spus Kishida.

Biden a promis, de asemenea, că va menține deschise liniile de comunicare cu China și a declarat că alianța SUA-Japonia are un caracter defensiv. El a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping săptămâna trecută.

Anunțurile lui Biden și Kishida au adus cei doi inamici din al Doilea Război Mondial în cea mai strânsă colaborare pe care au avut-o de când au devenit aliați, în urmă cu zeci de ani.

Citiți și Alianța AUKUS: SUA, Marea Britanie și Australia iau în considerare să coopereze cu Japonia privind capacități militare avansate

Biden a declarat că armatele lor vor coopera cu o structură de comandă comună și că vor dezvolta, împreună cu Australia, o nouă rețea de apărare antirachetă aeriană. Cei doi lideri au anunțat, de asemenea, că astronauții japonezi vor participa la misiunile NASA pe Lună.

În total, SUA și Japonia au încheiat aproximativ 70 de acorduri de cooperare în domeniul apărării, inclusiv măsuri de modernizare a structurii de comandă militară americană din Japonia, pentru ca aceasta să fie mai capabilă să colaboreze cu forțele japoneze în caz de criză.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA1 hour ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE2 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO2 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.2 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA5 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.5 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO6 hours ago

Mugur Isărescu: Aniversarea a 20 de ani de la aderarea la NATO, o dovadă a mesajului puternic cu privire la identitatea europeană și euro-atlantică a României

ROMÂNIA6 hours ago

Klaus Iohannis: Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei și a suveranităţii

NATO2 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20247 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending