Connect with us

U.E.

Reacții în UE după victoria electorală a lui Viktor Orban. Liderii formațiunilor eurosceptice, printre primii care au transmis felicitări

Published

on

Victoria de duminică a premierului Viktor Orban în alegerile legislative din Ungaria a generat reacții diverse în cadrul Uniunii Europene. În timp ce Comisia Europeană, prin vocea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au cerut Budapestei să apere valorile democrației şi să menţină unitatea în cadrul blocului comunitar, formațiunile eurosceptice au fost printre primele care i-au transmis lui Orban mesaje de felicitare. 

Donald Tusk, președintele Consiliului European: Pe durata unui nou mandat de prim-ministru, contez pe faptul că veţi avea un rol constructiv în menţinerea unităţii noastre în cadrul UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis o scrisoare de felicitare premierului ungar Viktor Orban pentru succesul din alegerile parlamentare.

„În numele Consiliului European, doresc să vă felicit pentru rezultatul din cadrul alegerilor de ieri. Pe durata unui nou mandat de prim-ministru, contez pe faptul că veţi avea un rol constructiv în menţinerea unităţii noastre în cadrul UE. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavostră în cadrul Consiliului European”, a spus Tusk.

Comisia Europeană: UE are datoria de a preveni reinstaurarea dictaturii în spaţiul comunitar

FOTO: EU Council

UE are „datoria”  de a preveni reinstaurarea dictaturii în spaţiul comunitar, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, făcând referire la situaţia din Ungaria şi Polonia, informează site-ul de ştiri EUobserver. “Am văzut Europa în diferitele sale forme. Am venit în această ţară (Polonia) când încă era o dictatură (comunistă). De asemenea, am fost în Ungaria când încă era o dictatură. Sunteţi la o vârstă la care nu aţi văzut niciodată asta, şi noi, europenii, avem datoria fermă să ne asigurăm că nu vom mai vedea şi nici copii mei nu vor mai vedea niciodată asa ceva revenind”, a răspuns Timmermans la solicitarea unui jurnalist de a comenta situaţia din Polonia şi victoria în alegerile din Ungaria a premierului Viktor Orban.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că „UE este o uniune de democraţie şi valori”, adăugând că executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este „o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie”.

 

Liderii formațiunilor eurosceptice, printre primii care au dorit să îl felicite pe Viktor Orban

Liderii formaţiunilor de dreapta şi eurosceptice jubilau luni după victoria electorală a premierului Viktor Orban, probabil adversarul cel mai eurosceptic al imigraţiei, comentează dpa, potrivit Agerpres.

Lideri de dreapta din Franţa, Italia, Olanda, Austria şi Germania l-au felicitat pe Orban, care va guverna Ungaria pentru al treilea mandat consecutiv.

Foto: Kremlin.ru

Lidera Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, extrema dreaptă), Marine Le Pen, a salutat rezultatul de duminică drept „o victorie mare şi clară„. „Valorile anapoda şi imigraţia în masă predicate de UE au fost încă o dată respinse. Naţionaliştii pot obţine majoritatea în Europa la alegerile europene din 2019!”, a scris Le Pen pe Twitter.

“Ungaria a votat cu inima şi cu mintea, ignorând ameninţările Bruxellesului şi miliardele lui Soros. Mult noroc, preşedinte (şef al guvernului – n.r.) Orban, sper să ne întâlnim curând, eu în calitate de premier al Italiei”, a scris tot pe Twitter şeful partidului Liga (extrema dreaptă) din Italia, Matteo Salvini.

Populistul de dreapta Geert Wilders, şeful Partidului Libertăţii din Olanda, a calificat rezultatul votului din Ungaria drept “excelent” şi “binemeritat”.

Un mesaj de felicitare a venit și din partea ministrului german de interne Horst Seehofer care a salutat luni victoria electorală a prim-ministrului ungar Viktor Orban şi a îndemnat Uniunea Europeană să renunţe la ceea ce el a numit o „politică de aroganţă şi condescendenţă” faţă de membri mai mici precum Ungaria

Corului de felicitări i s-a alăturat şi eurodeputatul eurofob din Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage. “Viktor Orban este cel mai puternic lider din Europa şi cel mai mare coşmar al Uniunii Europene”, a scris tot pe Facebook Farage, principalul avocat al Brexitului.

FOTO: EPP Group

Şi Partidul Popular European (PPE), din care Fidesz face parte, l-a felicitat pe Orban. Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi-a exprimat speranţa că “va continua să lucreze (cu Orban) pentru găsirea de soluţii comune pentru provocările europene”.

Au fost însă și voci critice la adresa lui Viktor Orban. Partidul Socialiștilor Europeni, Grupul Verzilor și ALDE din Parlamentul European atrag atenția asupra respectării drepturilor fundamentale în UE. 

Grupul europarlamentar al Verzilor a atras atenţia, prin intermediul copreşedinţilor săi – Philippe Lamberts şi Ska Keller – că triumful electoral al lui Orban demonstrează importanţa “apărării democraţiei şi drepturilor fundamentale în toate părţile Uniunii Europene”. „Este adevărat, Orban a obţinut majoritatea. Dar nu trebuie să uităm că guvernul lui Orban a reuşit să pună botniţă presei şi opoziţiei, a ocupat o mulţime de posturi-cheie cu persoane care au dus o campanie agresivă sub semnul ştirilor false atunci când venea vorba despre imigraţie”, au insistat Verzii.

Acest grup parlamentar a cerut din nou aplicarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, pentru a împiedica Budapesta să voteze la reuniunile Consiliului UE, aşa cum a mai făcut-o şi în plenul legislativului european în 2017. În acest sens, joia viitoare, Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie (LIBE) a PE va dezbate un raport despre situaţia din Ungaria în care se evaluează dacă această ţară riscă să încalce valorile UE.

Foto: Flickr/PES

Partidul Socialiștilor Europeni „regretă victoria lui Viktor Orban și Fidesz în alegerile din Ungaria, în special datorită retoricii xenofobe, antisemite și anti-europene folosite în campanie și în guvern”, se arată într-un comunicat remis presei, semnat de liderul formațiunii Serghei Stanișev. PES îl critică pe Orban spunând că ”acesta este omul care a schimbat constituția ignorând total opoziția, cel care a distrus independența mass-media din Ungaria și a sistemului judiciar, și omul care atacă în mod obișnuit minoritățile și rivalii politici și principiile UE”.

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE din Parlamentul European comentează rezultatul alegerilor legislative din Ungaria, criticând faptul că discursul plin de ură al premierului Viktor Orban este acceptat la Bruxelles. „O campanie în care evreii bogaţi au fost acuzaţi de toate problemele din lume a funcţionat încă o dată, conducând la cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa. Este cu atât mai îngrijorător faptul că discursul urii practicat de Orbán este acceptat şi, în consecinţă, legitimat de familia sa politică, PPE. Ungaria şi Europa merită mai mult”, a scris Verhofstadt pe pagina sa de Facebook.

Biroul Naţional Electoral din Ungaria a confirmat luni că, după numărarea a 98% din voturi, Fidesz a câştigat scrutinul legislativ cu 48,9% din sufragii.

 

 

.

COMISIA EUROPEANA

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

Published

on

© Council of the European Union

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a solicitat într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”mai multă transparență” cu privire la piața unică în fața creșterii prețurilor”, calificând această temă ca fiind ”una dintre prioritățile” grecilor pentru alegerile europene, informează AFP, citat de Agerpres.

În viziunea sa, măsurile de protejare a consumatorilor în fața ”prețurilor crescute” arăta că UE ”este capabilă să stabilească priorităţile corecte”.

”Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, subliniază Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, datată cu data de sâmbătă, dar dată publicității luni, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.

Premierul grec a atras atenția că recenta ”criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate”.

El propune măsuri pentru ”a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită” şi ”interzicerea practicilor comerciale neloiale”.

Reuniți într-un Consiliu European special care a avut loc la mijlocul lunii aprilie, șefii de stat sau de guvern au solicitat ”un nou pact european pentru competitivitate”, ”ancorat” într-o piață unică puternică și integrată în cea mai competitivă, inovatoare, avansată din punct de vedere tehnologic și al tranziției verzi și digitale și prin care Uniunea piețelor de capital devine un motor de investiții.

Citiți și: Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

Apelul lor venea după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, și fostul premier italian Enrico Letta au prezentat raportul privind viitorul pieței unice a Uniunii Europene, un document de 147 de pagini care se află pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029 și care propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

 Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul oferit eforturilor de căutare a președintelui iranian Ebrahim Raisi, după ce televiziunea de stat a anunțat că acesta a decedat într-un accident de elicopter, a fost acordat fără „motivații politice”, informează EFE, preluat de Agerpres.

Duminică, Uniunea Europeană a activat sistemul de satelit Copernicus, programul de observare a Pământului utilizat de obicei pentru ajutor în caz de dezastre naturale. Acesta a fost lansat la solicitarea Iranului pentru a ajuta la găsirea președintelui Raisi, a ministrului de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, și a celorlalți oficiali și membri ai echipajului aflați la bordul elicopterului.

„Nici Mecanismul European de Protecție Civilă, nici sistemul de sateliți Copernicus nu au în spate motivații politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe X. Ujvari a subliniat că „orice țară poate solicita asistență de natură umanitară sau civilă prin aceste canale, iar Comisia face tot posibilul pentru a ajuta”.

Cu toate acestea, unii deputați europeni au criticat duminică asistența acordată Iranului de către Uniunea Europeană, susținând că apărătorii drepturilor omului nu primesc ajutor similar.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul său de externe, Hosein Amir Abdolahian, au murit duminică într-un accident de elicopter într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel: UE transmite condoleanțe pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului său de externe

Published

on

© European Union, 2024

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis luni un mesaj de condoleanțe după decesul președintelui iranian Ebrahim Raisi și al ministrului iranian de externe, ambii murind în urma prăbușirii elicopterului care îi transporta.

UE își exprimă sincerele sale condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi și a ministrului de externe Abdollahian, precum și a altor membri ai delegației și ai echipajului acestora într-un accident de elicopter. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile acestora“, a transmis Michel, pe platforma X.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters.

“Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.

Agenția iraniană de știri Mehr a confirmat decesele, raportând că „toți pasagerii elicopterului care îi transporta pe președintele și pe ministrul iranian de externe au fost martirizați”.

Un oficial iranian a declarat anterior pentru Reuters că elicopterul care îi transporta pe Raisi și pe ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a fost complet ars în accidentul de duminică.

Televiziunea de stat a relatat că imaginile de la fața locului arată că aeronava s-a izbit de un vârf de munte, deși nu existau informații oficiale cu privire la cauza prăbușirii.

Agenția de știri de stat IRNA a precizat că Raisi a zburat cu un elicopter Bell 212 fabricat în SUA.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost ales președinte în 2021 și, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supravegheat o represiune sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a făcut presiuni puternice în discuțiile nucleare cu puterile mondiale.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, care deține puterea supremă cu ultimul cuvânt în ceea ce privește politica externă și programul nuclear iranian, a încercat anterior să îi liniștească pe iranieni, spunând că nu va exista nicio perturbare a afacerilor de stat.

Mohammad Mokhber, 68 de ani, prim-vicepreşedintele Iranului, ar urma să devină, potrivit Constituţiei iraniene, preşedinte interimar, după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter. În calitate de preşedinte interimar, Mohammad Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, împreună cu preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar, care va organiza noi alegeri prezidenţiale în termen de 50 de zile de la moartea preşedintelui.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL5 hours ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO9 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ11 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA12 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ12 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE13 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ13 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA14 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA4 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending