Connect with us

U.E.

Baia-Mare este câștigătorul unui proiect cu finanțare europeană de aproximativ 3 milioane de euro pentru gestionarea durabilă a terenurilor

Published

on

© Mircea Ploscar/Pixabay

Baia-Mare va primi de la Uniunea Europeană, prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), peste 2 milioane și jumătate de euro pentru implementarea unui proiect privind utilizarea durabilă a terenurilor. Orașul din România va fi unul din cei 20 de beneficiari de fonduri europene la nivelul statelor membre care au depus proiecte urbane  în valoare de 82 de milioane EUR, în cadrul inițiativei ,,Acțiuni urbane inovatoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

„Orașele sunt cel mai bine plasate pentru a concepe soluțiile care vor transforma viața în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanțare UE în mod direct orașelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra și a inova.”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, responsabil și de politica regională. 

De asemenea, Julian King, comisarul pentru uniunea securității, a adăugat:

„Prin această cerere de proiecte în cadrul inițiativei «Acțiuni urbane inovatoare», continuăm să ajutăm orașele și autoritățile locale să protejeze spațiile publice fără a schimba caracterul lor deschis. Acest sprijin face parte din eforturile noastre în vederea creării unei uniuni a securității eficace și veritabile, care să reunească actori de la toate nivelurile, pentru a ne consolida reziliența.”

Proiectele câștigătoare se încadrează în următoarele patru categorii:

  • Securitatea urbană: Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia). De exemplu, Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalității și va crea un ghișeu unic pentru victimele infracțiunilor.
  • Tranziția digitală: Gavà (Spania), Heerlen (Țările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franța), Växjö (Suedia), Viena (Austria). De exemplu, la Lisabona, societatea VoxPop va facilita obținerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăți sistemul de mobilitate al orașului.
  • Utilizarea durabilă a terenurilor, soluții bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Țările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit).

De exemplu, în cazul orașului Baia-Mare, proiectul SPIRE se va strădui să creeze un sistem local de valori bazat pe servicii cheie ale ecosistemului, fitoremediere adaptivă și gestionare inovatoare a terenurilor, pentru a începe un proces inteligent de reutilizare postindustrială. Soluția include instrumente de planificare inovatoare și de gestionare a terenurilor pentru regenerarea siturilor industriale, re-naturalizarea terenurilor contaminate prin procesul de fitoremediere pe termen lung și care să permită noi oportunități de dezvoltare bioeconomică, susținute prin abordări  cu participare activă pentru promovarea acțiunilor și comportamentelor prietenoase cu mediul. 

Valoarea totală a proiectului este de 2,611,840.4 euro. 

  • Sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania). De exemplu, în Landshut, proiectul „Home and Care” va oferi servicii speciale medicale și de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.

Cea de a 5-a și ultima cerere de propuneri în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru orașe de a solicita finanțare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acțiuni inovatoare în domeniul culturii și al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calității aerului și al schimbărilor demografice. Orașele câștigătoare vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2020.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

Published

on

© MFA Republic of Poland

În urma livrării de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski speră ca cancelarul german Olaf Scholz să se răzgândească și să furnizeze țării agresate rachete de croazieră germane Taurus, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Sper ca cancelarul să se simtă încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a declarat Sikorski într-un interviu acordat ziarului german Bild am Sonntag și altor mijloace de comunicare Axel Springer din Varșovia.

Sikorski a descris livrarea rachetelor americane ATACMS către Ucraina ca fiind o „reacție la escaladarea rusă” în această țară, la care trebuie să răspundă și Germania.

În urmă cu câteva zile, s-a aflat că Ucraina a primit rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune de la SUA. Cu toate acestea, Pentagonul nu a oferit detalii specifice dacă este vorba de modele cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri sau de cele cu o rază de acțiune mai mică. Presa a relatat, totuși, că era vorba de modelele cu rază de acțiune mai lungă. SUA trimiseseră deja anul trecut rachete ATACMS cu o rază de acțiune mai scurtă.

Până acum, Scholz a respins categoric furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în război dacă sunt furnizate rachete cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.

„Rușii au oprit deja 70% din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei. Aceasta este de fapt o crimă de război”, a continuat Sikorski.

La Berlin a avut loc o conferință privind reconstrucția Ucrainei după război. Cu toate acestea, ar fi mai bine să se prevină în primul rând distrugerea țării, a subliniat ministrul polonez de externe.

În relația cu președintele rus Vladimir Putin, în calitate de agresor în războiul din Ucraina, a spus el, trebuie să fim duri.

„Cred că acum știm cu toții că Putin reacționează doar la presiune, la cele mai dure argumente de forță brută”.

Continue Reading

U.E.

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

Published

on

© European Union, 2024

Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul german de finanțe și șeful liberalilor din FDP, Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anul trecut, economia germană a fost cea mai slabă din rândul țărilor mari din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Anul acesta va fi, de asemenea, o provocare pentru cea mai mare economie a Europei.

În raportul său privind perspectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru produsul intern brut german cu 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani, așteptându-se la o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în 2025.

Aceste previziuni sunt sub estimările de 0,8% pentru 2024 și de 1,5% pentru 2025 pentru zona euro, ceea ce arată că Germania a devenit codașă în cadrul blocului, după ce a fost singura mare economie care a suferit o contracție anul trecut.

Lindner a declarat că slăbiciunea economică a Germaniei are consecințe asupra securității și geopoliticii.

„Avem nevoie de redresarea economică pentru că, în cele din urmă, puterea economică este, de asemenea, un factor în geopolitică”, a declarat Lindner la conferința partidului său de la Berlin, referindu-se la războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul lui Putin este de a exercita puterea asupra noastră și nu trebuie să permitem niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat el. Dar pentru a avea mijloacele necesare împotriva lui, este nevoie de creștere economică, a adăugat el.

Continue Reading

U.E.

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

Published

on

© European Communities, 1997/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană a criticat sâmbătă Rusia pentru că a plasat filialele unei companii italiene și ale unei companii germane sub „managementul extern temporar” al unei entități Gazprom, afirmând că această măsură demonstrează disprețul Moscovei față de normele internaționale.

Președintele rus Vladimir Putin a plasat filialele rusești ale companiei italiene de încălzire a apei Ariston și ale producătorului german de electrocasnice BSH Hausgeraete sub conducerea JSC Gazprom Household Systems, potrivit unui decret publicat vineri.

„Aceste măsuri, care vizează activități economice legitime, reprezintă încă o dovadă a disprețului Rusiei față de normele și legislația internațională”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat că guvernul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a oferi clarificări cu privire la această problemă, adăugând că Roma se coordonează cu Germania și cu oficialii Uniunii Europene de la Bruxelles.

Comunicatul UE a precizat că aceste demersuri au confirmat faptul că Rusia, care duce un război în Ucraina, este „un actor imprevizibil și în domeniul economic și a creat un climat de afaceri arbitrar și ostil față de investitorii străini”.

„Uniunea Europeană solicită Rusiei să revină asupra acestor măsuri și să caute soluții acceptabile cu companiile europene vizate de acestea”, se arată în declarație.

Ariston s-a declarat sâmbătă „extrem de surprinsă” de această măsură și evaluează implicațiile decretului din punct de vedere al guvernanței și al managementului. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.15 mins ago

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

U.E.14 hours ago

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

U.E.15 hours ago

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

ROMÂNIA DIGITALĂ22 hours ago

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

U.E.23 hours ago

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

ROMÂNIA1 day ago

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

FONDURI EUROPENE1 day ago

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

NATO1 day ago

Erdogan îi transmite lui Rutte că noul secretar general NATO trebuie să prioritizeze eliminarea obstacolelor dintre aliați privind industriile de apărare și preocupările legate de terorism

CONSILIUL UE1 day ago

Ungaria promite o președinție “central-europeană” a Consiliului UE și care să stopeze declinul Uniunii, prin lupta împotriva migrației și accelerarea extinderii în Balcani

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending