Connect with us

INTERNAȚIONAL

Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție care limitează acțiunile militare ale președintelui SUA Donald Trump împotriva Iranului

Published

on

Camera Reprezentanților, controlată de democrați, a adoptat joi o rezoluție pentru a limita puterea lui Donald Trump de a lansa operațiuni militare împotriva Iranului, un text mai mult simbolic, dar jenant pentru președintele american aflat în plină criză în relațiile cu Teheranul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Cerându-i lui Donald Trump ”să pună capăt” oricărei acţiuni militare împotriva Iranului fără un acord al Congresului, rezoluţia a fost adoptată cu 224 de voturi pentru şi 194 împotriva, cu sprijinul a trei republicani.

Preşedinta democrată a Camerei, Nancy Pelosi, a afirmat că, prin acest vot, Congresul îşi respectă ”datoria de a-i proteja pe americani”.

Dacă nicio ”măsură parlamentară nu este luată” pentru a autoriza operaţiuni militare, guvernul lui Donald Trump ”trebuie să-şi înceteze ostilităţile militare împotriva Iranului”, a completat aceasta.

Donald Trump a reacționat în urma votului și a spus că nu are ”obligația” de a solicita Congresului ”înainte de a ordona eventuale noi lovituri”.

”Nu ar trebui să o fac”, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă, ”căci uneori trebuie să iei decizii într-o fracţiune de secundă”.

Rezoluţia ar putea fi supusă la vot în Senat săptămâna viitoare. Camera superioară a Congresului SUA este controlată de republicani, aceștia deținând 53 din cele 100 de locuri.

tensiunile dintre Statele Unite și Iran au escaladat după ce comandantul Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani, a fost ucis în Irak într-un raid american.

În cadrul acțiunii comandate de președintele american Donald Trump după ce ambasada americană din Bagdad a fost luată cu asalt, la începutul săptămânii trecute, de miliții proiraniene din Irak , s-a folosit o dronă MQ-9 Reaper, denumită și Predator B, vehicul aerian fără pilot, care poate fi comandat de la distanță, cu rază de acțiune de peste 2.400 de km, ce poate zbura la altitudini de până la 15 km.

Drept răspuns, Teheranul a atacat cu rachete aeriene baze militare din Irak unde se aflau staționați militari americani, fără ca vreunul dintre aceștia să fie răniți.

Președintele american a ripostat și a anunțat miercuri seara că va impune noi sancțiuni economice asupra Teheranului, precizând în același timp că va solicita NATO să se implice ”mult mai mult” în Orientul Mijlociu, solicitare căreia Alianța i-a dat curs, după cum este menționeant într-un comunicat al Alianței, dat publicității după o convorbire telefonică între secretarul general Jens Stoltenberg, și liderul de la Casa Albă.

Acesta a făcut, de asemenea, apel la Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, cele cinci state semnatare ale Acordului nuclear cu Iranul, convenit în 2015, din care liderul american a retras Statele Unite în 2018, să îl denunțe, la rândul lor.

Teheranul a făcut deja acest lucru duminică seara, ca urmare a eliminării, de către Washington, a comandantului Forței Quads din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani.

Astfel, Iranul a anunțat că renunță la limitarea numărului de centrifuge, ultima restricție a JCPOA pe care o mai respecta.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Cameron: Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia pe teritoriul său

Published

on

© Foreign, Commonwealth & Development Office

Ucraina are „dreptul” de a folosi arme furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia în interiorul propriului teritoriu, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, aflat într-o vizită la Kiev, relatează Politico.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Cameron a declarat că este la latitudinea Ucrainei să decidă modul în care sunt folosite armele britanice.

© President of Ukraine Official Website

Întrebat dacă acest lucru include obiective în interiorul Rusiei, el a spus: „Ucraina are acest drept. Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia de a se asigura că se apără”.

De la începutul războiului, partenerii occidentali ai Ucrainei au pus o condiție pentru ca Kievul să continue să primească ajutor militar – să nu lovească în Rusia. Dar țări precum Finlanda și Letonia au declarat de atunci că susțin dreptul Ucrainei de a folosi armele pe care le-au furnizat pentru a se apăra, inclusiv lovituri în Rusia.

Cameron, fost prim-ministru britanic care a revenit în prim planul politicii la sfârșitul anului trecut, a făcut declarațiile cu ocazia celei de-a doua călătorii la Kiev de când a preluat funcția. Aceasta are loc la o săptămână după ce Marea Britanie a anunțat cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei. Într-o nouă demonstrație de susținere, Cameron a promis un ajutor militar anual de 3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Totodată, el a anunţat în special intenţia Regatului Unit de a reuni partenerii săi internaţionali luna viitoare pentru a strânge mai multe contribuţii la Fondul Internaţional pentru Ucraina (IFU, administrat de Regatul Unit) pentru a răspunde nevoilor Kievului în materie de armament în faţa invaziei ruse, relatează Agerpres.

De la crearea sa în 2022, fondul, care reuneşte Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Danemarca, Suedia şi Lituania, cu contribuţii din Islanda, Australia şi Noua Zeelandă, a strâns până acum 900 de milioane de lire sterline în angajamente.

„Ucraina se apără cu înverşunare împotriva invaziei ilegale a Rusiei, transformând în ani un război despre care Putin credea că va dura câteva zile”, a declarat ministrul de externe britanic. „Dar acest război este provocarea generaţiei noastre, iar Ucraina nu poate face faţă singură”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a face în aşa fel încât ţara să dispună de ceea ce „are nevoie pentru a câştiga”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Cameron pentru sprijin în cadrul întâlnirii cu șeful diplomației britanice.

Însă acesta a subliniat importanța ca armele din noul pachet de ajutor să ajungă în Ucraina cât mai curând posibil. „În primul rând, vehicule blindate, muniție și rachete de diferite tipuri”, a declarat liderul de la Kiev.

Continue Reading

NATO

Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

Published

on

© European Union 2021 - EP

Uniunea Europeană și NATO au denunțat vineri Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei.

„Campania cibernetică malițioasă arată modelul continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spațiul cibernetic, vizând instituții democratice, entități guvernamentale și furnizori de infrastructuri critice din Uniunea Europeană și nu numai”, a transmis vineri Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului, într-o declarație în numele celor 27 de state membre.

„UE nu va tolera un astfel de comportament rău intenționat, în special activitățile care vizează să ne degradeze infrastructura critică, să slăbească coeziunea societății și să influențeze procesele democratice”, a adăugat el, referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Folosind un limbaj la fel de critic, NATO a cerut Moscovei să își respecte „obligațiile internaționale” și a subliniat că Alianța va „utiliza capacitățile necesare pentru a descuraja, apăra și contracara întregul spectru de amenințări cibernetice”.

Ambele entități au dat vina pe APT28, acronim pentru Advanced Persistent Threat Actor 28, un grup de spionaj cibernetic legat de serviciul militar de informații al Rusiei (GRU).

În Germania, APT28 este acuzat de compromiterea conturilor de e-mail ale membrilor Partidului Social-Democrat (SPD), principala forță din coaliția de guvernare. Berlinul l-a convocat deja pe însărcinatul cu afaceri interimar al ambasadei ruse.

„Acest lucru este absolut intolerabil și inacceptabil și va avea consecințe”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

În Republica Cehă, grupul ar fi vizat unele instituții de stat prin exploatarea unei „vulnerabilități necunoscute anterior în Microsoft Outlook”, a declarat vineri Ministerul Afacerilor Externe al țării. Interferențele au început în 2023, a precizat acesta, potrivit Euronews.

Publicarea constatărilor de către cele două țări a atras după sine declarații de denunțare din partea UE și NATO, care au fost publicate aproape simultan.

Vestea vine pe fondul unei atmosfere de alertă ridicată în Europa de Est și de Nord cu privire la pericolele reprezentate de războiul hibrid rusesc.

În ultimele zile, Estonia, Letonia, Lituania, Suedia și Finlanda au tras un semnal de alarmă cu privire la bruiajul semnalelor GPS, care a obligat compania aeriană finlandeză Finnair să suspende serviciile către Tartu, un oraș din Estonia. Fenomenul este văzut ca o nouă încercare a Kremlinului de a se răzbuna pentru sancțiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina.

„Aceste incidente fac parte dintr-o campanie de intensificare a activităților pe care Rusia continuă să le desfășoare în zona euroatlantică, inclusiv pe teritoriul Alianței și prin intermediul unor persoane interpuse”, a precizat joi NATO. „Aceasta include sabotaje, acte de violență, interferențe cibernetice și electronice, campanii de dezinformare și alte operațiuni hibride.”

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Op-Ed | Un apel din Republica Moldova pentru un buget european pentru pace: Un Plan Marshall ar putea fi promisiunea de pace a Europei

Published

on

Articol semnat de Carolina Bogatiuc, expertă afaceri europene în cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) din Republica Moldova. Carolina Bogatiuc a fost șefa de cabinet a ministrului afacerilor externe și integrării europene din R. Moldova, Nicu Popescu.

Republica Moldova, în calitate de stat candidat la UE începând din iunie 2022, devine tot mai activă pe scena internațională și în cadrul familiei europene. Pe măsură ce ne apropiem de aderare, țara noastră este invitată la întâlniri care pot influența efectiv direcția de dezvoltare și restructurare a Uniunii Europene, într-un context al unei posibile extinderi, asemănătoare celei din 2004. Moldova nu este doar o țară care raportează despre reforme, ci contribuie și la consolidarea securității și prosperității în regiune. Mulți s-ar întreba cum contribuie Moldova și prin ce mijloace? Da, nu avem o armată puternică, nu dispunem de echipamente militare de ultimă generație, și nu avem politici clare definite în acest sens, suntem un stat neutru. Cu toate acestea, Moldova se confruntă cu forțele oligarhice care, timp de peste trei decenii, au condus țara într-o izolare fără precedent. Prin intermediul unor figuri marionete, aceste forțe încă se agață de speranța de a reveni la putere. Deghizați sub eticheta de pro-europeni, cu interese ascunse și finanțare din Rusia, aceștia pun sub semnul întrebării progresul realizat de Moldova până acum.

Totuși, este important să subliniem faptul că Moldova nu mai poate amâna unele reforme importante. Este crucial ca țara să facă eforturi maxime pentru a numi un Procuror General, pentru a livra planul de creștere economică – cel mai eficient instrument pentru a scoate țara din stagnare și pentru a atrage investiții, ceea ce ar asigura o redresare economică mai rapidă. Termenele stabilite de Bruxelles nu sunt doar imperativul unui termen limită, ci reflectă și încrederea pe care o inspiri prin respectarea lor. În caz contrar, există riscul să fim excluși de la masa discuțiilor cu liderii europeni.

Moldova trebuie să-și facă vocea auzită, și să susțină parcursul său european, alături de statele lumii care sunt libere și împărtășesc valorile democratice. Lucrurile avansează, reformele își urmează cursul, iar justiția, deși încă nu a dat roadele așteptate și unele chestiuni rămân în proces, totuși nimeni nu poate nega că Moldova nu poate începe negocierile de aderare la UE. Bruxelles-ul înțelege eforturile depuse, le vede și le va susține să avanseze. Așa cum este în orice stat, justiția rămâne cel mai complicat sector, dar s-au realizat progrese, iar Moldova nu ar trebui să fie lăsată în colț sau în așteptare, ci să primească sprijin, un sprijin rapid, acum, în prezent. A fost ratată o perioadă de 20 de ani pe partea noastră, mult prea mult ca să mai fim pe ușa externă a UE.

Orice investiție în țara noastră, sau în vecinii noștri din Ucraina, reprezintă o investiție în viitor, o extindere a spațiului de pace, unde forțele destabilizatoare și agresorii nu își au locul. Prin investiții deliberat plasate și strategic orientate în țările candidate, UE nu numai că sprijină aceste națiuni, dar își întărește și propriile frontiere și securitate. În acest sens, Președinta Sandu a evidențiat necesitatea unui buget al UE care să depășească paradigma tradițională de cheltuieli și să se concentreze pe un plan strategic de investiții în pace. Bugetarea este și învățare, asta afirma comisarul european Johannes Hahn. Prin urmare, acum este momentul să adoptăm o abordare bugetară care să se deosebească cât mai mult de procedurile interne actuale ale UE, care uneori încetinesc progresul. Moldova nu poate dicta cum să-și cheltuie banii Uniunea Europeană, lucru susținut de președinta Sandu, dar poate contribui la construirea unui buget flexibil, curajos și orientat spre viitor.

Pentru a reconstrui și a consolida democratic și economic națiunile care aspiră la valorile și standardele UE, blocul comunitar se află în fața ideii unui Plan Marshall, care ar putea fi soluția și promisiunea de pace a Europei. Ideea Planului Marshall a fost, de fapt, un aspect al discursului Președintei Sandu la conferința anuală a bugetului UE. Acest plan nu se referă doar la asistență financiară, ci la investiții în infrastructuri critice, reforme guvernamentale, combaterea corupției și a justiției, elemente esențiale pentru consolidarea statului de drept și a democrației.

Un punct abordat și susținut în capitala europenilor a fost despre birocrație și procedurile lente ale UE, care pot întârzia proiectele vitale pentru securitatea și stabilitatea regiunii. Acest aspect este crucial într-un context în care timpul joacă un rol decisiv. Reformarea modului în care UE gestionează și distribuie fondurile ar putea accelera progresele și ar oferi răspunsuri mai rapide la crizele emergente.

Este un moment crucial pentru Europa, în care deciziile de astăzi vor contura peisajul de mâine. O alocare inteligentă și vizionară a resurselor financiare ale UE ar putea nu doar să consolideze blocul, ci și să modeleze un viitor mai sigur pentru toate națiunile care împărtășesc un vis comun de unitate, libertate și prosperitate.

După impulsul dat la Bruxelles și sentimentul pozitiv lăsat oficialilor europeni, Moldova are o responsabilitate enormă: de a livra cele solicitate în timpul prestabilit și de a nu derapa de la obiectivul aderării la UE – reforma justiției rămâne principalul punct pe agendă. Moldova trebuie să prioritizeze corect, fără marjă de eroare. Luna de miere pare a se sfârși, iar liderii tot mai mult pun în discuții principiul meritocrației.

Lansarea primei conferințe interguvernamentale ar reprezenta nu doar o promisiune împlinită, ci un merit bine câștigat de o națiune care a ales un parcurs european în ciuda multor provocări interne și externe. E important pentru toți a înțelege că aderarea Moldovei la UE nu este doar un obiectiv diplomatic, ci o necesitate strategică și morală, o investiție într-o Europă mai largă, mai liberă și mai sigură. E important a se înțelege și acasă că ceasul este în defavoarea noastră, presiunea crește, așteptările de la Moldova sunt mari, iar întrebarea e despre ACUM sau NICIODATĂ.

Avem oportunitatea să reconfirmăm angajamentul nostru în toamnă, la referendumul de aderare la UE. O voce puternică, a miilor de oameni trebuie să iasă și să-și aleagă viitorul. Nu trebuie lăsați fugarii să ne fure țara, să ne aleagă identitatea. Eu încă cred că Moldova și cetățenii săi au evoluat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE6 hours ago

Cameron: Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia pe teritoriul său

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 hours ago

Consiliul Ministerial al OCDE: Șefa diplomației române a reliefat contribuția României în direcția eforturilor pentru dezvoltare durabilă ale organizației

NATO8 hours ago

Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

De Ziua Mondială a Libertății Presei, Comisia Europeană solicită statelor membre să pună în aplicare „cât mai curând” normele fără precedent adoptate pentru protejarea jurnaliștilor

U.E.11 hours ago

Germania nu va tolera atacul cibernetic sponsorizat de Rusia asupra SPD și amenință cu represalii

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu: La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului

ENGLISH13 hours ago

Op-Ed | A call from Moldova for a European budget for peace: A Marshall Plan could be Europe’s promise of peace

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Op-Ed | Un apel din Republica Moldova pentru un buget european pentru pace: Un Plan Marshall ar putea fi promisiunea de pace a Europei

U.E.24 hours ago

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică într-o vizită ce va sta sub semnul cooperării europene

EDITORIALE1 day ago

Op-Ed | Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Susținerea libertății presei, un pilon al societăților democratice

COMISIA EUROPEANA4 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO4 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20245 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 weeks ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending