Connect with us

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost numit raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Dragoș Tudorache (USR, Renew Europe) a fost numit raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială (AI Act), din partea Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

“Legea privind Inteligența Artificială este unul dintre cele mai importante dosare ale acestui mandat, nu doar datorită impactului pe care îl va avea asupra economiei europene și internaționale, ci și pentru că stabilește primele reguli pentru un spațiu încă nereglementat la nivel global, ce ține de tehnologiile viitorului”, a declarat Dragoș Tudorache.

 

Potrivit acestuia, cele două comisii responsabile de dosar, LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) și IMCO (Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor), vor avea responsabilitatea uriașă de a cadra dezvoltarea inteligenței artificiale în UE.

“Pe de o parte, să devenim mai competitivi pe plan global în ceea ce privește noile tehnologii și, pe de altă parte, să ne asigurăm că drepturile cetățenilor europeni sunt protejate cu ajutorul tehnologiei și că nu transpunem în spațiul digital prejudecăți și discriminări istorice”, a mai adăugat eurodeputatul.

Comisia Europeană a propus în aprilie 2021 noi norme și măsuri menite să transforme Europa în polul mondial al unei inteligenței artificiale (IA) de încredere. Îmbinarea primului cadru juridic privind IA cu un nou plan coordonat cu statele membre va garanta siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor și ale întreprinderilor, consolidând totodată adoptarea IA, precum și investițiile și inovarea în domeniul IA în întreaga UE. Această abordare va fi completată de noile reglementări privind echipamentele tehnice, care, prin adaptarea normelor de siguranță, urmăresc să sporească încrederea utilizatorilor în noua generație versatilă de produse.

Potrivit executivului UE, datorită noului Regulament privind IA, europenii vor putea avea încredere în oportunitățile pe care le oferă IA. Normele proporționale și flexibile vor aborda riscurile specifice pe care le prezintă sistemele de IA și vor stabili cele mai înalte standarde pe plan mondial. 

Dragoș Tudorache este membru al Parlamentului European din iulie 2019. El a candidat la alegerile din 26 mai 2019 pe listele Alianței USR-PLUS, ocupând poziția a cincea pe listă. În legislativul european, el activează ca membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

În septembrie 2020, Tudorache a fost ales președintele Comisiei speciale a Parlamentului European privind inteligența artificială în era digitală (AIDA). Totodată, eurodeputatul român este raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova.

În octombrie 2021, ca urmare a retragerii lui Dacian Cioloș din funcția de lider al grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache a fost ales vicepreșdinte al celui treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost ales vicepreședinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul USR Dragoș Tudorache a fost ales miercuri seară vicepreședinte al grupului Renew Europe, a treia cea mai influentă forță politică din Parlamentul European, declarându-se “onorat” de mandatul încredințat.

Tudorache a fost ales vicepreședinte în contextul în care Renew Europe și-a ales noua conducere după retragerea lui Dacian Cioloș din funcția de președinte al grupului, funcție care a fost preluată de eurodeputatul francez Stéphane Séjourné, un influent colaborator al președintelui Emmanuel Macron.

Dragoș Tudorache a subliniat că alegerea sa în funcția de vicepreședinte “este o dovadă suplimentară a importanței delegației USR PLUS în cadrul grupului nostru european și o recunoaștere a muncii noastre comune depusă în ultimii doi ani”.

USR este una dintre cele mai mari delegații naționale din cadrul Renew Europe.

“Personal, sunt conștient de responsabilitatea noastră politică de a echilibra spectrul politic european și de a construi în continuare o viziune pro europeană. Misiunea încredințată de alegătorii care mi-au acordat acest mandat în 2019 rămâne fundamentală în efortul nostru de a demonstra că politica poate fi centrată pe principii, valori, și rezultate concrete pentru cetățeni”, a mai punctat Tudorache.

Au mai fost aleși vicepreședinți Renew Europe: Iskra Mihaylova din Bulgaria, Katalin Cseh din Ungaria, Luis Garicano din Spania, Frederique Ries din Belgia, Morten Løkkegaard din Danemarca și Nicola Danti din Italia și Malik Azmani, din Olanda.

Dragoș Tudorache este membru al Parlamentului European din iulie 2019. El a candidat la alegerile din 26 mai 2019 pe listele Alianței USR-PLUS, ocupând poziția a cincea pe listă. În legislativul european, el activează ca membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

În septembrie 2020, Tudorache a fost ales președintele Comisiei speciale a Parlamentului European privind inteligența artificială în era digitală (AIDA). Totodată, eurodeputatul român este raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: UE ar trebui să își mărească investițiile în NATO, iar Alianța să-și reformeze capacitățile

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European a aprobat miercuri raportul prin cooperarea UE-NATO în contextul relațiilor transatlantice, a anunțat eurodeputatul Dragoș Tudorache (USR PLUS, Renew Europe), reprezentant al grupului său politic în cadrul negocierilor pentru acest dosar.

“Revigorarea cooperării transatlantice se află într-un punct istoric de cotitură. Pe lângă nevoia acută de a adresa împreună amenințările globale (mă refer aici la criza sanitară, criza climatică și amenințările asupra democrației), avem acum și contextul istoric potrivit și parteneri de peste Atlantic care sunt dispuși să continue să construiască împreună o ordine mondială mai bună și mai puternică bazată pe reguli, în care democrația și libertatea sunt prețuite și respectate. NATO este unul dintre actorii de bază ai multilateralismului și forul în care parteneriatul transatlantic are sensul său cel mai profund și obiectivele cele mai clare”, a scris el, pe Facebook.

Acesta a precizat că în cadrul tratativelor a urmărit obiective precum reformarea structurilor NATO și reafirmarea valorilor și competențelor Alianței.

“În primul rând, NATO trebuie să redevină o instituție importantă pe plan mondial, iar acest lucru este posibil doar prin reformarea structurii și reafirmarea valorilor și competențelor alianței militare. Membrii NATO au avut derapaje democratice care au slăbit și poziția NATO. Avem nevoie de reguli mai puternice și o reafirmare a valorilor pe care le susținem. UE trebuie să sprijine NATO în acest proces și să împărtășească unele dintre mecanismele de sancționare, care lipsesc în prezent în NATO. Organizația transatlantică poate fi relevantă numai dacă acționează și reacționează. Lipsa acțiunii subminează credibilitatea, viabilitatea și rolul organizației”, a mai adăugat Tudorache.

El a indicat că al doilea obiectiv se concentrează pe reziliență.

“Puterea și capacitatea Alianței Nord-Atlantice se măsoară în puterea și în capacitatea statelor membre. Nu există concurență între UE și SUA; reziliența fiecăreia în parte este în beneficiul Alianței. Cu toate acestea, există o tensiune de lungă durată între cei doi parteneri transatlantici legată de povara investițiilor. UE ar trebui să caute să își mărească investițiile în NATO, ca mijloc pentru un rol mai semnificativ pe scena internațională și, în același timp, să colaboreze cu SUA pentru a împărți sarcina responsabilității la nivel global”, a continuat europarlamentarul.

El a pledat pentru reformarea capacităților NATO, inclusiv prin investiții în cercetare și dezvoltare digitală

“Amenințările de astăzi nu mai seamănă cu amenințările din perioada în care a fost înființată NATO. Chiar dacă guvernele iliberale ale Rusiei și Chinei rămân o problemă comună pentru blocul transatlantic, modalitățile în care operează și tipul de amenințări pe care le reprezintă s-au schimbat semnificativ. Amenințările hibride, atacurile cibernetice, interferențele electorale, știrile false, propaganda sunt doar câteva aspecte pe care trebuie să le abordăm. Pentru a putea face acest lucru, NATO trebuie să își reformeze capacitățile, nu doar statutul. Investițiile în cercetarea și dezvoltarea digitală, schimbul de cunoștințe despre inteligența artificială și noile tehnologii și, în special, interoperabilitatea sunt esențiale pentru viitorul unei alianțe care va trebui să ofere rezultate în noua eră digitală”, a conchis Dragoș Tudorache.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 20246 hours ago

Polonia țintește poziția de comisar european pentru apărare dacă acest portofoliu va fi creat în noua Comisie Europeană

U.E.15 hours ago

Macron le explică francezilor condițiile în care Franța “va merge la război”: Sper că nu va trebui, dar Rusia trebuie descurajată

BUSINESS15 hours ago

Ministrul economiei, întâlnire cu delegația Departamentului pentru Comerț al SUA: România poate deveni hub investițional pentru companiile americane

U.E.1 day ago

Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

GALERIE FOTO1 day ago

Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf din București și Palatul Culturii din Turnu Severin, iluminate de Ziua Europei pentru a îndemna cetățenii să voteze la alegerile din 9 iunie

U.E.2 days ago

Comisia Europeană deblochează un sprijin financiar de 50 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord. Asistența macrofinanciară va ajuta țara din Balcanii de Vest să avanseze pe calea europeană

U.E.2 days ago

Șeful diplomației UE: Spania, Irlanda și alte țări membre intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la conferința la nivel înalt ”Către o Europă socială cu noi drepturi”, desfășurată la Madrid: Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului, pentru tranziția verde și cea digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

INTERNAȚIONAL4 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO5 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

Trending