Connect with us

U.E.

Polonia transmite Germaniei o notă diplomatică pentru negocieri privind reparațiile de război: Varșovia evaluează pagubele la 1.300 de miliarde de euro

Published

on

© Polish Foreign Ministry

Ministrul de externe polonez Zbigniew Rau a indicat luni că ţara sa vrea să înceapă negocieri cu Germania în chestiunea reparaţiilor pe care Varşovia le pretinde pentru pagubele provocate Poloniei de către nazişti în al Doilea Război Mondial, estimate de Varşovia la 1.300 miliarde de euro, informează AFP, potrivit Agerpres.

Zbigniew Rau a afirmat luni în faţa presei că a semnat o notă diplomatică, exprimându-şi “convingerea că părţile trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939-1945”.

Nota urmează să fie transmisă şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock, aşteptată luni seara la Varşovia şi care se va întâlni marţi cu Rau.

Această reglementare ar trebui să includă mai ales “plata de către Republica Federală a Germaniei de despăgubiri pentru pierderile materiale şi non-materiale cauzate statului polonez de această agresiune şi această ocupaţie”, a spus Rau.

Reglementarea ar trebui să includă de asemenea plata unei indemnizaţii către victimele agresiunii naziste şi membrii lor de familie, precum şi o soluţie sistemică la chestiunea bunurilor culturale şi a documentelor de arhivă poloneze confiscate, a adăugat el.

“O asemenea reglementare va permite fondarea relaţiilor polono-germane pe justiţie şi adevăr, va conduce la închiderea unor capitole dureroase din trecut şi va asigura dezvoltarea relaţiilor bilaterale într-un spirit de bună vecinătate şi de cooperare amicală”, a mai declarat ministrul polonez.

Într-un raport publicat la 1 septembrie, când s-au împlinit 83 de ani de la invazia nazistă în Polonia, Varşovia a estimat la 6.200 de miliarde de zloţi (1.300 miliarde de euro) pierderile cauzate de Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Guvernul de la Berlin a precizat că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Premierul italian Giorgia Meloni va candida la alegerile europene din iunie

Published

on

© European Union, 2024

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, și-a anunțat duminică candidatura la alegerile europarlamentare din iunie, în încercarea de a spori sprijinul pentru partidul său, Frații Italiei, informează Euronews.

„Am decis să mă alătur luptei pentru a conduce listele Frații Italiei în toate circumscripțiile electorale”, a declarat aceasta în fața susținătorilor la o convenție a partidului din orașul Pescara din sudul Italiei.

Meloni, care prezidează, de asemenea, grupul conservator al partidelor europene, a declarat că dorește să creeze o majoritate de centru-dreapta în următorul Parlament European.

„Vrem să trimitem stânga în opoziție și în Uniunea Europeană. Este o sarcină dificilă, dar este posibil și trebuie să încercăm”, a adăugat ea.

Prevăzându-se că va fi aleasă, Meloni își va lăsa locul în Parlamentul European următorului candidat pe lista electorală a partidului său și va continua să fie prim-ministru al Italiei.

Alți lideri de partid, precum liderul Partidului Democrat, Elly Schlein, care se află acum în Parlamentul italian, sunt de asemenea așteptați să candideze și apoi să lase locul lor colegilor de partid.

Deși a fost un critic puternic al instituțiilor UE când se afla în opoziție, Meloni a trecut la poziții mult mai proeuropene după ce a devenit premier.

Partidul ei este în continuare cel mai popular din Italia, cu o susținere de aproximativ 27%, potrivit ultimelor sondaje.

Continue Reading

U.E.

Mii de spanioli ies în stradă pentru a-l îndemna pe Pedro Sanchez să nu renunțe la funcția de premier

Published

on

© La Monocloa/Gobierno de Espana - Flickr

Susținătorii premierului spaniol Pedro Sanchez s-au adunat sâmbătă cu miile pentru a-l îndemna pe acesta să nu renunțe la funcție, relatează DW.

Miercuri, premierul socialist a declarat că ia în considerare posibilitatea de a demisiona după ce un tribunal a deschis o anchetă pentru fraudă asupra soției sale, Begoña Gomez. El a precizat că își va suspenda toate îndatoririle publice până când își va anunța decizia luni, 29 aprilie.

„Trebuie să mă opresc și să mă gândesc dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau dacă ar trebui să renunț la această onoare”, a scris el într-o scrisoare de patru pagini postată pe X, fostul Twitter.

 

În cadrul unei reuniuni a comitetului federal al partidului, vicepremierul Maria Jesus Montero a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest lucru: „Domnule prim-ministru, rămâneți! Pedro, rămâi! Suntem alături de tine!”.

În exterior, susținătorii Partidului Socialist au cântat și fluturat steaguri, cerând, de asemenea, ca Sanchez să nu se retragă.

„Sper că va continua, pentru că Spania trebuie să continue cu el. Dacă nu, acest lucru mă sperie. Ne este teamă de ceea ce ar putea urma”, a declarat Leonor Romero, un consilier din sudul Spaniei, pentru agenția de presă Reuters.

Opoziția conservatoare din Spania a criticat acțiunile premierului, acuzându-l pe Sanchez că este iresponsabil pentru că a pus țara în așteptare în timp ce își gândește următorul pas.

Miercuri, un tribunal spaniol a anunțat că lansează o investigație preliminară pentru a stabili dacă Begoña Gomez a abuzat de poziția sa ca soție a prim-ministrului pentru a obține, conform informațiilor, sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

Instanța a declarat că a deschis o anchetă privind „traficul de influență și corupția” ca răspuns la o plângere depusă de grupul de presiune anticorupție Manos Limpias (“Mâini curate”), al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Gomez, nu deține o funcție publică și menține un profil politic scăzut.

Continue Reading

U.E.

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

Published

on

© MFA Republic of Poland

În urma livrării de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski speră ca cancelarul german Olaf Scholz să se răzgândească și să furnizeze țării agresate rachete de croazieră germane Taurus, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Sper ca cancelarul să se simtă încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a declarat Sikorski într-un interviu acordat ziarului german Bild am Sonntag și altor mijloace de comunicare Axel Springer din Varșovia.

Sikorski a descris livrarea rachetelor americane ATACMS către Ucraina ca fiind o „reacție la escaladarea rusă” în această țară, la care trebuie să răspundă și Germania.

În urmă cu câteva zile, s-a aflat că Ucraina a primit rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune de la SUA. Cu toate acestea, Pentagonul nu a oferit detalii specifice dacă este vorba de modele cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri sau de cele cu o rază de acțiune mai mică. Presa a relatat, totuși, că era vorba de modelele cu rază de acțiune mai lungă. SUA trimiseseră deja anul trecut rachete ATACMS cu o rază de acțiune mai scurtă.

Până acum, Scholz a respins categoric furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în război dacă sunt furnizate rachete cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.

„Rușii au oprit deja 70% din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei. Aceasta este de fapt o crimă de război”, a continuat Sikorski.

La Berlin a avut loc o conferință privind reconstrucția Ucrainei după război. Cu toate acestea, ar fi mai bine să se prevină în primul rând distrugerea țării, a subliniat ministrul polonez de externe.

În relația cu președintele rus Vladimir Putin, în calitate de agresor în războiul din Ucraina, a spus el, trebuie să fim duri.

„Cred că acum știm cu toții că Putin reacționează doar la presiune, la cele mai dure argumente de forță brută”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending