Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Bogdan Ivan, negocieri cu Comitetul OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris: Cel mai mare avantaj competitiv îl reprezintă mințile geniale ale românilor

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor, a transmis ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, care a condus delegația României în negocierile Comitetului OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris.

 Aderarea României la OCDE este cel mai important proiect de țară de la aderarea la NATO și UE.

„Aderarea României la OCDE în domeniile știință și tehnologie a intrat de astăzi în linie dreaptă. Îi mulțumesc pentru foarte bună colaborare Secretarului de Stat în MAE, dl. Luca Niculescu, Coordonator Național pentru Procesul de Aderare a României la OCDE. De asemenea, le mulțumesc colegilor mei din MCID, Secretarului de Stat Andrei Alexandru și lui Viorel Vulturescu pentru profesionalismul cu care au pregătit portofoliul țării noastre. Inovarea și tehnologia sunt esențiale într-o lume tot mai competitivă. În această cursă, cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. 

Potrivit Ministerului, „delegația României a primit cu bucurie tot suportul exprimat de miniștrii din statele membre OCDE și în mod special sprijinul doamnei lIliana Ivanova – Comisarul UE pentru inovare, cercetare, cultură, educație şi tineret, al lui Mats Persson, ministrul Cercetării și Educației din Suedia, al lui Mehmet Fatih Kacır, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Leonore Gewessler, ministru federal austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovație și Tehnologie, al Martinei Hirayama, secretar de stat pentru Educație, Cercetare şi Inovare și nu în ultimul rând, sprijinul lui Igor Papič, ministrul sloven al Educației, Științei și Tehnologiei”.

„Țara noastră are experți care lucrează în fiecare zi pentru ca aderarea României la OCDE să fie un proces de succes, atât în cadrul MCID, cât și în MAE, în institutele naționale de cercetare-dezvoltare sau în universități. Le mulțumesc tuturor! Merită cu prisosință aprecierea noastră”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan la finalul întâlnirilor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

Published

on

© MDLPA

O delegație a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a participat la evaluarea României de către Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, delegația României a fost condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în MDLPA, președintele grupului de lucru constituit la nivelul MDLPA pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

Din delegație au făcut parte ambasadorul însărcinat cu procesul de aderare a României la OCDE, Adrian Vierița, precum și directori și experți din MDLPA.

Având ca punct de plecare proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul dezvoltării regionale din perspectiva instrumentelor Organizației, secretarul de stat Stoica a prezentat pe larg tendințele și provocările României în domeniul dezvoltării regionale și planificării teritoriale, precum și demersurile făcute pentru alinierea la bunele practici și la instrumentele juridice ale Organizației.

Demnitarul român a reiterat angajamentul țării noastre pentru aderarea la OCDE, accentuând importanța utilizării procesului ca un vector suplimentar de eficientizare a politicilor publice din domeniul dezvoltării regionale și de continuare a eforturilor de modernizare a politicilor și practicilor interne în acest sector.

Reprezentanții statelor membre OCDE au salutat intervenția României, exprimând  aprecierea pentru eforturile de aliniere la standardele OCDE, inclusiv în privința gestionării provocărilor comune în domeniul dezvoltării regionale.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

Published

on

© Stoian Marius - Facebook

Club România a lansat astăzi, 13 mai, în parteneriat cu ASE/ FABIZ primul „Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților naționale și individuale care vor fi deschise de aderarea țării noastre la acest important organism internațional. 

La eveniment au participat fondatorul Club România, Stoian Marius, Daniela Lulache, Head of Policy and Co-ordonation at Nuclear Energy Agency OCDE și Radu Puchiu, Aspen Institute România, Tehnology and Society Program Director, fost coordonator național pentru aderarea la OCDE.

„Am dat astfel, startul unui demers național care va cuprinde, instituții de învățământ superior din principalele centre urbane și nu numai. România are nevoie să pregătească din timp de resursă umană calificată pentru noua etapă de dezvoltare pe care o vom pracurge și suntem fericiți să putem fi inițiatori ai acestui proces! Mulțumim FABIZ – ASE, Tănase Stamule și Mina Fanea- Ivanovici!Mulțumim tuturor studenților care și-au arătat interesul!Stay tuned”, a transmis Stoian Marius, fondatorul Club România.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Guvernul a aprobat participarea României la programul OCDE de evaluare internațională a competențelor adulților. Ligia Deca: Avem nevoie de studii ca să înțelegem cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un memorandum privind participarea României la Programul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor (PIAAC) 2024 – 2029.

”Avem nevoie de studii care să ne ajute să înțelegem ce știu, ce pot face și cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii. În România există foarte puține informații privind modul în care diferitele parcursuri educaționale răspund nevoilor pieței muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare și/sau care sunt amenințate de automatizarea locurilor de muncă curente”, a menționat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, PIAAC este un program inițiat de OCDE și are drept scop evaluarea competențelor adulților cu vârste între 16 și 65 de ani și examinarea relațiilor dintre aceste competențe și rezultatele socioeconomice.

Programul oferă date importante cu privire la competențele adulților de procesare a informațiilor – citire, calcul și rezolvarea problemelor, date ce ne ajută să înțelegem mai bine cât de eficiente sunt sistemele noastre de educație și formare.

Oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra gradului de alfabetizare a populației adulte, asupra diferențelor între competențele pe care le au oamenii și cerințele pieței muncii, evidențiază nivelul de echitate al accesului la educație și mobilitate educațională, precum și tranziția absolvenților spre piața muncii.

Studiul PIAAC va fi derulat în România de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu sprijinul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al Institutului Național de Statistică, al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și al Institutului Național de Cercetare în Domeniul Muncii si Protecției Sociale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.2 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.5 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA7 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA8 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO9 hours ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 202424 hours ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

ROMÂNIA8 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 day ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending