Connect with us

INTERNAȚIONAL

Aderarea Ucrainei la UE. Volodimir Zelenski: Noi suntem pregătiți. Vom răspunde la chestionar într-o săptămână

Published

on

© President of Ukraine Official

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski s-a angajat ca autoritățile de la Kiev să răspundă într-o săptămână la chestionarul înmânat, vineri, de președinta Comisiei Europene, reprezentând instrumentul formal prin care instituția evaluează situația și disponibilitatea țărilor candidate la UE de a avansa în procesul de aderare, și anume de a primi statutul de țară candidată și de a deschide negocierile de aderare.

„Astăzi am primit chestionarul de la Comisia Europeană. În cele din urmă. Un chestionar ale cărui răspunsuri vor sta la baza pregătirii concluziilor Comisiei Europene cu privire la pregătirea Ucrainei pentru negocierile de aderare la UE. Noi suntem pregătiți. Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ și foarte rapid, cred că într-o săptămână. Urmează concluziile Comisiei Europene, care vor fi pregătite în următoarele câteva luni. Și apoi vor urma deciziile statelor membre și negocierile de aderare. Sunt convins de succesul nostru pe această cale. Sunt convins că, în sfârșit, vom fi aproape de realizarea obiectivului nostru de lungă durată. Ucraina va fi unul dintre egali în casa noastră europeană comună. Ucraina va fi membră a Uniunii Europene, un stat pașnic, suveran și reconstruit. Noi vom asigura acest lucru. Nu există nicio îndoială”, a declarat președintele Ucrainei, potrivit unui comunicat.

Ursula von der Leyen i-a înmânat lui Volodimir Zelenski un chestionar în vederea obținerii de către Ucraina a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„Locul Ucrainei este în familia europeană. Am auzit această declarație foarte importantă de la toți cetățenii dumneavoastră. Și dăm un răspuns pozitiv la solicitarea dumneavoastră”, a declarat președinta Comisiei Europene adresându-se președintelui ucrainean. „Începe călătoria dumneavoastră spre Uniunea Europeană. Sunt sigură că este o cale scurtă”, a adăugat ea.

Citiți și Ursula von der Leyen i-a înmânat lui Volodimir Zelenski instrumentul formal prin care Ucraina va fi evaluată în vederea deschiderii negocierilor de aderare la UE

Înmânând chestionarul liderului de la Kiev, Ursula von der Leyen a menționat că acest proces durează de obicei ani de zile, dar în cazul Ucrainei este vorba de câteva săptămâni. În acest sens, aceasta a promis că procesul de aderare al Ucrainei la UE va fi accelerat.

„Ucraina este un prieten, știm foarte bine acest lucru. Ucraina împărtășește valorile noastre. Și, datorită Acordului nostru de Asociere, Ucraina este deja strâns aliniată la Uniunea noastră. Așadar, vom accelera acest proces cât de mult putem, asigurându-ne în același timp că toate condițiile sunt respectate”, a afirmat șefa Comisiei Europene.

Într-o convorbire telefonică pe 18 martie, von der Leyen l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că avizul Executivului European cu privire la cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană „va fi pregătit în câteva luni”.

Comisia a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Versailles, Franţa, din 10-11 martie.

„În prima zi a mandatului dumneavoastră, dragă Volodimir, ați spus: <<Am ales Europa ca direcție. Dar Europa>>, ați spus, <<Europa nu este în altă parte. Europa este aici, în mintea noastră. Și când Europa va fi în mintea noastră, atunci Europa va veni și în țara noastră>>. Astăzi, mai mult ca oricând, Europa este aici. Europa este cu voi”, i-a transmis înaltul oficial european președintelui Ucrainei, vineri, la Kiev.

Procesul de evaluare este unul complex și poate dura până la un an, iar observațiile și recomandările Comisiei Europene privind stadiul de pregătire al Ucrainei pentru deschiderea procesului de aderare la UE și acordarea statului de țară candidată vor fi înscrise într-un document ”Opinie” care va fi înaintat statelor membre pentru a decide următorul pas în îndelungatul proces. 

În orice caz, pasul formal făcut de Comisia Europeană în direcția aderării Ucrainei la UE transmite un semnal politic foarte solid privind hotărârea Europei de a fi alături de Ucraina și de poporul ucrainean, ca membre de facto ale familiei europene, amenințată, de asemenea, de comportamentul agresiv al Rusiei. 

Ursula von der Leyen a mers vineri în Ucraina, alături de șeful diplomației UE Josep Borrell și prim-ministrul slovac Eduard Heger, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, la Kiev.  Vizita în țara răvășită de războiul cu Rusia a început la Bucea, locul „unde umanitatea ne-a fost distrusă”, potrivit caracterizării șefei Executivului european, care a promis, totodată, că responsabilii de masacru vor fi aduși în fața justiției. 

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că UE va sprijini Parchetul General în furnizarea de probe către Curtea Penală Internațională.

El a mai spus că delegația UE în Ucraina se întoarce la Kiev. Josep Borrell este convins că ambasadele statelor membre ale UE vor urma acest exemplu.

„Voi luptați pentru noi. Și minimul pe care îl putem face este să vă dăm arme. Pentru ca voi să aveți armele de care aveți nevoie pentru a rezista, pentru a lupta și pentru a învinge”, a declarat șeful diplomației europene.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Regatul Unit și Danemarca au anunțat că își vor spori ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei. Miniștrii apărării ai celor două țări, Ben Wallace, respectiv Morten Bodskov, s-au întâlnit joi la Copenhaga cu omologul lor ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Londra a anunțat că va trimite sisteme de rachete cu capacitate de lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În egală măsură, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

”Această ultimă tranșă a sprijinului militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să se apere împotriva agresiunii ruse. Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie și comunitatea internațională se opun acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în fața invaziei lui Putin”, a dat asigurări Wallace.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni. Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au anunțat că vor sprijini programul.

La rândul său, Danemarca a anunțat că va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunţat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa şi lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat şefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată şi antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenţei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România și R. Moldova a fost semnat. Primele tranzacții sunt estimate pentru luna octombrie

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova a fost semnat joi de Transelectrica și Moldelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din Republica Moldova).

”Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, este precizat într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei mai sus amintite, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

”Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european”, mai este precizat în comunicat.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Continue Reading

NATO

Șeful Pentagonului anunță, în vizita sa în Letonia, că vor fi mai multe forțe americane în statele NATO ale Flancului Estic

Published

on

Photo By: Air Force Staff Sgt. Julian Kemper, DOD

Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a vizitat o parte din cei 600 de soldați americani din Letonia și s-a întânit cu liderii letoni pentru a discuta despre modalitățile de asigurare a apărării unui aliat important al NATO și modalitățile de descurajare a Rusiei, se arată în comunicatul oficial. 

Oficialul le-a transmis soldaților americani că sunt cei mai buni ambasadori pe care îi are SUA și i-a îndemnat să își cunoască aliații letoni: „Ieșiți și cunoașteți-vă partenerii letoni alături de care s-ar putea să fiți nevoiți să luptați”, a spus el.

În cadrul unei perioade de întrebări și răspunsuri, un soldat l-a întrebat pe secretar dacă nu există o modalitate de a crește antrenamentul realist cu trupele letone și cu alte forțe NATO din această națiune pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin. Secretarul a subliniat soldaților că unul dintre motivele pentru care se află în Letonia este acela de a găsi modalități de a crește oportunități de instruire cu trupele letone și alte forțe NATO pentru a-l descuraja pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Șeful Pentagonului anunță că vor fi mai multe forțe americane în Letonia și în cadrul alor state aliate NATO de pe Flancul Estic al alianței: „Președintele Joe Biden a anunțat această decizie la summitul NATO de la Madrid. La acea reuniune istorică, Biden a anunțat decizia de a menține pe loc forțele militare americane substanțiale care au ajuns în regiune în timpul invaziei rusești din Ucraina.”

Unul dintre avantajele de a avea echipe de luptă de brigadă cu sediul în Europa va fi capacitatea Statelor Unite și a aliaților din NATO de a face antrenamente consistente împreună, ceea ce menține forțele americane din Europa pregătite, a declarat un înalt oficial al apărării care călătorește împreună cu secretarul.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending