Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen i-a înmânat lui Volodimir Zelenski instrumentul formal prin care Ucraina va fi evaluată în vederea deschiderii negocierilor de aderare la UE

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat lui Volodimir Zelenski instrumentul formal prin care Ucraina va fi evaluată în vederea deschiderii negocierilor de aderare la UE. De asemenea, i-a promis președintelui ucrainean că UE va accelera pe cât posibil procesul de aderare al Ucrainei la blocul european, cu condiția respectării pașilor necesari. 

Ursula von der Leyen a mers vineri în Ucraina, alături de șeful diplomației UE Josep Borrell și prim-ministrul slovac Eduard Heger, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev.  Vizita în țara răvășită de războiul cu Rusia a început la Bucea, locul „unde umanitatea ne-a fost distrusă”, potrivit caracterizării șefei Executivului european, care a promis, totodată, că responsabilii de masacru vor fi aduși în fața justiției. 

 

La Kiev, von der Leyen a discutat cu Volodimir Zelenski despre intensificarea sprijinului Europei pentru Ucraina, constând în înăsprirea sancțiunilor asupra Rusiei, în intensificarea asistenței financiare pentru apărare și a asistenței macro-financiare, precum și în preluarea refugiaților ucraineni.

Visul european al Ucrainei prinde contur

Însă, cel mai important, șefa Comisiei a transmis un mesaj în premieră de susținere privind aspirațiile puternice ale Ucrainei pentru apartenența la UE, aspirații consemnate în cererea de aderare semnată de Volodimir Zelenski pe 28 februarie, la doar patru zile de la invazia Rusiei. În acest sens, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean „chestionarul”, instrumentul formal prin care Comisia evaluează situația și disponibilitatea țărilor candidate la UE de a avansa în procesul de aderare, și anume de a primi statutul de țară candidată și de a deschide negocierile de aderare. Totodată, aceasta a promis că procesul de aderare al Ucrainei la UE va fi accelerat.

„Suntem alături de voi în timp ce visați la Europa. Dragă Volodimir, mesajul meu de astăzi este clar: locul Ucrainei este în familia europeană. Ți-am auzit cererea, clar și răspicat. Și astăzi, suntem aici pentru a vă oferi un prim răspuns pozitiv. În acest plic, dragă Volodimir, există un pas important spre aderarea la UE. Acest chestionar este baza discuțiilor noastre din lunile următoare. Aici începe drumul vostru spre Uniunea Europeană. Vom fi la dispoziția voastră 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a lucra la această bază comună. Ucraina este un prieten, știm foarte bine acest lucru. Ucraina împărtășește valorile noastre. Și, datorită Acordului nostru de Asociere, Ucraina este deja strâns aliniată la Uniunea noastră. Așadar, vom accelera acest proces cât de mult putem, asigurându-ne în același timp că toate condițiile sunt respectate”, a declarat președinta Comisiei Europene.

Într-o convorbire telefonică pe 18 martie, von der Leyen l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că avizul Executivului European cu privire la cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană „va fi pregătit în câteva luni”.

Comisia a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Versailles, Franţa, din 10-11 martie.

„În prima zi a mandatului dumneavoastră, dragă Volodimir, ați spus: <<Am ales Europa ca direcție. Dar Europa>>, ați spus, <<Europa nu este în altă parte. Europa este aici, în mintea noastră. Și când Europa va fi în mintea noastră, atunci Europa va veni și în țara noastră>>. Astăzi, mai mult ca oricând, Europa este aici. Europa este cu voi”, i-a transmis înaltul oficial european președintelui Ucrainei, vineri, la Kiev.

Citiți și Uniunea Europeană își reia prezența diplomatică la Kiev „pentru a lucra și mai îndeaproape cu autoritățile ucrainene”

Chestionarul include atât întrebări simple, cât și complexe, menite să ofere informații precise despre țară, de la respectarea criteriilor politice și economice, până la gradul de conformitate cu legislația UE, precum și informații privind capacitățile instituționale și administrative necesare pentru acceptarea și punerea în aplicare a legislației Uniunii Europene în fiecare dintre cele 33 de domenii de politică ale acquis-ului UE (de exemplu: agricultură, concurență, achiziții publice, educație și cultură etc.).

Răspunsurile la chestionar reprezintă un element central al procesului de colectare a informațiilor, dar nu și singurul. Cu alte cuvinte, un aviz pozitiv din partea Comisiei privind pregătirea Ucrainei în vederea deschiderii negocierilor de aderare depinde și de evaluarea altor elemente. În paralel, Comisia desfășoară numeroase misiuni de experți și evaluări inter pares cu UE experți din statele membre, în special pentru a verifica nivelul de punere în aplicare a legislației. Comisia primește, de asemenea, rapoarte ale experților independenți și găzduiește consultări cu societatea civilă organizații ale societății civile, organizații internaționale și alte părți interesate, pentru a furniza informații în cadrul evaluării.

Ucraina ar avea la dispoziție trei luni pentru completarea „chestionarului”, însă perioada se poate prelungi în funcție de disponibilitatea și capacitatea administrativă a țării.

Citiți și Aderarea Ucrainei la UE. Volodimir Zelenski: Noi suntem pregătiți. Vom răspunde la chestionar într-o săptămână

Prin urmare, procesul de evaluare este unul complex și poate dura până la un an, iar observațiile și recomandările Comisiei Europene privind stadiul de pregătire al Ucrainei pentru deschiderea procesului de aderare la UE și acordarea statului de țară candidată vor fi înscrise într-un document ”Opinie” care va fi înaintat statelor membre pentru a decide următorul pas în îndelungatul proces. 

În orice caz, pasul formal făcut de Comisia Europeană în direcția aderării Ucrainei la UE transmite un semnal politic foarte solid privind hotărârea Europei de a fi alături de Ucraina și de poporul ucrainean, ca membre de facto ale familiei europene, amenințată, de asemenea, de comportamentul agresiv al Rusiei. 

UE intensifică ajutorul pentru apărare și sprijinul bugetar pentru Ucraina, garantând siguranța refugiaților ucraineni ajunși pe teritoriul său

În cadrul discuțiilor sale cu președintele Ucrainei, șefa Comisiei Europene l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că UE își mobilizează puterea economică pentru a-l face pe Vladimir Putin „să plătească” un preț greu pentru războiul purtat în țara vecină.

„Tocmai am discutat despre cum să intensificăm sprijinul Europei. Permiteți-mi să fiu clară: nu putem egala niciodată sacrificiul poporului ucrainean. Dar ne mobilizăm puterea economică pentru a-l face pe Putin să plătească un preț greu. Am impus cinci valuri de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei. Și pregătim deja următorul val. Trecem acum la un sistem de sancțiuni continue. Iar aceste sancțiuni lovesc puternic. Exporturile de bunuri către Rusia au scăzut cu aproape 71%. Inflația este de aproximativ 20% – și crește. Încrederea mediului de afaceri în Rusia este la cel mai scăzut nivel din 1995 încoace. Iar cele mai bune și mai strălucite minți părăsesc țara, împreună cu peste 700 de companii private. În plus, de la începutul războiului, statele membre au înghețat deja 225 de miliarde de euro din activele private rusești din UE. Rusia va aluneca în dezintegrare economică, financiară și tehnologică. În timp ce Ucraina mărșăluiește spre un viitor european”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Citiți și 

Statele membre au adoptat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Moscovei

Sancțiuni în practică: UE a înghețat până în prezent active ale oligarhilor ruși și belaruși în valoare de aproape 30 de miliarde de euro

De asemenea, aceasta l-a mai asigurat pe Volodimir Zelenski de sprijinul UE pentru apărarea Ucrainei în fața forțelor ruse invadatoare, menționând propunerea Înaltului Reprezentant Borrell de a mări ajutorul financiar pentru forțele armate ucrainene la 1,5 miliarde de euro.

„Suntem alături de dumneavoastră în timp ce vă apărați țara. Acesta este al doilea punct al meu. Poporul ucrainean ține sus torța libertății pentru noi toți. Uniunea Europeană trimite arme în țara dumneavoastră. Am alocat 1 miliard de euro din Fondul european pentru pace pentru a sprijini forțele armate ucrainene. Și vor veni și mai mulți. Sunt recunoscătoare că Înaltul Reprezentant va propune acum încă 500 de milioane de euro. În plus, statele membre ale UE livrează echipamente militare la o scară fără precedent. Slovacia este un exemplu strălucit în acest sens. Prin aceasta îi sprijinim pe bravii soldați ucraineni, care luptă pentru libertatea Ucrainei. Și pentru libertatea tuturor”, a mai declarat șefa Comisiei Europene.

Mai mult, von der Leyen i-a spus președintelui ucrainean că UE își consolidează ajutorul financiar pentru Ucraina.

„În prezent, livrăm un sprijin de 1 miliard de euro. Această sumă constă în trei pachete financiare diferite. În momentul de față, transferăm 120 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar. Urmează să punem la dispoziție cele 330 de milioane de euro din pachetul nostru de urgență. Ambele sunt granturi. Și accelerăm a doua jumătate a pachetului de asistență macrofinanciară cu 600 de milioane de euro”, a explicat aceasta.

În ultimul rând, președinta Executivului european i-a promis lui Volodimir Zelenski că UE și partenerii internaționali, precum Canada, vor fi „alături de ucraineni în timp ce aceștia caută refugiu în interiorul granițelor noastre”.

„Și vă promit: Vom avea grijă de ei până când se vor putea întoarce acasă în siguranță. Acasă, într-o Ucraină liberă și prosperă. Ne asigurăm că aceștia au acces la locuințe, școli, asistență medicală și locuri de muncă. Oamenii curajoși din Ucraina nu merită nimic mai puțin. Împreună cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, vom convoca mâine, la Varșovia, un eveniment de strângere de fonduri. Campania noastră se numește ” Stand up for Ukraine”. Vom mobiliza sprijin pentru persoanele care fug de război în interiorul și în afara Ucrainei. Această campanie este încă o dovadă că cauza Ucrainei de astăzi este cauza lumii”, a mai declarat Ursula von der Leyen.

Sâmbătă, 9 aprilie, președinta Comisiei Europene, se va afla în Polonia, unde va participa la evenimentul global de strângere de fonduri “Stand Up For Ukraine” pentru refugiați și persoane strămutate în interiorul țării, care va avea loc la Varșovia.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE crede într-un ”viitor luminos pentru Ucraina”: Astăzi, albastru și galben sunt culori ale curajului. Mâine, vor fi cele ale ”aspirațiilor împlinite” pentru că ”există soare după furtună”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Europa Centrală și de Est cunoaște gustul ocupației sovietice și rusești, dar știm că ”există soare după furtună, că democrația, independența și respectul pentru drepturile omului sunt posibile”, este mesajul pe care urmează să îl transmită vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru valori și transparență, Vera Jourova, în discursul pe care îl va susține la Universitatea Catolică Ucraineană din Lvov, cu ocazia vizitei pe care aceasta o întreprinde luni în Ucraina, la o zi după ce s-au împlinit șapte luni de când Rusia a invadat țara vecină.

”Sunt onorată să mă aflu aici, alături de dumneavoastră. Doresc să-i mulțumesc rectorului universității, Bohdan Prah, pentru că a făcut posibilă această întâlnire. Voi sunteți viitorul Ucrainei. Voi sunteți viitorul Europei.  Vă admir profund forța și curajul, forța și curajul poporului ucrainean care luptă împotriva răului rusesc. Îmi aduc aminte de cuvintele unui poem al marelui dumneavoastră compatriot, Ivan Franko: <<Nemuritorul spirit al revoltei; Iubirea de libertate, lumina învățării; Avansarea, fără întoarcere; Nu pot fi puse în lanțuri ca odinioară>>. Spiritul vostru luptător, dragostea voastră pentru libertatea inspiră restul Europei și întreaga lume. Noi cunoaștem sacrificiul. Câte vieți nevinovate s-au pierdut și frânt?”, va continua oficialul european.

De altfel, aceasta va aminti de perioada copilăriei sale, pe vremea când regimul totalitar bântuia Cehoslovacia.

”M-am născut în 1964 – am cunoscut regimul totalitar din Cehoslovacia. Părinții mei se aflau pe o listă neagră, aveau probleme politice, iar comuniștii nu doreau ca eu să studiez. Abia când m-am căsătorit și mi-am schimbat numele am putut merge la universitate. Una dintre amintirile mele din copilărie este cea din 1968, când tancurile sovietice au venit cu ajutor <<frățesc>> pentru a ne opri visul de a deveni independenți. Nu spun asta pentru a vă spune că înțeleg prin ce treceți. Eu personal am fost destul de norocoasă să nu-mi văd tatăl sau fiul înrolați, pornind spre tranșee”, va completa Jourova.

În discursul său se regăsește și o referință la Mandela. ”Nu este posibil până când nu s-a înfăptuit. Vreau să vă spun că eu cred într-un viitor luminos al Ucrainei. Un viitor pe care îl veți decide singuri, fără ca Big Brother să vă spună ce să faceți. Astăzi, culorile albastru și galben sunt cele ale curajului. Mâine vor fi, de asemenea, culorile speranței și ale visurilor și aspirațiilor împlinite, sunt convinsă de asta. Istoria și poveștile personale sunt strâns legate. Există suferință, există împliniri și momente de bucurie. Există frustrare. Da, vă împărtășesc frustrarea. Întreaga Uniune Europeană ar fi trebuit să-i asculte pe cei care cunosc manualul lui Putin. Acestea sunt greșeli teribile ale trecutului care nu ar trebui să se repete”, va recunoaște vicepreședintele Comisiei Europene.

Conștientă de faptul că Ucraina are nevoie de mai mult decât recunoștință, Vera Jourova va aminti de ”asistența financiară în valoare de 19 miliarde de euro”, oferită de UE și țările membre, dincolo de sprijinul militar.

”Lucrăm din greu pentru a ne reduce dependența de energia rusească și toate sancțiunile vor rămâne. Aceasta include sancțiunile împotriva mijloacelor de propagandă rusești care răspândesc minciunile lor toxice. Vom continua să luptăm împotriva dezinformării – și vom face mai mult spațiu pentru informație”, va da asigurări oficialul european.

”Acum este timpul pentru unitate, pentru a privi la viitorul nostru comun. Sunt aici pentru a vă asculta, pentru a înțelege cum vedeți acest viitor și cum vă putem sprijini în realizarea visurilor voastre”, va conchide Vera Jourova, amintind de felul în care Cehoslovacia a pierdut Regiunea Sudetă în favoarea Germaniei naziste, în 1938, și dând asigurări că principiul ”nimic despre Ucraina fără Ucraina” va fi respectat în continuare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Avioane ecologice: Actori din industria aeronautică și nu numai se înscriu în Alianța pentru o Aviație cu Zero Emisii

Published

on

© EASA - European Union Aviation Safety Agency/ Facebook

Comisia Europeană a publicat astăzi, 26 septembrie, lista membrilor inițiali ai Alianței pentru o Aviație cu Emisii Zero (AZEA), care include companii de toate dimensiunile din întregul ecosistem industrial al transportului aerian, inclusiv industria aeronautică, companiile aeriene, locatorii de aeronave, aeroporturile, furnizorii de energie, asociațiile de afaceri și organizațiile societății civile.

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) și Eurocontrol, organizația europeană de gestionare a traficului aerian, s-au alăturat, de asemenea, Alianței.

Lansată de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, în iunie 2022, membrii AZEA se angajează să se pregătească pentru o aviație cu emisii zero, de exemplu, prin intermediul aeronavelor pe bază de hidrogen și electrice. Reprezentarea largă a actorilor din întregul ecosistem de transport aerian validează ideea de bază a Alianței, conform căreia beneficiile aeronavelor cu emisii zero pot fi obținute doar printr-un efort comun al tuturor părților interesate.

Alianța își propune să abordeze mai multe aspecte legate de cerințele în materie de combustibil și de infrastructură pentru aeronavele electrice și pe bază de hidrogen în aeroporturi, de aprovizionarea cu combustibili și energie electrică din surse regenerabile, de standardizare și certificare, de practicile operatorilor aerieni și de gestionarea traficului aerian.

Cu un total de 74 de membri din UE și din afara acesteia care au aderat în acest prim val, Alianța dispune de o bază solidă pentru a pune în aplicare un plan pentru aeronavele electrice și pe bază de hidrogen. În etapa următoare, AZEA va organiza prima sa reuniune a Adunării Generale la 14 noiembrie 2022 la Bruxelles.

De asemenea, Alianța rămâne în continuare deschisă pentru orice parte interesată care dorește să se alăture. Părțile interesate se pot alătura prin semnarea Declarației Alianței și completarea formularului de cerere, cu condiția să îndeplinească criteriile de eligibilitate stabilite în termenii de referință.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Piața unică: Comisia Europeană se angajează să asigure transparența și cooperarea cu statele membre

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

În urma recentei propuneri privind noile norme de abordare a viitoarelor situații de urgență pe piața unică, Comisia Europeană a prezentat luni disponibilitatea unor instrumente esențiale existente pentru a asigura libera circulație a bunurilor și serviciilor în vederea bunei funcționări a pieței unice, informează comunicatul oficial

În primul rând, Comisia a publicat un raport privind punerea în aplicare a Directivei privind transparența pieței unice, care arată că statele membre devin mai transparente în ceea ce privește adoptarea reglementărilor tehnice naționale pentru produsele și serviciile societății informaționale.

De asemenea, acestea au sporit cooperarea între statele membre și Comisia Europeană atunci când au abordat provocările potențiale ale acestora pentru a asigura buna funcționare a pieței unice. Aceste principii de transparență au ajutat la o abordare coordonată în timpul pandemiei dificile COVID-19, asigurând că piața unică a continuat să ofere rezultate pentru cetățeni și întreprinderi.

În al doilea rând, Executivul european a organizat o reuniune a Grupului operativ pentru punerea în aplicare a pieței unice, un forum cheie pentru cooperarea dintre statele membre și Comisie în vederea abordării barierelor concrete de pe piața unică.

În cadrul reuniunii, Comisia Europeană a prezentat câteva bune practici ale statelor membre care simplifică cerințele administrative pentru furnizorii de servicii transfrontaliere. De exemplu, utilizarea de instrumente electronice moderne pentru schimbul de documente și reducerea sarcinii administrative pentru întreprinderi. Statele membre au convenit să examineze diferitele bune practici și să vadă care ar putea funcționa în cazul lor.

Raportul privind punerea în aplicare a Directivei privind transparența pieței unice, care acoperă perioada 2016-2020, arată că, în această perioadă, statele membre au notificat un total de 3.500 de proiecte naționale de regulamente privind produsele tehnice și serviciile IT. Cea mai mare proproție dintre acestea a vizat sectorul construcțiilor, urmat de normele care afectează produsele agricole, pescuitul, acvacultura și alte produse alimentare. În același timp, raportul constată că statele membre sunt din ce în ce mai interesate să examineze astfel de proiecte de norme, observând o creștere de aproape 4 ori a opiniilor furnizate de statele membre cu privire la notificările altor state membre între 2016 și 2020.

În mod similar, Grupul operativ pentru punerea în aplicare a pieței unice oferă un forum periodic pentru a discuta barierele existente pe piața unică. În cadrul reuniunii, grupul operativ va prezenta rezultatele proiectelor actuale, cum ar fi verificările prealabile și cerințele privind documentele pentru recunoașterea calificărilor profesionale, precum și permisele pentru implementarea energiei regenerabile, care sunt deosebit de importante în contextul pieței unice postpandemice a serviciilor.

Comisia Europeană a prezentat pe 19 septembrie noul Instrument de urgență pentru piața unică (SMEI). Acest cadru de guvernanță în caz de criză are ca scop menținerea liberei circulații a bunurilor, serviciilor și persoanelor și a disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale în cazul unor viitoare situații de urgență, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor din întreaga UE. 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL5 mins ago

Subsecretarul de stat al SUA pentru creștere economică și energie la București pentru a discuta cu liderii români despre aprofundarea Parteneriatului Strategic

INTERNAȚIONAL27 mins ago

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

NATO27 mins ago

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

SUA1 hour ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending