Agenția DPA și postul de televiziune ZDF au rectificat ştirea care spunea că „România a anexat provincia maghiară Transilvania” după presiuni din partea MAE și a Ambasadei Germaniei la București

Agenția de presă germană DPA și televiziunea de stat ZDF au rectificat știrea în care ambele instituții de presă relatau sâmbătă, 1 decembrie, că „România sărbătorește 100 de ani de la momentul în care a anexat o parte din Ungaria”, modificân referirile la „anexare” cu „câștig teritorial” în privința Transilvaniei, relatează Digi24.

Rectificarea, marcată ca atare, a venit pe fondul protestului oficial al Ministerului român de Externe, dar și după ce Ambasada Germaniei în România a solicitat Agenţiei de Presă DPA şi postului tv ZDF corectarea pasajelor din articolul referitor la Centenar.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a considerat că articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă (DPA) şi preluat de postul public de televiziune german ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Uniri nu reflectă adevărul istoric, conţine erori grave şi o abordare tendenţioasă, precizând că, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri la cele două redacţii în vederea oferirii clarificărilor necesare şi solicitării rectificării celor prezentate.

„Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş”, a precizat ulterior și Ambasada Germaniei la București, adăugând că “relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal”.

Pe cale de consecinţă, Ambasada Germaniei anunţă că a solicitat Agenţiei Germane de Presă DPA şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul „Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens“, publicat la 01.12.2018.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.