Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Angela Merkel face apel la construirea unei armate europene în dezbaterea din legislativul european: Dacă am avea o armată unică, noi am putea fi un partener de discuție mult mai puternic

Published

on

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat în Parlamentul European în cadrul dezbaterii cu deputații europeni despre viitorul Europei, că solidaritatea este o parte a ADN-ului european, oferind mai multe exemple, printre care și criza migrației.

Foto: Parlamentul European

“Solidaritatea în favoarea tuturor înseamnă să acționezi în interesul propriu, dar în sensul pozitiv. Nu putem să contrazicem interesul personal cu cel general. Colaborarea ajută Europă pentru că migrația este mai bine gestionată dacă ajutăm și țările terțe.”

Angela Merkel a avertizat cu privire la viitor și provocări: “În ultimii 11 ani sufletul Europei a fost pus la încercare. Evoluțiile mondiale, tehnologice s-au produs, criza a lovit, războaiele sunt la puține ore de zbor de Europa, mișcările eurosceptice a crescut.”

“A devenit mai greu să prevestim evoluțiile viitoare. Este din ce în ce mai greu să fii singur pe scena mondială și să îți urmărești scopurile. Avem nevoie unii de alții”, a mai precizat cancelarul Germaniei.

“Europa nu poate să funcționeze decât ca o comunitate de drept, iar dreptul se aplică și se respectă peste tot la fel”, a mai completat cancelarul.

Ea a pus accentul asupra sprijinirii reciproce: “Cine pune la îndoială unitatea Europei în fața terților, acela subminează încrederea întregii comunități pentru că Europa nu poate să își facă auzită vocea decât dacă apare unită în fața celorlalți. Solidaritatea este legată de depășirea egoismelor naționale. Germania nu a fost dintotdeauna exemplară și, în ochii unora, nici acum nu este exemplară. Înainte de 2015 ne-a trebuit prea mult pentru ca noi să considerăm că problema refugiaților este una care privește toate statele.”

În ceea ce privește apărarea europeană, Angela Merkel a spus că este nevoie de o armată comună pentru ca UE să aibă o forță mai mare și o voce mai puternică: “Europa trebuie să fie mai capabilă în materie de reacție și să vedem unde tratatele permit o simplicare a procedurilor decizionale. Am propus un Consiliu de Securitate European unde să avem componențe diferite în funcție de context și să acționăm mai repede, eventual o trupă de intervenție cu care să acționăm la fața locului. Am făcut deja multe progrese din punct de vedere militar și este susținere suficientă, dar ar trebui să lucrăm la viziunea de a avea într-o zi o armată europeană.”

Mai mult, ea a precizat că o eventuală armată UE nu ar fi o contrapondere la NATO: “Nu vrem să construim o alternativă la NATO, nimeni nu vrea să pună la îndoială acest proiect. Ar fi mai simplu să colaboreze ceilalți cu noi decât să avem 160 de sisteme de apărare. (…) Dacă am avea o armată unică, am putea fi un partener de discuție mult mai puternic.”

Angela Merkel a oferit și o soluție pentru combaterea euroscepticismului: “Oamenii își doresc de la Europa să găsească răspunsuri. Ceea ce nu înseamnă că Europa trebuie să fie peste tot, nu toate probleme nu trebuie să fie rezolvate la nivel european. Solidaritatea nu înseamnă o prezență peste tot, ci că se acționeasză unde este necesară și că acolo unde o face, o face cu fermintate și cu convingere.”

Foto: Parlamentul European

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lăudat discursul susținut de Angela Merkel și a declarat că aceasta este o persoană căreia istoria îi va da dreptate: “Angela Merkel este o persoană care a înțeles cursul istoriei și istoria o va aproba în problema migrației. Ați avut dreptate când nu ați închis granițele în fața migranților. În ceea ce privește Brexitul, toți suntem în aceeași barcă. Regatul Unit a avut dreptul să aleagă. UE, continentul, trebuie să recunoască că Marea Britanie a ajucat un rol în 1945 când a fost vorba de libertatea acestui continent.”

Manfred Weber, liderul grupului PPE, și-a proiectat viziunea sa pentru viitorul UE: “Ne aflăm într-o periaodă dificilă și complicată. Avem nevoie de o voință nouă în Europa pentru preluarea răspunderii. Trebuie să dorim succese pentru Europa deoarece numai așa vom atinge inimile oamenilor. Inițiativele Comisiei Europene și ale lui Jean-Claude Juncker au dus la beneficii pentru europeni.”

Guy Verhofstadt, liderul ALDE, a declarat: “Am fost criticați că avem aceeași atitudine europeană. Eu sunt mândru să am aceeași poziție europeană cu domnul Weber și domnul Bullmann.”

“Va fi o lume în care vom rămâne singuri în fața chinezilor, a indienilor, a rușilor și câteodată și în fața americanilor. (…) Puteți duce mai departe proiectul european alături de domnul Macron care este un pro-european convins.”

Angela Merkel le-a raspuns europarlamentarilor:

“Este o deviză în Consiliul Europeană că nu se pot modifica tratatele. Europa riscă să înlemenească în rigiditate. Europa trebuie să fie în măsură să își adapteze tratatele în funcție de timpurile în care trăieșște. Am luptat pentru ca mecanismul de stabilizare europeană să intre în Tratatul de la Lisabona, dar nu s-a dorit. (…) Modificarea tratatului nu este un scop în sine, dar se exclud o astfel de posibilitate, nu cred că merge.” 

Angela Merkel a declarat că nu se pot exclude gazele rusești:” Germania va construi un terminal pentru gazul natural lichefiat pentru a putea reacționa la eventualele întreruperi ale furnizorilor. Noi am renunțat la energia termo-electricp, renunțăm la cărbuni, promovăm regenerabilele. Nu putem renunța și la gaz.. Dacă vrem să renunțăm la cărbuni, nu putem exclude gazele rusești. Nu exclud nici Ucraina ca țară de tranzit. Gazul fie vine prin Ucraina, fie prin Tuskstream.” 

Cristian Bușoi

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Obiectivul foarte ambițios de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar printr-o extindere masivă a utilizării energiilor regenerabile, în toate domeniile, și investiții susținute în tehnologii inovatoare, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European. 

„Conferința RESinvest 2022, la care am participat în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, și la care au fost prezenți premierul României, Nicolae Ciucă, lideri și decidenți la nivel european și național, a atras atenția asupra acestui subiect esențial pentru securitatea energetică a României și a Uniunii, în ansamblul ei”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Potrivit acestuia, 45% din consumul final brut de energie din surse regenerabile, până în 2030 este un angajament ferm pe care cel mai probabil Comisia ITRE îl va vota în săptămânile următoare, 40% fiind propunerea inițială a Comisiei Europene. 

„Realizarea acestui obiectiv ne va ajuta să oprim dependența de gazul din Rusia, care este folosit ca armă geopolitică și să implementăm cu succes Pachetul Fit for 55”, a adăugat Cristian Bușoi.

Mai mult, europarlamentarul a precizat că Uniunea Europeană pregătește noi orientări privind autorizarea folosirii energiilor regenerabile și o propunere legislativă care să ofere siguranță și predictibilitate celor care vor să investească în proiecte generatoare de energie verde.

„Chiar mâine așteptăm propuneri din partea Comisiei, pe care Comisia ITRE din Parlamentul European, pe care o conduc, le va analiza cu prioritate și maximă seriozitate. Am încredere că în scurt timp pe agenda discuțiilor vom aborda și subiectul stocării energiei, care are, de asemenea, nevoie de un cadru de reglementare în acord cu noul context”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a solicitat luni, în calitate de raportor PPE pentru avizul Comisiei TRAN privind implementarea noii strategii industriale, crearea unui buget dedicat pentru turism, buget care  nu există în acest moment la nivelul Uniunii Europene, dar și o Agenție europeană pentru turism.

Europarlamentarul român a intervenit, luni, 16 mai, în Comisia Transporturi (TRAN) privind implementarea noii strategii industriale din poziția de raportor PPE pentru Avizul comisiei TRAN către Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

“Uniunea Europeană este cea mai vizitată regiune din lume, cu aproximativ 37% din totalul turiștilor internaționali în 2019. Acest lucru face din turism un sector economic cheie în UE, reprezentând 9,9% din PIB în 2019, care, din păcate, a scăzut la 4,9% în 2020”, a punctat Gheorghe Falcă în intervenția sa.

El a reamintit că pandemia COVID-19 a avut un impact dramatic și fără precedent asupra sectorului turismului, reducând drastic fluxurile turistice și, prin urmare, veniturile afacerilor din turism. Dincolo de acest șoc imediat, sectorul turismului se confruntă cu alte provocări, din cauza războiului, prin urmare, stimularea industriei turismului este un efort important în contextul noii strategii industriale a UE.

PPE solicită Comisiei, prin amendamentele propuse: crearea unor fonduri specifice pentru ecosistemul turistic în cadrul actualelor programe de finanțare ale CFM 2021-2027; stabilirea unei noi strategii pentru turism european, cu un plan de acțiune clar, pentru a sprijini investițiile și pentru a menține poziția Europei ca destinație lider și să faciliteze cooperarea între statele membre ale UE, în special prin schimbul de bune practici; încurajarea statelor membre să aplice proceduri de selecție pentru investițiile în turism finanțate din FEDR. 

“În plus, aș vrea să subliniez și necesitatea ca toate statele membre să aibă o rețea TEN-T bine dezvoltată care să faciliteze mobilitatea, conectivitatea și accesibilitatea teritorială în întreaga UE. Așadar, invit Comisia să acorde o atenție deosebită legăturilor transfrontaliere care lipsesc și finalizării acestora. Este momentul să solicităm un buget dedicat al UE pentru a relansa sectorul și întregul lanț de afaceri și, de asemenea, în numele PPE invit Comisia să înființeze o Agenție Europeană pentru turism, care, printre alte sarcini, să furnizeze sprijin tehnic și financiar statelor membre, să coordoneze elaborarea de strategii personalizate pentru a începe dezvoltarea unei agende europene pentru turism pentru 2050”, a conchis Falcă.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Maia Sandu merge la Bruxelles și Paris. Va deveni primul președinte al R. Moldova care va susține un discurs în plenul Parlamentului European

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua în zilele de 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu prim-ministrul Regatului Belgiei și va avea întrevederi cu oficiali ai instituțiilor UE, se arată într-un comunicat al președinției Republicii Moldova.

Miercuri, 18 mai, la ora locală 15.00, Maia Sandu va  ține un discurs în plenul Parlamentului European, iar la ora 15.30 – o  conferință de presă comună cu Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Joi, 19 mai, președintele Maia Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.

După discursul Maiei Sandu, eurodeputații vor dezbate raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, iar votul asupra acestuia va avea loc joi.

Sandu, o pro-europeană convinsă desemnată inclusiv “Personalitatea publică a anului 2021” de revista Emerging Europe”, va deveni primul șef de stat al Republicii Moldova care se va adresa plenului Parlamentului European și îi va urma în această ipostază președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a vorbit în plenul PE, prin videoconferință, în primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale.

În calitate de țară învecinată cu Ucraina, Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul în curs. Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.

Președinta R. Moldova se va afla la Bruxelles în timp ce țara sa așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Republica Moldova a finalizat, la 22 aprilie, completarea primei părți a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană pe care liderii țării – președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița – l-au înmânat vineri ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinția de la Chișinău după ședința de constituire a Comisiei pentru integrare europeană condusă de șefa statului. La data de 12 mai, Republica Moldova a transmis și a doua parte a chestionarului de aderare la UE. Avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei sunt așteptate la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.

Republica Moldova este, totodată, cea mai afectată țară de conflictul declanșat de Rusia în Ucraina, fiind țara non-UE care a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni în timp ce se află într-o situație economică dificilă cauzată și de dependența de energia și gazele din Rusia.

Cu toate acestea, Chișinăul este sprijinit de Uniunea Europeană, dar și de state partenere în mod individual, precum România, Germania, Franța sau SUA. În acest sens, Republica Moldova a participat la finele săptămânii trecute pentru prima dată în istoria sa la o reuniune a țărilor G7.

La precedenta sesiune plenară din perioada 2-5 mai, Parlamentul European a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, iar Comisia Europeană a decis să mobilizeze o sumă suplimentară de 52 de milioane de euro pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienței, redresării și reformelor pe termen lung ale acestei țări.

De asemenea, mai mulţi donatori europeni şi internaţionali au convenit la data de 5 aprilie să ofere Republicii Moldova ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro, în cadrul unei conferințe organizate la Berlin de Germania, Franța și România prin care cele trei țări UE și NATO au lansat “Platforma de sprijin pentru Moldova”.

Continue Reading

Facebook

NATO53 mins ago

Parlamentul Finlandei a votat pentru aderarea la NATO. Liderii Finlandei și Suediei, așteptați joi la Casa Albă de președintele SUA Joe Biden

Cristian Bușoi1 hour ago

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, până în 2030, poate fi atins doar prin extinderea masivă a utilizării energiilor regenerabile

SUA1 hour ago

Unitate transatlantică pentru Ucraina. SUA și UE, pregătite să împingă Rusia și mai mult spre ”o izolare economică, financiară și strategică”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

NATO2 hours ago

Oficial: Suedia a semnat cererea de aderare la NATO printr-o “scrisoare istorică” transmisă secretarului general Jens Stoltenberg

ROMÂNIA2 hours ago

Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova 

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 9 state membre, inclusiv România, să primească și să sprijine persoanele care fug din calea războiul din Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Timiș și Cluj-Napoca, printre cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru țări UE selectate de Comisia Europeană și CoR pentru o nouă acțiune-pilot privind parteneriatele pentru inovare regională

ROMÂNIA4 hours ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

ENERGIE4 hours ago

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național

U.E.7 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending