Apărare europeană: CSAT decide astăzi asupra implicării României în formatul cooperării structurate permanente a UE

Posibila implicare a României în formatul cooperării structurate permanente la nivelul Uniunii Europene – cooperare de natură militară și de securitate – va fi discutată și decisă astăzi într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, prezidată de șeful statului.

Ședința CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis va începe ora 14:00, conform Administrației Prezidențiale.

Foto: Administrația Prezidențială

Întrunirea CSAT pe acest subiect are loc atât în contextul Consiliului European din 19-20 octombrie care va avea pe agenda sa și chestiuni de securitate și apărare, cât și în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a utilizat prilejul întrevederilor de săptămâna trecută – cu secretarul general al NATO și în plenul Adunării Parlamentare a NATO – pentru a transmite că întărirea parteneriatului NATO-Uniunea Europeană este o prioritate și pentru a preciza că în viziunea României nu se pune problema unei alegeri între Uniunea Europeană și NATO.

În cadrul ședinței, va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicații pentru România. Având în vedere importanța acestui subiect pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, Președintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuție în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluțiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum și decizia politică privind posibila implicare a țării noastre în Formatul cooperării structurate permanente”, a informat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

Dezvoltarea dimensiunii apărării în UE este reprezentată în acest context de PESCO – cooperarea structurată permanentă.

PESCO – Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

De altfel, ședința CSAT privind implicarea României la nivelul PESCO și reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare vor avea în vedere acordul convenit de Șefii de stat sau de guvern la summitul UE din 22 iunie privind lansarea Cooperării Structurate Permanente.

”Pentru a consolida securitatea și apărarea Europei în mediul geopolitic provocator de astăzi și pentru a contribui la atingerea nivelului de ambiție al UE exprimat în Strategia Globală a UE, Consiliul European este de acord cu necesitatea lansării unei cooperări structurate permanente ambițioase și incluzive”, se arată în concluziile adoptate de liderii UE la Consiliul European de vară (Citiți și UE a trezit ”frumoasa adormită”: Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni au decis lansarea cooperării aprofundate în materie de securitate și apărare).

Discuțiile privind avansarea cooperării în domeniul apărării europene din cadrul reuniunii Consiliului European de săptămâna viitoare vor avea loc și în contextul ”inițiativei pentru Europa” lansată de președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia acesta a precizat că “la începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forță comună de intervenție, un buget comun pentru apărare și o filosofie comună de acțiune”.

Citiți mai multe despre Apărarea europeană

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.