Connect with us

U.E.

Banca Europeană de Investiții a aprobat finanțări de peste 8 miliarde de euro pentru acțiuni climatice

Published

on

© European Union, 2009

Banca Europeană de Investiții (BEI) aprobă 8,1 miliarde EUR pentru finanțări privind energia regenerabilă, eficiența energetică, transportul durabil și agricultura, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat, joi,  finanțări pentru acțiuni climatice, dezvoltare durabilă, sănătate și investiții în educație în Europa și în întreaga lume, în valoare de 8,1 miliarde EUR. Suma includ, de asemenea, sprijin pentru proiecte de energie regenerabilă pe scară largă și mică, pentru dezvoltarea de vehicule electrice și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor. Finanțarea BEI aprobată astăzi va contribui și la construirea infrastructurii de apă și a drumurilor rurale din țările în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.

Consiliul de administrație al BEI a convenit, de asemenea, să sprijine cercetarea și dezvoltarea în parteneriat cu Fundația Bill și Melinda Gates și cu Fondul UE pentru malarie pentru a controla mai bine această boală care face nenumărate victime în toată lumea.

Accelerarea programelor de cercetare și vaccinare împotriva malariei
În parteneriat cu Fondul UE pentru malarie și Fundația Bill și Melinda Gates, BEI a convenit să finanțeze cercetarea și dezvoltarea pentru a controla mai bine malaria și a putea eradica virusul care afectează viețile a milioane de oameni din întreaga lume.

De asemenea, BEI a aprobat un nou sprijin pentru extinderea activității de către GAVI, Alianța pentru vaccinuri. Aceasta va consolida programele de imunizare ale UNICEF, cel mai mare cumpărător și furnizor de vaccinuri în țările în curs de dezvoltare.

Încurajarea companiilor de a investi în acțiuni climatice
Angajamentul sectorului privat pentru reducerea consumului de energie este esențial pentru reducerea emisiilor de carbon.

BEI a aprobat 3,8 miliarde EUR pentru investiții în afaceri, inclusiv în sprijinul acțiunilor climatice în parteneriat cu băncile locale și partenerii financiari din Belgia, Danemarca, Franța, Slovacia și Republica Cehă.

De asemenea, BEI a convenit să sprijine investițiile corporative în Danemarca, Franța și Germania pentru a îmbunătăți aparatele auditive, pentru a extinde cercetarea pe ingrediente alimentare și pentru a extinde laboratoarele de bioștiință.

De asemenea, a fost aprobată o nouă finanțare pentru investițiile în afaceri în parteneriat cu băncile locale din Belgia, Franța, Italia, Slovenia și Spania, precum și noi finanțări din sectorul privat în Georgia și Serbia.

Sprijinirea orașelor pentru a reduce consumul de energie
Pentru a accelera acțiunile climatice, este esențială recondiționarea infrastructurii urbane existente, care să permită o utilizare mai eficientă a energiei și a apei, precum și o mai bună protecție împotriva intemperiilor.

BEI a convenit o nouă finanțare pentru rețelele inteligente și infrastructura de apă din Linz, Austria, a susținut investiții de transport urban durabil în capitala Slovaciei, Bratislava, și investiții noi pentru îmbunătățirea tratării apelor uzate în Mitrovica, Kosovo.

De asemenea, Banca UE a aprobat noi investiții de către autoritățile municipale și regionale pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor din Țările de Jos.

BEI va finanța, de asemenea, construcția de noi instalații de tratare a apei potabile și extinderea rețelei dedistribuție a apei curate de care să beneficieze peste 2 milioane de oameni în Niamey, capitala Nigerului, oraș încercat de secetă și migrația frecventă din întreaga regiune Sahel.

Accelerarea investițiilor în energie curată și regenerabilă
BEI a convenit o nouă finanțare pentru a sprijini un nou parc eolian pe scară largă în Marea Nordului, proiecte pentru eficiență energetică la scară mică în Italia și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice în vestul Nepalului, pentru a permite comunităților îndepărtate să beneficieze de hidroenergie.

Noi proiecte de energie regenerabilă, inclusiv hidroenergetice și parcuri eoliene în Brazilia, vor fi, de asemenea, sprijinite de BEI.

Asigurarea alternativelor de transport durabile la utilizarea autovehiculelor
Călătorii cu trenul din Estonia și Republica Cehă vor beneficia de noi investiții feroviare, aprobate astăzi de BEI, care vor moderniza traseele existente și vor îmbunătăți serviciile feroviare regionale.

Susținerea investițiilor agricole și bio-economice în țările afectate de secetă
Consiliul BEI a convenit un nou program de finanțare simplificat pentru accelerarea investițiilor agroalimentare în Spania și o nouă inițiativă pan-europeană destinată creșterii investițiilor în bioeconomia circulară.

Sprijinirea dezvoltării durabile pentru a proteja comunitățile vulnerabile din întreaga lume
Mii de oameni care locuiesc în Cambodgia, Laos și Nigeria vor beneficia de noi investiții aprobate astăzi pentru a proteja mai bine drumurile rurale de intemperii. Această investiție va reduce costurile de călătorie și de transport, precum și riscul ca fermierii să nu poată accesa piețele din cauza drumurilor nepracticabile.

Construirea de școli și modernizarea spitalelor
BEI a acceptat să sprijine construcția de noi școli la Viena, susținerea unui nou spital din Kouvola și extinderea unui spital existent în Kymenlaakso, Finlanda, precum și finanțarea unui nou spital universitar din Malmo, Suedia.

Întâlnindu-se la sediul BEI la Luxemburg, reprezentanții acționarilor BEI, cele 28 de state membre ale UE, au aprobat 48 de împrumuturi diferite, inclusiv 8 proiecte finanțate de BEI în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului Juncker.
 
 Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor politicii UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Solidaritate europeană: Germania a admis deja în spitale peste 100 de pacienți din alte țări UE și așteaptă și pacienți din Spania

Published

on

© Auswaertiges Amt/ via Luftwaffe

Spitalele din Germania au preluat 113 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din state partenere din Uniunea Europeană, informează DPA.

Dintre pacienţi, 85 provin din Franţa, 26 din Italia şi doi din Olanda, a declarat Ministerul german de Externe pentru DPA, informează Agerpres.

Unii dintre aceştia au fost transportaţi de forţele aeriene germane. 

Alte 81 de paturi pe tot cuprinsul Germaniei au fost rezervate pentru bolnavi din Italia şi 13 pentru pacienţi din Franţa.

Germania a fost prima țară europeană care și-a manifestat solidaritate cu Italia și trimis Romei 7 tone de măști și alte echipamente de protecție. De asemenea, Germania a livrat 300 de ventilatoare Italiei.

Autorităţile germane au declarat că au oferit şi Spaniei locuri la terapie intensivă, însă guvernul spaniol nu a răspuns încă, concentrându-se pe redistribuirea pacienţilor pe teritoriul spaniol.

O iniţiativă de ajutor din partea sectorului privat a grupului de clinici Helios a trimis o echipă de cinci medici şi o asistentă, precum şi ventilatoare, luni la Madrid.

De asemenea, o echipă de medici şi asistente de la Spitalul Universitar din Jena se află la Napoli de miercuri.

Italia și Spania sunt cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de pandemia cu noul coronavirus. Italia înregistrează peste 110.000 de cazuri, iar Spania peste 104.000. Urmează Germania (cu peste 78.000 de cazuri), Franța (peste 57.000 de cazuri), Belgia și Olanda (cu peste 13.000 de cazuri)

Continue Reading

U.E.

Germania, Franța și alte 11 țări UE cer limitarea măsurilor de urgență privind COVID-19 la strictul necesar și susțin o monitorizare din partea Comisiei Europene

Published

on

Guvernele din 13 state membre ale Uniunii Europene s-au declarat miercuri “profund îngrijorate” de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență, într-o reacție indirectă la decizia de luni a Parlamentului Ungariei prin care premierului Viktor Orban i-au fost acordate puteri aproape nelimitate pe timpul stării de urgență cauzate de noul coronavirus.

Guvernele din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia au transmis că “în această situație fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-și proteja cetățenii și pentru a depăși criza”, însă au cerut ca măsurile să fie limitate la ceea ce este strict necesar.

“Suntem profund îngrijorați de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență. Măsurile de urgență ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui să fie proporționale și temporare, sub rezerva controlului regulat și să respecte principiile și obligațiile de drept internațional menționate anterior. Ele nu ar trebui să restricționeze libertatea de exprimare sau libertatea presei. Trebuie să depășim în comun această criză și să ne menținem în comun principiile și valorile europene pe această cale”, au transmis cele 13 țări.

În context, guvernele menționate și-au manifestat susținerea pentru inițiativa Comisiei Europene de a monitoriza măsurile de urgență și aplicarea acestora pentru a se asigura că valorile fundamentale ale Uniunii sunt menținute și au invitat Consiliul Afaceri Generale să abordeze această chestiune atunci când este cazul.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

În aceste condiții, Comisia Europeană a emis o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale, iar Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene.

Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o țară membră manifestă riscul încălcării valorilor fundamentale prevăzute la articolul 2.

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu avertizează că Guvernul ar putea rata folosirea banilor europeni pentru gestionarea Covid-19

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu avertizează că Guvernul ar putea rata folosirea banilor europeni pentru gestionarea Covid-19, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat luni, 30 martie, în mod oficial, cele două documente legislative prin care planul de ajutor economic propus de Comisia Europeană, în valoare de 37 de miliarde de euro, și extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene vor intra în vigoare pentru a gestiona criza economică asociată pandemiei cu noul coronavirus. 

Din această sumă sumă, România poate utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, valoare ce nu include sumele eliberate de Banca Europeană de Investiții sau contribuțiile statului român prin ajutoare de stat. 

În acest sens, eurodeputatul PSD critică atitudinea miniștrilor români responsabili de coeziune și fonduri europene pentru că nu au asigurat prezența la cel mai înalt nivel a României la teleconferința Consiliului de miniștri de resort, considerând că astfel au ratat șansa de a expune planurile Guvernului pentru utilizarea banilor europeni alocați.

„Recent a avut loc prin sistem de teleconferință o reuniune a Consiliului de miniștrii din statele europene responsabili de coeziune și fondurile europene. Deși ne așteptam ca România să fie prezentă la cel mai înalt nivel pentru a solicita fonduri europene pentru actuala situație de criză, pentru a expune planurile noastre pentru utilizarea celor 3 miliarde de euro alocați României sau pentru a solicita transferarea banilor europeni pe axele de interes, țara noastră a fost reprezentată doar la nivel de secretari de stat care au preluat, așa cum arată și tonul comunicatului, punctajele livrate de MAE. Din păcate, nu este singura reuniune europeană importantă tratată astfel de unii miniștrii”, transmite Victor Negrescu. 

Astfel, eurodeputatul atrage atenția că guvernarea de la București ar putea pierde oportunitatea de a utiliza banii europeni disponibili de la Comisia Europeană pentru gestionarea crizei din sănătate care a început să aibă și efecte negative în economie. 

„Atrag atenția de câteva săptămâni că actualul Guvern riscă să rateze folosirea facilităților europene din lipsă de pregătire sau interes. Am propus să lucrăm împreună pentru români, dar par încă în campanie electorală”, punctează Negrescu.

Totodată, eurodeputatul PSD amintește că UE a relaxat condițiile pentru achizițiile publice „așa că nu mai există scuze pentru lipsa echipamentelor sau achiziția dotărilor necesare pentru a face față provocărilor ridicate de această criză în toate sectoarele de activitate”. 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending