Connect with us

U.E.

Banca Europeană de Investiții a aprobat finanțări de peste 8 miliarde de euro pentru acțiuni climatice

Published

on

© European Union, 2009

Banca Europeană de Investiții (BEI) aprobă 8,1 miliarde EUR pentru finanțări privind energia regenerabilă, eficiența energetică, transportul durabil și agricultura, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat, joi,  finanțări pentru acțiuni climatice, dezvoltare durabilă, sănătate și investiții în educație în Europa și în întreaga lume, în valoare de 8,1 miliarde EUR. Suma includ, de asemenea, sprijin pentru proiecte de energie regenerabilă pe scară largă și mică, pentru dezvoltarea de vehicule electrice și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor. Finanțarea BEI aprobată astăzi va contribui și la construirea infrastructurii de apă și a drumurilor rurale din țările în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice.

Consiliul de administrație al BEI a convenit, de asemenea, să sprijine cercetarea și dezvoltarea în parteneriat cu Fundația Bill și Melinda Gates și cu Fondul UE pentru malarie pentru a controla mai bine această boală care face nenumărate victime în toată lumea.

Accelerarea programelor de cercetare și vaccinare împotriva malariei
În parteneriat cu Fondul UE pentru malarie și Fundația Bill și Melinda Gates, BEI a convenit să finanțeze cercetarea și dezvoltarea pentru a controla mai bine malaria și a putea eradica virusul care afectează viețile a milioane de oameni din întreaga lume.

De asemenea, BEI a aprobat un nou sprijin pentru extinderea activității de către GAVI, Alianța pentru vaccinuri. Aceasta va consolida programele de imunizare ale UNICEF, cel mai mare cumpărător și furnizor de vaccinuri în țările în curs de dezvoltare.

Încurajarea companiilor de a investi în acțiuni climatice
Angajamentul sectorului privat pentru reducerea consumului de energie este esențial pentru reducerea emisiilor de carbon.

BEI a aprobat 3,8 miliarde EUR pentru investiții în afaceri, inclusiv în sprijinul acțiunilor climatice în parteneriat cu băncile locale și partenerii financiari din Belgia, Danemarca, Franța, Slovacia și Republica Cehă.

De asemenea, BEI a convenit să sprijine investițiile corporative în Danemarca, Franța și Germania pentru a îmbunătăți aparatele auditive, pentru a extinde cercetarea pe ingrediente alimentare și pentru a extinde laboratoarele de bioștiință.

De asemenea, a fost aprobată o nouă finanțare pentru investițiile în afaceri în parteneriat cu băncile locale din Belgia, Franța, Italia, Slovenia și Spania, precum și noi finanțări din sectorul privat în Georgia și Serbia.

Sprijinirea orașelor pentru a reduce consumul de energie
Pentru a accelera acțiunile climatice, este esențială recondiționarea infrastructurii urbane existente, care să permită o utilizare mai eficientă a energiei și a apei, precum și o mai bună protecție împotriva intemperiilor.

BEI a convenit o nouă finanțare pentru rețelele inteligente și infrastructura de apă din Linz, Austria, a susținut investiții de transport urban durabil în capitala Slovaciei, Bratislava, și investiții noi pentru îmbunătățirea tratării apelor uzate în Mitrovica, Kosovo.

De asemenea, Banca UE a aprobat noi investiții de către autoritățile municipale și regionale pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor din Țările de Jos.

BEI va finanța, de asemenea, construcția de noi instalații de tratare a apei potabile și extinderea rețelei dedistribuție a apei curate de care să beneficieze peste 2 milioane de oameni în Niamey, capitala Nigerului, oraș încercat de secetă și migrația frecventă din întreaga regiune Sahel.

Accelerarea investițiilor în energie curată și regenerabilă
BEI a convenit o nouă finanțare pentru a sprijini un nou parc eolian pe scară largă în Marea Nordului, proiecte pentru eficiență energetică la scară mică în Italia și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice în vestul Nepalului, pentru a permite comunităților îndepărtate să beneficieze de hidroenergie.

Noi proiecte de energie regenerabilă, inclusiv hidroenergetice și parcuri eoliene în Brazilia, vor fi, de asemenea, sprijinite de BEI.

Asigurarea alternativelor de transport durabile la utilizarea autovehiculelor
Călătorii cu trenul din Estonia și Republica Cehă vor beneficia de noi investiții feroviare, aprobate astăzi de BEI, care vor moderniza traseele existente și vor îmbunătăți serviciile feroviare regionale.

Susținerea investițiilor agricole și bio-economice în țările afectate de secetă
Consiliul BEI a convenit un nou program de finanțare simplificat pentru accelerarea investițiilor agroalimentare în Spania și o nouă inițiativă pan-europeană destinată creșterii investițiilor în bioeconomia circulară.

Sprijinirea dezvoltării durabile pentru a proteja comunitățile vulnerabile din întreaga lume
Mii de oameni care locuiesc în Cambodgia, Laos și Nigeria vor beneficia de noi investiții aprobate astăzi pentru a proteja mai bine drumurile rurale de intemperii. Această investiție va reduce costurile de călătorie și de transport, precum și riscul ca fermierii să nu poată accesa piețele din cauza drumurilor nepracticabile.

Construirea de școli și modernizarea spitalelor
BEI a acceptat să sprijine construcția de noi școli la Viena, susținerea unui nou spital din Kouvola și extinderea unui spital existent în Kymenlaakso, Finlanda, precum și finanțarea unui nou spital universitar din Malmo, Suedia.

Întâlnindu-se la sediul BEI la Luxemburg, reprezentanții acționarilor BEI, cele 28 de state membre ale UE, au aprobat 48 de împrumuturi diferite, inclusiv 8 proiecte finanțate de BEI în cadrul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului Juncker.
 
 Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor politicii UE.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Presa germană: Uniunea Europeană a tăiat 75% din fodurile europene dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia

Published

on

© Wikipedia

Uniunea Europeană a redus dramatic în acest an fondurile dedicate asistenței de preaderare pentru Turcia, ca urmare a unei dispune legate de forajele de gaze naturale din Marea Mediterană și din cauza ofensivei militare a Ankarei în Siria, conform unor relatări din presă, citate de DPA, potrivit Agerpres și Deutesche Welle.

Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată iniţial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Borrell, potrivit sursei citate. Borrell a justificat reducerile invocând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastei Ciprului, stat membru al UE, şi operaţiunea armatei Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019.

Astfel, Turcia va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistenţă de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democraţiei şi statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale.

Tăierile nu afectează plăţile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaţilor, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorţiul media german Funke Media Group şi care citau o scrisoare redactată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi adresată Parlamentului European.

Amintim că UE şi Turcia au încheiat în luna martie a anului 2016 un acord prin care Ankara s-a angajat să limiteze fluxul de migranți, iar UE i-a promis în schimb un ajutor financiar iniţial de 3.5 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize şi deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi preluarea direct din Turcia a unui număr de migranţi sirieni echivalent cu cel al migranţilor returnaţi din Grecia către teritoriul turc.

Negocierile au ajuns însă în impas ca urmare a conturării unui regim autoritar condus de Recep Tayyip Erodgan, prin epurări în masă după puciul din iulie 2016, și schimbarea Constituției, în aprilie 2017, prin care liderul de la Ankara a primit puteri sporite.

Turcia a semant în anul 1963 un acord de asociere cu predecesorul Uniunii Europene, Comunitatea Economică Europeană. Aceasta a primit statutul de țară candidată în 1999.

În cadrul reuniunii sale din 16-17 decembrie 2004, Consiliul European a decis că Turcia îndeplinește în mod suficient criteriile pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Negocierile de aderare au fost lansate la 3 octombrie 2005, în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG). La 3 octombrie 2005, Consiliul a convenit, de asemenea, asupra unui cadru pentru negocierile cu Turcia.

Continue Reading

U.E.

Frontex: Numărul migranților ilegali care au ajuns în 2019 în UE a atins cel mai scăzut nivel din 2013 până în prezent, în vreme ce numărul expulzărilor a fost în creștere

Published

on

Aproximativ 139.000 de sosiri ilegale de migranți au fost înregistrate în Uniunea Europeană în 2019, înregistrându-se astfel cel mai scăzut nivel din 2013 până în prezent, în vreme ce expulzările spre statele de origine ale migranților sunt în creștere, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Garda de Frontieră și Coastă (Frontex), potrivit AFP, citat de Agerpres.

Scăderea sosirilor de migranți la frontierele externe, care s-au diminuat cu 92%, raportat la vârful înregistrat în 2015, se datorează, în primul rând, ” unei scăderi pe rutele de migraţie din centrul şi vestul zonei mediteraneene”, a dezvăluit Fabrice Leggeri, directorul Frontex, în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Dimpotrivă, estul zonei meditaneene a cunoscut o creștere a trecerilor de migranți cu 46%, în raport cu 2018, care se ridică la 82.000. O astfel de tendință a fost constatată la frontierele Croației și Ungariei, conform unui bilanț provizoriu.

Majoritatea migranţilor care folosesc rutele din centrul zonei mediteraneene şi din Balcani sunt afgani şi sirieni. Afganii reprezintă de altfel prima naţionalitate (aproape un sfert) dintre cei care sosesc în Uniunea Europeană.

La polul opus, numărul de expluzări a migranților ilegali spre țările lor de origine a ajuns la 15.850 în 2019, număr care, potrivit lui Leggeri, nu a fost niciodată atât de mare.

Aceste operaţiuni de expulzare, coordonate de Frontex, se fac în special prin zboruri charter, dar şi, din 2018, la bordul unor avioane comerciale. Ţările care au recurs cel mai mult la aceste operaţiuni sunt Germania, Italia, Franţa şi Belgia, în timp ce principalele ţări de destinaţie sunt Albania, Tunisia şi Georgia.

Frontex a realizat aproape 600 de zboruri de supraveghere – pentru a detecta traficul de migranţi, dar şi ambarcaţiunile în derivă pe mare – deasupra zonei mediteraneene centrale, Mării Egee, Mării Negre, Mării Adriatice şi Mării Baltice, dar şi deasupra frontierelor terestre ale Poloniei, Slovaciei, Croaţiei şi Ungariei.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Consumatorii vor fi mai bine protejați. Noile norme europene, prin care Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor vor fi mai bine înzestrate cu noi seturi de competențe și mijloace de cooperare, au intrat în vigoare

Published

on

© European Commission/ Twitter

Comisia Europeană a salutat intrarea în vigoare a noului regulament privind măsurile de cooperare în materie de protecție a consumatorilor, prin care Bruxelles-ul urmărește să îmbunătățească modul în care Comisia și autoritățile statelor membre pot colabora pentru a pune capăt practicilor necorespunzătoare împotriva consumatorilor, de a le permite autorităților să detecteze neregulile și să ia măsuri, informează Executivul european printr-un comunicat.

”UE are cele mai stricte norme de protecție a consumatorilor din lume. Acum vom accelera punerea lor în aplicare. Fac apel la statele membre să aplice fără ezitare noile instrumente.”, a precizat Vera Jourova, vicepreșdintele pentru valori și transparență.

La rândul său, comisarul european pentru Justiție a declarată că ”aceste norme reprezintă un nou pas în direcția protejării consumatorilor europeni. Comisia și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor sunt de acum mai bine înzestrate cu noi seturi de competențe mijloace de cooperare. Indiferent de locul în care își desfășoară activitatea sau statutul profesioniștilor din cadrul pieței interne, va fi mai dificil să se evite normele.”

120.000 de cereri au fost trimise către Centrele Europene ale Consumatorilor, majoritatea referindu-se la cumpărăturile online, și aproximativ 40% dintre consumatori au fost nemultumiți de modul în care comercianții le-au soluționat plângerile.

Noul regulament va spori prerogativele autorităților naționale relevante, printre ele regăsindu-se competența de achiziționa produse în vederea testării, de a folosi metoda ”clientului misterios”, precum și de a investiga fluxurile financiare pentru a descoperi comercianții necinstiți și frauda online.

De asemenea, noile norme îi vor permite Comisiei să alerteze cu mai multă ușurință autoritățile naționale și să le coordoneze acțiunile de soluționare a problemelor în materie de consum care afectează majoritatea consumatorilor europeni.

Datorită unui nou sistem informatic susținut de Sistemul de informare al pieței interne (IMI – Internal Market Information System) al Comisiei, centrele europene ale consumatorilor, organizațiile de consumatori și organizațiile profesionale vor putea să transmită oficial alerte cu privire la noile amenințări apărute pe piață. Aceste informații vor putea fi utilizate direct de către autoritățile de aplicare a legii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending