Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Basescu, despre criza din Ucraina: Ce a facut Rusia e o agresiune, Romania trebuie sa se implice

Published

on

basescu turciaPresedintele Traian Basescu a vorbit, joi, despre pozitia Romaniei fata de situatia din Ucraina, inainte de a participa la reuniunea Consiliului European pe aceasta tema, care va avea loc la Bruxelles si la care vor fi prezenti mai multi sefi de stat si de guvern din tarile membre ale UE.

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa inaintea plecarii, pe Aeroportul International “Henri Coanda” din Otopeni, declarand ca Romania se va implica in orice fel de negociericare vor fi demarate la nivelul UE, relatează Ziare.com.

Seful statului a mentionat ca primele doua tari care au obligatia sa negocieze cu Rusia in vederea aplanarii conflictului din Ucraina sunt SUA si Marea Britanie, ca urmare a unui tratat semnat cu fostul stat sovietic, care prevede ca cele doua state trebuie sa fie un garant al libertatii si democratiei Ucrainei.

Basescu a spus ca, in discutiile de la Bruxelles, va pleca de la mai multe premise care arata ca Romania trebuie sa fie un membru important al negocierilor europene cu Rusia.

Una dintre premise se refera la acordurile dintre Ucraina si Rusia, care reglementeaza numarul trupelor ruse de pe teritoriul tarii vecine si pe care statul condus de Vladimir Putin le-a incalcat.

“O premisa este stationarea trupelor ruse in Ucraina pana in anul 2027, prin acordul de la Kiev din ’97 care stabilea prezenta numerica a Rusiei pe teritoriul Crimeii: Rusia poate avea circa 25.000 de militari, 500 de nave si 222 de avioane de lupta.

Aceste acorduri intre Rusia si Ucraina trebuie luate in considerare. Acordul de la Kiev din 1997 stabileste foarte clar modul de actiune si comportamentul trupelor ruse in Crimeea. Aici functioneaza si acordurile de dezarmare din Europa”, a detaliat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca Romania considera legitim Parlamentul Ucrainei, la fel si deciziile oficialilor de la Kiev, stabiliti in urma revolutiei care a dus la demiterea si fuga presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Presedintele a insistat asupra faptului ca cele doua state care au obligatia sa negocieze cu Rusia, SUA si Marea Britanie, “trebuie sa constate nivelul la care Rusia a depasit intelegerile bilaterale si sa gaseasca solutiile pentru ca incalcarile sa nu se mai produca”.

Ce a facut Rusia este o agresiune la adresa Ucrainei. Vom sustine (la Bruxelles – n.red.) ca SUA si Marea Britanie trebuie sa isi faca obligatiile de garant al libertatii Ucrainei”, a subliniat Traian Basescu.

In plus, seful statului a adaugat ca Ucraina trebuie sa semneze “urgent” intelegeri cu FMI si UE pentru a se restabili din punct de vedere economic si pentru a avea “un program de reforme accelerat”, mentionand ca Ucraina poate semna Acordul de Asociere si Liber schimb cu UE.

Presedintele a spus ca, daca la Bruxelles se stabileste un format de negociere cu Rusia, Romania are mai multe motive pentru care trebuie sa faca parte din el si sa se implice in restaurarea stabilitatii in Ucraina.

“Daca se decide un format de negociere, Romania trebuie sa faca parte din el, avem peste 400.000 de cetateni europeni de vorbitori de limba romana, ceea ce ne situeaza pe locul doi dupa Rusia. Romania nu e dependenta de importul de gaze din Rusia si le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie. Interesul national este (ca Romania – n.red.) sa fie implicata, mai ales ca are peste 400 de kilometri de frontiera cu Ucraina”, a detaliat seful statului.

Basescu participa joi la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat o reuniune extraordinara la Bruxelles pe tema situatiei din Ucraina, unde sefi de stat si de guverne europeni vor cauta solutii pentru rezolvarea crizei din Ucraina.

Joi, la ora 12:05 (ora Romaniei), Traian Basescu va participa la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene pe tema situatiei din Ucraina.

La ora 12:30, va fi prezent la reuniunea Consiliului European cu prim-ministrul Ucrainei, Arseniy Iatsenyuk, iar la 14:15 va participa la dejunul de lucru separat al sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

In jurul orei 16:00 (ora Romaniei), Traian Basescu va sustine si o declaratie de presa.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Ministrul Eugen Teodorovici va prezida a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN)

Published

on

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, participă luni, 11 februarie, la Bruxelles, la reuniunea Eurogrup în format extins, unde va fi discutată propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate.

Mâine, 12 februarie Eugen Teodorovici prezidează a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană. Pe agendă figurează adoptarea propunerii de compromis a Președinției române a Consiliului pe Pachetul privind Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS) și a concluziilor Raportului privind Sustenabilitatea Fiscală, descărcarea de gestiune bugetară pentru execuția aferentă anului 2017 și orientările privind construcția bugetului UE din 2020.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta comunicarea „Către un proces decizional mai eficient și mai democratic în domeniul politicii fiscale a UE”. Documentul propune o foaie de parcurs pentru o tranziție progresivă de la unanimitate la sistemul de vot cu majoritate calificată în anumite domenii ale politicii fiscale a UE.

Propunerea va fi și principala temă a discuției bilaterale pe care ministrul Teodorovici o va avea luni, 11 februarie, cu domnul Pierre MOSCOVICI, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Reamintim că, în data de  22 ianuarie, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) din programul Președinției României la Consiliul UE , unde a prezentat totodată prioritățile României din acest domeniu, acestea fiind:

InvestEU, Semestrul european, Supravegherea financiară, Summitul euro din decembrie: miniștrii vor discuta despre măsurile luate ca urmare a acestei reuniuni, Consolidarea Uniunii Economice și Monetare și a Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii Piețelor de Capital  Impozitare corectă și efectivă, Asigurarea coordonării politicilor economice la nivel european, în vederea îmbunătățirii performanțelor și a consolidării rezistenței economiilor:

Citiți și:

Ministrul Eugen Teodorovici înainte de Consiliul ECOFIN: ,,Invest EU este un dosar la care România își va aduce cu siguranță contribuția”

Continue Reading

#RO2019EU

Donald Tusk despre statul de drept din România după întâlnirea cu Viorica Dăncilă : Continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu

Published

on

Preșesintele Consiliului European, Donald Tusk a abordat problema statului de drept din România  în cadrul discuțiilor de astăzi cu premierul Viorica Dăncilă și a subliniat că ,,este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu.”

Potrivit comunicatului oficial, agenda discuțiilor celor doi oficiali a cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene. Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale – politică, economică și socială – fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidențiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene.

Unitatea la nivel european este mesajul pe care trebuie să îl transmită Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019, a menționat Donald Tusk.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiții a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată și alocarea bugetară.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor privind acțiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menținerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opțiunea dezvoltării în continuare a relațiilor cu UE.

De asemena, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Donald Tusk: Există un loc special în iad pentru arhitecții campaniei de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană

Published

on

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că există ”un loc special în iad” pentru arhitecții campaniei de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, a reiterat că UE nu va renegocia acordul stabilit în luna noiembrie a anului trecut și și-a exprimat speranța că premierul britanic, Theresa May, va veni joi la Bruxelles cu ”sugestii realiste” pentru a depăși impasul în care se află Brexit-ul, cu mai puțin de două luni înainte de data programată pentru părăsirea UE de către Regatul Unit, anunță un comunicat al Consiliului European.

”M-am întrebat cum arată acel loc special din iad pentru cei care au promovat Brexit-ul, fără să aibă măcar schiţa unui plan pentru efectuarea în siguranţă” a acestui demers, a spus Tusk, în cadrul unei declarații comune de presă cu premierul irlandez, Leo Varadkar, aflat la Bruxelles pentru a solicita asigurări din partea Uniunii Europene, în contextul existenței temerilor legate de o ieșire dezordonată a Regatului Unit din UE.

Preşedintele Consiliului European a reafirmat poziţia Uniunii Europene la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar: aşa-numitul ”backstop”, mecanismul de siguranţă la frontiera irlandeză, trebuie să fie păstrat în acordul privind retragerea Regatului Unit din UE.

Premierul Theresa May se va întoarce joi la Bruxelles, unde va avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu scopul de a obține noi concesii referitoare la acordul privind Brexit.

Se așteaptă ca May să ceară redeschiderea acordului, după ce Parlamentul britanic a cerut oficial acest lucru săptămâna trecută. Principala îngrijorare a deputaților britanici este aceea legată de mecanismul de backstop (soluția de avarie), care presupune rămânerea Regatului Unit în uniunea vamală până în momentul stabilirii ulterioare a unui cadru juridic din punct de vedere comercial, sau, în eventualitatea în care nu se ajunge la un acord cu privire la acest aspect, pe o durată nedefinită, scopul fiind acela de a evita o graniță dură între Irlanda și Irlanda de Nord,

May le-a transmis miniştrilor britanici, marţi, că obiectivul este de a găsi o cale de a se asigura că Marea Britanie nu va fi prinsă pe termen nedefinit în uniunea vamală.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending