Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

BEI și UE oferă R. Moldova 53,2 milioane de euro sub formă de împrumut și granturi pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare și dezvoltarea culoarelor de solidaritate

Published

on

© European Union, 2023 / Source: EP

Banca Europeană de Investiții și Republica Moldova au semnat joi un împrumut  de 41,2 milioane de euro, destinat îmbunătățirii conexiunilor interne de transport, precum și asigurării de beneficii economice pe termen lung pentru întreaga regiune.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, împrumutul va fi completat de un grant UE în valoare de 12 milioane de euro.

”Salut semnarea acestui împrumut care, împreună cu contribuția Comisiei Europene de 12 milioane de euro, va îmbunătăți infrastructura feroviară din Moldova. Aproximativ 128 de kilometri de cale ferată de pe axa nord-sud vor fi renovați, ceea ce va aduce mari beneficii pentru economia moldovenească. Proiectul va consolida, de asemenea, culoarele de solidaritate, unde Moldova și România sunt principalii actori pe coridorul Dunării, asigurând tranzitul a aproape 70% din produsele care ies din Ucraina”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Proiectul va contribui la reducerea aglomerației rutiere și la creșterea sustenabilității mediului, în conformitate cu obiectivele strategiei Global Gateway.

De asemenea, va consolida culoarele de solidaritate, rutele de transport alternative pentru Ucraina, care au devenit o linie de salvare pentru economia ucraineană. Pe lângă faptul că transportă cereale ucrainene (peste 58 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe din mai 2022), acestea reprezintă principala opțiune pentru Ucraina de a-și exporta toate celelalte bunuri și de a importa ceea ce are nevoie, cum ar fi combustibilul și asistența umanitară. Decizia de astăzi va contribui la consolidarea coridorului dunărean, important pentru Comisia Europeană, fapt reliefat și de Adina Vălean într-un răspuns oferit CaleaEuropeană.ro

Vestea vine după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat joi seară că șefii de stat sau de guvern, reuniți la Bruxelles, au căzut de acord să ofere deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

Citiți și: Oficial: Președintele Consiliului European anunță deschiderea tratativelor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova și acordarea statutul de candidat pentru Georgia

Să nu uităm că nu mai târziu de sfârșitul lunii octombrie Comisia Europeană a anunțat trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei pentru transport în valoare de aproape 45 de milioane de euro pentru a îmbunătăți legăturile de transport între Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Liderii din Germania, Franța, România, Polonia și alte 10 țări UE cer Băncii Europene de Investiții să majoreze finanțarea pentru apărarea europeană

Published

on

© Administrația Prezidențială

Germania şi Franţa s-au alăturat altor 12 state membre UE, prin care se numără şi România, care cer Băncii Europene de Investiţii să îşi majoreze finanţarea pentru sectorul apărării, ca o modalitate pentru a consolida securitatea europeană în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, transmite Bloomberg.

Aceste ţări au trimis o scrisoare, datată 17 martie, către preşedintele BEI, Nadia Calvino, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul belgian, Alexander De Croo, în care cer o nouă strategie de finanţare, susţine Bloomberg care a consultat o copie a acestei scrisori.

Liderii europeni urmează să se reunească în perioada 21-22 martie pentru Consiliul European de primăvară pentru a discuta și aspecte ce ţin de securitate, inclusiv rolul Băncii Europene de Investiții în pregătirea apărării europene.

Scrisoarea vine într-un moment în care Ucraina are dificultăţi în a obţine mai multă muniţie şi încearcă să îi convingă pe aliaţi să îi acorde ajutoare mai mari. 

“Trebuie să analizăm diferite posibilităţi care ar permite BEI să investească în activităţi care au legătură cu sectorul apărării, dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Asta ar însemna discuţii şi re-evaluarea actualelor definiţii ale proiectelor cu dublă utilizare şi a listei activităţilor excluse precum şi regândirea politicilor de creditare către industria de apărare şi a altor elemente restrictive”, se precizează în scrisoarea consultată de Bloomberg și citată de Agerpres.

Liderii din Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România şi Suedia au semnat scrisoarea. De altfel, președintele Klaus Iohannis a ridicat acest subiect în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o pe 8 martie, la București, cu președinta BEI, Nadia Calvino. Atunci, șeful statului, candidat la funcția de secretar general al NATO,  a insistat asupra “importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate”.

Anterior, Bloomberg a informat că BEI, instituţie denumită şi braţul financiar al UE, a avut discuţii cu Executivul european şi alţi decidenţi cu privire la începutul investiţiilor în companii care realizează produse de apărare.

În scrisoarea lor, liderii statelor membre susţin că o nouă politică din partea BEI ar putea avea un “efect de semnal” care ar aduce noi investiţii private şi ar face acest tip de credite mai acceptabil pentru pieţele financiar şi bănci.

“În prezent, finanţarea BEI în domeniul securităţii şi apărării este, totuşi, limitată la proiectele cu dublă utilizare. Iniţiativa Europeană Strategică de Securitate a BEI şi recentul Fond european de apărare (EIF) sunt iniţiative binevenite dar acestea formează doar o mică parte din activităţile actuale ale BEI”, se mai arată în scrisoarea consultată de Bloomberg.

Cu bilanţ total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume în funcţie de active, cu împrumuturi acordate şi promise de 562 miliarde de euro în 2022, faţă de cele 171 miliarde de dolari ale Băncii Mondiale.

Este un jucător cheie în finanţarea tranziţiei ambiţioase a Europei către zero emisii de dioxid de carbon şi o economie mai digitalizată, dar nu poate finanţa producţia de arme sau infrastructură pentru scopuri militare.

Citiți și Un proiect Germania-România privind producția de pulberi pentru muniții, finanțat de UE cu 47 de milioane de euro. UE alocă 500 de milioane de euro pentru a produce 2 milioane de obuze până în 2025

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, ambele documente ambițioase urmărind ca statele membre “să investească mai mult, mai bine, împreună și european”.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Klaus Iohannis și președinta Băncii Europene de Investiții au discutat despre securitate și industria apărării în contextul războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Grupului Băncii Europene de Investiții, condusă de președinta instituției de finanțare a proiectelor strategice ale UE, Nadia Calvino, în cadrul întrevederii fiind abordate teme de actualitate aflate pe agenda europeană, precum tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul întâlnirii, președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Nadia Calvino pentru preluarea mandatului de Președinte al BEI începând cu 1 ianuarie 2024 și a subliniat cooperarea foarte bună dintre țara noastră și instituția financiară a UE, cooperare consolidată de-a lungul a peste trei decenii de parteneriat, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor a fost evidențiat “portofoliul consistent al BEI în țara noastră”, concentrat pe finanțarea programelor operaționale, susținerea finanțării sectorului privat în domenii importante pentru dezvoltarea economică și socială a României, precum transport, energie, sănătate, dezvoltare urbană și educație.

La întâlnirea șefului statului cu delegația BEI au fost abordate și teme de actualitate aflate pe agenda europeană, precum tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

“Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate”, precizează Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au accentuat necesitatea investițiilor în noile tehnologii, luând în considerare provocările existente în legătură cu tehnologiile viitorului, abordare care să contribuie la un profil relevant al Uniunii Europene pe piețele internaționale.

În domeniul tranziției verzi, România este interesată să continue și să dezvolte cooperarea cu BEI.

Astfel, a fost subliniat faptul că Pactul Verde European trebuie să aducă prosperitate pentru toți și să implice constructiv cetățenii și mediul economic. Finanțarea oferită de BEI trebuie să facă economia europeană mai puternică, prin investiții care să susțină dezvoltarea industriilor verzi și competitivitatea economică.

Șeful statului și șefa Băncii Europene de Investiții au convenit că “implementarea agendei climatice este strâns legată de creșterea competitivității și a coeziunii la nivelul UE” și au subliniat, totodată, faptul că dialogul în domeniul finanțării și cel al tehnologiei verzi trebuie amplificat și cu state din afara Uniunii”, pentru o tranziție verde incluzivă și eficientă.

În ceea privește prioritățile României în colaborarea cu BEI pentru următorii ani, președintele Klaus Iohannis “a indicat avantajul competitiv regional pe care țara noastră îl are în anumite domenii”, iar parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții “poate facilita o serie de proiecte ambițioase, aflate deja în implementare, în domeniul infrastructurii de transport, precum și a infrastructurii de sănătate”.

La rândul său, președinta BEI, Nadia Calvino, “a confirmat importanța României în calitate de stat membru al Grupului BEI și a evidențiat potențialul de dezvoltare și diversificare a serviciilor financiare oferite țării noastre”. 

Totodată ea a mulțumit pentru buna cooperare și a apreciat implicarea autorităților române, atât în derularea proiectelor BEI din România, cât și în efortul comun de construire a unei economii europene competitive și coezive.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Noua președintă a BEI, vizită la București. Marcel Ciolacu: Banca Europeană de investiții, un partener strategic pentru România

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a primit-o astăzi, 8 martie, pe noua președintă a Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño, la Palatul Victoria. 

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat importanța cooperării dintre țara noastră și BEI: „Banca Europeană de investiții este un partener cheie și strategic pentru România. Vom accelera implementarea proiectelor noastre comune cu sprijinul noului președinte, Nadia Calviño”, a transmis prim-ministrul român într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit discuțiilor, proiecte importante se vor implementa în sectorul sănătății, energiei, agriculturii și infrastructurii. 

Citiți și: Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

Nadia Calviño, care este prim-vicepreședinte al Guvernului Spaniei și ministru al economiei, comerțului și întreprinderilor, ar urma să îi succeadă lui Werner Hoyer, al cărui al doilea mandat la conducerea băncii UE se încheie la 31 decembrie 2023.

Economistă de formație, Calviño a ocupat anterior, între 2014 și 2018, funcția de director general pentru buget în cadrul Comisiei Europene.

“BEI, brațul financiar al UE, este o instituție-cheie pentru economia europeană. Ea va avea un rol și mai important în viitor pentru a finanța tranziția ecologică, pentru a oferi sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei și, de asemenea, pentru a sprijini rolul Europei în lume. Sunt onorată de încrederea și sprijinul miniștrilor pentru a mă afla la conducerea Grupului BEI”, a declarat Calviño.

Candidatura lui Calviño a fost înaintată la scurt timp după alegerile din Spania, în iulie, când existau deja alți patru candidați: italianul Daniele Franco, suedezul Thomas Östros, poloneza Teresa Czerwinska și daneza Margrethe Vestager, care și-a luat concediu din poziția sa de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru a candida la președinția BEI.

BEI este cel mai mare creditor multilateral din lume, cu un bilanț de 547 de miliarde de euro. Actualul său președinte este politicianul german Werner Hoyer, care se află în funcție din 2012, după ce a fost reales pentru un al doilea mandat în 2018.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL11 hours ago

Volodimir Zelenski cere ”lumii libere” un ”răspuns unit și hotărât” împotriva Iranului și Rusiei pentru a ”preveni răspândirea terorii în întreaga lume”

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Germania va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar, în contextul ”intensificării atacurilor aeriene ruse”

NATO12 hours ago

NATO ”condamnă” atacul Iranului asupra Israelului și ”îndeamnă la reținere”: ”Este esenţial ca actualul conflict din Orientul Mijlociu să nu devină incontrolabil”

CHINA13 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz a început o vizită de trei zile în China, pe fondul tensiunilor economice și războiului rus din Ucraina

ROMÂNIA14 hours ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G715 hours ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA17 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA17 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

NATO3 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO5 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending