Benjamin Netanyahu la Conferința de Securitate de la München: Doar SUA pot facilita un proces de pace între Israel și Palestina

Corespondență de la München – Robert Lupițu

FOTO: Munich Security Conference

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat duminică în cadrul participării sale la Conferința de Securitate de la München că un acord între Israel și Palestina în privința soluției celor două state va fi posibil numai cu sprijinul Statelor Unite și numai dacă Israelul va avea controlul asupra situației de securitate.

”În orice acord, palestinienii vor avea control asupra vieților lor și noi vom avea control asupra securității”, a spus Netanyahu.

Referitor la modalitatea în care acest acord ar putea fi facilitat, premierul israelian a precizat categoric că singurul actor care poate sprijini acest proces de pace sunt Statele Unite.

Nimeni, cu excepția Statelor Unite, nu poate facilita un proces de pace”, a spus acesta, evocând interesul administrațiilor americane indiferent de partizanatul democrat sau republican și făcând referire la Acordul de la Camp David facilitat de președintele Jimmy Carter in 1978 și eforturile lui Bill Clinton, George W. Bush sau Barack Obama.

Poziția lui Netanyahu, care a utilizat contextul pentru a critica puternic și regimul din Iran, survine în condițiile în care acesta consideră că decizia administrației Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului este o mare victorie pentru soluționarea conflictului.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.