IMAGINEA ZILEI în lume vine de la München: O bucată dintr-o dronă iraniană prezentată de Benjamin Netanyahu, un nou motiv de tensiune între Israel și Iran. Reacția lui Mohammad Javad Zarif

Corespondență de la München – Robert Lupițu

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a oferit duminică o puternică imagine a opoziției internaționale între țara sa și regimul politic de la Teheran, prezentând în fața audienței de la Conferința de Securitate de la München care îi asculta discursul o bucată dintr-o dronă iraniană pe care forțele militare israeliene au doborât-o săptămâna trecută.

”Domnule Zarif, o recunoașteți? Ar trebui, este a dumneavoastră. Este o bucată dintr-o dronă iraniană. (…) Nu puneți la încercare determinarea Israelului” a avertizat premierul israelian, în condițiile în care ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, urmează să susțină un discurs la München.

FOTO: Munich Security Conference

“Aţi asistat la un circ caricatural, care nici măcar nu merită un răspuns”, a replicat Zarif, câteva ore mai târziu.

Netanyahu a utilizat prilejul discursului său pentru a critica puternic regimul din Iran și faptul că Mohammad Javad Zarif este exponentul unui regim extremist care minte asupra acordului nuclear, dezvoltându-și capabilități nucleare care încalcă înțelegerea JCPOA.

”Israel nu va permite ca regimul iranian să pună un ștreang în jurul gâtului nostru. Vom acționa nu numai împotriva surogaților Iranului, ci, dacă este necesar, împotriva Iranului însuși”, a avertizat premierul israelian.

Benjamin Netanyahu a mai spus că singurul lucru bun rezultat din ceea ce face Iranul în Orientul Mijlociu, inclusiv implicarea sa în Siria, este reprezentat de îmbunătățirea relațiilor dintre Israel și țările arabe.

”Faptul că avem o nouă relație cu țările arabe este ceva ce nu mi-am imaginat în viața mea”, a mai spus acesta.

Israel și Iran își dispută un conflict regional prin interpuși (proxy war) de peste un deceniu, un conflict legat de lupta politică între liderii Iranului și Israel în care guvernul israelian și-a propus să prevină dotarea Teheranului cu arme nucleare și înfrângerea aliaților Iranului și organizații apropiate precum Hezbollah în Liban. Totodată, Israelul se opune unei prezențe militare iraniene în Siria pentru a-l sprijini pe președintele Bashar al-Assad.

 

 

.