Comisarul european Corina Crețu, prezentă pe 22 februarie la evenimentul organizat la Academia Română din Roma în cadrul căruia va fi prezentată cartea ”Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea”

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, va participa alături de ministrul italian pentru coeziune teritorială, Claudio De Vicenti, la prezentarea cărții ”Come fratelli. La Fratellanza italo-romena a 10 anni dall’adesione all’Unione Europea / Ca frații. Fraternitatea italo-română la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană”, la sediul Accademia di Romania din Roma, potrivit unui comunicat al MAE.

Foto: MAE

Evenimentul , care va avea loc la 22 februarie și la care vor lua parte și autorii Marian Mocanu și Irina Niculescu, va fi moderat de Marco Zatterin, director adjunct al ziarului La Stampa și va include intervențiile ambasadorului României în Republica Italiană, George Bologan și a senatorului Patrizia Bisinella.

La 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, cartea ”Come fratelli/Ca frații” abordează tema complexă a fraternității italo-române, reflectată prin comunitatea românească din Italia, cea mai semnificativă prezență în istoria italiană a unei minorități dintr-o țară UE. Cele șase capitole ale volumului prezintă o serie de aspecte diferite ale acestei relații, precum apropierea istorică dintre cele două popoare, aspectele economice, spirituale, implicațiile socio-culturale, participarea la viața politică și imaginea românilor în presă.

Volumul se bazează pe 30 de interviuri, realizate în exclusivitate pentru acest studiu, cu importante personalități italiene și române: ministrul Franco Frattini, Comisarul European Corina Crețu, consulul onorific Mario Moretti Polegato, Părintele Siluan, episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Italia, Flavio Tosi, Sergio Chiamparino, Ileana Popovici, Maurizio Molinari și multe exemple de imigrați români care s-au integrat cu succes în Italia.

Evenimentul este organizat cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și al Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, în colaborare cu Institutul Cultural Român și cu Accademia di Romania din Roma. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.