Connect with us

POLITICĂ

Bogdan Aurescu, mesaj de la Washington la Summitul celor Trei Mări: Salut decizia SUA de a aloca până la un miliard de dolari pentru proiectele Inițiativei

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat luni anunțul mai multor state participante la Inițiativa celor Trei Mari de a se alătura Fondului de investiții al Inițiativei creat de România și de Polonia, precum și anunțul SUA de a investi până la 1 miliard de dolari pentru proiectele de dezvoltare în regiune.

“Inițiativa celor Trei Mări ar putea face o diferență importantă prin impactul său pozitiv asupra implementării proiectelor majore de conectivitate în Europa Centrală și de Est. Este mai important ca oricând să se asigure o conectivitate funcțională și fiabilă între Est și Vest și în special între Nord și Sud la nivel european, precum și legături transatlantice puternice. (…) Ar trebui să ținem cont întotdeauna că Inițiativa celor Trei Mări reprezintă un exemplu clar de cooperare transatlantică pozitivă care a beneficiat de sprijinul și implicarea SUA încă de la început. În același timp, Inițiativa rămâne o contribuție regională europeană importantă la creșterea convergenței economice a statelor membre ale UE”, a spus Aurescu, care a participat, prin sistem video-conferință, la panelul ministerial Smart Money din cadrul Forumului Web desfășurat în marja Summit-ului Virtual al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), organizat de Estonia.

Intervenția șefului diplomației române a avut loc de la Washington, unde acesta efectuează o vizită bilaterală, la invitația omologului său american.

 

În debutul intervenției sale, șeful diplomației române a salutat eforturile Estoniei de a găzdui în format videoconferință evenimentele anuale la nivel înalt ale Inițiativei celor Trei Mări în actualul context sanitar extrem de dificil. În aceeași măsură, a evidențiat angajamentul constant al României față de obiectivele Inițiativei și rolul activ pe care țara noastră îl va juca pe mai departe în dezvoltarea I3M, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanța relației transatlantice și valoarea adăugată pe care Inițiativa celor Trei Mări o aduce pentru ambele maluri ale Atlanticului, aceasta reprezentând un exemplu concret de cooperare transatlantică eficientă, care a beneficiat de sprijinul și implicarea SUA încă de la început. În aceeași măsură, a punctat că Inițiativa rămâne o contribuție regională europeană relevantă pentru creșterea convergenței economice și dezvoltarea statelor membre ale UE.

Oficialul român a reamintit importanța conectivității pentru asigurarea unui răspuns adecvat al guvernelor la provocările generate de pandemia de COVID-19, precum și pentru măsurile de redresare post-criză. În acest sens, trebuie asigurate conexiunile necesare spre a permite accesul în timp util și în mod nediscriminatoriu la resursele necesare. În context, a arătat că atingerea obiectivelor Inițiativei celor Trei Mări, în special avansarea implementării proiectelor sale majore de conectivitate, va avea un impact pozitiv asupra cooperării la nivelul regiunii. 

Accentuând importanța rezultatelor concrete pentru evoluția Inițiativei, ministrul afacerilor externe a subliniat că Guvernul României continuă să lucreze la implementarea proiectelor prioritare aprobate, în strânsă cooperare cu alte guverne și parteneri din regiune. Aceste demersuri vor contribui la reducerea decalajului de conectivitate atât de clar indicat de studiul FMI prezentat în cadrul Summit-ului.

Ministrul Bogdan Aurescu a adăugat că pentru implementarea acestor proiecte este necesară o finanțare adecvată, iar un rol esențial îl au fondurile guvernamentale, europene, fondurile private și Fondul de Investiții al I3M. A salutat anunțul SUA privind alocarea a până la 1 miliard de dolari pentru proiecte derulate în statele participante I3M, precum și decizia mai multor state din regiune de a se alătura Poloniei și României în cadrul Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, instrument lansat cu ocazia Summit-ului I3M de la București, din 2018, găzduit de președintele Klaus Iohannis, în vederea sprijinirii eforturilor statelor participante de dezvoltare a infrastructurii, de asigurare a securității energetice și de îmbunătățire a conectivității la nivel regional. A arătat, în acest context, că atingerea unui nivel optim al dimensiunii Fondului trebuie să ducă la finanțarea de către acesta a proiectelor de infrastructură de interconectare strategică, care au fost aprobate de președinții statelor participante, chiar dacă abordarea Fondului, până în prezent, este una de tip comercial. 

În context, ministrul afacerilor externe a evidențiat valoarea strategică pentru România și pentru regiune a unor proiecte majore de infrastructură și interconectare, precum Rail2Sea (Calea ferată Constanța – Gdansk) și Via Carpathia.

În finalul intervenției sale, șeful diplomației române a exprimat încrederea că, prin continuarea angajamentului activ al tuturor statelor participante și partenere, cu sprijinul Comisiei Europene, al instituțiilor financiare europene și internaționale și al comunității de afaceri, toate proiectele majore de interconectivitate din regiune vor fi implementate, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor Inițiativei celor Trei Mări.

Panelul Smart Money a fost moderat de ministrul afacerilor externe al Estoniei Urmas Reinsalu. La discuții au participat, alături de ministrul Bogdan Aurescu, reprezentanți guvernamentali, la nivel de ministru și vice-ministru, din Letonia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Slovenia și Croația, reprezentanți ai conducerii Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, precum și Keith Krach, adjunct al secretarului de stat american pentru creștere economică, energie și mediu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Mesajul PMP de Ziua Internațională a Asistenților Medicali: Am susținut întotdeauna reforma în sănătate, ca o componentă esențială a securității naționale

Published

on

© Partidul Mișcarea Populara/ Facebook

Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, Partidul Mișcarea Populară mulțumește întregului personal din spitale pentru munca depusă pe toată perioada pandemiei.

„PMP își manifestă recunoștința și condescendența față de toți angajații din Sănătate, care s-au luptat pentru a salva viețile oamenilor, în această pandemie. Fiecare caz de covid tratat în unitățile medicale și-a avut propria dramă, iar asistenții medicali au stat la căpătâiul tuturor bolnavilor.Partidul nostru își arată gratitudinea nu numai față de datoria împlinită , ci și față de umanitatea și solidaritatea manifestate de asistenții medicali în fața acestui flagel, de multe ori necunoscut, care a răpit viața a mii de oameni”, se arată în mesajul PMP postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, PMP transmite cu prilejul acestei zile că a susținut întotdeauna reforma în Sănătate, ca o componentă esențială a securității naționale: „Investițiile în Sănătate înseamnă finanțarea supraviețuirii unei națiuni, mai ales în asemenea vremuri excepționale, bântuite de o pandemie foarte greu de controlat. De aceea, partidul nostru susține depolitizarea întregului act medical și profesionalizarea tuturor structurilor din Sănătate.”

 

Continue Reading

POLITICĂ

Senatorul Angel Tîlvăr: Este nevoie de un nivel sporit de protecție pentru consumatorii români pe platformele digitale în UE

Published

on

© Angel Tîlvăr/ Arhivă personală

Este nevoie de un nivel sporit de protecție în mediul online pentru consumatorii români, datele care sunt la dispoziția publicului arată că există peste 10.000 de platforme digitale în Uniunea Europeană, iar 40% din întreprinderile care comercializează produse online utilizează piețele online, a transmis senatorul social-democrat Angel Tîlvăr, într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

„Marile platforme online se dezvoltă într-un ritm rapid în condițiile în care, din primele zece cele mai mari companii din lume, șapte activează pe piața digitală. În aceste condiții, importanța reglementării acestui domeniu devine mai mult decât necesară. Există câteva cifre care dau dimensiunea interesului pe care cetățenii o au în ceea ce privesc reglementările în domeniul pieței digitale”, a declarat acesta. 

Astfel, senatorul a subliniat că 61% dintre cetățenii UE afirmă că au întâlnit conținut ilegal online, iar 65% consideră că mediul online nu este un mediu sigur (Eurobarometru), 92% dintre cei întrebați vor mai multă transparență, iar 70% dintre respondenți consideră că dezinformarea este răspândită prin manipularea proceselor algoritmice.

„În acest context, Comisia Europeană a întocmit Propunerea de Regulament privind piețele echitabile și supuse concurenței din sectorul digital”, document care se află și în atenția Legislativului din România”, informează Angel Tîlvăr.

Potrivit comunicatului, ​principalele elemente conținute de proiectul de act normativ european se axează atât pe definirea unor responsabilități clare și a unui regim de răspundere pentru furnizorii de servicii intermediare, precum și pe protecția drepturilor lor fundamentale, prin stabilirea unor obligații clare de diligență, pentru anumite servicii intermediare.

​„Putem spune că, la acest moment, nivelul și tendința de concentrare din cadrul piețelor digitale ridică probleme reale. Dependența economică și dezechilibrul în puterea de negociere prin raportare la întreprinderi de tip “gatekeeper” reprezintă factorii care generează nevoia de reglementare, cât și nevoia de intervenție de la nivelul UE”, a punctat senatorul.

​De asemenea, Comisia consideră necesar un regulament, reprezentând cel mai potrivit instrument de intervenție „pentru a aborda problemele de corectitudine și contestabilitate identificate, cât și pentru a preveni fragmentarea pieței unice pentru serviciile de bază ale platformei furnizate sau oferite de un gatekeeper”.

Angel Tîlvăr a amintit că printre schimbările prevăzute de noul proiect sunt prevăzute garanții eficace pentru utilizatori, concretizate prin posibilitatea de a contesta deciziile de moderare a conținutului luate de platforme, măsuri de combatere a produselor, serviciilor sau conținuturilor ilegale online. Un exemplu ar putea fi un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze astfel de conținuturi și prin care platformele să coopereze cu notificatorii de încredere.

Noile obligații privind trasabilitatea întreprinderilor utilizatoare pe piețele online, pentru identificarea vânzătorilor de produse ilegale și măsurile de transparență pentru platformele online, care să acopere inclusiv aspecte legate de algoritmii utilizați pentru recomandare sunt puncte obligatorii atinse, informează comunicatul citat. 

​Dintre noile schimbări, conținute în prezenta propunere, se numără obligația platformelor foarte mari (care ajung la peste 10 % din populația UE) de a preveni abuzurile asupra sistemelor lor prin luarea de măsuri bazate pe riscuri și prin realizarea de audituri independente ale sistemelor lor de gestionare a riscurilor.

​„Conform documentului european, statele membre vor juca rolul principal, în chestiunea datele platformelor-cheie, fiind sprijinite de un nou comitet european pentru serviciile digitale iar în cazul platformelor foarte mari, consolidarea supravegherii și a măsurilor de asigurare a aplicării normelor va fi asigurată de către Comisia Europeană”, a conchis senatorul Angel Tîlvăr. 

Continue Reading

POLITICĂ

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ales președinte al Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României: Planul European de cancer, o oportunitate excepțională pentru țara noastră

Published

on

© Patriciu Achimaș-Cadariu - Facebook

Senatorii și deputații au adoptat, marți, cu 396 de voturi „pentru”, proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului în cadrul Parlamentului României. Președintele Grupului pentru combaterea cancerului va fi Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, conform negocierilor care au avut loc la nivelul liderilor grupurilor parlamentare în luna decembrie 2020, informează Agerpres.

„Scopul nostru este de a-i susține pe cei care suferă de această teribilă maladie și de a lupta pentru ca cei mai mulți dintre românce și români sa fie protejați în fața bolii. Asociațiile de pacienți sunt principalii noștri aliați. Vom putea atinge aceste obiective finalizand primul plan național comprehensiv de control al cancerului și legiferând. Avem în acest moment o oportunitate excepțională. Contextul european, planul european de cancer și finanțările generoase de care putem beneficia”, a declarat Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu pentru CaleaEuropeană.

Grupul este format din 22 de membri – 13 deputați și nouă senatori; din partea PSD – patru deputați și patru senatori; de la PNL – patru deputați și doi senatori; alianța USR PLUS – doi deputați și un senator; AUR – un deputat și un senator; UDMR – un deputat și un senator și minorități – un deputat.

În expunerea de motive pentru acest proiect se arată că inițiativa a avut în vedere preocupările la nivel mondial și european în ceea ce privește dezbaterile referitoare la politicile publice de sănătate, precum și susținerea unei reforme sustenabile a sănătății în domeniul cercetărilor pentru combaterea cancerului.

De asemenea, s-a ținut cont de faptul că la nivelul altor parlamente europene sunt constituite grupuri parlamentare de suport pentru a identifica și iniția măsuri legislative cu un larg consens politic și s-a avut în vedere asigurarea continuității activității Grupului pentru combaterea cancerului constituit la nivelul Parlamentului României în legislatura 2016-2020 prin Hotărârea nr.24/2019.

După 12 luni de consultare publică, Executivul European a lansat pe 3 februarie 2021, Planul european de luptă împotriva cancerului, un pilon cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății, plan care are alocată o sumă de 4 miliarde de euro.

În România, ultimul Plan Național de Cancer a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027. 

Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului. Acest plan va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor în cazul cărora UE poate genera cea mai mare valoare adăugată.

Citiți și: ARPIM lansează proiectul ”Împreună învingem cancerul”, finanțare și expertiză pentru Planul Național de Cancer

© https://eucanbeatcancer.eu/

Continue Reading

Facebook

Team2Share

ROMÂNIA23 mins ago

Klaus Iohannis afirmă susținerea României față de Ucraina într-o convorbire cu Volodimir Zelenski: România, pregătită să doneze vaccinuri și echipamente medicale

COMISIA EUROPEANA33 mins ago

Florin Cîțu, după întâlnirile cu vicepreședinții Comisiei Europene: Sunt recunoscător pentru sprijin și cooperare privind PNRR

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Premierul Florin Cîțu a purtat discuții ”detaliate” la Bruxelles cu comisarul european Adina Vălean despre proiectele de transport prevăzute de PNRR

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ministrul Finanțelor Alexandru Nazare: Vești bune de la Comisia Europeană. România, pe locul trei în UE la creșterea economică în anul 2021

POLITICĂ5 hours ago

Mesajul PMP de Ziua Internațională a Asistenților Medicali: Am susținut întotdeauna reforma în sănătate, ca o componentă esențială a securității naționale

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu va merge în Muntenegru la invitația omologului său, care a mulțumit României pentru asistența acordată în lupta cu COVID-19

INTERNAȚIONAL6 hours ago

MAE constituie un Task Force pentru monitorizarea situației din Israel și condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâșia Gaza

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Previziunile economice de primăvară pentru România: Creştere PIB cu 5.1% în 2021 și 4.9% în 2022

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis, la Centenarul Alianței defensive România-Polonia: Statele noastre își vor coagula forța pentru asigurarea securității comunității euro-atlantice

U.E.7 hours ago

Ibizagate: Cancelarul austriac Sebastian Kurz este anchetat pentru mărturie mincinoasă

Mircea Hava1 day ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending