Connect with us

G7

Boris Johnson, apel către liderii G7: Trebuie să punem capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial

Published

on

© No. 10/ Flickr

În cadrul summitului G7, prim-ministrul britanic Boris Johnson a făcut apel la liderii mondiali să ia măsuri urgente pentru a scoate din Ucraina alimente esențiale.

„Acțiunile lui Putin în Ucraina creează replici teribile, determinând creșterea prețurilor la energie și alimente în întreaga lume. Liderii mondiali trebuie să se unească pentru a ajuta Ucraina și pentru a face viața mai ușoară pentru gospodăriile din întreaga lume. Nimic nu ar trebui să fie exclus de pe masă”, a declarat Boris Johnson.

Mai mult, el a subliniat că liderii G7 trebuie să pună capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial la alimente și privează Ucraina de venituri, punând milioane de oameni în pericol din cauza foametei.

„Vom colabora cu partenerii pentru a pune capăt blocadei cerealelor din partea Rusiei și cu Ucraina pentru a repara căile ferate vitale”, a subliniat premierul britanic.

 

Blocajul rusesc asupra unor porturi ucrainene importante, cum ar fi Odesa, atacurile asupra fermelor și depozitelor, precum și alte probleme structurale uriașe cauzate de invazia rusă, au împiedicat produsele alimentare ucrainene să ajungă pe piața mondială, potrivit Downing Street.

Ucraina este „grânarul Europei”, furnizând 10% din grâul mondial, 12-17% din porumbul mondial și jumătate din uleiul de floarea-soarelui din lume. 25 de milioane de tone de porumb și grâu – întregul consum anual al tuturor țărilor mai puțin dezvoltate – nu pot fi exportate și riscă în prezent să putrezească în silozurile ucrainene. Această problemă urmează să se agraveze dramatic odată cu recolta din iulie.

Adresându-se lliderilor G7, Boris Johnson a subliniat faptul că această criză – care are consecințe globale de anvergură – necesită o soluție coordonată la nivel internațional.

Pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a găsi și dezvolta rute de ieșire din țară, Regatul Unit oferă expertiză pentru a crea un pasaj sigur pentru navele comerciale.

„Colaborăm cu Ucraina, cu ONU și cu alți parteneri internaționali pentru a găsi soluții care să contracareze stăpânirea rusă, soluții care pot fi apoi puse în aplicare de Ucraina și de susținătorii săi internaționali”, se arată în comunicatul citat. 

Regatul Unit contribuie cu până la 10 milioane de lire sterline pentru materiale și echipamente pentru căile ferate ucrainene, pentru a repara infrastructura feroviară și pentru a ajuta la scoaterea cerealelor din țară pe calea ferată. Marea Britanie poartă discuții strânse cu guvernul Ucrainei cu privire la modul de a maximiza capacitatea feroviară și de a menține în mișcare atât trenurile, cât și cerealele.

„Doar Putin poate pune capăt acestui război inutil și zadarnic. Dar liderii globali trebuie să se unească și să își aplice forța economică și politică pentru a ajuta Ucraina și pentru a face viața mai ușoară pentru gospodăriile din întreaga lume”, a mai spus premierul britanic. 

Înaintea summitului, Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei „oboseli” în sprijinirea Kievului. El a anuțat că guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială.

G7

Miniștrii sănătății din G7 s-au angajat să încheie cu succes negocierile în curs privind normele globale referitoare la pandemie

Published

on

© Health Service Executive, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii sănătății din G7 și-au exprimat ieri sprijinul ferm pentru încheierea cu succes a negocierilor privind Acordul privind pandemia și amendamentele la Regulamentul sanitar internațional (RSI) în cadrul celei de-a 77-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în luna mai a acestui an. Aceștia s-au angajat să continue să colaboreze cu toate țările și părțile interesate pentru a adopta norme eficace și aplicabile care pot salva vieți și pot spori echitatea la nivel mondial, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Negocierile pentru noile norme privind pandemiile reprezintă o ocazie unică pentru toate țările de a se reuni și de a adopta noi norme internaționale pentru a preveni, a se pregăti și a răspunde mai bine la viitoarele pandemii. Salut sprijinul ferm al G7 la nivel ministerial în domeniul sănătății pentru acest proces. Fiind un efort comun al fiecărei națiuni, aceasta este cea mai bună modalitate de a rupe ciclul de panică și neglijare, de a consolida arhitectura globală a sănătății și de a spori echitatea. UE va continua să întreprindă acțiuni concrete și imediate pentru a umple golurile lăsate la vedere de pandemia COVID-19 și pentru a restabili încrederea. Solidaritatea și parteneriatul ne vor ajuta să atingem obiectivele convenite la nivel mondial în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, astfel cum se prevede în Strategia UE în domeniul sănătății globale”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Miniștrii au subliniat importanța Acordului privind pandemia și a normelor internaționale revizuite pentru a aborda lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19 și pentru a remedia lacunele actuale pe parcursul întregului ciclu, de la prevenire, pregătire și răspuns la urgențele sanitare. Dacă nu se abordează această problemă, lumea nu va fi pregătită pentru următoarea pandemie. UE depune eforturi importante pentru a realiza convergența necesară. Sprijinul OMS și expertiza părților interesate din sectorul public și privat sunt esențiale pentru a realiza această convergență și pentru a elabora norme eficiente care să poată fi puse în aplicare în practică, salvând milioane de vieți.

Încrederea între parteneri se reconstruiește cel mai bine prin solidaritate și acțiuni concrete, iar UE și-a respectat angajamentele. În această privință, membrii G7 au salutat contribuția importantă a Fondului împotriva pandemiilor, în cadrul căruia Uniunea Europeană și statele sale membre au fost principalul contribuabil, încurajând în același timp noi donatori și subliniind importanța responsabilității. Declarația a evidențiat, de asemenea, diferitele eforturi pe care membrii G7 le-au întreprins în ultimii ani și s-au angajat în continuare să sprijine diversificarea regională a producției de contramăsuri medicale, prin acțiuni precum inițiativa Team Europe, în valoare de 1,3 miliarde de euro, privind producția și accesul la vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale pentru Africa, în Africa. Această inițiativă utilizează pe deplin transferul voluntar de tehnologie, dând partenerilor noștri posibilitatea de a contribui la reducerea decalajelor de echitate.

Continue Reading

G7

Liderii G7 promit să „continue să crească costul războiului Rusiei” în Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Liderii din G7 au emis sâmbătă o declarație fermă prin care și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina în fața invaziei și agresiunii ilegale a Rusiei și s-au angajat să „continue să crească costul războiului Rusiei, să diminueze sursele de venit ale acesteia și să îi împiedice eforturile de a-și construi mașina de război”.

În urma unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a desfășurat parțial prin videoconferință, liderii G7 au lăudat rezistența și curajul poporului ucrainean în lupta sa pentru libertate și democrație.

De asemenea, liderii G7 au condamnat invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina, care durează de doi ani, considerând că reprezintă „o încălcare flagrantă” a dreptului internațional și a Cartei ONU. Aceștia au subliniat că, în ciuda eforturilor Rusiei, Ucraina rămâne hotărâtă în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale.

Într-o declarație cuprinzătoare, liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii au subliniat mai multe angajamente-cheie:

Asistență în materie de securitate și sprijin pentru reforme

G7 și-a reafirmat angajamentul față de dreptul Ucrainei la autoapărare și s-a angajat să consolideze securitatea pe termen lung a țării prin asistență sporită și acorduri bilaterale. În plus, Grupul a lăudat eforturile Ucrainei de punere în aplicare a unor reforme vitale menite să consolideze instituțiile democratice și să combată corupția, pași cruciali în direcția integrării euro-atlantice.

Apel la retragerea Rusiei și la asumarea responsabilității

G7 a solicitat fără echivoc Rusiei să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă necondiționat forțele de pe teritoriul ucrainean. În plus, declarația a condamnat atrocitățile și încălcările drepturilor omului comise de Rusia, promițând să îi tragă la răspundere pe făptași prin intermediul unor mecanisme internaționale precum Curtea Penală Internațională.

Sprijin economic și sancțiuni

Recunoscând dificultățile economice pe care războiul Rusiei le-a provocat Ucrainei, G7 s-a angajat să ofere asistență financiară continuă pentru a răspunde nevoilor urgente de finanțare și pentru a sprijini eforturile de reconstrucție. În același timp, G7 și-a reiterat angajamentul de a impune și de a pune în aplicare sancțiuni împotriva Rusiei, vizând entitățile și persoanele fizice care sunt complice la alimentarea conflictului.

Angajamentul pentru pace

Subliniind importanța unei păci cuprinzătoare, echitabile și durabile, G7 și-a afirmat sprijinul pentru Formula de Pace a președintelui Zelenski. Aceștia și-au reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, promițând o solidaritate „de neclintit” în momentul în care Ucraina intră în cel de-al treilea an de conflict.

Premierul italian Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau și premierul belgian și actualul președinte al Consiliului UE, Alexander de Croo, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sosit la Kiev cu același tren pe 24 februarie, pentru a comemora împlinirea a doi ani de la declanșarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Cu această ocazie, Meloni a prezidat videoconferința G7 în numele președinției italiene a grupului, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Liderii G7 au decis în luna iulie 2023, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, cadrul internațional de cooperare cu Ucraina în vederea sprijinirii acesteia în fața invadatorilor ruși.

Sprijinul pe termen lung a luat forma unor acorduri bilaterale de securitate, cele mai recente fiind semnate de președintele Volodimir Zelenski cu Italia și Canada, după ce o astfel de înțelegere a fost parafată cu Londra, Paris și cu Berlin.

Alte 25 de țări s-au alăturat acestei inițiative, printre ele aflându-se Polonia, Danemarca, Olanda sau România, negocieri fiind demarate de președintele Klaus Iohannis cu omologul ucrainean cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat în luna ianuarie

Continue Reading

G7

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

Published

on

© European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinția italiană a G7 a anunțat marți o reuniune prin videoconferință a liderilor țărilor membre din acest format, întâlnire care urmează să aibă loc sâmbătă și care este dedicată Ucrainei, la împlinirea a doi ani de când Rusia a pornit un război ilegal și neprovocat, anunță AFP, citat de Agerpres.

La această întrevedere în urma căreia ar urma să fie decise noi sancțiuni contra Moscovei va participa și președintele Volodimir Zelenski, fiind prima a șefilor de stat sau de guvern din țările membre G7 organizată sub președinție italiană.

Ea a fost convocată ”cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaşte că se confruntă cu o situaţie ”extrem de dificilă” pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.

La finalul reuniunii care ar urma să dureze o oră și jumătate, liderii țărillor membre G7 vor adopta o declarație comună privind Ucraina, au anunțat surse diplomatice italiene.

Participanţii ar urma să decidă o ”înăsprire a regimului de sancţiuni”, potrivit aceloraşi surse. ”UE va lansa un nou pachet de sancţiuni, iar Statele Unite vor aproba, de asemenea, o înăsprire a sancţiunilor lor”, au adăugat sursele.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a confirmat marţi seară această ipoteză: ”Sancţiunile pot fi înăsprite”, a declarat el la postul public Rai2. ”Rusia resimte puternic greutatea sancţiunilor economice”, a adăugat el.

Liderii G7 au decis în luna iulie 2023, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, cadrul internațional de cooperare cu Ucraina în vederea sprijinirii acesteia în fața invadatorilor ruși.

Sprijinul pe termen lung a luat forma unor acorduri bilaterale de securitate, cele mai recente fiind semnate de președintele Volodimir Zelenski cu Parisul și cu Berlinul, după ce o astfel de înțelegere a fost parafată cu Londra.

Alte 25 de țări s-au alăturat acestei inițiative, printre ele aflându-se și România, negocieri demarate de președintele Klaus Iohannis cu omologul ucrainean cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat în luna ianuarie

Astfel, România negociază cu Ucraina ”un cadru de cooperare”, nu ”garanții de securitate”, conform clarificărilor oferite de ministrul de externe Luminița Odobescu într-un interviu oferit CaleaEuropeană.ro în contextul Conferinței de Securitate de la München.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.16 mins ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.19 mins ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA5 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO6 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA7 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma, unde va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

ROMÂNIA7 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA1 day ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA1 day ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO5 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.6 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending