Connect with us

U.E.

BREXIT: Marea Britanie înființează un buncăr pentru a coordona desfășurarea de trupe în cazul unei retrageri fără un acord din UE

Published

on

Ministerul Apărării din Marea Britanie a înființat o sală de operațiuni într-un buncăr din sediul său de la Whitehall pentru a se ocupa de un posibil potențial scenariu ,,no-deal” în contextul Brexit, informează BBC. 

Pregătirile se desfășoară sub steagul Operațiunii Redfold – deși oficialii subliniază că fac parte din planificarea guvernamentală generală pentru Brexit.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că instituția este ,,întotdeauna dispusă să sprijine planificarea guvernamentală generală pentru orice scenariu”.

Secretarul Apărării, Gavin Williamson, declara în decembrie că 3.500 de militari vor fi în  asteptare pentru a ajuta departamentele guvernamentale în cazul măsurilor de contingență pe care le vor lua, scrie Politico.eu

Corespondentul BBC pentru apărare, Jonathan Beale, a spus că încăperea, care este deja folosită pentru gestionarea crizelor pe parcursul întregului an, ar putea fi folosită pentru coordonarea eforturile în cazul unui Brexit ,,fără acord”, deși nu este clar încă îndatoriri vor avea trupele militare disponibile. 

Concluziile reuniunii Consiliului European de ieri precizează că prelungirea termenului de retragere a Marii Britanii din UE va fi valabilă până pe 22 mai, în condițiile în care Parlamentul britanic ar accepta acordul negociat de guvernul britanic într-un vot organizat săptămâna viitoare. Însă documentul atrage atenția că, în caz contrar, UE îi va acorda Marii Britanii doar două săptămâni peste termenul prevăzut pentru retragere (29 martie), până la 12 aprilie 2019 , dată la care statele membre se aşteaptă ca Regatul Unit să fi indicat deja calea de urmat în continuare.

Având în vedere că parlamentul britanic a respins deja de două ori acordul de retragere, iar deputații din Camera Comunelor nu par să se pună de acord cu privire la o decizie care să scoată Marea Britanie din impas, șansele ca acordul de retragere negociat de premierul Theresa May cu reprezentanții UE să fie respins pentru a treia oară sunt foarte ridicate. În acest context, posibilitatea unui ,,hard” Brexit este și ea crescută.

Guvernul britanic se pregătește,însă, de ceva vreme pentru un scenariu ,,no-deal” în cazul în care acordul de retragere ar fi respins definitv de parlament. Acesta a publicat o serie de ghiduri care acoperă totul, de la pașapoartele pentru animale de companie până la impactul asupra livrărilor de energie electrică.

Ministrul apărării, Mark Lancaster, anunța, în ianuarie, că ofițerii militari în rezervă ar putea fi chemați pentru un an de serviciu, ca parte a planurilor guvernului pentru un Brexit ,,fără acord”, arată Politico.eu

,,Vom lua în considerare orice solicitări din partea altor departamente guvernamentale, în cazul în care consideră că capacitatea de apărare ar putea contribui la planificarea lor pentru un scenariu no-deal”, a declarat acesta, citat de BBC.

Declarațiile au apărut în spațiul public după ce deputații au fost îndemnați de purtătorul de cuvânt al parlamentului britanic să ia taxiuri spre casă și să nu călătorească singuri în zilele următoare, pe fondul temerilor de securitate legate de eventuala criză pe care ar putea să o genereze un nou vot asupra acordului de retragere de săptămâna viitoare.

La nivel național, planurile de contingență ale guvernului au fost numite Operațiunea Yellowhammer, căreia i se subscrie Operațiunea Redfold, desfășurată de Ministerul Apărării.

Orice solicitare de asistență militară va fi luată în considerare de către Ministerul Apărării în cadrul metodelor guvernamentale standard “ajutor militar pentru autoritățile civile” din partea și va necesita o autorizație ministerială, mai precizează BBC.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Răzvan Popa, vizită în Austria: Le transmit românilor de la Viena că PSD va continua să le asculte solicitările

Published

on

Foto: Calea Europeană

Eurodeputatul Răzvan Popa s-a aflat ieri, 18 mai, în Austria, la Viena, unde participat la o serie de întâlniri cu o parte a comunității românești și cu membrii nou înființatei organizații PSD Austria, care din 2014 până recent rămăsese inactivă. În aceeași zi, vicecancelarul austriac, liderul extremei drepte din coaliția de guvernare și-a dat demisia după ce a fost implicat într-un scandal de corupție, mai multe detalii despre criza guvernamentală din Austria, aici.

„Conaționalii de aici au înțeles că guvernarea actuală a adoptat măsuri care să vină în ajutorul diasporei dar și măsuri care îmbunătățesc traiul românilor.”, transmite Răzvan Popa pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că în timpul mandatului său, Răzvan Popa în calitate de eurodeputat, împreună cu colegii din delegația social-democraților, a apărat interesele românilor din străinătate de fiecare dată și a cerut sancționarea măsurilor discriminatorii luate de Guvernul austriac in privinta alocațiilor pentru copii.

Citiți și: Europarlamentarul Răzvan Popa ( PSD, S&D) cere Comisiei Europene ”să ia măsurile care se impun” în cazul legislației referitoare la alocațiile pentru copiii muncitorilor români din Austria

Eurodeputatul Răzvan Popa a salutat prima măsură a Comisiei Europene împotriva Austriei pentru discriminarea în privința alocațiilor pentru copii, ”Atâta timp cât muncitorii români și de alta nationalitate plătesc impozite la nivelul statului austriac, și nu la nivelul țării din care provin, este normal ca și copiii acestora să beneficieze de alocații ca toți cetățenii austrieci. Dublul standard nu poate să fie acceptat între statele membre UE”, a scris Popa pe Facebook, reamintind solicitările sale către președintele Comisiei Europene și către comisarul european pentru muncă și afaceri sociale, precum și discuția avută la Viena cu cancelarul Austriei.

 

Le-am transmis românilor de la Viena că PSD va continua să guverneze bine și să le asculte solicitările, așa cum a făcut-o și până acum, fie prin sprijinul oferit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, fie prin serviciile consulare sau alte ministere de resort. De asemenea, PSD Diaspora le este un partener permanent de dialog celor aflați în afara granițelor.”, a adăugat eurodeputatul în mesajul postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Răzvan Popa este membru al Comisiei pentru Bugete, dar și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia pentru afaceri juridice, Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. De asemenea, Răzvan Popa face parte din Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE și Delegația pentru relațiile cu Canada.

Acesta cadidează din partea PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European, aflându-se pe locul 18.

Citiți și: Partidul Social Democrat și-a desemnat candidații pentru alegerile europarlamentare. Rovana Plumb deschide lista social-democraților. Cine se mai află pe listă

Continue Reading

Alegeri Europene 2019

Emilian Pavel, candidat PSD la europarlamentare, mesaj înainte de alegerile din 26 mai: Ne dorim o integrare mai adâncă în Uniunea Europeană, de aceea am propus integrarea României în zona euro până în 2024

Published

on

@theparliamentmagazine.eu

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D) candidează din partea PSD pentru un nou mandat în viitoarea legislatură a Parlamentului European, iar în contextul în care în mai puțin de 7 zile românii, împreună cu 500 de milioane de cetățeni europeni ar urma să voteze pentru alegerile eurparlamentare, acesta a transmis un mesaj electoral pe pagina sa oficială de Facebook.

„Să fii patriot în Europa înseamnă să recunoști meritele președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. România a reușit să finalizeze 90 de dosare în doar 100 de zile și mai avem multe de finalizat până terminăm această președinție. Partidul Social Democrat, atunci când este la guvernare duce România mai departe. A dus în 2004 la finalitatea negocierile celor 33 de capitole pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, în 2003, am reușit să aderăm la NATO, tot prin guvernarea PSD. Atunci când suntem la guvernare ne dorim o integrare mai adâncă în Uniunea Europeană, de aceea am propus o integrare în zona euro până în 2024. Partidul Social Democrat își dorește o Românie puternică în Uniunea Europeană.”

Emilian Pavel este deputat în Parlamentul European și activează, printre altele, ca membru cu drepturi depline al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și al Comisiei speciale privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale din Parlamentul European. La finele lunii februarie eurodeputatul a primit susținerea oficială a conducerii Tineretului Social-Democrat (TSD) în vederea depunerii unei noi candidaturi pentru un loc în Parlamentul European. Mai multe informații despre activitatea acestuia, aici.

Acesta candidează pe lista PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European, unde ocupă locul 14.

Citiți și: Partidul Social Democrat și-a desemnat candidații pentru alegerile europarlamentare. Rovana Plumb deschide lista social-democraților. Cine se mai află pe listă

Continue Reading

U.E.

Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Published

on

Foto: www.eu2018.at

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

”I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil”, a anunţat Sebastian Kurz în faţa presei. ”Prea mult este prea mult”, a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cu care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017. Kurz a pus acum capăt coaliţiei dintre aceste două partide.

Preşedintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, apreciind chiar că acestea sunt necesare în noul context politic. După declaraţia cancelarului Kurz a apărut şi el în faţa presei, afirmând că ei vor discuta duminică paşii următori. Data alegerilor nu este încă stabilită, o variantă vehiculată neoficial fiind jumătatea lunii septembrie.

Vicecancelarul austric, lideul extremei drepte austriece Heinz-Christian Strache, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic.

Citiți și: Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending