Cafeneaua Complexitatii, luni 24 februarie – Experienta “Eu sunt” si stadiile post-autonome de dezvoltare a personalitatii mature

Experienta “Eu sunt” si stadiile post-autonome de dezvoltare a personalitatii mature

Intalnire cu Ovidiu Brazdău

ovidiu-brazdau_Centrul-pentru-Studii-Complexe_Cafeneaua-ComplexitatiiExperienta “Eu sunt” este corelata cu starea de martor, cu abilitatea de a-ti observa gandurile, emotiile si corpul fara a interfera. In ultimele decenii, aceasta experienta a devenit din ce in ce mai frecventa in cadrul umanitatii, si nu mai este considerata a fi apanajul misticilor, ci o noua caracteristica a psihicului uman, un nou stadiu de dezvoltare al personalitatii, numit post-autonom, integral, non-dual sau “persistent non-symbolic experience”.

In cadrul cercetarilor efectuate de invitatul nostru privind coeficientul de constientizare s-au conceptualizat cele doua tipuri de experiente ca fiind generate de doua fatete ale psihicului nostru: latura non-conceptuala (witnessing awareness), si latura cognitiva – mintea (cognitive consciousness).

Eul non-conceptual este in general asociat experientelor de transcendenta sau trezire spirituala, si in functie de cultura si personalitatea individului sunt descrise ca experiente ale “pogorarii harului”, “channeling” sau pur si simplu ca experiente dincolo de cuvinte.

In cadrul prezentarii vom explora cum activarea acestei laturi non-conceptuale a psihicului declanseaza un proces de transformare interioara care poate duce la aparitia unui nou tip de Eu, a unui nou tip de personalitate, diferit de personalitatea rezultata ca urmare a procesului de implinirea a Sinelui sau individuare. Procesul de evolutie nu este insa liniar, disolutia vechiului Eu si constuirea unui nou Eu poate duce la experiente de tip “spiritual emergency”, bipolaritate sau psihoza. In multe cazuri, acestea fac parte din procesul de evolutie, si intelegerea lor ca simptome ale procesului de evolutie (si nu ca disfunctionalitati) ajuta la depasirea lor si la finalizarea procesului de transformare a personalitatii.

Sunteti asteptati luni, 24 februarie, incepand cu orele 19:30, in Club 24 ( Regie) pentru o noua intalnire la Cafeneaua Complexitatii.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.